31. august 2009

Nii hea Mannakook

/Prindi retsept/

Vabandan, et ei ole vahepeal jaganud Teiega oma köögitoimetusi ja kokkamisi. Põhjus lihtne – viibisin nädalakese pealinnas, nautides jalutuskäike vanalinnas, uudistades sealseid hubaseid kohvikuid ning premeerides end hommikuti Olümpia kohviku võiroosidega....

Valmistasin selle aja jooksul ka üht veidi teistsugust kooki ning kindlasti tahaks retsepti eest tänada ühte minu tublit blogikülastajat Rainet, kes selle mulle eelmine nädal saatis. Nii tore oli lugeda oma e-maile ja leida sealt Raine saadetud mannakoogi-retsepti, mis pidi olema populaarseks küpsetiseks Põhja-Itaalias. Maitselt oleks tegemist justkui kohupiimast pakatava küpsetisega.. Siiamaani igatsen selle äratuntavalt sidrunilise ning kergelt rummise maiuse järele. Ma kujutan ette, et praegusel ajal oleks õunakissell sellele koogile heaks kaaslaseks.

100g rosinaid
50 ml rummi

1 l piima

200g suhkurt
1 sidruni riivitud koor
250 g mannat
100g võid
2 muna

Esmalt pane rosinad rummi ligunema. Seejärel keeda piim koos suhkru ja riivitud sidrunikoorega kuni keemiseni. Siis lisa segades manna ning keeda madalal kuumusel pudruks. Jahuta paar minutit ning siis lisa juurde või, ühe kaupa munad ning rummis ligunenud rosinad (võid lisada ka järelejäänud rummivedeliku). Sega korralikult.

Kata koogivormi põhi (Ø 26cm )võiga ja raputa üle jahu või riivsaiaga. Küpseta 220 kraadises ahjus 35- 45 minutit või seni kuni kook on pealt kuldpruun. Enne söömist lase koogil jahtuda.

25. august 2009

Mahlane suvikõrvitsaleib

/Prindi retsept/

Kellelegi ei pea vist meeldetuletama kestvat suvikõrvitsahooaega. Ka mina olen märkamatult oma peenramaalt noppinud selle aasta esimesed suvikõrvitsad ning esmased kokkamised on tehtud. Tõsi küll, päris esimeste küpsetiste tarvis soetasin neid mahlaseid vennikesi turult. Jutuhoos nagu ikka, sain seal ühe tädiga jutu peale, et kui ostan 2 suvikõrvitsat saan 1 suure veel pealekauba:) Ühe katsetusena tahaksin kindlasti kirjutada suvikõrvitsaleivast – nii üllatavalt mahlane leib tuli ja pean tunnistama, et homme hommikul läheb juba teine ports selle täidisega leibasid ahju. Nagu ikka, Jätku Leiba!


1/3 kogus leivatainast
200 g jämedalt riivitud suvikõrvitsat

lisaks 1 peotäis rukkijahu


Lisa leivatainale riivitud suvikõrvits. Lisa veel peotäis rukkijahu (kuna suvikõrvits teeb taina vedelamaks) ning sõtku korralikult. Aseta leib 1 liitrisesse küpsetusvormi ning lase rätiku all ca 4-5 tundi kerkida.

Küpseta kerkinud leivatainast ahjus. Pane ahju põhja kauss veega (vajalik selleks, et ei tekiks liialt kõva koorikut) ja pintselda leivakoorikut igakord, kui alandad ahjutemperatuuri. Küpseta järgnevatel temperatuuridel:

250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 10-15 min
200 kraadi juures 10-15 min
180 kraadi juures lõpuni (küpseta 15 minutit kauem, kui tavaliselt, nii küpseb suvikõrvitsa leib ilusti läbi)

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.

23. august 2009

Statoili suvine retseptivõistlus

Paar päeva tagasi helistati mulle ning teatati, et minu saadetud 2 võileivaretsepti on võitnud Statoili võileivaretseptide augustikuuvooru võistluse. Võitjateks pärjati minu üks nostalgiline lemmik praemunaga juustusaiad ning kosutavamaks suutäieks omleti-tortillad. Rivistasin need 2 võitjat ka auhinnaliste tahvlile.

Kokkamisteni,
Ragne

Lihtne liivaküpsisemaiguline õunakook

/Prindi retsept/

Taolise ideega retsept jäi mulle silma poes, kus ma Kööginurga väljaannet lehitsesin . Kook on valmistatud minu Tallinna kodu aiaa kasvavatest õuntest. Kuna õunu pidin noppima puu otsast, siis sain paar päris mitu head obadust õuntega vastu pead. Aga hea koogi nimel olen valmis ohverdama:)

Kui hakkasin seda postitust kirjutama, siis palusin oma mehel kirjeldada selle koogi maitset, et leida kõige sobivam nimetus sellele küpsetisele. Maitselt tuli esmasena meelde liivaküpsis – mahedalt kaneeline, äratuntavalt suhkrune ning kergelt mure. Koogi valmistamisel ei ole mitte midagi keerulist, kõige tülikamaks osaks on õunte koorimine, aga see protsess on siiski iga õunakoogi tegemisel vältimatu. Kooki maitstes, nõudis seda retsepti ka mu ema, kui olin talle valmistamiskäigu lahti seletanud. Nagu eelnevalt olen postitustes maininud, küpsetab mu ema vaid äääääärmiselt lihtsaid kooki, sest ta lihtsalt ei viitsi jännata ja mässata nende detsiliitrite, grammide ja muu taolisega, mis kokkamise juurde käib. Nii et, kui seda kooki küpsetab juba minu ema, siis on tegemist lihtsa küpsetisega.


1 kl jahu
1 kl suhkrut

1 kl mannat

1 tl küpsetuspulbrit
200 gr võid

Täidis:
õunatükke
kaneeli

Vooderda lahtikäiv Ø22 cm ümmargune vorm küpsetuspaberiga. Sega kuivained omavahel. Kata koogivormi põhi poole koguse õunatükkidega, raputa peale kaneeli ning vala peale pool kuivainesegust. Selle peale laota 100 g õhukeseks lõigatud või-viile. Või peale aseta ülejäänud õunatükid, kaneel, kuivainesegu ja või-viilud. Küpseta 180 kraadi juures 1 tund. Jahuta ning naudi!


17. august 2009

Marineeritud sealiha


Vahepeal midagi soolast ka nende magusate blogipostituste vahele. Muidu jääb tunne, et ainult magusast toitungi (kuigi ega mul selle vastu midagi ei oleks). Marineeritud liha – toit mida võib süüa vist lõputult. Maitseb väga hästi nii keedukartulite ja hapukoorega, võileiva peal, kui ka lihtsalt külmkapist kaasa haaramiseks, kui näksimise tuju peal. Leivaküpsetajatel soovitan proovida ahjusooja leivaviilu tükikese marineeritud lihaga! Piilusin seda retsepti juba ammu nami-namis (minu poolt mõningased pisikesed muudatused). Nüüdseks on seda maitsvat liha tehtud juba mitmeid kordi ning tüdimuse märke veel ei ole – nii maitsev.

1 kg seakarbonaadi (kaelakarbonaadi)*
2 dl nisujahu
soola
musta pipart
4 lahtiklopitud muna
õli (praadimiseks)

Marinaad:
1.5 l vett
2 viilutatud porgandit
2 viilutatud sibulat
10 tera musta pipart
2 loorberilehte
1.5 sl suhkrut
2 sl soola
2 sl äädikat

Lõika seakarbonaadist ristikiudu umbes 1 cm paksused viilud ning vasarda need lihahaamriga mõlemalt poolt õhukeseks. Lõika umbes 4 x 5 cm tükkideks.Sega jahu soola ja pipraga ning veereta lihatükke esmalt maitsestatud jahus ning kasta siis lahtiklopitud munasse. Prae pannil lihatükke mõlemalt poolt keskmisel kuumusel ning aseta seejärel kaussi.

Marinaadi jaoks kuumuta potis vesi, porgandi- ja sibularattad, pipraterad, loorberilehed, suhkur ja sool keemiseni. Keeda, kuni porgand on kergelt krõmps, aga mitte veel pehme. Tõsta pott tulelt, lisa äädikas (marinaad peab tulema kange). Lase jahtuda. Kalla jahtunult marinaad kaussi laotatud praetud lihalõikudele. Lase vähemalt järgmise päevani marinaadis maitsestuda.

*Sealiha asemel võid kasutada ka kanafileed!

14. august 2009

Kodune koorejäätis suurte šokolaaditükkidega

/Prindi retsept/

Pärast mustsõstra-vaarikajäätise valmistamist on mind haaranud jäätise valmistamise hullus. Lihtsalt uskumatu, et nii vähestest ainetest ja veel ilma spetsiaalse masinata tuleb välja nii maitsev jäätis. Tahaks kohe korraga kõikvõimalikke täidiseid proovida, esialgu kõige tavalisem variant, kuid alati kindla peale minek – jäätis šokolaaditükkidega. Kusjuures šokolaaditükid võid jätta nii suured kui hing hetkel ihaldab;)

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima
100 g tumedat šokolaadi


Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Haki šokolaad endale meelepärasteks tükkideks ning lisa vahukooresegule. Sega korralikult läbi, nii et šokolaad jaotuks kõikjale. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks. (retseptis muudetud rõõsa koore kogus 4 dl -> 6dl)

13. august 2009

Lihtne kohupiima-õunakook (Juubeli tordipulbriga)


Tasapisi hakkavad aias valmima esimesed õunahakatised. Õigemini mu mehe vanemate aias, kus kasvavad lihtsalt nii magusad ja head õunad. Esimeste õunte ootus on tõsiselt piinarikas, nii hirmasasti tahaks juba maitsta ahjust välja tulevat imeliselt lõhnavat küpsetist. Koogi headusest ka - lisaks lihtsale õunakoogile on see kook kindel õunaküpsetis, mida pean iga-aasta raudselt valmistama. Tegelikult teevad seda kooki päris paljud, aga ehk on veel keegi, kes ei tea, kui hea suutäiega on tegemist ja vajab retsepti.



1 pk Juubeli tordipulbrit
4 muna

4 sl suhkrut 400 g kohupiimapastat
200 g hapukoort

100 g võid
3 magusat õuna
kaneeli

Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim ja hapukoor. Määri koogivorm (kandiline suurusega 25x17cm või ümmargune Ø 22-24cm) võiga. Puista põhja kolmandik tordipulbrist, selle peale aseta õhukesi võitükikesi. Seejärel kalla vormi pool kohupiimamassist ja teine kolmandik tordipulbrist. Kata õhukeste õunaviiludega ning raputa üle kaneeliga. Õunte peale aseta ülejäänud pool kohupiimamassi. Kõige peale pane ülejäänud tordipulber ja võitükikesed. Küpseta 200° juures 30–40 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun ja seest küps. Kui küpsemise ajal näed, et koogipinnal on mõni koht jahune, siis pane sinna veel võitükikesi.


10. august 2009

Beseekook sõstratega

/Prindi retsept/

Lehitsedes kokaraamatuid, tundub, et selline marjadega beseekook kuulub nii Maru, kui ka Anni Arro lemmikute hulka. Lisaks sellele, et see kook on tõeline enda premeerimine (muidugi nendele, kelllele beseekoogid meeldivad) on hõrgutis heaks võimaluseks kasutada ära külmkappi seisma jäänud munavalged. Ma ei tea, kuidas teistega on, aga minul kipuvad päris tihedasti need üle jääma, nii et üks õige hea ja magus lahendus on olemas. Täidiseks hooajale kohaselt punased- ja mustad sõstrad, aga vabalt võib täidisesse peita ka teisi marju.


Põhi:
3 dl jahu
125 g võid
3 sl suhkrut
2-3 sl vett

Täidis:
4 munavalget
200 g suhkrut
250 g puna- ja mustsõstraid


Põhja valmistamiseks sega kokku kõik põhja koostisained ning suru valmis tainas lahtikäiva koogivormi põhja (kasutasin 22 cm läbimõõduga vormi) ja õige pisut ka äärtele. Eelküpseta 10 minutit 180 kraadi juures.

Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahustamise käigus lisa tasapisi peene joana suhkur. Peale vahustamist lisa ettevaatlikult vahule juurde marjad. Aseta munavaht ettevaatlikult eelküpsetatud põhjale ja küpseta 150 kraadi juures 30-35 minutit ehk seni kuni pealt kuldne. Pärast seda lülita ahi välja, kuid jäta kook tunnikeseks ahju seisma, jättes ahjuukse praokile, et besee kokku ei vajuks.


6. august 2009

Kodu-tehtud mustsõstra-vaarikajäätis

/Prindi retsept/

Paar päeva tagasi valmistasin esmakordselt isetehtud jäätist....no tõesti, midagi paremat pole ma vist saanudki. Siiamaani vaatan tühjaks saanud jäätiseanumat, peas uued mõtted, millise täidisega teha järjekordne jäätis. Seda jäätist soovitan ma nendele, kellele meeldivad kooresed jäätised. Silmasin seda retsepti Perenaine.ee kodulehel (algallikas BBCGoodFood), kus mind köitis see retsept kahel põhjusel – esmalt pole vaja selle valmistamiseks vaja spetsiaalset masinat ning lisaks pole vaja seda külmutamise ajal pidevalt segamas käia. Viimasest põhjusest olenemata tuleb jäätis niiiiii kreemjas ja täiesti ilma igasugste jääkristallideta. Retsepti muutsin vaid niipalju, et lisasin jäätisesse poole vähem marju, sest liigmarjatäidisega jäätised mulle ei istu. Minu maitsete kohaselt tegutsesin õigesti – natuke marjatäidist ja piisavalt suus-sulavat vaniljeplombiiri.


100 g vaarikaid
100 g mustsõstraid
50 ml vett
50 g suhkrut
6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima

Pane marjad ja vesi potti ning keeda ca 5 minutit. Lisa suhkur ning kuumuta keemiseni. Keeda seni (ca 5 minutit) kuni segu pakseneb, eemaldades vahepeal peale tekkinud vahu. Lase veidi jahtuda ning püreesta marjad mikseriga. Pane püreestatud mass sõelale ning nõruta sõelal (vajalik, et seemned ja muu selline segu sisse ei jääks). Jahuta toatemperatuurini.

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ja nirista üle mustsõstrasiirupiga. Sega segu nii, et mustsõstrasegu ühtlaselt kõikjale laotub. Pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks. (retseptis muudetud rõõsa koore kogus 4 dl -> 6dl)


4. august 2009

Hommikused praemunaga juustu-röstsaiad

/Prindi retsept/

See ei olegi nüüd otseselt retsept, pigem rohkem meeldetuletus, et ka lihtsad ja tavalised toidud maitsevad nii hästi. Sellist hommikusööki teen ma päris tihti suvilas, kuna see on seal meil kohustuslik hommikune-suvila-toit number 1 olnud juba aastaid.


kahele

4 saiaviilu
4 tl majoneesi

veidi sinepit
4 juustuviilu
4 muna

soola-pipart

peenramaal leiduvat maitserohelist

Rösti saiaviile kergelt õliga piserdatud pannil. Kui saiade üks pool hakkab pruunistuma, pööra need ümber. Aseta röstitud pinnale majoneesi ja väike törts sinepit, määri laiali ning kata saiad juustuviiludega. Rösti pannil seni, kuni ka teine pool parajalt krõbe ja kuldpruun. Tõsta tulelt ning seejärel prae pannil mõlemalt poolt ka munad (munakollane v tervõiks pannile lüües terveks jääda). Maitsesta munasid vahetult enne ümberpööramist soola ja pipraga. Prae seni, kuni munakollane on veel keskelt veidi vedel. Kui oled selle saavutanud, tõsta tulelt ning aseta need röstitud juustusaiadele. Lõika noaga munakollasele väike sisselõige, nii et vedelaks jäetud munakollane veidi välja valguks. Raputa peale ohtralt maitserohelist (roheline sibul, till ja petersell on kohustulikud elemendid) ja lihtsalt naudi!


3. august 2009

Sega-kokku-marjakook

/Prindi retsept/

Hooajalised marjad iga hommikuste pudrude peal, värskelt valmistatud toormoos röstitud saiaviiludel, värskendavad smuutid, lugematud marjakoogid ja –magustoidud - ikka ei saa veel suvistest saadustest isu täis (jumal tänatud)! Eile hommikul, kui kõik kodutööd olid tehtud ning mees ja laps alles magasid, hakkas mul igavus vaikselt võimust võtma. Olin kunagi ühest a’la koogid/küpsetisd raamatust retsepte pildistanud (kes neid ikka viitsib üles kirjutada, kui iga teist hõrgutist tahaks järgi proovida) ning olin pikemat aega juba silma peal hoidnud ühel lihtsamast- lihtsamal koogil- lihtsalt sega kõik ained kokku ja viska ahju. Mehe õde varustas mind ükspäev aiast korjatud mustsõstardega ning sõbranna tõi külakostiks vaarikaid. Mõeldud-tehtud ning hommikuseks maiustamiseks valmistasin mõnusat kodust vaarika-mustsõstrakooki (just nagu vanaema tehtud). Kook ammu valmis ning parajalt jahtunud ja ootamas juba söömist, kuid mees ja laps ikka veel põõnavad:) Tunnike siis veel ootamist...


100 g võid, sulatada
2 dl suhkrut

2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
2 muna

Peale:

rohkelt hooajalisi marju (näiteks vaarikad, (must)sõstrad, mustikad, kirsid, põlmarjad, pohlad vms)
1 tl suhkrut


Sega jahtunud sulatatud või ülejäänud ainetega (küpsetuspulbri ja jahu võid eelnevalt omavahel segada) ning sega kõik ühtlaseks massiks.

Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (kandilisse 25x17cm või ümmargusse Ø 22cm). Kata taigen marjadega ning raputa peale 1 tl suhkrut. Küpseta 175 kraadi juures ca 40-45 minutit.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails