27. juuni 2023

Kiirelt valmiv kalakarri

Erinevad karriroad on mu lemmikud, sest need on lihtsalt nii maitserikkad, mõnusad ja erilise olemusega. Lisaks räägib selliste roogade kasuks ka ääretult lihtne valmistamisviis. Seega, kui oled samuti karriroogade fänn või on vaja Sind nende headuses alles veenda, siis see postitus on mõeldud just Sulle.

Selle roa põhikomponendi hankimiseks soovitan ma minna kalale PROMO Cash&Carry kauplusesse, kus on väga rikkalik kalavalik. Värske kala lett on rõõmustavalt suur ning ning lisaks saab PROMO Cash&Carry kauplustes alati kasutada ka kalaleti teenindajate abi, kui vajad kala ettevalmistamise osas abi (soomuste eemaldamine, kala rookimine, fileerimine, steikide valmistamine, maitsestamine, soolamine, krevettide puhastamine, vaakumpakendamine). Kui vajad näiteks homaari ettevalmistamist, siis kalaletist saad ka seda abi (kalaettevalmistamise teenuseid kasutades on teenustasu 0,01€). Tegelikult ka kalatoodetega varustatud sügavkülmalett lookleb poes harjumatult pikalt ning selle sisu ahvatleb vägagi laia valikuga. Ühesõnaga soovitan kindlasti uudistada nii jahutatud kalatoodetega kalaletti, piiluda sügavkülma ning kindlasti ära mööda kõnni suitsutatud mereandide kapist.

Kuna kalaletis olid seekord müügil eriti ilusad ja pontsakad haugifileed, siis otsustasin nendest valmistada ühe eriti mõnusa karritoidu. Selline roog sobib suurepäraselt ka suvisel ajal söömiseks, kuna on oma olemuselt meeldivalt kerge. Haug sobitub sellesse toitu suurepäraselt, kuid tegelikult võid selle karriroa valmis meisterdada mistahes kala kasutades.

Kogus: neljale
Valmistamisaeg: 20-30 minutit

1 sibul
2 sl ingverijuurt, koorituna ja hakituna
125 g (rohelisi) aedube
1 paprika
1 porgand
3 tl punase karri pastat
1 purk kookospiima
1 dl puljongit
1 sl kalakastet
1 tl pruuni suhkrut
750 g kalafileed (kasutasin haugi)
soola, pipart

Lisaks:
maitserohelist, laimi

Haki sibul ning prae pannil õlis läbi, lisa ingver, aedoad ja paprikatükid. Koori ja tükelda porgand ning lisa pannile. Kuumuta paar minutit, seejärel sega juurde karripasta. Vala pannile kookospiim ja puljong. Lisa kalakaste ning maitsesta, suhkru, soola ja pipraga. Kuumuta mõned minutid ning seejärel lisa tükeldatud kala. Kuumuta kala küpsemiseni. Maitsesta lõplikult, lisa roale maitserohelist ja laimisektoreid. Serveeri riisiga!

See retsept valmis koostöös PROMO Cash&Carry kauplusega. 


25. juuni 2023

Maasikane linnupiimakook

Mõnusalt kerge ja suvine koogike, mis sobib tegelikult valmistamiseks igal ajal. Kook ei vaja küpsetamist!
PS! Retsept ilmus ka 21.06 ajakirjas Naisteleht, mille köögirubriiki meisterdan igal nädalal erinevaid toiduretsepte. 


Kogus: 10 koogiviilu

Põhi:
200 g kaeraküpsiseid
50 g võid

Täidis 1:
4 želatiinilehte
300 g maasikajogurtit
300 g kohupiimapastat
100 g valget šokolaadi
2 sl keevat vett

Täidis 2:
4 želatiinilehte
1 dl vahukoort
300 g kohupiimapastat
50 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 sl keevat vett

Kaunistuseks:
maasikaid, mureleid, valget šokolaadi

Põhja valmistamiseks peenesta küpsised. Sulata või ja sega kokku küpsisepuruga. Suru saadud mass küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (Ø21-22cm) põhjale.

Täidis 1: Pane želatiinilehed külma vette likku umbes 7 minutiks. Sega kokku jogurt ja kohupiimapasta. Sulata šokolaad veevannil ja sega kokku jogurti-kohupiimaseguga. Pigista vees olnud želatiinilehed kuivaks ja tõsta kaussi. Lisa 2 sl keevat vett ja sega kiirelt ühtlaseks. Vala želatiin jogurti-kohupiimasegusse ja sega ühtlaseks. Vala valminud täidis vormi ja silu pealt ühtlaseks. Tõsta kook enne teise täidise valmistamist tunnikeseks külmkappi. 

Täidis 2: Pane želatiinilehed taas külma vette likku umbes 7 minutiks. Seejärel vahusta koor tugevaks vahuks. Sega omavahel kokku kohupiimapasta ja suhkrud ning lisa segades vahukoor. Sulata želatiinilehed, nagu eelmises lõigus. Seejärel vala želatiin täidisesse ning sega ühtlaseks.

Vala valminud täidis vormi, silu ühtlaseks ning tõsta külmkappi tahenema üleöö. Vahetult enne serveerimist kaunista.


21. juuni 2023

Suvesalat röstitud kapsaga ja ürdine focaccia

Selles postituses on 2 suurepärast retsepti, mille valmistasime koos Meriliniga (koogikontor.ee) jaanipäevale mõeldes. Ühesõnaga on need eriti mõnusad suveretseptid, mis saavad väga kiiresti valmis ning sobivad suurepäraselt mõnele aiapeole või piknikule.

Eriti maitsevsuvesalat röstitud kapsaga on mõnusalt kerge, üdini maitsev ning värsketest komponentidest pakatav. Kirsiks tordil on sellel salatil kindlasti röstitud kapsas, mis grillil küpsedes saanud veel täiendavat maitset mõnusast teriyaki kastmest. 

Retseptis on kasutatud Hiina kapsast, kuid soovi korral võid selle asendada endale meelepärase salatiga. Hiina kapsast kasutades hoia meeles, et seda sektoriteks lõigates säilita kindlasti kapsa jalaosa, sest nii on kapsasektoreid küpsemisel lihtsam ümber pöörata.

Kastmeks on siin retseptis kasutatud Alma uut küüslaugu-ürdi jogurtikastet, mis on lihtsalt eriti mugav ja lihtne viis suviste salatite täiendamiseks. Kaste on ise parajalt vedel, mistõttu on seda eriti mugav erinevatele salatitele niristada. 

Teiseks retseptiks on focaccia rosmariini ja küüslauguga, mis on pehme ja rustikaalne itaaliapärane sai. Kusjuures maitseb see eriti hästi siis, kui pistad tükikese saiast Valio mango-tšilli-laimi jogurtikastmesse! Jogurtikaste lisab focacciale mõnusat särtsu! PS! Lase külalistel saiast endale ise sobiv tükk murda, nii väldid toiduraiskamist!

Head nautimist!

Eriti maitsev suvesalat röstitud kapsaga

Mitmele: 6le
Valmistamisaeg: 25 minutit

120 g salatilehti
150 g suhkruherneid
200 g kirsstomateid
3 soolakurki või hapendatud kurki
200 g rediseid
1 kollane tomat
150 g kikerherneid
0,5 tl paprikapulbrit
näpuotsatäis cayenne´i pipart
1 tops Alma jogurtikastet küüslaugu-ürdi

Lisaks:
oliiviõli
laimist pressitud mahla

Grillitud kapsasektorid:
1 Hiina kapsas
2 sl Teriyaki kastet
2 sl sojakaste
2 sl austrikaste
2 sl oliiviõli
soola, pipart

Lõika Hiina kapsas sektoriteks, kuid jälgi, et iga sektori külge jääks ka n-ö jalaosa. Sega teriyaki, soja, austrikaste ja oliivõli omavahel ühtlaseks. Pane kapsasektorid grillile küpsema ning küpseta need mõlemalt poolt valmis. Küpsemise ajal pintselda kapsasektoreid valmistatud kastmega, maitsesta soola-pipraga.

Rebi salatilehed alusele. Lisa suhkruherned, poolitatud kirsstomatid, kurgiviilud, redisepoolikud ja tomativiilud. Kurna kikerherned ja patsuta majapidamispaberiga kuivemaks. Prae kikerherned pannil õlis kuldseks, lisa praadimise ajal pannile paprikapulbrit ja cayenne´i pipart. Laota kikerherned salatile.

Kõige lõpuks tõsta salatile ka praetud kapsasektorid. Nirista peale oliiviõli ning pisut laimimahla ning lisa kõige lõpuks salatile jogurtikaste. Serveeri!

Focaccia rosmariini ja küüslauguga

Kogus: 1 suur plaaditäis
Valmistamisaeg: 10 minutit + küpsemis- ja kerkimisaeg

500 g nisujahu
1 pakk (12 g) kuivpärmi
2 tl soola
2 tl roosuhkrut
1 dl oliiviõli
400 ml käesooja vett

Küüslaugu-rosmariiniõli:
2 küüslauguküünt
peotäis värsket rosmariini
1 dl oliiviõli
1 tl soola

Serveerimiseks:
Valio mango-tšilli-laimi jogurtikastet

Sega omavahel nisujahu, pärm, sool ja suhkur. Lisa oliiviõli ja vesi ning sõtku tainast u 5 minutit. Lase tainal soojas kohas rätiku all u 1 tund kerkida. Võid taina kausiga ka 40-50 kraadisesse ahju kerkima panna, nii piisab 30 minutist.

Vahepeal tee valmis ürdiõli. Selle jaoks puhasta küüslauk ja pista väikesesse köögikombaini või blenderisse. Lisa ka rosmariin, õli ja sool. Surista kõik ühtlaseks.

Kummuta nüüd tainas õliga määritud ahjuplaadile ja aja näppudega laiali. Focaccia võib jääda täiesti ebakorrapärase kujuga- mida rustikaalsem, seda parem! Seejärel pintselda focacciat pealt küüslaugu-rosmariiniõliga. Küpseta 200 kraadises ahjus u 20 minutit ja tõsta siis ahjust välja. Lase veidi jahtuda ja murra siis tükkideks. Maitseb eriti hästi, kui pistad tükikese saia mango-tšilli-laimi jogurtikastmesse!

Postitus valmis koostöös Valioga!


19. juuni 2023

Sushitort tuunikalaga

Lubagem tutvustada selle suve hitti! Teie ees on maitsev sushitort, millele täidiseks parajas koguses tuunikala. Tegemist on justkui teistmoodi võileivatordiga, mis valmib üsnagi lihtsasti ning vastavalt soovidele võid täidiseks lisada, mida iganes soovid! See on meeldivalt toitev, samas värske amps, mis ei ole üleliia koorene ega saiane. Ühesõnaga hea vaheldus tavapärastele võileivatortidele!

Nagu ma eelnevalt mainisin, siis võid täidise valida oma soovide kohaselt. Mina valmistasin selle soolase tordi tuunikalaga, mis annab väga lihtsasti äratuntavat maitset ning annab mahlasust kogu roale. Kasutasin Rio Mare kvaliteetset tuunikalakonservi oliiviõlis. See tuunikalakonserv on tõepoolest kiiduväärselt hea. Hind on küll pisut kallim, kuid kui Sulle ei vaata konservist vastu ebamäärane tuunikalapuru, siis tasub selle ees kindlasti pisut rohkem rahakotist välja käia. Rio Mare tuunikalakonservist leiad rõõsa ja roosa tuunikala, mida väga mugav kasutada erinevates soolastes roogades! Lisaks on selle konservi oliiviõli nii hea, et kasutasin seda ka suures osas täidises ära. Ei ole mõtet heal õlil raisku lasta minna. 

Ja nüüd torti valmistama. Minimaalselt lase sel tordil külmkapis maitseid koguda tunnike, veel parem, kui tordike saab seista 3 tundi. Soovi korral võid selle valmis teha serveerimisele eelneval õhtul.

Valmistamisaeg: 35-45 min + tahenemisaeg
Kogus: 6-8

4,5 dl sushiriisi
3,5 dl vett
1 tl soola
1 sl suhkrut
4-5 sl riisiäädikat

Täidis:
6 sl sulatatud juustu
2x160 g tuunikalakonservi oliiviõlis (Rio Mare)
150 g kurki
6 sl majoneesi
3 nori lehte
3 sl marineeritud ingverit, tükeldatuna
soola, pipart

Kaunistuseks:
kirsstomateid, salatilehti vms

Loputa riis voolava vee all. Tõsta riis potti, lisa vesi ja sool ning lase seista 30 minutit. Seejärel lase riis pliidil keema, kuumuta keskmisel kuumusel umbes 10-12 minutit või seni, kuni vedelik on imendunud ja riis pehme.Valmis riis kata rätikuga ja lase seista 12 minutit. Kuumuta pliidil suhkur ja riisiäädikas. Sega suhkru sulamiseni ning lisa segu segades riisile. Maitsesta lõplikult.

Vooderda lahtikäiv koogivorm (Ø20-21cm) küpsetuspaberiga. Jaga riis silma järgi kolmeks ning tõsta esimene kiht vormi. Suru kergelt riisile, et see omavahel kokku jääks. Määri riisile 2 sl sulatatud juustu, laota sellele 1 tuunikalakonserv. Tükelda kurk ning tõsta pool sellest vormi. Lisa majonees ning maitsesta soola ja pipraga. Murra 1 nori leht tükkideks ning tõsta vormi. Korda täpsemalt sama tegevust veelkord: teine osa riisi, sulatatud juust, tuunikala.....

Tõsta tükeldatud nori lehtedele kolmas osa riisi, suru peale. Määri peale sulatatud juust, selle peale laota tükeldatud ingver ning seejärel laota vormi majonees. Laota peale terve nori leht. Kui ääred ulatuvad üle, siis pole hullu, hiljem vormist võttes saad need lihtsasti külgedele suruda. Tõsta kook külmkappi maitsestuma vähemalt tunnikeseks. Vahetult enne serveerimist kaunista. 

Postitus valmis koostöös ettevõttega Rio Mare.


18. juuni 2023

Kohupiimapirukad hommikuterrassile

Lõpuks on terrassihooaeg saabunud ning selle üle on ikka äärmiselt hea meel. Soojad suvehommikud terrassil või siis vastupidi mõnus õhtune kulgemine koos millegi maitsvaga on seda pikka ootamist väärt.


See postitus valmis koostöös ettevõttega Kaup24. Tõsi, selle postituse põhistaariks on pildil olevad suvised kohupiimapirukad, aga sama oluliseks kõrvalstaariks on terrass ja uus aiamööbel. Kellele siis ei meeldiks ilusate ilmadega terrassil suve veeta ja nautida. Mul oli tegelikult juba ammu plaan oma terrassiga midagi ette võtta, et oleks võimalik lihtsalt pikali visata ja niimoodi kohvi ja magusat nautida. Meil oli varasemalt terrassil olemas lihtsalt tavaline söögilaud nelja tooliga, kuid selline n-ö lebola oli puudu. Nii saigi pisut möllatud ning lühikese ajaga oli juba hoopis mõnusam terrass valmis. Aiamööbli valimisel otsustasin Kaup24 lehel lõpuks VidaXL nurgadiivani kasuks, mis on tegelikkuses mooduldiivan. Seega saab vajadusel diivanit pikendada, kui soovid istumisala suurendada (see on mul juba tegelikult ka plaanis). Ostad lihtsalt paar istumisosa juurde ning saadki juba istumisalale kohti juurde. Kusjuures, see diivan ei võta ülemäära palju ruumi, mis samuti pluss just siis, kui rõduosa liialt suur ei ole. Kui diivan oli juba kohal, siis otsisin sealtsamalt lehelt veel eraldi sobiva lauakese ning valituks sai üks eriti sobivate mõõtmetega madal terrassilaud

Enne ja pärast:

Nüüd vaja vaid pisut lilli, rohelisi taimi, küünlaid ning üsnagi mõnus suvehooaeg terrassil võib alata. Ahjaa, mulle väga meeldib, kui mistahes terrassil on olemas ka vaip, sest lihtsalt nii mõnus on, kui midagi pehmemat on jalge all. Suure valiku mõnusaid terrassivaipu leiad siit


PS! Minu instagramist (pirukate postituse all) näed ka enne ja pärast terrassivaadet! See muutus nõudis tegelikkuses väga vähe aega, aga lõpptulemus sai hulga hubasem.

Pirukate juurde tulles pean ma lihtsalt mainima, et nende küpsetiste tainas on universaalne, sest selle sisse sobivad nii magusad kui ka soolased täidised. Oluline on, et täidis lihtsalt üleliia vedel ei ole. Soolaste täidiste puhul seda muret ei ole, aga magusa puhul võiks seda märkust meeles hoida, sest liialt vedela täidise puhul on keeruline pirukat kokku lappida ning ka küpsemisel tekib oht, et kogu hea kraam välja valgub. Sama tainast kasutades olen meisterdanud õunapirukaid, moosipirukaid, kirspirukaid kui ka soolaseid küpsetisi hakklihaga, singiga ja kartuliga. Ühesõnaga on võimalusi palju. Üheks heaks variandiks on loomulikult kohupiimapirukad, mille retsepti ka alljärgnevalt jagan. Üldiselt teen täidise tunde ja maitse järgi ning soovitan seda ka Teile. Kui aga siiski vajad pisut abi, siis panin kirja ligikaudsed kogused. Soovi korral võib muuta suhkrukogust või siis vähendada/suurendada jahukogust, et täidis paraja paksusega tuleks.

Soovin selleks suveks eriti päikeselisi suvepäevasid, mõnusaid terrassihommikuid ja -õhtuid ning loomulikult seda, et suvi kestaks ikka meeldivalt kaua:)


Pildil olev kruus on Iittala Taika sarjast.

6 dl nisujahu
1 tl suhkrut
1 tl soola
1 tl kuivpärmi
250 ml sooja vett
5 sl õli

Täidis:
150 g toasooja toorjuustu
ca 4-6 sl suhkrut (oleneb, kui magusat soovid)
1 tl vanillisuhkrut
400 g kohupiima
75 g martsipani
1 muna
2 sl nisujahu

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa soe vesi ja õli. Sõtku tainas kätega ühtlaseks tainapalliks. Valmis sõtkutud tainapall tõsta 50 kraadisesse ahjusooja kerkima 30 minutiks.

Täidise valmistamiseks Sega toorjuustu suhkrutega lahti. Lisa kohupiim ja riivitud martsipan ning sega ühtlaseks. Lase täidisel seista ca 20 minutit, et martsipan sulaks kergelt kohupiimasegusse. Seejärel sega juurde muna ja jahu

Kerkinud tainas jaga 9-10ks tükiks ja keeruta nendest käte vahel pisikesed tainapallid. Rulli need jahusel pinnal ümmarguseks. Tõsta ringi alumisele osale meeldivas koguses täidist. Tõsta vabaks jäänud tainapool täidisele ning suru kahvliga tainaääred korralikult kinni ning peida need piruka alla. Määri pirukad pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit.

PS! Valmista ka soolast täidist kartulipüreest, grillvorstidest ja juustust.

Retsept valmis koostöös PHH Groupiga, kes esindab e-poode: Kaup24, Hansapost ja Hobby Hall!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails