30. september 2019

Õunanutella

Jah just - õuntest valmistatud Nutella! Ega siin miskit keerulist ei ole, sest see valmib nagu tavaline pähklitest ja šokolaadist valmistatud määre, kuid millele on tekstuuri ja maitse täienduseks lisatud ka õunapüreed! Lõpptulemus? Maitseb hästi - sobib koos pannkookide ja vahvlitega ning pehme saiaga samuti!
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht (25.09)

650 g õunu (koorimata kogus)
vett
ca 3 sl (pruuni)suhkrut või mett (kogus oleneb õunte hapukusest!)
1 tl vanillisuhkrut
150 g piimašokolaadi
150 g metspähkleid
näpuotsatäis soola
3 sl õli
Koori ja tükelda õunad ning pane potti. Lisa vett nii palju, et põhi oleks vaid kergelt kaetud. Lase potis olev segu keema ning seejärel lase sel madalal kuumusel vaikselt podiseda õunte pehmenemiseni. Vajadusel lisa täiendavalt vett, kui see peaks aurustuma. Seejärel püreesta valminud segu ühtlaseks massiks. Kuumuta segu potis uuesti läbi, lisa suhkrud ja šokolaaditükid ning lase neil püreesse sulanduda!
Rösti pähkleid kuival pannil mõned minutid. Seejärel tõsta pähklid kaanega suletavasse purki ning raputa neid tugevasti koore eraldumiseks. Pole hullu, kui osadele pähklitele koor külge jääb. Pane nüüd pähklid koos soola ja õliga blenderisse ning püreesta ühtlaseks võiseks massiks. Vajadusel lisa täiendavalt pisut vett, et saaksid ühtlase võise tekstuuri. Tõsta pähklivõi seltsiks õunapüreele ning sega segu korralikult ühtlaseks massiks, vajadusel lisa täiendavalt suhkrut. Valminud kreem aseta purki ning säilita jahedas!

27. september 2019

Kutsume koolitusele: Toidufotograafia ja toidustilistika workshop. LISAKOOLITUS NÜÜD MÜÜGIL!

Kuna 18.01.2020 koolitus müüdi mõne päevaga läbi, siis on rõõm teatada, et korraldame Meriliniga LISAKOOLITUSE 08.02.2020. Seega, kui Sul ei õnnestunud meie esimesele koolitusele kohta saada või ei sobinud kuupäev, siis 8.veebruaril toimub täpselt sama koolitus! Teemad on samad, hind ja kellaaeg samuti!

Koolituse hind: 170€
Registreerimiseks saada soov info@koogikontor.ee
Koolituse info alljärgnev:

Minult on nii palju küsitud fotokoolituse kohta ning olen keerutanud seda mõtet juba mõni aeg. Septembrikuu alguses käisime koos Meriliniga (koogikontor.ee) Londonis end täiendamas toidupildistamise ja -stilistika alla. Ja ma arvan, et nüüd ongi üsna õige aeg koos Meriliniga üks eriti vägev toidufotograafiakoolitus korraldada. Mis täpsemalt toimumas ning kuidas osaleda saab? Kõik oluline info alljärgnevalt:

Avasta toidufotograafia põnev maailm ning loo pilte, mis on erilised ja silmapaistvad! Kui oled huvitatud toidupildistamisest ning soovid sellest veel rohkem teada saada, siis just Sulle on see 7-tunnine workshop mõeldud!

Pildinäiteid Londoni koolituselt

Ühe toidupildi loomine on tõeliselt nauditav, sest iga pisidetail vajab tähelepanu ja hoolt. Toidupildistamisel on oluline tehnika, kuid veel tähtsamad on stilistika, toonid, valgus, toidud ning kogu kompositsioon, et lõpptulemus oleks tõeliselt äge. Kogu selle protsessi vältel on aga vaja teha palju pisikesi, kuid tähtsaid otsuseid. Koolituspäeva vältel harutamegi lahti kogu toidupildistamise põhitõed ning loome üheskoos midagi tõeliselt erilist.

See koolitus on mõeldud Sulle, kui:
+armastad toidupildistamist, kuid soovid end sel alal veel enam täiendada;
+soovid muutusi, sest oled kinni samades töövõtetes ning tehnikas;
+sooviksid saada teada, kuidas valgust enda kasuks tööle panna;
+tahad end täiendada toidustilistika alal;
+soovid rohkem teada saada toidustilistikas vajaminevatest vahenditest (taustad, nõud, värvid, kangad jne);
+oled segaduses toonide kokkusobitamisega;
+soovid luua isuäratavaid toidupilte.
Kui see tekitas elevust, siis sa ei kujuta ettegi, mis ägedaid üllatusi ja nippe me veel koolitusel jagame!

MIS ME KOOLITUSEL TEEME?
Töövahendid
Räägime tehnikast ja töövahenditest!

Valgus
Õpime naturaalset valgust enda kasuks tööle panema! Mängime valgusega ning vastavalt sellele loome erinevate emotsioonidega fotosid. Loome fotosid, milles on sisu ja sära. 

Kompositsioon
Vaatame, kuidas luua pildile emotsioon ning kuidas seada toitu fotole.

Stilistika, rekvisiidid, nipid
Leiame pildile parimad rekvisiidid, loome kogu stilistika ning jagame nippe pildi loomiseks! Samuti saavad osalised praktilise ülevaate, kuidas üks toidufoto ülesehitamine käib!

Pilditöötlus
Põikame sisse ka pilditöötlusmaailma ning vaatame, kuidas oma pilt veelgi rohkem kõnelema panna.

Küsimused ja vastused
Teeme ühe vägeva küsimusteringi, kus puudutame koolitusel läbinud probleeme ning teeme juttu toidufotograafi elust, tööst ja murekohtadest!

Fotod: Merilin Siimpoeg
KOOLITUSE TÄPSEM INFO:

Hind: 170 €
Registreerimiseks saada soov info@koogikontor.ee

Koolituse toimumisaeg:
Kuupäev: 18.jaanuar 2020
Kellaaeg: 9.00-16.00
Koolitusel saab osaleda maksimaalselt 12 inimest.
Asukoht: Treff Stuudio (treffstuudio.ee), aadress: Vana-Kalamaja 18, Tallinn

Koolitus sisaldab:
7-tunnist koolituspäeva
Kerget hommikusööki kogunemisel
Lõunasööki
Kohvi ja teed kogu koolituse vältel

Koolitusel osalemiseks võta kaasa:
+Fotokaamera (vajalik on oskus käsitleda oma kaamerat);
+Lemmikobjektiiv
+Statiiv (soovi korral)
+Märkmik märkmete tegemiseks
+Hea tuju

Veel natuke infot:
Broneeringu tegemisel saadame Sulle arve koolituse eest tasumiseks. Broneering on kinnitatud peale arve tasumist. Soovitame kiiresti registreerida, kuna koolituse suurus on vaid 12 inimest.
Osalemisetasu meist mitteolenevatel põhjustel ei tagastata.

Kui soovid veel miskit koolituse kohta teada või täpsustada, siis võta julgesti ühendust:
Ragne ragnem@gmail.com

Põnevate kohtumisteni!

Fotod: Ragne Värk

22. september 2019

Tervislikud šokolaadi-maapähklivõitrühvlid neljast komponendist!

Nii, siin on ühed pisut tervislikumat laadi maiustused, mille valmistamiseks on vaja vaid 4 komponenti. Need on trühvlid, millest ei leia suhkrut ega gluteeni, selle asemel on magustajaks kuivatatud datlid ning maitseandjateks maapähklivõi ja kakao. Tekstuuri aitavad aga elavdada pähklid, mis teevad need kommid veel eriti mõnusateks ampsudeks. Ühesõnaga, kui soovid üllatada magusasõpru maapähklivõist puudutatud kommikestega, sealjuures ilma üleliigset vaeva nägemata, siis see retsept sobib proovimiseks kohe kindlasti!
Maiustama!


Kogus: 10-12 kommi
Valmistamisaeg: 10 minutit + datlite leitamisaeg

150 g kuivatatud datleid
75 g maapähklivõid
50 g hakitud Kreeka pähkleid
25 g naturaalset kakaopulbrit

Pane datlid leigesse vette likku (vesi peaks datleid katma) ning leota neid vees pehmenemiseni ehk umbes 30 minutit. Seejärel nõruta datlid veest ning püreesta ühtlaseks. Lisa segades juurde ülejäänud ained ning vormi seejärel keeruta käte vahel pisikesed ümmargused kommid. Tõsta need jahedasse tahenema vähemalt paariks tunniks. Vahetult enne serveerimist raputa osadele kommikestele peale täiendavalt kakaopulbrit ning osa jäta katmata!

18. september 2019

Sügisel on peakokad koolis! Ja üks lihtne nuudliroog lastele!

Kui oled õpilane, õpetaja või Sul on kodus kooliealine, siis tasub edasist kohe kindlasti lugeda. Kui Sa nendesse kategooriatesse ei kuulu, siis tasub ikkagi edasi lugeda, sest praegu toimub koolis nii palju põnevaid ettevõtmisi. Ja ühest lahedast ettevõtmisest on mul rõõm rääkida!

September on Eesti toidu kuu ning selle raames on Maaeluministeeriumi ja Eesti Peakokkade Ühenduse poolt väljakuulutatud selline äge projekt nagu "Peakokad koolides". Selle projekti raames külastavad septembris ja oktoobris 42 eesti peakokka erinevaid koole üle Eesti. Koolidess jagavad kokad lastega oma teadmisi, samuti valmistatakse koos süüa ning jagavatakse jõukohaseid söögivalmistamisnippe. Lisaks on valminud õppematerjalina 20 retseptivideot, mis on leitavad ja kõikidele kättesaadavad siit: eestitoit.ee/et/kategooriad/peakokad-koolidesse

Igaks juhuks mainin, et sel aastal koolid antud projektiga enam liituda ei saa, kuid ehk suure huvi tõttu tuleb see ettevõtmine loodetavasti ka juba järgmisel aastal. Küll aga on võimalik kõikidel osa võtta eriti ägedast videokonkursist „Kokkame ISE!“, mis on mõeldud põhikooli 6.-8. klasside õpilastele. Tegemist on meeskonnavõistlusega, mille suurus võiks olla kuni 6 last. Osavõtmiseks peavad lapsed valima välja ühe retsepti 20st, mis on avalikustatud Eesit toidu lehel . See, mida video sisaldama peab ning millised on täpsemad nõudmised, selle info leiab täpsemalt juba siit: Videokonkurss

Auhinnad on loomulikult ka, kusjuures peaauhinnaks on personaalne koolitus tippkokaga võitja valitud kohas! Kõlab ju põnevalt!


Ega ükski siinolev postitus ei saa olla ilma retseptita ning seetõttu jagan üht eriti lihtsat nuudliretsepti, mis on tõepoolt vägagi meeltmööda lastele. Õigemini on see retsept just laste maitse-eelistuste järgi valminudki!

Mitmele: 4

250 g (linnu)hakkliha
soola, pipart
5-6 sl pastakastet
1 sl hakitud koriandrit
150 g ramen nuudleid
2 sl riivitud parmesani
parmesani ja oliiviõli (peale)


Kuumuta pannil pisut õli ning prae selles hakkliha kuni roosaka värvuse kadumiseni, maitsesta soola ja pipraga. Sega juurde pastakaste ja koriander. Keeda nuudleid soolaga maitsestatud keevas vees 2-3 minutit, nõruta lohakalt ning sega koos parmesaniga hakklihasegusse. Serveerides raputa peale parmesani ning nirista üle oliiviõliga.


15. september 2019

Pontsakad õunakoogid või -pirukad - kuidas keegi soovib!

Õunahooaeg ei ole veel taandunud, seega saab nendest veel päris pikka aega erinevaid mahlaseid küpsetisi valmistada. Mulle meeldib varasügis - olgugi, et suvine hooaeg on möödunud, siis parimad hooajalised viljad on just nüüd valmimas. Ma ei hakka kohe mainimagi, kui suur rõõm on mul nende kuldkollaste kõrvitsate üle, millest saab maailma parimaid hoidiseid, hautisi ja pajaroogasid. Õunapuud jagavad oma vilju aga samuti hoolega ning sedapuhku oleks patt seda mitte ära kasutada. Niisiis on Teie ees üks järjekordne kodune õunaretsept. On need täpsemalt õunapirukad või -koogikesed - ma ausalt ei tea. Kuna aga tegemist on ülimalt mõnusate küpsetistega, siis võib neid  igaks juhuks pärjata mõlema tiitliga! Heal lapsel mitu nime!

PS! Taina valmistamisel on vaja mandlijahu. Mina jahvatasin selle mandlilaastudest ise, kuna jahu ei tohiks olla väga peene jahvatusega vaid pigem jämedama tekstuuriga! Ise jahvatades saad mandlijahu jämeduse üle ise otsustada.


Kogus: 6 tk

Tainas:
2 dl (120g) nisujahu
100 g mandlilaaste
1 tl küpsetuspulbrit
2 sl suhkrut
50 g võid

100 g keefirit

Täidis:
2-3 suuremat õuna
2 sl võid
1 tl kaneeli
2 sl suhkrut


Kate
1 muna
1 sl suhkrut
0,5 tl kaneeli
näpuotsatäis soola


Esmalt jahvata mandlilaastud jämedaks jahuks. Seejärel sega kokku kuivained, lisa või ning näpi kuivainesegusse. Vala nüüd juurde keefir ning sõtku ühtlaseks tainaks. Aseta tainas külmkappi tahenema 30 minutiks. 

Täidise jaoks koori ja tükelda õunad. Sulata pannil või ning prae selles õunatükke umbes minutijagu. Seejärel lisa kaneel ja suhkur ning kuumuta kõik läbi.

Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks ruuduks. Taina ühele poolele laota eelnevalt valmistatud õunasegu, jättes ääre pisut katmata! Tõsta katmata tainas õunasegu peale ning suru ääred omavahel kokku. Minul tekkis ristkülik suurusega ca 12x24cm. Lõika nüüd pirukas pikuti kaheks ning seejärel kolmeks, et saad kokku 6 pirukat. Aseta need ettevaatlikult ahjuplaadile, määri pealt lahtiklopitud munaga. Sega omavahel suhkur, kaneel ja sool ning raputa pirukatele. Küpseta pöörõhuga režiimil 180 kraadi juures 13-15 minutit!


4. september 2019

Veel ühed ägedad kaneelirullid (ilma pärmita!)

Kaneelirullid kütavad alati kirgi. Pole ka ime, sest nendes imelistes küpsetistes on see miski, mis tekitab sõltuvust ning sunnib üha tihedamini tainast sõtkuma ning rullikesi kokku vorpima. Minul on oma kõige lemmikumad kaneelisaiakohad juba ammu välja kujunenud, aga kahjuks asuvad need kohvikud üle Eesti laiali, seega tuleb aega võtta ning isu tekkimisel ise nende küpsetamine ette võtta. Minu kindel ja alati õnnestuv retsept siit blogist on "Pehmete kaneelirullide retsept" ning tundub, et needsamad saiakesed on meeltmööda veel ka paljudele teistele. 
Nüüd aga lubagem tutvustada veel üht toredat ja teistmoodi retsepti, mille avastasin mõni aeg tagasi. Nende valmistamiseks ei ole vaja pärmi ning kergitusaine puudub tegelikult sootuks. Vastutasuks on küpsetised aga ikkagi mõnusalt tummised, tainas kergelt kihiline ja kaneelirullide sisemus kaneeline. Eelpoolmainitud saiakestest erinevad need kindlasti. aga ka need küpsetised on erilised ja igati maiustamist väärt. Erilisi soovitusi nende saiakeste valmistamiseks ei ole, kuid ainsa nipina pean lausa kohustuseks mainima, et kaneeliga ära koonerda! Seega kostita valmistamisel tainast sellega heldelt
Ahi sisse, tainarull valmis ja küpsetama!



Tainas:
250 g nisujahu
50 g suhkrut
0,5 tl soola
175 g võid
0,75 dl külma vett


Täidis:
40 g toasooja võid

40 g suhkrutca 4-5 tl kaneeli 

1 lahtiklopitud muna (pealt määrimiseks)
Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa või ning näpi sõrmede vahel tainast seni, kuni suuremad või-tükid kaovad. Vala juurde vesi ning sõtku tainas kätega ühtlaseks. Lase tainal külmkapis taheneda tunnike. 
Rulli tainas jahusel pinnal  pikaks ribaks (laiusega ca 13-15 cm ning pikkusega ca 65-70cm) ning määri peale või. Raputa üle suhkru ning seejärel kaneeliga. Määri kogu segu tainal kergelt noaga laiali. Keera tainas lühemast servast rulli ning lõika 6ks viiluks. Aseta kaneelirullid lõikepool all küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta pöördõhuga režiimil 200 kraadi juures 10-15 minutit (oluline, et saiakesi üle ei küpseta. sest nii kaob soovitud pehmus).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails