28. märts 2019

Uudiseid suvepealinnast: Pärnu Restoranide Nädal on taas saabumas! Auhinnamängust ka!


Kevade saabumine tähendab seda, et suvepealinnas toimub taas Pärnu Restoranide Nädal. Seega, märkige endale märkmikku, et 6-14.aprillini olete hõivatud restoranide nädala külastamisega;) Osalevad restoranid pakuvad sel perioodil 2-käigulist lõunasööki hinnaga 10 ja 12 eurot ning 3-käigulist õhtusööki hinnaga 18 ja 22 eurot. Broneerimine on juba alanud, seega soovitan piiluda siia: Pärnu Restoranide Nädal.


Omamoodi tähistab suvepealinnas toimuv restoranide nädal pisikest juubelit, sest maitsev teemaüritus toimub juba viiendat aastat. Päris pikalt on restoranid spetsiaalsel nädalal uudishimulikke külastajaid kõige heaga kostitanud, nii ka sel korral. Tegelikult on sel aastal päris mitu märkimisväärset uudist, mis kindlasti järgemööda mainimist vajavad:

*Pärnu Restoranide Nädalal osaleb sel aastal 29 restorani, mis on suurim osalemisarv läbi aja;
*Osalejate hulgas on ka 4 uustulnukat, mis on oma uksed avanud alles hiljuti (Umberto, Vorstid ja Vahvlid, Pastoraat ja Kirss Toidul)
*Osalevate restoranide hulgas on ka Pärnu ainuke kodurestoran Kirss Toidul, mida soovitan kindlasti lähemalt uudistada;
*Seoses Pärnumaa Maitsete Aastaga on kõikide restoranide pakkumises kasutatud mõnda Pärnumaal kasvanud või valmistatud toorainet!

Kes osalevad? Kõik 29 restorani on Teie ees: Baby Back Ribs & BBQ, Café Grand, Da Vinci, Eagle, Embecke, Hea Maa, Kirss toidul, Kolhethi, Kuu, Lime Lounge, Mon Ami, Mum Café, Noot, Paradiis, Pastoraat, Piparmünt, Postipoiss, Pärnu Jahtklubi restoran, Pärnu Kalamajaka kohvik, Raimond, Rannahotell, Resto Akord, Strand, Tervise Paradiisi a’la carte restoran, Umberto, Villa Ammende, Villa Wesset, Vorstid ja Vahvlid (Vova) ja White Beach Golf.

Sel aastal pildistasin taas antud nädalat tutvustavaid toite ja tuleb tunnistada, et kindlasti kiikan nii mõndagi toidukohta sisse, mis on oma menüü spetsiaalselt selleks nädalaks vägagi vingeks meisterdanud. Loomulikult on põnevaid pakkumisi igaühele ning pakutavate menüüdega saab end kurssi viia Pärnu Restoranide Nädala ametlikul kodulehel: www.parnurestaurantweek.ee Sealsamas saab teha ka broneeringud oma meelispaikadesse!





Nagu igal aastal, siis teemanädala avalöögina toimub taas ka Pärnu peakokkade õhtusöök (5.aprill, 2019), kus kohalikud maitsed toob külastajateni 15 peakokka suvepealinnast. Ürituse üldpeakokk ja maitsete ühendaja on Evari Tšetsin (Umberto). Täpsemalt saab ürituse kohta uurida siit: Peakokkade õhtusöök

AUHINNAMÄNGUST! Sel korral suunan kõik Pärnu Restoranide Nädala auhinnamängust osa võtma minu INSTAGRAMI-lehele. Auhinnana on võimalik võita Villa Wesseti 50eurone kinkekaart, mida võitja  võib kasutada nii restoranide nädalal, kui ka mõnel muul endale meelepärasel ajal. Kõlab ju hästi? Kõik osalema -  minu instagrami leiate siit!

Villa Wesset on üks minu ammuseid lemmikuid, kuhu on mõnus sattuda nii päevasel kui ka õhtusel ajal. Restoranide nädalal on Villa Wesseti pakkumine näiteks selline: 
Lõunamenüü
SINIMEREKARBID langustiini leem, krevett, Tori Siidritalu õunasiider, koriander, tšill, uba
ŠOKOLAAD šokolaadikook, karamell, astelpajusorbee, vaarikas, pähkel

Õhtumenüü
LAMMAS must leib, lambakints, karulauk, sibul, Mätiku talu toorjuust
VUTT metsaseened, grillitud vutt, lõkkekartul, porgand, spargel, veinikaste
GRENADILL toorjuustukook, grenadill, karamell, šokolaad

Kohtumiseni mõnes restoranis;) 


27. märts 2019

Kreemja kattega seenevõileivad

Erinevate seenetoitudega on lugu nii, et olen ise neist hullupööra vlimustuses, kahjuks aga minu ülejäänud pere suhtub asjasse täpselt vastupidi, mistõttu eksivad seeneroad meie toidulauale küllaltki harva. Kahju! Siiski üllatan end ise vahest mõne kelmika toiduga, kus seened on uhkelt peaosas. Just täpselt nagu need võileivad, mille retsepti jagan. Nendes võileibades seenepuuduse üle nuriseda ei saa ning üleüldse on tegemist ühe nutika hommikusöögiga, mis täidab parajalt kõhtu ning on hea vaheldus hommikupudrule.


Selle toidu juures on olulisteks komponentideks sai, oliiviõli seened ja värsked ürdid. Esmalt mõtle välja, millist saia Sa kasutada soovid. Loomulikult võib selleks vabalt olla ka leib, aga mina eelistan värsket ciabattat, juuretisesaia või siis isetehtud karaskit. Kui see valimisprotsess on läbitud, siis võta kapist oma lemmikoliiviõli, millega saiaviile kostitad. Seejärel tuleb mängu käte osavus, sest oliiviõli on vaja korralikult saiaviiludesse masseerida - ikka nii, et viilud korralikult läbi imbuks. Seetõttu on oluline, et kasutad mõnda head oliiviõli. Ma olen korduvalt maininud, et minu suureks lemmikuks on ISUL-oliviiõli, mida tõepoolest vist igal pool toidutegemises kasutan. See on imeline ning kindlasti soovitan proovige seda oliiviõli veel koos koorejäätisega.... uhhh:) Täpsemalt saab selle oliiviõli kohta lugeda ja uurida ecoverde.ee kodulehelt. Kuna olen selle ettevõtte perenaisega saanud lühikese ajaga väga headeks sõpradejs (lehvitused Kristinile), siis mul ei ole kahju jagada infot, et kui tellid ecoverde,ee lehelt miskit, siis ära unusta tellimisel kasutada koodi "RAGNE", see annab soodustust kogu tellimuselt 10%! 
Nüüd aga edasi võileiva juurde: kui oliiviõli on saiadesse masseeritud, siis hõõru saiad kokku küüslaugu ja soolaga ning mudi samamoodi need saiadesse. Jäta maitsestuma. Samal ajal otsi välja seened ja kindlasti värsked ürdid. Viimased on roa õnnestumise üks olulisi märksõnasid. Seente osas on vaba valik, kuid mina kasutasin mahedaid shiitake seeni ettevõttelt Scandic Organic. Tegemist on vägagi tänuväärsete seentega, mis on maailmas populaarsuselt (šapinjonide järel) teised  enim kasvatatud seened. 

Ja nüüd lähebki kogu toidu valmistamiseks ja kokku panemiseks - sellele kulub väga vähe aega, seega võib kohvi samuti valmima panna. Kui soovid võid võileibasid kroonida veel praemunaga! Head isu!

Kogus: 2 võileiba
Valmistamisaeg: 15 min

2 viilu ciabattat või juuretisesaia vms
oliiviõli
1 küüslauguküüs
soola

Kate:
1 sl võid
150 g (shiitake) seeni
soola, pipart
1 tl teriyaki kastet
1 tl värsket tilli, hakituna
0,5 tl tüümiani, hakituna
2-3 sl kohvikoort
paar näpuotsatäit pärmihelbeid

Vala meeldiv kogus oliiviõli saiaviiludele (mõlemale poolele) ning masseeri see kergelt saiadesse. Lõika küüslauguküüs pooleks ning hõõru lõikepoolega saiaviilusid, seejärel raputa maitseks peale pisut soola. Patsuta kergelt, et soola samuti saiadesse imbuks. Seejärel jäta saiad maitsestuma seenesegu valmistamise ajaks. Kui seened on peaaegu pannil valmis saanud, siis prae teisel pannil saiad kiirelt mõlemalt poolt kuldpruuniks!

Katte valmistamiseks kuumuta pannil või. Viiluta seened ning lisa pannile (keskmisele kuumusele) küpsema. Maitsesta soola ja pipraga. Seejärel lisa segades teriyaki kaste ja ürdid. Kui seened on meeldivalt pehmed, siis vala juurde kohvikoor ning raputa juurde pärmihelbed. Lase koorel seentesse imbuda ning maitsesta lõplikult. Laota seenesegu praesaiadele ning serveeri!


24. märts 2019

Sega-kokku šokolaadiküpsised


Mulle tundub, et mida lähemale kevadele, seda rõõmsamaks muutuvad inimesed Sinu ümber. Esimestest kevadistest päikesekiirtest ammutatakse uskumatult palju energiat, mis lihtsalt kisub kogu näo üheks surueks naeratuseks vorpima. Kui Sul on kodus leidumas veel ka miskit head, siis on see naeratus loomulikult veelgi suurem! 
Iga uus aastaaeg on kuidagi põnev ja tekitab ootust, aga kevad on ikka see kõige-kõigem. On päikesevalgust, on seda kevadisele omast värskust ning väikest ärevust kõige uue järele. Siis tärkavad aasta esimesed naadi- ja nõgeselehed, tekib lapselik ootus esimeste rabarberivarte ning isu kasemahla järele. Rabarberikooki ja kasemahla ma hetkel ei paku, küll aga kostitan Teid blogi kaudu maitsvate šokolaadiküpsistega, mis nõuavad valmimiseks vaid kokkusegamisvaeva ning ahjus küpsemist. Šokolaadiküpsised võite ilusti kaasa pakkida mõnele matkale loodusesse või kevadpiknikule, sest need on piisavalt toitvad, et värskes õhus kõht täis püsiks. Samas võite end nende küpsistega premeerida ka lihtsalt kodus olles!

Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht (veebruar2019).



 PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled!

Kogus: 12 tk
Valmistamisaeg: 20 min 

100 g 4- või 8-vilja helbeid
100 g nisujahu
50 g pruuni suhkrut
2 muna
100 g toasooja võid
100 g hakitud (meelepärast) šokolaadi

Sega kuivained omavahel, lisa muna, või ja šokolaad ning sega ühtlaseks tainaks. Vormi ahjuplaadile 12 pallikest ning suru need käega lamedaks. Küpseta küpsiseid ahjus 180 kraadi juures 12 minutit.

10. märts 2019

Kaerahelbepuder tüümiani, peekoni ja parmesaniga


Soolasest pudrust ei saa ma kuidagi rääkimata jätta. Õigemini olen sellest siin blogis pajatanud vist juba nii palju, et kordade lugemiseks jääb ühe käe sõrmede peal väheks. Aga ei ole miskit parata - soolane (kaerahelbe)puder lihtsalt on üks minu suuri lemmikuid, sobides oma olemuseks lisaks hommikusöögile ka lõuna- või õhtusöögiks. Olgugi, et ma vahest ka mõne magusamapoolse pudruga end kostitan, siis esikohale on end kindlalt kinnitanud soolasem variant.  

Selle pudru valmistamiseks ei ole vaja miskit keerulist. Kui kaerahelbed, vesi ja sool on olemas, siis on pool teed juba käidud. Tegelikult saab selle toidu lisandite üle otsustada igaüks ise, kuid omalt poolt soovitaksin lisada pisut parmesani, maitserohket tüümiani ja pannil krõbedaks praetud peekonit. Seejärel, kui oled omadega jõudnud juba nii kaugele, et kogu kupatus on kaussi pandud, siis ära unusta lisada ka lahke käega kvaliteetset oliiviõli. See on justkui kirsiks tordil (seda muidugi siis, kui Sinu kasutuses on mõni hea oliviõli). 


Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 20 min

5 dl puljongit
2,5 dl kaerahelbeid
3 sl parmesanilaaste
2 tl hakitud tüümiani
4-5 viilu peekonit (kasutasin Rannarootsi peekonirulli)
väike peotäis salatilehti
soola, pipart
neitsioliiviõli

Kuumuta puljong potis keemiseni, lisa kaerahelbed ning lase keskmisel kuumusel pliidil valmida. Vajadusel lisa täiendavalt vett! Kui kaerahelbed on pehmed, siis lisa segades juurde 2 sl parmesanilaaste ja hakitud tüümian. Lülita pliidikuumus välja ning lase kaane all roal täiendavalt maitsestuda mõned minutid. Samal ajal prae peekoniviilud pannil krõbedaks! 

Jaota puder kaussidesse ning serveeri peekoniviiludega. Lisa salatilehed, ülejäänud 1 sl parmesanilaaste ja pisut tüümiani. Raputa peale soola-pipart ning piserda üle oliiviõliga! 


 Retsept valmis koostöös Rannarootsiga!


5. märts 2019

Lihtne lõhe-kartulivorm

Järgnevalt midagi klassikaliselt head! Kui viimasest kartulivormi valmistamisest on liialt kaua möödas, siis on aeg see viga parandada. Kui ma nüüd üle pika aja taas selle tegemise juurde jõudsin, siis peab tõdema, et lihtsa olemusega argipäevaroad on tihtipeale kõige mõnusamad. Ja kuigi ma pole just kõige suurem kartulisõber, siis tegelikult seesuguses vormiroas miskit muud ette ei kujutagi. Seetõttu,  üks lihtne retsept alljärgnevalt nüüd Teie ees!

Retsept ilmus ka veebruarikuu (2019) Naistelehes.


 PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled!


Mitmele: 4-5
Valmistamisaeg: 1 tund

8 kartulit
150 g pastinaaki
1 sibul
kimp värsket tilli
250 g lõhefileed
4 dl vahukoort
50 g võid
soola, pipart

Koori ja puhasta köögiviljad. Seejärel lõika kartulid viiludeks ning need omakorda pisikesteks kangideks. Riivi pastinaak ning haki sibul. Prae sibul pannil klaasjaks. 

Laota rasvainega määritud ahjuvormi põhjale pool kartulikangidest, maitsesta soolaga. Laota peale sibulatükid ning seejärel pastinaak. Raputa üle hakitud tilliga. Lõika lõhefilee tükkideks, maitsesta soola ja pipraga ning laota vormi. Kala peale pane ülejäänud kartulikangid. Maitsesta vahukoor soola ja pipraga ning vala see vormi. Aseta vormile kõige peale võitükikesed ning raputa peale pisut soola. Küpseta 180 kraadi juures 45-50 minutit. 

1. märts 2019

Hapukoore-juustukattega plaadipirukas (ja üks auhinnamäng)!

Pirukat võib küpsetada mis tahes ajal. Seega, kui Sul liiguvad mõttes juba rannavormi suunal, siis üks mahlane kanapirukas ei tee kunagi halba. Seetõttu pakun üht vägagi lihtsasti valmivat pirukaretsepti, mis nõuab kokkajalt umbes 30 minutit ning seejärel võib kõik pirukasõbrad lauda kutsuda!

Selleks, et kogu protsess veelgi lihtsam oleks, siis kasutasin põhjaks valmis pärmi-lehttainast. Kuna seda müüakse poodides üldjuhul 500 g pakkides, siis selle piruka tarbeks jääb tainas pisut üle! Seega võid ühed kaneelirullid veel lisaks valmis meisterdada. Selle retsepti valmistasin ma koostöös Rannamõisa Linnulihaga ning kui oled Instagram kasutaja, siis soovitan, piiluda minu Instagrami-lehele, kus on üks auhinnamäng hetkel käimas. Auhinnaks saab võitja enda äranägemise järgi valida Rannamõisa tootevalikust endale 10 meelepärast linnulihatoodet! Kõlab ju põnevalt? Seega, kui soovid osaleda, siis VAJUTA SIIA!


 PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled):

Mitmele: 4-6
Valmistamisaeg: 30 minutit

300 g külmutatud pärmi-lehttainast 250 g jahutatud broilerifileed või -kintsuliha
2 sellerivart
1 keedetud muna
100 g riivitud juustu
soola, pipart

Kate
1 muna (keetmata)
200 g hapukoort
2 sl hakitud tilli
soola 

Laota sulanud tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (kui tainas ei ole valmisrullitud, siis rulli see tainarulliga ca 1 cm paksuseks). Tee noaga 1-2 cm kauguselt äärtest sisselõige (jättes taigna täienisti läbi lõikamata).

Lõika kanaliha tükkideks ning prae pannil valmis, vahepeal maitsesta soola pipraga. Tükelda sellerivarred ning kuumuta samuti pannil läbi.

Laota tainale (jättes ääred vabaks) kanatükid ja selleriviilud. Tükelda muna ning laota samuti tainale. Raputa üle riivitud juustuga. Sega katte ained omavahel, maitsesta ning vala ettevaatlikult pirukale. Küpseta pöördõhuga režiimil 200 kraadi juures 13-16 minutit!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails