31. august 2019

Piesta Kuusikaru, agroturism ning ahjus küpsetatud võrratu juustuketas!

Kui ma seda postitust praegu kirjutan, siis olen äsja tagasi jõudnud Pärnumaal Vändra metsas peituvast armsast Piesta Kuusikaru talust. Mul on kaasas ohtralt emotsioone, päikeselisi elamusi ning kopsud täis värsket maaõhku. Ma ei jõua siiamaani ära imestada, kui ettevõtlikke ja ägedaid inimesi Eestimaal leidub. Toon esmalt näitena sellesama talu perenaise ja -mehe, kes läksid elama tallu keset metsavaikust, kuid samas suure sooviga tegutseda ning miskit oma kätega luua. Ja kui seesugune tahe on suur, tekitades silmades sära ning tuues naeru suule, siis on ka lõpptulemus tähelepanuväärne! Piesta Kuusikaru talu sai uue hingamise aastal 2014, mil tallu elama asuti ning nüüd, 5 aastat hiljem, on Piesta tõeliselt tuntud ja hinnatud kaubamärk. Piesta nime all on kõige rohkem tuntud õunamahl, kuid tähelepanu on pälvinud ka õunaäädikas ning sel aastal auhinnatud tunnustuse pälvinud õunastroop (minu lemmik!). Miks ma seda kõike aga räägin?



Kas olete kuulnud agroturismist? Tegemist on eelmisel aastal Eestimaa Talupidajate Keskliidu poolt algatatud uue turismisuunaga. See on põllumajandustootmise ja turismi kombinatsioon, mis pakub võimalust külastada talusid või teisi põllumajanduslikke ettevõtteid, kogeda maaelu ja maal elamise viise ning lüüa kaasa igapäevases talutöös. Sellist turismiteenust ei saa viljeleda kõik turismitalud, vaid ainult need ettevõtted, kelle põhitegevusalaks on erinevate põllumajandus- või kalandustoodete valmistamine. Külastajatele pakutavaks turismiteenuseks võib olla nii majutus kui ka toitlustus, aga ka muud aktiivsed tegevused ning seesugune turism on tegelikult väikese ja keskmise sissetulekuga ettevõtetele väike lisateenimisvõimalus. Selle turismiharuga on liitunud juba üsna mitmed ja märkimisväärsed ettevõtted ning paljud nendest taludest on ka Ehtne Talutoit märgikandjad. Ühesõnaga on Agroturism justkui kogu aasta toimuv Avatud Talude Päev! Agroturism ei ole kindlasti vaid suvise hooaja meelelahutus ning hõlmab kõike nelja hooaega! Seega kui tunned, et soovid perega nädalavahetusel või mis tahes päeval midagi põnevat ette võtta, siis tasub kindlasti agroturismi kodulehele minna ning endale meelepärane ettevõte välja valida: agroturism.ee


Nagu alguses mainisin, siis meie külastasime Piesta Kuusikaru Talu Pärnumaal, kus saad tutvuda nii maaeluga, tootmisega ning mekkida lõpptulemusena valminud tooteid. See talu asub tõesti keset metsa ning ainuüksi lihtsalt seal olemine annab tõeliselt vägeva energialaengu! Seega võiks seesugune külastus linnainimesele igati kohustuslik meelelahutus olla. Ja minge kogu perega, sest kogu ringkäigu teebki põnevaks see, et igas vanuses külastajale leidub miskit – saad tutvuda talu seiklusrikka ajalooga, osaleda degusteerimisel ning ka ise miskit põnevat talu perenaise juhendamisel õppida. Talus on oma õunaaed, kus on sirgumas enam kui 1500 õunapuud, mille hulgas aga vaid 5 erinevat õunasorti. Tõsi, enamus õuntest ostetakse toodete valmistamise tarbeks sisse, sest pisikesed õunapuud on alles sirgumas ning jõudu kogumas. Aga õunu on sel talupidamisel vaja, sest ainuüksi ühes päevas valmib vähemalt 500 l õunamahla. Lisaks õunamahlale tehakse selles talus veel ka vürtsikat õunajooki, -äädikat, -siirupit, -stroopi ning -marmelaadi, mis kõik Piesta Kuusikaru kaubamärgi all poodides müügil.
Kui Sa peale ringkäiku talus tunned, et kuidagi ei taha linna suunduda, siis on võimalik ka kohapeal eraldi majas ööbida, mis muideks on saanud booking.com lehel märkimisväärselt kõrge hinnangu.







Aitäh, kui jõudsid lugeda siiamaani ning tore, kui piilud ka järgnevat retsepti. Siinkohal oli minu inspiratsiooniks Piesta Kuusikaru võrratu õunastroop, mis pälvis sel aastal ka parima talutoidu konkursil tiitliga Parim lisand 2019, seega igati väärikas võit, et seda proovida ning imelisi maitsekooslusi tekitada. Stroop  sattus selle pererahva juurde ideena Hollandist, kus seesugust paksu tekstuuriga siirupit pakutakse vahvlite ja pannkookidega. Stroobil on mitmeid maitsvaid külgi, misrõttu sobitub see hästi nii magusate kui ka soolaste lisanditega, nii pannkookidega kui ka juustu, pasteedi ja lihaga. Ja nagu talu perenaine ise ütles – ka verivorstiga on hea!

Kõhklesin, kas võtta retseptikatsetusteks seesama stroop või hoopis talu uustulnukas õunamarmelaad. Lõpuks haaras käsi automaatselt aga stroobipurgi, millega on mul juba pikemat aastat maitsvad sõprussuhted – kui esimest korda proovisin, siis maitsemeeled lõid koheselt nurru!
Ja kellele soovitanud olen, siis ka nemad on kiitnud! Siiski usun, et valgehallitusjuust sobitub hästi ka õunamarmelaad, mille puhul on tegemist ühe eriti erilise tootega, sest maitsemeeled rändavad seda proovides koheselt lapsepõlve. Kes mäletab tuubimarmelaadi Kosmost? Vot just seda maiust seesama marmelaad mulle meenutab!


Mis ma siis tegin? Küpsetasin ahjus valgehallitusjuustu, millele kuhjasin peale ohtralt head ja paremat. Seesugune retsept ei ole midagi uut, aga väga hea meeletuletus siis, kui soovid peolauale või lihtsalt näksimiseks meisterdada midagi head. Magusa mekiga õunastroop sobitub kogu värgiga veel eriliselt hästi. Seega soovitan proovida! Mina püüan kasutada üldjuhul puidust karbis valgehallitusjuustu, sest nii püsib küpsemisel juust ilusti koos. Üha vähem on aga poes puidust karbikeses juustu märgata, seega selle puudumisel soovitan juustu küpsetamisel pista sobivasse ahjuvormi või valmistada see küpsetuspaberil, millel juustu ka serveerid!


Retsept
Ahjus küpsetatud juustuketas

1 ketas Camembert valgehallitusjuustu
1-2 sl Kreeka pähkleid, hakituna
1 sl oliiviõli
2 sl Piesta Kuusikaru õunastroopi
musta pipart
mõned tüümianilehed

Kui kasutad puidust karbis olevat juustu, siis eemalda ümbrispaber ning pista juust tagasi karpi, paki hõbepaberisse alumine osa, jättes juustu ülemise osa lahti. Tee juustule noaga peale ruudustik. Küpseta juustu 180 kraadises ahjus pöördõhureziimil 15-20 minutit ehk kuni juust on sulanud ning mõnusalt pehme! Seejärel eemalda ettevaatlikult hõbepaber ning aseta juust alusele. Raputa peale eelnevalt kuival pannil röstitud Kreeka pähklid, nirista üle oliiviõli ning õunastroobiga. Raputa peale pisut musta pipart ning seejärel laota peale tüümian. Serveeri näkileibade, saiaviilude, toorsingi ja muu meelepärasega! Naudi koos seltskonnaga või maiusta üksi!
 



Lõpetuseks...

Maal on mõnus! Seda näitab ka asjaolu, et pisike reisisell Mia ei soovinud kuidagi talust lahkuda ning nõudis koduteel valjuhäälselt tagasiminekut!

Aitäh armas pererahvas Piesta Kuusikaru talust ja kniks Eesti Agroturismile!
Täpsem info:



30. august 2019

Teistmoodi õunastruudlid ehk struffinid!

Kui Sa pole õunahooajal jõudnud veel ühtegi küpsetist valmis meisterdada, siis soovitan julgelt just seda retsepti proovida. Kui aga oled juba õunaküpsetistest tüdinud, siis proovi seda retsepti ikkagi - ma usun, et need õunastruudlikesed saavad Sind üllatada. Ja kui oled lihtsalt järjekordse õunaretsepti otsingul, siis hakka aga tainast sõtkuma ning õunu selle küpsetise tarbeks koorima! Ühesõnaga tasub neid maitsvaid koogikesi kindlasti proovida, eelkõige üllatas mind selle maiuse puhul seesama kihiline tainas, millesse hapukad õunahakatised pakitud olid! See annab annab küpsetisele palju lisandväärtust, kuna kergelt kihilise olemusega ümbris lisab õuntele omamoodi tähesära!
Struudliks seda küpsetist päris nimetada ei saa, kuna valmivad individuaalselt muffinivormides. Armas Mari-Liis kõrvalblogist (lehvitused!) pakkus välja, et sedamoodi küpsetiste nimetus võiks olla hoopis "Struffin", mis kõlab omamoodi toredalt ning tegelikult annab ka üsna täpselt edasi selle küpsetise olemust - natuke nagu struudel, aga poole kohaga ka muffin! Seega, nimetagem neid moodsa nimega struffiniteks;) 

Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht ning minu retseptidega saad lisaks ajakirjale tutvuda ka kodulehel : naisteleht.ohtuleht.ee
Mitmele: 6 struudlit
Valmistamisaeg: 1 tund
Tainas:
250 g nisujahu
2 sl suhkrut
0,5 tl soola
175 g võid
0,75 dl külma vett
Täidis:
3 sl võid
300 g õunatükke
5-6 sl suhkrut
3 sl mandlilaaste
kaneeli
1 lahtiklopitud muna (pealt määrimiseks)
Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa või ning näpi sõrmede vahel tainast seni, kuni suuremad või tükid kaovad. Vala juurde vesi ning sõtku tainas kätega ühtlaseks. Lase tainal külmkapis taheneda tunnike.
Jaota tainas kolmeks ning rulli need üksteise järel jahusel pinnal õhukeseks ristkülikuks. Määri tainale või ning laota peale õunad. Raputa õuntele suhkrut, mandlilaaste ja kaneeli. Seejärel rulli tainas kokku nii, et õunad peituksid ilusti sisemusse. Suru tainaotsad omavahel korralikult kokku. Seejärel lõika saadud „vorst” keskelt pooleks ning aseta struudlipoolikud lõikepool ülal võiga määritud muffinivormi. Toimi samamoodi ka kahe teise tainalapiga! Määri need peal lahtiklopitud munaga ning küpseta seejärel struudleid pöörõhuga režiimil 180 kraadi juures 30-40 minutit. Serveeri koos vaniljekastmega!

24. august 2019

Lihtne kalasalat

Vaikselt rändabki suvi sügisele külla ning tegelikult ma ei kurda. Ka sügisel on ju tegelikult oma võlu ja omamoodi sära. September on minu arvates üks eriti maagiline kuu, pakkudes nii kargeid hommikuid, nauditavaid vihmahooge kui ka lugematult hulgal erinevaid sügisande. Enne veel, kui sügisroad end lauale sätivad, tuleb võtta aga viimast suvele omastest ja sobivatest roogadest. Seetõttu sobitub ehk veel suve lõpu soojade ilmadega üks äärmiselt lihtne kalasalat. Ega selle salati puhul pikka juttu olegi. Tuleb vaid komponendid alusele laotada ning kogu taldrikul olevat värskust suitsukala ja kastmega kostitada.


Kogus: kolmele
Valmistamisaeg: 15 minutit

100 g Farfallesid või muud meelepärast pastat
4 suuremat redist
125 g kirsstomateid
150-200 g suitsukala
paar peotäit rohelise salati lehti
ca 3-4 sl meelepärast salatikastet (kasutasin Hellmann´s tšillikastet)
3 sl riivitud parmesani
musta pipart,soola

pisut sidrunist pressitud mahla

Keeda pasta soolaga maitsestatud vees valmis, nõruta ning jahuta. Viiluta redised ning lõika tomatid pooleks. Tükelda suitsukala. Laota salatilehed alusele koos keedetud pasta rediseviilude ja kirsstomatitega. Nirista peale kaste ning tõste seejärel peale suitsukala ja parmesan. Raputa peale pipart, piserda peale pisut sidrunimahla ning serveeri!


Postitus valmis koostöös Hellmann´s Eestiga!
Hellmann´sil on hetkel käimas ka üks kampaania: Mine Selverisse, osta ükskõik milline Hellmann's toode, registreeri end lehel greattasteclub.com (sel lehel ka täpsem info) ja saa eripakkumisi restoranidesse.

21. august 2019

Eriti kodune ploomi-martsipanikook

Suvepealinnas on igasugu õuna- ja ploomikoogid hetkel igati päevakohaseks teemaks ning seetõttu ei saa ka mina ilma seesuguste küpsetisteta. Seesuguste kookidega seostub mulle üldjuhul lihtsus mõne koduse küpsetise näol ning täpselt seesuguse retseptiga ongi siinkohal tegemist. Lihtne ja kodune kook, mis on meelepärane ka lastele. See kook maitseb vägagi mõnusalt, kuid kirsi tordile lisab kindlasti magus koorejäätis, mis selle küpsetisega lihtsalt suurepäraselt sõbruneb. Ja kui otsustad seda koogiviilu jäätisega kostitada, siis lase külmal maiusel minutijagu kooki sulanduda, sest pisut pehmenenud jäätis teeb koogiga alati imesid;)

PS! Maitseb hästi nii ahjusoojalt kui ka jahtunult!


Mitmele: 10-12 tk
Aeg: 45 min


100 g võid
100 g toorjuustu
100 g suhkrut
2 muna
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola

Kate:
50 g martsipani
300 g ploome
2 sl mandlilaaste

Sulata või. Sega toorjuust ja suhkur ning nirista segades juurde või. Seejärel lisa munad ning omavahel segatud kuivained. Sega tainas ühtseks massiks. Vala tainas vormi (Ø22-24 cm). Seejärel raputa peale martsipanitükid. Lõika ploomidest viilud ning kata nendega kook, raputa peale mandlilaaste ning küpseta pöördõhuga režiimil 175 kraadi juures 35-45 minutit.


Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop ning see kook ilutseb ka retseptilehtedel, mis on leitavad Coop kauplustest üle Eesti!

15. august 2019

Maitserohke "kimchi"!

Kimchi on üks imeline Korea köögist pärit roog ning lühidalt öeldes on tegemist hapendatud vürtsika  köögivilja(salati)ga, mida kõige traditsioonilisemalt valmistatakse Hiina kapsast. On loomulikult ka teisi komponente, mis on kimchi retsepti peaosas. Mina kasutan juhust ning võtan selleks peaosaliseks tavalise peakapsa - hooaeg pakub, seega peab kasutama:) Olles proovinud igasugu variante, siis võin vabalt öelda, et tavaline kapsas sobib sedasorti hapendamiseks samuti imeliselt.

Kui sul tekib aga kõhklusi kimchi serveerimise osas, siis võin rahustavalt öelda, et võimalusi on palju: paku seda iseseisvalt, eelroana, vrappides, erinevates vokkides, salatites jne. Mulle meeldib pakkuda kimchi´t praekartulitega või siis pista poke-kaussi!
Antud kimchi retsept on hästi lihtne - kiire ja lühike ning ei nõua väga pikka marineerimisaega. Selline laisa inimese retsept! Vürtsikust tekitan selles retseptis vürtsika ürdisoolaga ning niimoodi jääb ära vajadus lisada eraldi soola ja tšillit. Kel huvi, siis retsept on siin:

500 g peakapsast
1 sl Herbamare vürtsikat ürdisoola
100 g porgandit
2 sl hakitud rohelist sibulat
1-2 tl kalakastet
1 tl suhkrut
2 väiksemat küüslauguküünt, purustatuna
2 tl hakitud ingverijuurt
1-2 sl heledat sojakastet


Lõika kapsas hästi õhukesteks ribadeks, lisa ürdisool ning mudi see korralikult kapsaribadesse. Lase 2 tunnikest seista. Seejärel nõruta ning pigista kapsas tekkinud vedelikust kuivemaks.
Tükelda porgand ning lisa koos ülejäänud ainetega kapsasegule. Sega korralikult, pista segu purkidesse ning lase sel toatemperatuuril vähemalt ööpäev hapneda.


Postitus koostöös A.Vogeli Loodustoodetega.

11. august 2019

Lihtsad muffinid šokolaaditükkidega (nisujahuta!)

Millal Te viimati muffineid valmistasite? Minul juhtub seda liiga tihti, sest peres on kasvamas üks pisike muffinifänn, kellele seesugused pisikesed küpsetised eriti meeltmööda on. Seetõttu on hea katsetada erinevaid muffiniretsepte ning vahel sekka meisterdada ka pisut teistmoodi ampse. Pakun, et nende muffinite kõige õigem nimetus oleks blenderimuffinid, sest kogu tainas valmib minutiga blenderis. Kõik komponendid blenderisse, natuke püreestamist ning tainas ongi valmis. Selleks, et taina meisterdamine ilusti õnnestuks, siis lisa komponendid blenderisse kindlasti retseptis antud järjekorras ehk siis kõige alla banaanid, seejärel maapähklivõi jne.


Need küpsetised ei valmi traditsioonilisest muffinitainast, nendest ei leia võid ega nisujahu ning ohtralt suhkrut. Selle asemel on aga banaani, maapähklivõid ning kaerahelbeid, tänu millele ühed korralikud muffinihakatised ahjus valmis saavad. Need muffinid jäävad mõnusalt pehmed ning soovitan neid pakkuda veidikese jäätise või siis vaniljekastmega, kes aga soovivad laktoosivaba varianti, siis jätku need lisandid lisamata! Minule meeldivad need muffinid nii magusate lisanditega kui ka ilma - sobivad hästi nii hommikusöögiks või siis magustoiduks, head kaaslased piknikule või metsamatkal!

Mitmele: 8 tk
Valmistamisaeg 30 min

2 banaani
100 g maapähklivõid
2 muna
3 sl kaerahelbeid
0,5 tl soodat
2 sl pruuni suhkrut
75 g šokolaadi


Pane kõik ained blenderisse (va šokolaad) retseptis antud järjekorras. Blenderda ühtlaseks, lisa šokolaaditükid ning sega tainasse. Täida tainaga 8 muffinivormi (kui muffinipaberit ei kasuta, siis määri muffinipann korralikult rasvainega) ning küpseta 180 kraadi juures ca 25 minutit!


Postitus sündis koostöös Boschiga.

6. august 2019

Eriliselt hõrk! Valge šokolaadiga vaarikakook

Praegusest hooajast vist paremat olla ei saa. On suvi ning erinevad annid tasapisi aina valmivad. Tekib marjakoogi isu, siis pead lihtsalt õue jalutama ning kausikese sobivaid marju täis noppima. Ma ei tea, kuidas on mujal Eestis, aga minul suvilas on just praegu vaarikate tipphooaeg (seal valmib kõik pisut hiljem) ning minu rõõmuks on neid pisikesi marjahakatisi sel suvel nii-nii palju. Vaarikatest saab oivalist hoidist ning loomulikult suurepärast kooki. Seega on mul rõõm Teile tutvustada üht suurepärast küpsetist, mis hiilgab oma lihtsuse ja väheste komponentidega. Need komponendid sobivad omavahel nii hästi kokku, et lõpptulemuseks on tõeliselt mõnus koogike! Kusjuures soovitan seda kooki süüa jahtunult ning veel parem on see külmkapikülmalt küpsetamisele järgneval päeval. Nii on täidis parajalt tihke ning maitsed samuti ühtlustunud!



300 g muretainast

Täidis:
50 g valget šokolaadi
50 g Pilvekese piimabatoonikesi (või teisi heledaid batoonikese komme)
250 g vaarikaid
 

Kate:
1,5 dl vahukoort
2 muna
1 tl vanillisuhkrut
1 sl suhkrut


Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli tainas õhukeseks ning vooderda sellega ümmarguse koogivormi (Ø20cm) põhi ja ääred. Koogiääred võiks olla vähemalt 4cm kõrged. Raputa koogipõhjale šokolaadi- ja kommitükid. Laota peale vaarikad. Sega omavahel katte-ained ning vala vaarikatele. Pista kook ahju ning alanda temperatuur koheselt 160 kraadini, küpseta kooki 45-55 minutit. Seejärel lülita ahi välja ning lase koogil suletud ahuuksega järelküpseda umbes 30 minutit. Lase koogil jahtuda!


4. august 2019

Kõige lihtsamad mustikapirukad

Suurepärane uudis! Metsa all on valminud mustikad ning seega võib selle hooaja nüüd rõõmuga avatuks kuulutada! Minu vaimustus mustikate vastu ei ole tekkinud viimaste aastatega, vaid on pärit kohe täiesti lapsepõlvest. Suvekodus on metsaalused igal suvel neid pisikesi marjakesi täis, seega on lausa kohustuslik teel randa neid endale suhu noppida. Mustikaid on suvekodu metsas olnud alati aga nii palju, et nendest jagub ka kookide, hoidiste, kisselli ja veel igat sorti küpsetiste jaoks. Ja ega minu kodulinna Pärnu metsadki mustikatest tühjad ole. Neid on siin sama palju, seega on alati rõõm mustikahooaega aplausiga vastu võtta. Olgugi, et selle hooaja alguses on mõnevõrra ka kurbust, sest seljataha on jäänud enamik suvest ning kõik need teised võrratud marjahooajad. Seega on igati õige sedasorti kurbust leevendada pisikeste kodutehtud pirukatega:) 


Mustikaretsepte jagasin ma hiljuti ka Naistelehes, kuhu meisterdasin klassikalise mustikakeeksi, ühe lihtsa mustikakreemi ning siis veel mustikapirukad, mille retsepti alljärgnevalt jagan. Need pirukad valmivad nii lihtsalt ja kiiresti, et vaevu jõuad küpsemise ajal miskit muud teha. Seega kutsu pirukasõbrad juba aegsasti laua äärde! Muidugi on need küpsetised parimad ahjusoojalt, aga siiski õigepisut jahtunult, et kuum mustikatäidis keelt ei põletaks. Need on head niisama, kuid ei tee ka paha, kui serveerid neid vaniljepudingu või jäätisega!

Kogus: 10 pirukat
Valmistamisaeg: 20 minutit

500 g külmutatud pärmi-lehttainast (õhukeseks rullitud)
1 muna
10 tk valge šokolaadi ruutu
10 sl (kuhjaga) mustikaid
5 tl suhkrut
Lõika tainas 10ks ruuduks. Tee igale tainaruudule noaga mööda ääri sisselõige umbes 1 cm kauguselt (ilma tainast läbi lõikamata). Määri ääred lahtiklopitud munaga. Tekkinud tainaruutude keskele aseta hakitud šokolaad (1 šokolaadiruut tainaruudu kohta).
Seejärel sega mustikad järelejäänud munaga ning jaota tainaruutude keskele. Raputa peale suhkur ning küpseta pöördõhuga režiimil 180 kraadi juures 15 minutit.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails