30. juuli 2012

Arbuusi-piimakokteil

Soojad ilmad - tere tulemast... või vähemalt oli nädalavahetusel soe. Sai valmistatud jahutavaid arbuusikokteile, jäätise- ja piimakokteile. Arbuus on üks äraütlemata hea kuumade ilmade toit. Seda saab jahutamiseks süüa niisama või siis salatis koos feta, basiiliku, rukola ja palsamiäädikaga.  Samuti on grillitult arbuus väga hea.


Viimased kaks päeva olen arbuusist valmistanud aga piimakokteili, mis tegelikult justkui jäätisekokteili mõõdu välja annab. Tänu külmutatud arbuusitükkidele on piimakokteili tekstuur mõnusalt paks - nii nagu ma ennist mainisin, siis jooks justkui jäätisekokteili. Igastahes on tegemist äärmiselt maitsva jahutava ja kiirelt valmiva suvejoogiga.



27. juuli 2012

Kiire küpsiserull vaid kolmest koostisainest


See kook valmis puhtalt igavuse tagajärjel, kui käed justkui kibelesid miskit kiiret valmistama. Koos lapse abiga, kes õhinaga küpsiseid purustas, sai valmis paar minutiga (ei ole liialdus) kiire küpsiserull, mis seejärel külmkappi tahenema suundus.

Mis saakski olla kiirem kook, kui küpsistest, hapukoorest ja toorjuustukreemist kokkusegatud küpsiserull? Kooki süües on toorjuustukreemitükid küpsiserulli vahel ülimalt maitsvad ning tekitab isegi väikest sõltuvust. Šokolaadise toorjuustukreemi võib soovi korral vahetada ka maapähklivõi, šokolaadikreemi vastu. Paha ei tee, kui proovida seda Farmi sarja teise tootega - karamellise toorjuustukreemiga. Viimase puhul sisendage enne topsiku avamist endale, et see on AINULT koogi tarbeks, mitte söömiseks...... Ja järgnevalt siis kõige kiirem küpsiserull vaid kolmest komponendist: 



24. juuli 2012

Rukkijahuga praetud räimed


Lihtsad toidud on ülekõige. Sellele annab ka tõestust see, et pärast laupäevast räimede praadimist olin sunnitud ka pühapäeval turul olevat kalapoodi külastama. Niisiis oli nädalavahetus puhtalt praetud räimede päralt. Kõrvale pisikesi värskeid kartulimugulaid ning ülihäid lihatomateid..... ja siis kastmeks rohelise sibula salat - tõeline klassika:) Mina kasutan paneerimiseks alati rukkijahu, kuidagi meeldib nii rohkem. Paneerimistehnika on ka lihtne - panen jahu ühte kotti ning lahtiklopitud munad teise. Seejärel panen kõik kalad jahuga kotti ja raputan korralikult. Siis tõstan need kotti, kus on munad ja raputan uuesti. Kõige lõpuks paneerin neid uuesti rukkijahus. Panin alljärgnevalt sümboolsed kogused kirja, kuid tegelikult käib kõik silma ja tunde järgi. Räimeid võib sellisesjahu koguses olla ca 20-25.


20. juuli 2012

Tomatid ja selle suve võileib

Tomatid, tomatid, tomatid! Need ja kõik muu hooajaline kraam on hetkel toidulises mõttes vägagi moes. Minu suvila kasvuhoones kõrguvad tomatid kahjuks valmis veel ei ole. Silmnähtavalt aga päevast-päeva küljes rippuvad tomatid aina suurenevad ja suurenevad. Tänavu tõotab tulla üsnagi tomatirohke hooaeg. 


Kui omal tomateid veel ei ole, tuleb need soetada turulettidelt - neid on seal erisuuruse, -kuju ja -maitsega. Üks tore turutädi, kes Pärnu turul hiiglama häid tomateid müüb, nimetab oma punapõskseid saadusi figuurikateks tomatiteks. Need on tal tõesti erilise kujuga, sellised kiiksuga, millisena saavad valmida ainult koduselt kasvatatud tomatid. Maitselt on aga need nii magusad ja ehtsad. Esmalt tuleb muidugi võtta üks mõnusalt küpse kodumaine tomat ning see koos suhkruga ära süüa. Teate ju küll - kastate tomati suhkrusse, hammustate, siis jälle kastate suhkrusse ning siis jälle hammustate. Sellisel meetodil sai lapsena suviti tomatitega tihti maiustatud.



Tomativõileivad on samuti hirmus head. See tomativõileib polegi miski retsept ja ega ka selle valmistamine eriline raketiteadus.Nii nende hooajaliste retseptidega paraku kipub olema - kõige lihtsamad toidud on need kõige erilisemad. Tomativõileib on koos kohviga üks maitsev hommikune ärataja, mis viimasel ajal minu hommisöögilaual vägagi tihe külaline.


Võta lihtsalt paar viilu leiba. Määri sellele parajalt meeldivas koguses toorjuustu (minu viimase aja lemmikuks on Farmi pikantne toorjuust). Lõika peale tomativiilud ning raputa peale värskelt jahvatatud musta pipart ning soolahelbeid. Veidike rukolalehti on ka tomatitel üsnagi toredad. Ongi valmis!

Ja siis kui need võileivad on valmis meisterdatud, tuleb valmistada veel tass kohvi ning rahulikult nautida mõnusat hommikusööki.

Suvi on oivaline, isegi siis kui ilmad väga kiitmist ei vääri:)



16. juuli 2012

Lemmik pannkoogiretsept toorjuustu-vahtrasiirupivahuga


Nädalavahetus on möödas ning pannkoogid küpsetatud. Nii nagu viimastes postitustes juba tavaks saanud, siis on ka selles retseptis üheks peaosaliseks vahtrasiirup. Pole miskit parata, lihtsalt olen selle lummuses hetkel, pealegi asub see muu köögiriiulis hetkel kõige nähtavamal kohal.

Kui pannkoogid kipuvad tihtipeale olema sellised segan-lihtsalt-kokku retseptil põhinev toit, siis minul on aastaid juba kasutuses olnud ülepannkookide valmistamiseks üks kindel ja alati õnnestuv retsept. Need tulevad õhukesed, õhulised ning lausa suus-sulavad. Muudan vahest lihtsalt keefiri-piima-vee kogust - olenevalt sellest, mis kapis parasjagu on:) See retsept on minu lemmik juba ammu-ammu ning nii mõnedki on selle valmistamisõpetuse paberinurgale ülesse kirjutanud. Maitselt sobivad ideaalselt nii soolase, kui ka magusa lisandiga.

Ja kui pannkoogidjuba küpsetatud on, siis tuleb ju miskit selle peale/kõrvale maiustamiseks ka teha. Soolaste pannkookide lisandina olen ma traditsioonilise sink ja juust poolehoidja. Magusa poole pealt on aga lemmikmaitsed seinast-seina. Seekord siis üks magus lisand, mis tuli välja üleootuste maitsev. Paar tundi hiljem sai sedasama vahtrasiirupiga maitsestatud toorjuustuvahtu ka niisama söödud koos mustikate ja maasikatega, nii et sobib nii pannkoogile kui ka niisama.


13. juuli 2012

Grillitud kanaliha vahtrasiirupiglassuriga

Eile sadas vihma - terve päev! Soojakraadid üle 18 ei näidanud ning sedagi soojust oli vaid siis, kui päike korraks pilve tagant välja tuli, et siis uuesti müristama ja paugutama hakata. Pole vist kunagi aiamööblit nii palju toa ja õue vahet tassinud, kui eile. Veranda värvimine on vist ka mõneks ajaks edasi lükatud. Aga pole probleemi, nii saabki rohkem kasvuhoones mütata või siis toas miskit kasulikku teha. Eile sain tuunida ühte vana tooli, mis nüüd oliivirohelisena ning lillemustrilise istmepadjaga poole kenam välja näeb.

Siiski on informatsiooni, et mõned kümned kilomeetrid eemal paistab päike, ilm on tuulevaikne ning kõik on ilma olude suhtes kõige parem. Just neile võiks sobida lõunaks üks grilliretsept, mis minule isiklikult on väga meeltmööda.


Oma hiljutiselt reisilt varusin ma oma kohvrisse mõned toredad pudelid vahtrasiirupit. Tänu sellele on siirup viimasel ajal kaaslaseks nii mitmeski roas. Ka seesama retsept pärineb reisi pealt, täpsemalt Kanada väikelinna ST. Jakobs´i suurelt vabaõhuturult (toidulises mõttes on see justkui paradiis), mis avatud kahel päeval nädalas varahommikustest tundidest alates. Vahtrasiirup ise sobib imehästi grillmarinaadi või mop-kastmeks. Maitselt ei ole liiga lääge, pigem sellise õrna varjundiga, mis lihale mõnusa tekstuuriga katte jätab.

10. juuli 2012

Värsked kartulid kodujuustusalatiga


Kuigi ma ei ole suur kartuli sõber, siis esimesi värskeid kartuleid ootan ma suure tuhinaga. Ja kui need, siis ükskord turulettidele saabuvad, siis tunduvad need kui kõige paremini maitsevad toidud maailmas. Kasvõi värsked kartulid hapukoorega vähekse meresoolaga on nii head.

Kodujuustusalat aga on veel üks lihtne asi, mis ilmtingimata peab sisaldama rohelist sibulat ning hapukurki. Viimane peaks olema siis isetehtud või mõne tuttava turutädi käest soetatud. 



9. juuli 2012

Kõige lihtsamini valmiv maasikakook


Kuigi ilmad on veidi metsa poole, siis mul on siiski tunne, et suvi on käes. Juba pikemat aega olen paiknenud suvilas - mõnus on. Hommik algab üldjuhul kergelt kastemärjase maapinnaga, mida siis hommikune päike sujuvalt kuivatama hakkab. Nagu suvilates/maakodudes ikka, siis hõlmavad enamuse ajast mitmesugused aiatööd. Ei kurda, kohe üldse mitte, sest isegi, kui päev läbi on aias mütatud hekilõikuri ja rehaga, siis on ikkagi tunne nagu puhkaksin. Tomatid kasvavad jõudsalt ning kurgitaimed näitavad päevast päeva, kui kõrgeks on võimalik sirguda. Viimasel ajal tekitab ärevust muidugi kasvuhoone lähedale kolinud nastikupere, kuid pole hullu. Mõlemad osapooled püüavad üksteist viisakalt mitte segada. Loomulikult pildistan ning teen süüa ka. Kookisin puuriida juurest välja vanad veranda lauajupid (tegelikult sai need viidud sinna umbes nädalake tagasi, siis kui uue veranda ehitasime). Need vanad lauajupid asetasin ridamisi aia äärde pildistamise tarbeks. Ausalt öeldes, tundus verandajuppidest alus olema ideaalne hommikul valmistatud koogi ülesvõtteks. 

Kuidas siis muidu saab, kui ei valmista maasikahooajal üht koogikest. Loomulikult peab üks õige maasikakook sisaldama kasvõi veidikene vahukoort. See kook on veidi teistsugune, sest põhjaks on koogil vaid maasikad. Täidiseks toorjuustukreem, vahele veidi küpsiseid ning kõige peal vahukoor. See kook on kiire, lihtne ja ülimalt maitsev. Sööjad kiitsid ning kõige väiksem pereliige sõi korraga 3 koogilõiku. Seda maiust võite sööma asuda kohe peale valmistamist, siis kui toorjuustutäidis on veel pehme. Kui aga oodata veid (umbes 3 tundi), siis on täidis juba tahenenud kreemjaks – ja ka siis on hea aeg kooki nautida!!


2. juuli 2012

Küüslauguga võis praetud oad parmesaniga

Turg on viimased päevad olnud mu hommikute esimeseks külastamiskohaks. Esmalt ostan juba ühelt tuttavaks saanud tädilt paar maitsvat hapukurki ning siis vaatan juba tasapisi läbi kõik ülejäänud turuletid. Kõike on saada ning seetõttu tiirlevad koheselt peas erinevad lõunasöögiideed. Enamasti on need lihtsad ja kiired ehk siis hooajaliselt traditsioonilised - värsked kartulid koos või ja kodujuustu-hapukurgi salatiga, praetud kukeseened (otseloomulikult ikka värskete kartulitega) või siis salat turul pakutavatest värsketest toorainetest. Sirmikuid kahjuks veel pole näha, aga kui pärnakatest keegi neid turul märkab, siis julgelt võib teada anda:)

Küüslauguga võis praetud oad on suviti aga vist küll üks mu lemmikumaid toite (nagu ka teised suvised hooajalised toidud:)). Praetud oad lihtsalt on maitsvad, pealegi kulub nende valmistamisele väga vähe aega. Head on need lõunasöögi ajal maiustamiseks lihtsalt niisama ilma täiendava liharoata. Kastet pole ka vaja, sest oliiviõli ja veidike palsamiäädikat teevad siinkohal omalt poolt head tööd. 


1. juuli 2012

Kookospiimaga kondenspiima-juustukook

Maasikad on valmis, välja arvatud muidugi minu suvilas, kus tihtipeale saab esimesi maasikaid alles juulikuu keskpaigas. Vaatamata sellele on kodumaised maasikad turulettidel olemas - igas suuruses ja maitses. Needsamad imeilusad maasikad annavad mistahes koogile suurepärast maitset ning silmailu. Seetõttu on selle suvise koogi puhul maasikad kaunistuseks koogil, mitte koogi sees. Kergelt šokolaadikastetuna ning seejärel kookoshelvestes püherdunud on need täielikud maiused. Kook ise on aga maitsvalt kreemjas ning õrnalt kookosene. Juba pikemat aega oli isu ühe tõeliselt kodutehtud juustukoogi järele.

Retseptis kasutasin light toorjuustu, mis annab minu arvates lõpptulemusele juurde kergust ja kreemjat õhulisust (see omadus pole nüüd väga selgelt väljendatud, aga paremini ei oska kashjuks öelda:)) Maasikahooajal pista koogile kindlasti peale maasikad, talvisel ajal aga serveeri koos maasika toormoosiga.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails