30. juuli 2010

Minu vanaema halvaakook

/Prindi retsept/

Olin nüüd jällegi natuke aega suvilas, kus tööd on rohkem kui küll. Üks päev käisin õhtul hilja mustikal, sest see oli ainuke aeg, kus sai õues normaalselt hingata, teisel päeval niitsin muru ja korrastasin oma lillepeenraid, tänu millele avastasin ka väga vihaste maaherilaste pesa, nii et aiaäärde, suvilas veedetud aja jooksul me rohkem sattuda ei tahtnud. Lisaks veel mitmeid suvilale omaseid tegevusi ja töid. Kohe kindlasti ei saa ma mainimata jätta oma kasvuhoones valmivaid viinamarju. Tundub, et ka see aasta tuleb üsnagi saagikas viinamarja-sügis, sest needsamad rohekad kobarad ripuvad kasvuoones üksteise võidu. Suvila tähendab muidugi külmkookide aega, see kuu on olnud kasutusel üllatavalt palju (vahest liigagi palju?) kasutusel halvaa. Seesama paharett, mida paratamatult kipud söögivalmistamisel üle maitsema. Kindel peab ju alati olema, et asi oleks värske. Jätkates külmakookide jada, siis minu ammuseks lemmikuks on halvaakook, mis ei olegi miskit uut geniaalset, kuid maitseb lihtsalt ja hästi. Jätkuvat päikest ja halvaakoogiseid elamusi!

175 g võid
1 pk (200g) halvaad

2 pk küpsist
1-2 sl hapukoort

Sulata või pliidil, lisa peeneks murendatud halvaa ning sega kiiresti läbi. Tõsta pott tulelt ning lisa juurde peeneks purustatud küpsised ja hapukoor (lisa niipalju, et mass ei jääks liiga mure, pärast muidu halb lahti lõigata). Aseta mass toidukilele ning vooli toidukile abil vorstiks. Pane jahedasse tahkuma ca 6 tunniks. Seejärel lõika viiludeks ning naudi tassikese kohviga peale pikka tööpäeva.

27. juuli 2010

Kohvijäätis tumeda šokolaadiga

/Prindi retsept/

Olen mina jällegi paigas, kus internet on nullilähedane. Võitlus ühe interneti-akna avamisega on kestnud täpselt 47 minutit. Aitäh mobiilne internet! Vähemalt olen sisustanud selle aja jooksul aega verandal ning jälginud konnade hüppamist üksteise võidu mööda aiakive. Lisaks avastasin hetk tagasi, et kiviktaimlas on tärganud üks minu lemmiklilli punane Astilbe. Olin selle juba ammu külmavõetuks tunnistanud. Nii, et see leevendab vähegi minu pahameelt, mis hetkel mul ühe internetipakkuja vastu on tänahommikuse seisuga tekkinudNüüd siis aga lõpuks üks postitus jäätise kategoorias, seekord kohvimaitseline, lisandväärtuseks šokolaaditükid, mis just täpselt nii suured, kui ise soovid.


6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima

4 pakki Nescafe 2in1

150 g tumedat šokolaadi


Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Sega sisse Nescafe kohvipulber ning peeneks hakitud šokolaad. Sega kuni kohvipulber ilusti seguneb. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.

22. juuli 2010

Mandlilikööri-marinaadis banaanid

/Prindi retsept/

Enne kui juba talveks joped ja sallid välja võtame, postitan kiiresti ära ühe retsepti, mida juba suve alguses katsetasin. See sama retsept on kujunenud ka meie viimase aja grillimiste magustoidu osa avalöögiks. Muidugi suvepalavus tahab hetkel tappa, aga kui taibukalt lükata grillimine õhtupoole võiks seda maiust proovida. Antud retsept avaldati ka Linnalehes 02.07.2010.

5-6 banaani

Marinaad:
1 dl mandlilikööri

1 sl mett
2 sl fariinsuhkrut
1 sl õli
0,5 kaneeli

Sega marinaadi ained omavahel. Aseta kooritud banaanid 15 minutiks marinaadi, alguses neid marinaadis pöörates, et kõik saaks ilusti seguga kokku. Seejärel aseta kuumale grillile. Pintselda pealt marinaadiga ning grilli mõlemalt poolt kuni grilltriipude tekkimiseni.

16. juuli 2010

Külm kamasupp mustikate ja halvaaga

/Prindi retsept/

Uskumatu, et mina seda ütlen, aga tahaks juba veidi jahedamat ilma. Randa enam minna ei viitsi ning ujumas käime vaid õhtulpoolikul, siis kui kraadiklaas on langenud juba umbes 24 kraadini:) Päikese käes kaua vastu ei pea ning täna lapsega jalutamas käies oli tõeliselt nauditav leida üks varjus asuv pargipink, kus sain lugeda tunnike raamatut, samal ajal kui laps väsimusest lõunauinakut tegi. Viimasel ajal lõunasöögi valmistamisele aega väga ei kulu, kuna kolmandat päeva on menüüs erinevad külmsupid. Tuleb tõdeda, et päris mitmed katsetused on osutunud juba selle aasta lemmikuteks. Siin samuti miskit kergelt mausat ja jahutavat, mida sõime täna hommikusöögiks - külm halvaalisandiga kamasupp.

neljale

1 l keefiri (külmkapikülma)
6 sl kama
100 g halvaad, peeneks hakituna
0,25 tl kaneeli

3-4 sl suhkrut
mõned parajad peotäied mustikaid

Vala keefir kaussi, lisa segades juurde kama, peeneks hakitud halvaa, kaneel ja suhkur. Kõige viimasena lisa mustikad (jäta osad ka kaunistuseks). Võid serveerida kohe või hiljem (kauem seistes muutub halvaamaitse tugevamaks, mis mulle eriti meeldib).

14. juuli 2010

Küpsetamata Halvaatort küpsistega

/Prindi retsept/

Hetkel, tänu kuumusele, tundub üleliigne küpsetamine olevat igavene õudus. Pealegi asun hetkel kohas, kus puudub igasugune ahju kasutamise võimalus. Kui ahju ei ole, tuleb järelikult valmistada küpsetamata kooke. Samal ajal kui teised randa suundusid, käisin mina eile hommikul mustikal – kummikud jalas ning müts peas kirumas tänast kuuma ilma. Kuid nii ta valmis saigi - lihtsa valmistusega täidlase sisuga tort, millel pildil olevad mustikad asusid veel pool tundi enne pildid tegemist sügaval metsas.

Päikest, kuid veidi jahedamat ilma soovides, Ragne:)

Põhi:
1 pk (180 g) tumedaid küpsiseid
(Selga)
7 sl kanget kohvi
2 sl hapukoort


Kate:

2 pk heledat küpsist (Selga)
75 g halvaad
600 g hapukoort
1 pk tumedat küpsist (Selga)

Põhja valmistamiseks purusta tumedad küpsised hästi peeneks. Lisa 7 sl kanget kohvi ja hapukoor. Sega ühtlaseks ning suru täidis lahtikäiva 22cm koogivormi põhja.

Täidise jaoks murra küpsised väiksemaks (peab jääma nii suuremaid kui väiksemaid küpsisetükke. Haki halvaa peeneks. Sega heleda küpsise puru 400 g hapukoore ja halvaapuruga. Pane segu vormi küpsisepõhja peale. Haki ka tumedad küpsised väiksemaks ning sega 200 g hapukoorega. Aseta segu koogile kõige peale.

Lase üleöö külmkapis seista. Serveeri näiteks mustikatega.

10. juuli 2010

Parmesaniga aedoad

/Prindi retsept/

Puhkuse ajal algab minu tavaline hommik tassikese kohvi valmistamisega. Seejärel tõttan koheselt turule. Mõne minutiline jalutuskäik on lithsalt ideaalne hommiku alustamiseks. Tihtipeale jõuan turule nii vara, et kauplejad alles panevad oma asju välja. Tänagi lubas üks mustikamüüjast tädike mulle esimese-ostja soodustust teha. Need marjad jõuavad aga minuni otse ise metsast korjatuna, nii et kaup jäi pooleli. Oseloomulikult aga võis leida minu tänasest ostukorvist aedubasid, mis rändasid hommikul omleti sisse ning lõunal koos parmesaniga praetult lisandina kalakõrvale.


400 g aedubasid
2 sl võid

korralik kogus parmesani
(jämedalt riivituna)
soola

Keeda ubasid soolaga vees paar minutit kuni nad on kergelt pehmed, kuid mitte lödid. Seejärel pane või pannile sulama. Lisa keedetud aedoad ning sega korralikult. Lisa ka suurem osa riivitud parmesanist ning prae paar minutit kuni parmesan hakkab sulama. Maitsesta vajadusel ning serveeri kergelt parmesaniga üleraputatult.

8. juuli 2010

Maasika-halvaaplaadikas, juhuks kui aega napib

Tere, mina olen Ragne ning hetkel, vaatamata puhkusele on käed-jalad töid ja tegemisi täis. Enamuse ajast on mu parimateks sõpradeks pliit, mikser ja köögikaal:) Vaatamata sellele tekitab küpsetamine sellise rahuliku, pingevaba tunde. Mõtted töötavad uute ideede suunas, saaks neid vaid proovida ja katsetada. Üheks katsetuseks leian endale aega täna, mille õnnestumise kõrval kavatsen pool kooki ära süüa. Plaanin juba homme aega leida ning küpsetada endale vahukooretorti ja mustikakooki...Aja puuduse tõttu jõuamegi selle piruka juurde. Eilseks meie pere traditsiooniliseks kella kuueseks kohvi-koogi söömiseks oli puudu peategelane kook. Paari minutiga varusin endale kapist halvaa, martsipani ja maasikad ning ahju ta läks. Kiire plaadikoogike, juhul kui kiiresti miskit vaja. kodu-tehtud jäätisepall kõrvale ning eilne õhtune koogike oligi olemas.

500 g pärmi-lehttainast
400 g maasikaid
100 g halvaad
75 g martsipani

Rulli pärmi-lehtainas õhemaks (ca 0,5-1cm paksuseks) ristkülikukujuliseks plaadiks (võid teha ühe suure asemal ka 2 väiksemat tainaplaati). Seejärel tõsta see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota peale tükeldatud maasikad. Maasikate peale pudenda halvaatükid ja martsipan. Küpseta 180kraadi juures 20-25 minutit.

5. juuli 2010

Jäätis röstitud kaerahelveste ja kaneeliga

/Prindi retsept/

Tänane (kella-aja järgi vaadates juba eilne) päevakava oli mul juba hommikul valmis mõeldud. Otseloomulikult kuulus sinna sisse rand koos suplusega. Plaan oli valmistada aga ka jäätist. Selleks, et rannast tulles jäätisega keha kinnitada, seisin juba kell 8 lapsega poe ukse taga, et jäätisematerjali osta. Täpselt 8.30 rändas jäätisesegu juba kodus külma. Röstitud kaerahelvestega sellepärast, et nädal tagasi sain maitsta sellesama lisandiga jäätist Hansapäevade aja. Tohutu lahe putka oli ennast siis keset Pärnu linna üles seadnud. Lai valik kodu-tehtud jäätiseid koos kohapeal valmivate vahvlitega. Ja pealegi sai kõiki jäätiseid enne ostmist proovida. Teinekordki eksiks pikemaks ajaks sinna putka leti äärde.

100 g kaerahelbeid
1,5 sl võid

1,5 sl fariinsuhkrut
1 tl tl vanillisuhkrut
1 tl kaneeli

6 dl rõõska koort (35%)
1 purk kondenspiima

Sulata pannil või ning rösti kaerahelbeid võis mõned ca 5 minutit, kuni need on kuldsed. Sega sisse fariinsuhkur ja vanillisuhkur ning ära sulab. Kõige lõpuks maitsesta kaneeliga.

Vahusta vahukoor, kuni moodustuvad pehmed tipud. Lisa kondenspiim ja vahusta veel veidi, kuniks kõik ilusti seguneb. Sega sisse eelnevalt röstitud kaerahelbed. Kalla segu sügavkülma minevasse anumasse ning pane sügavkülmikusse 5-6 tunniks.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails