26. juuni 2019

Lihtsad keerusaiad parmesani ja salaamiga

Kui suvel valitseb pisut kehvem ilm, siis võib endale kodutehtud keerusaiu kohe kindlasti lubada. Ütleme nii, et seniks kuni ilusad ilmad silmapiiril ei eksisteeri,  siis võib rannavormi pärast muretsemise tahaplaanile jätta. Seega, lubagem tutvustada - Teie ette astuvad ühed imelised keerusaiad, millel täidiseks maitserohket juustu, pisut ürte, salaamit ning kastet, mis mahlasustaseme ülespoole upitab!


Peale mõningast arutelu endaga, otsustasin nende keerusaiade valmistamiseks kasutada kergelt suitsuse mekiga  barbeque-kastet. Olin äärepealt haaramas üht heledat ürdikastet, kuid lõpuks otsustasin siiski pisut teisiti. Seesama barbeque-kaste annab juurde sellist põnevat nüanssi ning tegelikult võib neid küpsetisi vabalt ka pitsasaiade nime all serveerida. Loomulikult võite need saiakesed mistahes kastmega valmistada! Kastme lisamisel liialdada ei tasu, sest nii võib see liialt domineerima jääda ning kogu saiake mitte nii hästi küpseda. Mina lisasin umbes 2-3 sl ning see on täiesti piisav kogus.


Nende keerusaiade rullimiseks vaata spikrit siit: keerusaiade rullimine!

500 g pärmi-lehttainast
ca 2-3 sl suitsust barbeque-kastet (Hellmann´s)
50 g riivitud parmesani
50 g mozzarella juustu
50 g salaamit
1 sl hakitud ürte
pipart
muna (peale määrimiseks)


Laota (valmis rullitud) tainas tööpinnale. Määri peale kaste, seejärel raputa tainale riivitud parmesani ja väikesed mozzarella-tükid. Haki salaami väikesteks tükkideks ning laota samuti tainale. Raputa peale ürdid ja lisa pisut jahvatatud musta pipart. 

Seejärel tõsta üks taina pool teise peale. Oluline on, et tõstad taina lühemad ääred üksteise peale. Seejärel lõika tainast 6 riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Nüüd keera tainaribadesse keerud ning keeruta ribad kokku pätsiks. Seejärel pista see muffinivormi (kasuta ka muffinipaberit!). Meisterda samamoodi ka teised 5 pätsi. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta seejärel saiakesi 200 kraadi juures pöördõhuga režiimil 20-30 minutit.


Postitus valmis koostöös Hellmann´s Eestiga!

14. juuni 2019

Värvikirev poke-kauss

Juba päris pikka aega on mul peal poke-roa vaimustus. See on tõeliselt värskendav ja toitev roog, mis sobib tegelikult suvisesse aega imehästi. Poke puhul on tegemist Hawaiilt pärit taljesõbraliku tänavatoiduga. Kindlad reeglid selle roa valmistamisel puuduvad ning tuleb sobitada kokku komponendid, mis sööjale endale meeldivad. Mina olen jäägitult lõhe-poke austaja, seega saab ka see retsept olema kohe kindlasti just selle kalaga. Kasutasin siinkohal maitserohket külmsuitsulõhet, kuna kõik maitsed on sel olemas ning seetõttu ei nõua see eelnevalt marineerimist;)


Väike spikker poketajale:)
Poke valmistamisel lähtu lihtsatest punktidest:
1. Vali põhi:
Pruun riis/valge riis/riisinuudlid/suvikõrvitsanuudlid/läätsed/salatilehed
2.
Vali lisandid:

Avokaado/oad või kikerherned/kurk/porgand/mango/wakame/redis/kapsas/koriander/
3.Vali 1 proteiin:
Lõhe/tuunikala/krevetid/tofu/ suitsukana

4.Vali kate:
Seesamiseemned/pähklid /kalamari/roheline sibul /röstitud sibulahelbed

5. Vali meelepärane kaste!

Kel huvi, siis Tallinna parimat poket saab minu arvates Raba Kaasa toidukohast (Nõmme turul). Pärnus soovitan poke-austajatel pöörduda aga Poisi Einesse! 

Mitmele: 1
Valmistamisaeg: 10 minutit

peotäis salatilehti
100 g keedetud riisi
2 sl meelepärast kastet*
väike peotäis punase kapsa ribasid
0,5 küpset avokaadot
1 sl hakitud koriandrit
75 g külmsuitsulõhet
musta kalamarja
seesamiseemneid

Pane salatilehed kaussi, lisa riis ja seejärel kaste. Laota peale kapsaribad, viilutatud avokaado, koriander ja lõhekuubikud. Raputa peale pisut kalamarja ja seesamiseemneid!

*Kastmena võid kasutada nii koore kui ka õlibaasil kastet. Minule meeldib koorene kaste. Antud retseptid kasutasin Hellmann´si koorest ürdikastet! 


Postitus valmis koostöös Hellmann´s Eestiga!

13. juuni 2019

Kiire õhtusöök: punaroosad nuudlid kitsejuustuga

Hoiatan koheselt - need kellele peet ja kitsejuust ei meeldi, siis üsna tõenäoliselt ei ole teile meelepärane ka seesama toit. Kes nende kahe toorainega aga head sõbrad, siis on kohe kindlasti põhjust edasi lugeda!


Jagan ühte lihtsat retsepti, mille tulemusena valmivad punakas-roosad nuudlid. Sellise värvuse annab nuudlitele peedimahl, milles nuudleid keedetakse. Ja nii saabki toit värvikireva lõpptulemuse. Maitset lisab mahl nuudlitele samuti, seega ei ole vaja koheselt keemise ajal maitseained täiendavalt lisada. Esmalt jagab maitseid peedimahl ning alles pärast nuudlite valmimist on aeg maitseid täiendada. Kasutasin naturaalselt Biotta peedimahla, mis on tegelikult maitsev ka niisama joomiseks. Paar jääkuubikut klaasi, peedimahl seltsiks - oi-kui-hea. Muidugi ainult neile, kellele peedimahl meeltmööda on:) Tegelikult on ju peedil mitmeid kasulikke omadusi ning mahla joomine tuleb ainult kasuks;)


See nuudliroog on oma olemuselt lihtne - pisut maitseaineid ja kitsejuust, mis peediga alati imeliselt läbi saab. Lihtsuses peitub võlu! Soola asemel kasutasin maitsestamiseks Herbamare ürdisoola, mis koosneb 12 erinevast maheürdist ja köögiviljast. See sool on üleüldse suurepärane asendus tavasoolale ning seda saab kasutada mistahes toitude maitsestamisel. Kusjuures, Herbamare soolad ei sisalda kunstlikke lõhna-, maitse- ega säilitusaineid. Valikus on 3 maitsesoola: klassikaline, kerge tšilliga ning mädarõika ja paprikaga..... igaühele miskit!

PS! Minu retseptidega saad kursis olla ka minu instagrami-lehel!



Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 10 minutit

ca 4 dl Biotta peedimahla
ca 0,5 dl vett
100 g Ramen nuudleid
Herbamare ürdisoola
ca 50-75 g kitsejuustu
1 sl Kreeka pähkleid
oliiviõli, pipart, tüümiani

Pane mahl ja vesi potti ning kuumuta keemiseni. Lisa nuudlid (vedelik peab nuudleid kergelt katma) ning lase madalal kuumusel podiseda mõned minutid ehk kuni pehmenemiseni. Ramen nuudlid valmivad väga kiirelt, seega ole valvel!

Seejärel nõruta nuudlid ning maitsesta ürdisoolaga. Jaota nuudlid taldrikutele, lisa kitsejuust (võid need ka nuudlitesse segada), pähklid ning piserda peale oliiviõli. Raputa peale pipart ning lisa mõni oksake tüümiani. Voilaa!

 Postitus koostöös A.Vogeli Loodustoodetega.

11. juuni 2019

Kuhu Pärnus sööma minna? Pärnu toidukohad, mida soovitan!

Ammu pole olnud sellist nädalavahetust, kus mu telefon endast lakkamatult märku andis. Põhjuseks sõbrad-tuttavad, kes suvise ilmaga olid Pärnu tulnud ning uurisid suvepealinna toidukohtade kohta. Mõni aeg tagasi kirjutasin Pärnu toidukohtadest ka Naistelehe köögirubriigis, aga kuna maht seab omad piirid, siis kolis suures osas artikkel hoopis veebi. Sealgi jäi osa toidukohtadest aga välja ning seetõttu on ainuõige ka oma blogis minu lemmikkohtadest juttu teha. Lisaks olen postitusele lisanud kohad, kus saab Pärnus hommikuti keha kinnitada, parimad tänavatoidupakkujad, suvepealinna toidumaastiku põnevamad uudised ning et jutt liiga pikaks ei läheks, siis lisan veel täiendavalt mõned kohad, mida soovitaksin külastada. PS!Toidukohad on toodud välja suvalises järjekorras ning ei ole paremusjärjestus! 
Olete valmis? Minu soovitused, kuhu Pärnus olles kindlasti sööma võiks minna, on järgmised:


Ühe omaniku kaks suurepärast toidukohta. Peakokk ja omanik Vladimir Upeniek on mõlema toidukoha menüüsse sättinud road, mis oma suuruse tõttu on mõeldud jagamiseks. Kui esimene toidukoht asub endise toidukoha Georg ruumides ning on eriti mõnus just siseruumides toidu nautimiseks, siis Vehverments on paljude südamed võitnud just oma salapärase ja õdusa õueterrassiga. Ja mis kõige olulisem - seal on ka alati ülimalt tore teenindus!
Aadress:
Vorstid ja vahvlid. Rüütli 43, Pärnu
Vehverments & tostadas. Munga tänav 9, Pärnu


Vehverments bar & tostadas
Supeluse tänaval melu keskmes asuvat toidukohta paljudele tutvustama ei pea. Suvisel ajal on restoran oma suure väliterrassiga üks populaarsemaid kohti kehakinnitamiseks. Peakokk Mart Kukk on menüüsse sobitanud kõikidele miskit meelepärast. Kindlasti tasub proovimist veise hake, sinimerekarbid ja pardilihaborš. Magustoidule jätke ka ruumi!
Aadress: Supeluse tänav 26, Pärnu
www.wesset.ee

Selle legendaarse kohviku puhul on tegemist justkui tõelise suveidülliga. Koogilett on üks linna isuäratavamaid ning menüü on samuti tõelisele supelsaksale igati sobilik. Interjööri eest kindlasti lisapunktid! Mõnus koht nii talvel kui ka suvel! Sellest kohvikust tulevad ka linna parimad vastlakuklid!
Aadress: Nikolai 32, Pärnu
www.supelsaksad.ee

 Supelsaksad
Kirss Toidul
Tegemist on Pärnu esimese kodurestoraniga, mis pakub kuhjaga südamega tehtud maitseelamusi. Pererahvas on tõelislt külalislahke ning innuga asja juures. Nädala sees on võimalik külastajatel nautida superkausse, mille komponendid vahelduvad vastavalt hooajale ja hommikul turul pakutavale. Superkausside headus on jõudnud aga paljude pärnakate kõrvu ning seetõttu ei pruugi neid kauaks jätkuda. Seetõttu võid oma tulekust pererahvale alati teada anda. Samuti võib ette broneerides nautida kodurestoranis mitmekäigulisi lõuna- ja õhtusööke!
PS! Peale jaanipäeva sulgeb pererahvas mõneks ajaks suvepuhkuse jaoks uksed;)
Aadress: Vana-Rääma 16a, Pärnu
www.kirsstoidul.ee

Parimaid taimetoidukohvikuid Pärnus! Menüü on 100% lihavaba, lisaks leiavad magusasõbrad suure hulga laktoosi-, gluteeni- ja suhkruvabasid küpsetisi. Toidukoht kasutab rohkelt kohalike väiketalunike ja –tootjate toodangut. Samuti leiab Piccadillyst muljetavaldava valiku naturaalseid veine kohapeal nautimiseks kui ka kaasa ostmiseks.
Aadress: Pühavaimu tänav 15, Pärnu
wine.kohvila.com

Turuhoones asuv Pärnu esimene kalakohvik. Seetõttu, kui soovid nautida häid kalaroogasid, siis on õige aeg sättida sammud just sinna. Koostööd tehakse samas hoones asuva kalapoega, mistõttu tooraine värskuses kahtlema ei pea.
Aadress: Suur Sepa tänav 18
kalamajakakohvik.ee


Ärge laske nimel ennast petta. Sellest kohast leiab uskumatult palju häid toiduelamusi, mitte ainult lounge-tüüpi kohale omaseid kokteile. Menüü on lühike ja toimiv!
Aadress: Hommiku 17, Pärnu
www.limelounge.ee



Parimad tänavatoidukohad
Endine toidublogija ja mitme kokaraamatu autor Andra Kalda peab Pärnu Keskuses oma tänavatoidukohvikut. Kohviku jaoks on eraldatud keskuse kärast eemal olev klaasist koridor ehk nn tänav. Toidud on eriliselt maitsvad alustades lihtsatest salatitest ning lõpetades kohapeal valmivate burgerite ja vrapperitega! Muuhulgas valmivad kastmed kohapeal ja burgerisaiad valmivad kohalikus pagariäris!
Aadress: Pärnu Keskuse 2.korrus  (Aida 7)

Otse suvise melu keskmes asub üks lihtne tänavatoidukoht, mille omanik alustas oma äri mitmeid aastaid tagasi võileivakäruga. Sellest kärust on kasvanud välja aga armastatud tänavatoidukoht, kus pakutakse maitsvat tänavatoitu – vrappe, einevõileibasid,  poke salateid ja burgereid. Kusjuures - suure poke-sõbrana võin öelda, et soovitan julgelt proovida lõhe-poket. See on imehea!
Aadress: Supeluse 6, Pärnu
www.poisieine.ee


Hommikusöök Pärnus
Neid kohti, kus suvepealinnas varahommikul korralikult süüa saab, on kahjuks vähe. Siiski on ka Pärnus peidus mõned tõelised pärlid, mida kindlasti külastada tasub:

Pastoraat Cafe
Sügisel avatud toidukoht asub linna südames, Rosenplänteri maja esimesel korrusel.  Uksed avab see toidukoht tööpäeviti juba 7.30. Hommikusöögimenüü on meeldivalt lai, millest leiab meeldiva igaüks. Lisaks on hommikuti külastajaid rõõmustamas värsked ja kohapeal valmistatud küpsetised, millest populaarsemad ja huvitavamad on täidetud leivapirukad! Ka päevasel ajal tasub Pastoraati uudistma minna ning nn „kohvikute tänavas” asuvas kohvikus endale miskit head osta!
Kuninga 30, Pärnu
www.pastoraat.ee

Pastoraat
Aara Kohvik
Äärmiselt mõnus ja pisike kohvik, mis pakub toekat ja vägagi rahakotisõbralikku kehakinnitust kogu päeva. Asub see väikese jalutuskäigu kaugusel kesklinnast ning kindlasti tasub sinna külaskäik ette võtta, kasvõi imemaitsvate lehttaina-lihapirukate või magusate kohupiimapirukate pärast! Hommikul avab kohvik uksed juba kell 7 (laupäeval kell 8.00), pakkudes varajastele ärkajatele toekat hommikusööke ning loomulikult kohapeal valmistatud pirukaid!
Aadress: Riia mnt 25 , Pärnu
www.aarapagar.ee

Teatrikohvikus on samuti hommikul mõnusat inimeste jutuvada kuulda. Vägagi rahakotisõbralikult saab seal munaroogasid, putru ja muud toekat nautida tööpäeviti alates kella 8.30st. Kindlasti tasub proovida kohviku legendaarseid lihapirukaid, mis on nii head, et esimese tunniga võib pirukaletis valitseda tühjus!
Aadress: Akadeemia 5, Pärnu
www.endla.ee

Veel toredaid kohti
Rannale lähedal ja ülimalt mõnusa terrassiga: Hedon Spa hotelli restoran Raimond ning Akord
Õdusa väliterrassiga: Hea Maa
Linlaste seas armastatud: Mahedik
Linna nostalgilisemad küpsetised ja sõõrikud: Sõõrikukohvik(nii nostalgiline, et FB-leht puudub:))

Mahedik

Uued uudised suvepealinnast! 
-Rannahotelli restorani White Guide Baltic nimekirja viinud peakokk Herkki Ruubel on oma oskusi sellest kevadest alates jagamas AmmendeVilla restorani peakokana. Lennukate mõtetega tuntust kogunud Herkki on restoranis juba lühikese ajaga korraldanud mitmeid populaarseid (ja kiirelt väljamüüdud) autoriõhtusööke!
-Juunis avatakse uus neljatärnispaa ja restoran Wasa Resort. Restorani eesotsas on noor ja andeks peakokk Sten Märtin, kes on muuhulgas kogemusi saanud ka hinnatud Oslo Michelini tärni restoranist Maaemo. Pärnakatele on Sten tuttav Mon Ami endise peakokana. Uue Pärnu restorani iseärasuseks saab olema toidukoha isiklik ürdiaed ning rituaal, kus tervitusampsu serveerib peakokk isiklikult. Vaata täpsemalt: www.wasaresort.ee
-Maikuu teises pooles avati linna südames asuva restorani Umberto katuseterrass, millest avaneb  ühelt poolt vaade üle Pärnu vanalinna ja teiselt kaunile jõeäärele. Umberto puhul on tegemist eelmisel aastal avatud toidukohaga, mille köögist väljub tõeline Itaalia maitse! Vaata ka: www.umbertoresto.ee
-Vaid loetud nädalad on linnas avatud uus tänavatoiduputka Kolmnurk, mis asub Pärnu Lastepargis Rüütli tänaval. Selle toidukoha taga on kolm ägedat inimest: Kristi, Marek ja Evari (ühtlasi ka Umberto toimekas peakokk). Tegemist ei ole kohe kindlasti tavalise tänavatoidukohaga! Selles kohas pakutakse eriti ägedaid ja tavapärasest tänavatoidust erinevaid maitseelamusi. Menüüs on näiteks kevadrullid võililledest tartar-kastmega, bataadifriikartulid umbrohu-kimchiga, churrosed võileillemoosi ja šokolaadiga. Ühesõnaga pakutakse heas mõttes metsa poole kaldu ja erinevatest rahvusköökidest inspireeritud kiirtoitu!


Kolmnurk

2. juuni 2019

Maitsev kaunitar: rabarberi-toscakook


Rabarber on praegusel hooajal popp. Nagu igal aastal, siis ka praegu on loomulikult minu blogi kõige populaarsem retsept "Kiire rabarberikook". See kook on nii kiire ja lihtne ja nii-nii kodune, et olen seda sel aastal valmistanud vist juba ligi 10 korda. Aga ega see rabarberikook ei ole ainuke kook, mida küpsetanud sel aastal olen. Üks sama särav täht on kindlasti seesama rabarberi-toscakook, mis võlub sööjaid esmalt mandlimagusa kattega. Seejärel tuleb mängu ka hapukas rabarber, mis seesuguse koogiga imeliselt kokku sobib. Pean tunnistama, et tosca-kookide seas on rabarberilisand vist üks minu lemmikuid ning seda just tänu hapukusele, mis ei lase koogil ebameeldivalt magusaks minna. 

See kook ilmus ka ajakirja Naisteleht köögirubriigis (mai2019).


Kogus: 10-12 tk
Aeg: 1 tund 

Põhi:
3 muna
2 dl suhkrut
4 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 dl vahukoort
150 g võid, sulatatuna

Täidis:
400 g rabarbereid (puhastatud kogus)
50 g suhkrut
1 tl kaneeli
1 sl kartuli- või maisitärklist

Kate:
150 g võid
125 g mandlilaaste
1,5 dl pruuni suhkrut
1 dl vahukoort
1 tl kaneeli

Põhja valmistamiseks vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained omavahel ning lisa segades munasegule. Seejärel lisa vahukoor ja sulatatud või ning sega kõik ühtlaseks tainaks. Vala tainas küpsetupaberiga vooderdatud koogivormi (Ø22-24cm).

Tükelda kooritud rabarberivarred ning sega need kokku ülejäänud täidise ainetega. Laota segu vormi. Küpseta kooki 180 kraadi juures 25-30 minutit.

Katte valmistamiseks pane kõik ained potti ning kuumuta keskmisel kuumusel ca 7-10 minutit. Kui kook on esimese aja ära küpsenud, siis vala mandlikate vormi ning küpseta kooki 200 kraadi juures  veel 10-15 minutit. Enne söömist lase koogil täielikult jahtuda!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails