27. september 2010

Kihiline kausikook

/Prindi retsept/

Siin ma nüüd olen, istun arvuti taga ja mõtlen mis ajast on minu elektrooniline köögikaal muutunud mulle elutähtsaks osaks? Nimelt hakkas seesama asjalik kaal juba eile veidikene patareide tühjenemisest märku andma ning täna ei tööta see sootuks mitte. Ilma selleta jäid aga täna pooled tegemised/kokkamised tegemata, pole kaalu, pole küpsetamist. uute retseptide tarbeks.....homme kindlasti patareide jahile. Praegu aga üks ilmatuma mahlane kausikook, milles sisaldub karamellikreem tekitab lausa sõltuvust.


Biskviittainas:
3 muna

1,5 dl suhkrut

1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

100 g hapukoort

800 g kohupiimapastat
200 ml rõõska koort (35%)
125 g suhkrut

250 g karamellikastet (valmistoode, poes šokolaadikastmeriiulil)
1,5 dl kanget kohvi
1 sl amarettot


Biskviidi valmistamiseks klopi mikseriga munad suhkruga kõvaks vahuks. Sega omavahel kuivad ained ning sega ettevaatlikult juurde muna-vahule. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile (23,5x36cm) ja küpseta 225°C juures umbes 5 minutit. Puista lauale tuhksuhkrut ning kummuta küpsenud biskviitpõhi selle peale. Veidi jahtunud biskviit lõika kuubikuteks

Vahusta rõõsk koor. Seejärel sega kokku hapukoore, kohupiima ja suhkruga. Sega omavahel kohv ja amaretto.

Aseta läbipaistva vormi põhja 1/3 biskviidi kuubikutest. Immuta kohvivedelikuga. Selle peale pane 1/3 karamellikastet ning siis 1/3 kohupiima-vahukooresegu. Korda sellist kihiti ladumist veel kaks korda. Pealmiseks kihiks peab jääma kohupiimasegu. Aseta kauss külmkappi maitsestuma ca 6ks tunniks. Vahetult enne serveerimist kaunista.

25. september 2010

Sügisvärvides karamelline kõrvitsakook

Praegu kiirustavad näpud kirjutama minu ühest viimase aja lemmikumast toorjuustukoogist, kus koogis tegutsemas röstitud kõrvits, karamellisust tekitav fariinsuhkur ja toorjuust. Tõeliselt hea kooslus, mida soovitan proovida.


Põhi:
225 g kaeraküpsiseid
75 g sulatatud võid

Täidis:
500 g kõrvitsat, puhastatult ja kooritult

450 g toorjuustu
150 ml rõõska koort (35%)
3 muna
150 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli
75 g kreeka pähkleid, peeneks hakituna
2 sl kartulitärklist
 
Põhja jaoks purusta küpsised peeneks puruks, lisa sulatatud või ning sega kõik ühtlaseks. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (22-24 cm läbimõõt) põhjale. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Lõika kõrvits väiksemateks tükkideks, aseta õliga piserdatud ahjuvormi ning rösti ahjus ca 30 min 180 kraadi juures ehk kuni kõrvitsa pehmenemiseni. Seejärel püreesta kõrvitsakuubikud.

Sega omavahel püreestatud kõrvits, toorjuust, rõõsk koor ja munad. Sega omavahel kuivained ja pähklid ning lisa toorjuustusegule. Vala täidis vormi küpsisepõhjale ning küpseta 175 kraadi juures 50-55 min. Lase koogil avatud ahjuuksega ahjus pisut jahtuda.

23. september 2010

Ploomikrõbedik vaniljekastmes

Minul on suure ämbriga korjatud terve armee kollaseid ja sinakaid ploome. Suvilas olevad kaks ploomipuud täitsid oma eesmärki. Miskipärast tunduvad ploomid magusamad, kui eelnevatel aastatel. Ploomidest saab kooki ja jooki ja moosi ja tšillimoosi. Järgnevalt aga maius (kook või magustoit, seda peab küpsetaja otsustama), mida oleks aus järjekordselt panna kategooriasse kiireslt valmiv maitsvake.... ja see vaniljekaste, seda lihtsalt peab proovima, isegi kui kooki kõrvale serveerida ei ole:) 
 
 

500 g ploome
3 sl pruuni suhkrut
0,5 tl kaneeli
1 sl kartulitärklist
75 g martsipani
 

Krõbediku jaoks:
150 g sulatatud võid
1 dl pruuni suhkrut

2 dl jahu

3 dl kaerahelbeid

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid ning lõika veelkord pooleks. Sega ploomid suhkru, kaneeli ja kartulitärklisega ning aseta võiga määritud koogivormi põhjale. Laota peale martsipaniviilud.
Katte jaoks sega kõik ained omavahel ning kata seguga ploomid. Küpseta 180 kraadi juures 30-35 minutit. Lase veidi jahtuda ning serveeri vanillikastmega.

Vaniljekaste krõbediku kaaslaseks
3 dl rõõska koort(35%)
2 munakollast

2 sl suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

Sega vahule munakollased ja mõlemad suhkrud. Kuumuta rõõsk koor kuumaks, seejärel vala see ettevaatlikult, ise pidevalt segades, munavahu hulka. Tõsta pott saadud seguga uuesti pliidile ning kuumuta seni, ise pidevalt segades, kuni kaste pakseneb.

20. september 2010

Sügisene seenepirukas

/Prindi retsept/

Alates septembri keskpaigast võib kohata minu retsepte ka farmi.ee kodulehel. Nimelt, koostöös Farmiga valmib minu köögikeses kuni aasta lõpuni päris mitmeid maitsvaid retsepte, millega saab tutvuda esmajoones Farmi kodulehel (sellesama seenepirukaga saab tutvuda ka siin). Püüan olla võimalikult tubli ning need ka siia postitada. Mitmed retseptid on juba valminud ning ports hõrgutisi kohe-kohe valmimas:)

Miskipärast tean päris mitmeid tuttavaid, kes on seenel käies metsa eksinud, paaril tuttaval on järelkäinud päästeteenistus. Ega ma isegi selles suhtes parim näide heast orienteerujast ei ole. Suutsin nii sügavale metsa jalutada, et maanteele oli oma kolmeveerand tundi kõndimist. Kõndimishoogu pidurdas muidugi ilmatu suur seenekorv. Selle aasta seeneralli tõttu arvan, et igas kodus on see aasta tehtud vähemalt korra ühte korralikku seenepirukat. Siinpoolt minu versioon, mida kõige õigem oleks nimetada seene-kohupiimapirukaks. Igati maitsev ning teenib väärilise koha minu lemmik-seenepirukate nimekirjas.


250 g keedukartuleid
100 g toasooja võid

3 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl suhkrut

0,5 tl soola


Täidis:

1 sibul, peeneks hakituna

300 g kupatamist mitte vajavaid seeni

60 g võid

1 sl jahu

250 g teralist kohupiima

peotäis salveid

peotäis estragoni

1-1,5 tl soola


Kate:

150 g riivitud juust

2 dl rõõska koort (10%)

2 muna

näpuotsatäis soola


Põhja valmistamiseks sõtku kahvliga kartulid puruks, lisa toasoe või, jahu (segatud küpsetuspulbriga), sool ja suhkur ning sega ühtlaseks taignaks. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderatud ahjuvormi (kastasin 25x17cm suurust vormi) ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Prae sibul õlis klaasjaks, lisa seened ning prae seni, kuni seentest eraldunud vesi korralikult aurustub. Seejärel lisa seentele või ning lase sulada. Sega sisse 1 sl jahu ja tõsta pann tulelt. Lisa kohupiim peeneks hakitud ürdid ja sool ning sega kogu mass ühtlaseks. Aseta seene-kohupiimamass koogivormi. Raputa peale riivjuustu. Sega omavahel rõõsk koor ning munad, maitsesta ning vala siis pirukale kõige peale. Küpseta ahju alumises osas 200 kraadi juures 40-45 minutit.

14. september 2010

Lihtne klassika: piimasupp makaronidega

See supp kas meeldib väga või siis ei meeldi üldse mitte. Umbes täpselt pool aastat tagasi olid mul selle supi söömismälestused lasteaiast. Kujutage ette last söömas piimasuppi, kui piima ei joo ning makarone ei armasta. Nüüd on see aga supipotis vägagi tihti keemas, valmimas just siis, kui söögiaeg-on-käes-peaks-miskit-ruttu-tegema. Head isu ja ajatu klassika valmistamist!


neljale

7 dl vett
100 g makarone

soola, suhkrut
7 dl piima


Lase vesi potis keema, lisa makaronid ning umbes 0,5-1 tl soola. Keeda seni kuni makaronid on peaaegu pehmed. Seejärel korralikult vispeldades lisa juurde piim. Keeda paar minutit, maitsesta suhkru ja vajadusel soolaga. Serveeri!

11. september 2010

Ahjusoe õuna-küpsisekook

/Prindi retsept/

Selle magustoidu valmistamisele kulutasin ma täpselt 3 katsetuse korda - esmalt šokolaadi/pähklitega katestus, siis Marianne-kommid ning siis halvaaga, mille juurde pikemalt oma lusikaga peatusin. Niisiis osutus võitajaks halvaa.

Mulle meeldivad retseptid, mille valmistamisele palju vaeva ja aega ei kulu. Muidugi peab retseptis väike raskuskiiks sees olema, kuid selle ahjumaiuse puhul puudub see täielikult. Lihtsalt ained kaussi ja kogu see kauss ahju.



neljale

10 tumedat šokolaadiküpsist (Selga, Ekstra vms)
2 dl hapukoort
5 sl suhkrut
2 muna

1-2 õuna, kooritud ja tükeldatud

kaneeli

50 g halvaad, peeneks hakituna

pruuni suhkrut


Murenda küpsised ning jaota pool küpsisepurust nelja brüleevormi põhja. Sega kokku hapukoor, suhkur ja muna ning vala pool saadud segust vormidesse küpsisepuru peale. Seejärel jaota vormidesse õunatükid, raputa peale näpuotsatäis kaneeli ning halvaapuru. Selle peale pane järelejäänud küpsisepuru ning siis hapukooresegu. Kõige peale raputa pruuni suhkrut. Küpseta (võimalusel) pöördõhuga ahjus 190 kraadi juures umbes 15 minutit.

Loomulikult serveeri koos kodu-tehtud jäätisega.

8. september 2010

Laisa inimese Õunapirukas

/Prindi retsept/

Minu vingumist õunte vähesusse on nii mõnigi kuulnud, sellegipoolest küpsetab minu ahi praegu rohkelt õunaküpsetisi. Tegelikult panen lootused õunte saamisele oma vanemate kodu õunapuudele, mille otsas on ämbritäis taliõunu kasvamas. Moosi ja hoidiseid nii väga enam õuntest teha ei viitsigi, arvestades fakti, et minu moosikeldre riiul on küllastunud erinevatest kompottidest, moosidest ja mahladest Alljärgnev pirukas väljus minu ahjust tänu Postimehe artiklile. Soolase ja magusa maitse on ikka proovimist väärt .Piruka võid valmistada ühe suure või lõigata tainast ristkülikud ning küpsetada valmis pisemad pirukad ....Head isu ja lihtsat koogitegu!


400 g pärmi-lehtainast
4-5 (magusamat) õuna

2 tl suhkrut
100 g sinihallitusjuustu

1 muna (määrimiseks)


Laota valmis-rullitud tainas ahjuplaadile. Lõika see ca 10 ristkülikuks. Tee noaga taignale ca 2 cm kauguselt äärtest sisselõige (jättes taigna täienisti läbi lõikamata)*. Puhasta, koori ja viiluta õunad ning laota taignale. Raputa peale suhkrut. Seejärel murenda sinihallitusjuust väikemateks tükkideks ning laota õunte peale. Määri taignaservad munaga ning seejärel küpeta 180 kraadi juures 15-20 minutit.

* Kui valmistad ühe suure plaadikoogi, siis jäta pirukas ristkülikuteks lõikamata, edasi toimi samamoodi.

5. september 2010

Kihiline õunakook vaniljekreemiga

/Prindi retsept/

See on nüüd üks koogiretsept, mida ma olen juba pikemat aega lubanud postitada. Tore, et paljudel on selle retsepti vastu huvi tekkinud, kui eelmine kuu selle pildi siia blogisse ühte postitusse ülesse panin: Enne postimehe artikli ilmumist seda postitust teha aga ei saanud. See on kook, mis isiklikult võlub mind oma täidisega - ääretult sisukas ja maitsev. On juhtunud tihti ka seda, et olen koogi valmistanud 25 cm läbimõõduga koogivormi, ning kogused arvutanud 1,5ga... ja ma võin öelda, et nii tuleb seda täidist vahele veelgi rohkem. Igaljuhul soovitan enne kui õunahooaeg (neil, kellel õunu aias puudel leidub) läbi saab seda kooki proovida.

3,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit

2 dl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

3 sl kakaod

125 g võid, sulatatuna

2 muna
1 dl kanget leiget kohvi
5 õuna


Täidis:

100 g sulatatud võid

1 pk (200g) kohupiima (teralist)

250 g hapukoort

30 g vaniljekastmeplbrit Ekströms

50 g suhkrut


Serveerimiseks:

Nutella šokolaadikreemi


Immutamiseks:
veidi piima


Sega omavahel kuivained. Lisa segades juurde sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohvi. Kõige viimasena sega taignasse puhastatud ja kooritud õunatükid. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (Ø22cm) koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil jahtuda.

Täidise valmistamiseks sega kõik täidise-ained omavahel. Lõika jahtunud kook pooleks, immuta veidikese piimaga ning määri koogipõhja peale täidis. Kata teise koogipoolega. Aseta kook vähemalt paariks tunniks tahenema. Serveerides määri peale Nutella šokolaadikreemi.

2. september 2010

Õunapirukas martsipani ja vürtsidega

/Prindi retsept/

No nii, olen pikapeale aru saanud, et Pärnus valitseb koduaiaõunte defitsiit. Olen küll varustatud igapäevaselt koduõuntega, aga moosikeetmiseks seda kaugeltki ei jätku. Paar päeva tagasi pidin tõdema, et ega ka Tallinnas õuntega paremad lood ei ole - puudel valitseb tühjus. Kiikan suvilasse ja seal sama lugu, piilun naabriaeda ning nagu ikka on teiste õunapuud lookas imeilusatest õuntest. Puuoksad on surutud õunte raskuse tõttu peaaegu, et maapinnale. Ei ole miskit teha, piirdun kokkamistega, kus on vaja õunu vähem. Järgnevalt kook, mis valmis täna pärastlõunal ning mis sobis imehästi õhtuse kohvi kõrvale. Tükike martipanist kardemoni-õunakooki ning suur lusikatäis isetehtud vanillijäätist on justkui ideaalsed kaaslased.


Põhi:
5 dl jahu
4 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
175 g võid
4 sl vett

Täidis:4 õuna, kooritud ja peeneks tükeldatud
2 sl kartulitärklist

1 tl kardemoni
0,5 tl kaneeli

5 sl suhkrut

100 g martsipani, peeneks tükeldatuna

2-3 sl pruuni suhkrut

Põhja valmistamiseks sega kokku kuivaained, näpihulka või. Lisa vesi ning sega ühtlaseks taignapalliks. Vooderda taignaga 22 cm koogivormi põhi ja ääred. Aseta ca 10 minutiks külmkappi.

Täidise jaoks sega kokku 6 esimest koostisainet. Aseta täidis koogivormi. Raputa üle pruuni suhkruga ning küpseta 180 kraadi juured 50 minutit. Ongi valmis.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails