27. mai 2019

Minipitsad suitsulõhe või prosciuttoga (pärmita jogurtitainaga)


Kaldun kahjuks arvama, et lähiajal suvesooja enam ei tule. Rõõm, kui eksin, aga kui eile taas veidi paksema talvejope kapist välja otsisin, siis kuidagi ei taha uskuda, et ilma suudab end positiivselt üllatada. Täpselt aasta tagasi toimus Pärnus tänavafestival "Kalamehepäevad" ning siis oli suur suvi juba käimas ja suvesoojust enam kui küll. Mäletan, et siis oli suureks murekohaks see, et kuidas üleliigse kuumuse eest peita koogivõistlusele toodud kooke, et need võistluse ajaks täiesti sulanud ei oleks. Jah, aastad aga ei ole sõbrad ning seetõttu oleks hetkel kõige õigem end lohutada hoopis millegi heaga, mis vähemalt päikesesära silmi tooks. Pakun teile pitsat, mis on mõnus amps suvistele grillpidudele aga ka niisama nosimiseks ja tujutõstvaks roaks.

See pitsaretsept on pisut teistsugune ning erineb klassikalisest pitsast. Omalt poolt pakun välja ühed vägagi maitsvad ja teistmoodi ampsud, mis samuti võivad väärikalt pitsa nime kanda. Selle taina puhul on valmimisaeg eriti lühike. Kergitamiseks  on küpsetuspulber ning kogu vaevaks vaid segamine. Kattega on ka pisut teisiti. Esmalt aseta peale tomatipasta ja riivjuust ning lase ahjukuumusel ülejäänud töö teha. Ja seejärel, peale küpsemist, lähevad peale need kõige olulisemad komponendid!


Mitmele: 4 minipitsat
Aeg: 30-40 min
Info: Taina võid valmistada ka eelmisel päeval ning hoida seda kasutamiseni külmkapis!

Tainas:
175 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
150 g Kreeka jogurtit

Kate
4 tl tomatipastat või ketšupit
paar peotäit riivjuustu
rukolalehti
soolalõhefileed
prosciuttot
musta pipart, soola

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa Kreeka jogurt ning sega ühtlaseks. Võimalusel hoia tainast ca 15 minutit külmkapis. Jaga tainas neljaks ning vormi neist 4 ümmargust ringikest. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri peale tomatipasta ja raputa üle riivitud juustuga. 

Küpseta pitsasid ahjus 180 kraadi juures 12- 15 minutit. Tõsta seejärel ahjust ning aseta pooltele pitsadele soolalõhe ning ülejäänutele prosciutto. Laota peale ka rukolalehed ja maitsesta! Serveeri.

Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop ning selle retsepti leiad ka retseptilehetedelt, mis on leitavad Coop kauplustest üle Eesti.

21. mai 2019

Need imelised makroonid - samm-sammult õpetus, soovitused ja nipid!


Minu käest on makroonide retsepti nii palju küsitud, et lõpuks otsustas valmistamisõpetus nüüd ka blogisse kolida. Jagasin antud retsepti ka selle aasta jaanuarikuu Naistelehe köögirubriigis, kuid nagu alati jääb minul kahest lehest, mis retseptide jaoks mõeldud, väheks.

Makroonikestad valmivad munavalgest, suhkrust ja mandlijahust. Kahe makrooniketta vahele aga pistetakse meelepärane kreem. Makroone iseloomustab sile pealispind ning pisikesed svammitaolised jalakesed, mis küpsemisel maiuse äärde tekivad.  Ma olen makroone meisterdanud juba aastaid. Olen katsetanud erinevaid meetodeid, erinevaid nippe ja järginud igasugu soovitusi. Lõpuks olen jäänud pidama aga prantsuse meetodi juurde. Erinevalt itaalia meetodist ei vaja see kuumutamist ja nõuab lihtsalt asjade kokku segamist. Öeldakse, et prantsuse meetod on pirtsakam ning selle ebaõnnestumisel võib süüdi olla  väike valeliigutus või lihtsalt tavapärasest erinev toaniiskus.  Tegelikult leidub igasugu erinevaid tegureid mis räägivad mõlema meetodi kahjuks ja kasuks. Mulle aga sobib just prantsuse meetod ning kui õige tunnetuse kätte saad, siis pole vaja karta midagi! 

Marooniteo kohta on palju erinevaid jutte ning hirmutavaid retsepte. Mõne jutu põhjal väita, et nende maiuste tegu õnnestub vaid juhul, kui täiskuuajal sõnajalaõiega rohelises kleidis ümber maja joosta. Tegelikult on igasugused jutud makrooniteo kindlast ebaõnnestumisest asjatud. Selleks, et ärgitada Teid makrooniteole, siis  järgnevalt samm-sammuline õpetus nende valmistamisest.

Mul on tuttavaid, kes selle retsepti järgi on makroone valmistanud - osadel ebaõnnestub ning osad kasutavad edukalt seda retsepti pidevalt. Kui retsept sobib sinu ahju ja muude tingimustega, siis on ka lõpptulemus täiuslik.


Retsept (prantsuse meetod)
Kogus: ca 30-40 makrooniketast

60 g mandlijahu ja 55 g tuhksuhkrut (kauss nr 1)
20 g suhkrut ja 55 g tuhksuhkrut (kauss nr 2)
50 g munavalget (kauss nr 3)

1. Kaussi nr 1 sõelu mandlijahu koos tuhksuhkruga.
2. Kaussi nr 2 mõõda ülejäänud suhkrud.
3. Kolmandasse kaussi pane munavalged ning vahusta need kergelt vahtu. Vahusta seni, kuni munavalget on topelt ning kindlasti mitte rohkem!  Ära üle vahusta!
4. Lülita mikser välja. Lisa jaohaaval (kergelt taas vahustamist jätkates) kausi nr 2 sisu munavalgele.   
5.Vahusta 1-2 minutit ehk seni kuni segu on läikiv, ühtlane ja siidjas. Suhkur peab olema kindlasti sulanud! Ära üle vahusta! Lõpeta mikserdamine.
6. Lisa seejärel kausi nr 1 segu ja sega mandlisegu spaatliga tainasse. Oluline on üleliigne õhk tainast välja saada. On oluline, et makroonitainas tuleb õige tekstuuriga – mitte liialt paks, ega ka üleliia vedel. 

7. Segu peab spaatlilt sujuvalt voolama ja olema justkui „voolav magma”.
8. Pane tainas pritskotti ning pritsi küpsetupaberiga kaetud ahjuplaadile pisikesed kettad. Pritsimise ajal hoia kotti käte vahel liikumatult! Väga suuri vahesid ahjuplaadil sisse jätma ei pea, kuna õigesti valmistatud makroonitainas ei valgu väga palju laiusesse.

9. Seejärel koputa ahjuplaati tugevasti 4-5 korda vastu tööpinda ühtlaseks kerkimiseks, pragude vältimiseks ning üleliigse õhu välja saamiseks (koputa kindlasti ühtlasel tasapinnal, kuna käega koputamine vastu ahjuplaati võib lõpptulemus tuua ebaühtlaselt küpsenud makroonid). Seejärel jäta ahjuplaat koos makroonidega köögilauale kuivama 10-15 minutiks! Kuivatamine aitab makrooniteo õnnestumisele kaasa!
10. Nüüd pista makroonid ahju ning küpseta pöördõhuga režiimil 125 kraadi juures 15-17 minutit. Kui makroonid hakkavad kergelt värvi muutma, siis alanda kindlasti temperatuuri. Peale küpsemist lase makroonidel täielikult ahjuplaadil jahtuda ning alles siis eemalda need ettevaatlikult! Täida makroonid meelepärase täidisega ning aseta need külmkappi maitsestuma!


Toiduvärvide kasutamine
Kui soovid valmistada meelepärase tooniga makroone, siis pulbervärvi kasutamisel sega see kausiga nr 1 (tuhksuhkru-mandlijahuga). Kui kasutad aga vedelat toiduvärvi, siis tilguta see tainasse ajal, kui lisad kausi nr 1 makroonitainale ning alustad spaatliga segamist!

Peamised murekohad
Makroonitainas voolab ahjuplaadil laiali
*Segasid tainas liialt palju

Makroonid jäävad krobelised
*Mandlijahu ei sõelutud eelnevalt
*Mandlijahu on liialt jämeda jahvatusega
*Ahjuplaati ei koputatud 

Makroonid küpsesid pealt lõhki
*Vähene kuivamine ahjuplaadil enne küpsetamist
*Ahjuplaati ei koputatud
*Makroonitainas liiga vedel
*Liiga värsked munavalged
*Õhk ei ole korralikult välja segatud
*Ahjukuumus liialt suur
*Ebasobiv küpsetupaber

Makroonidele ei tekkinud jalgu
* Makroonid kuivasid enne küpsetamist ahjuplaadil liiga vähe aega.
* Tainast on liiga vähe segatud või vastupidi – see on ülesegatud.
*Ahjukuumus liiga kõrge
*Liiga vedel tainas 

Kleepuv makroonipõhi
*Vähene küpsemisaeg
* Määrdunud küpsetupaber
*Makroonide liialt varane eemaldamine ahjuplaadilt – need peavad olema täielikult jahtunud!

Makroonid küpsesid kõrgustesse
*Ahjutemperatuur liialt kõrge
*Ülevahustatud munavalged

Makroon on seest tühi
*Makroonitaina üle- või alasegamine. 

Soovitused!
*Täpsed kogused on makroonide puhul üliolulised! Mõõda kõik komponendid täpselt kaalu abil valmis!
*Proovi esialgu klassikalisi valgeid makroone, nii ei ole toiduvärvi näol üht lisategurit, mis võiks makrooniteo ebaõnnestumisele kaasa aidata;
*Munavalged on soovitav vähemalt ööpäev enne kasutamist külmkappi vananema panna – seistes muutuvad munavalged vedelamaks, mis on kasulik tegur makroonide õnnestumiseks.
*Ahjuust võid küpsemise ajal avada. Tegelikult on see isegi hea, kuna nii pääseb üleliigne niiskus välja.
*Makroonide üks vaenlastest on niiskus, mistõttu jälgi, et ahi oleks küpsemise ajal kuiv! Ka mandlijahu peab olema võimalikult kuiv!
*Küpseta makroone 1 ahjuplaat korraga!
*Kuna ahjutemperatuurid on väga erinevad ning makroonid kuumusele väga tundlikud, siis ahjukuumus ja küpsemisaeg võivad retseptis antust erineda. Selleks, et paika saada just sinu koduahjule sobiv kuumus ja aeg, siis jälgi esimestel kordadel makroonide käitumist ahjus.
*Makroonid on kõige maitsvamad järgmisel päeval, kui need on parajalt maitsestunud ja mahlased! *Makroone hoia jahedas!

Täidiseretseptid
Makroonide maitseid saad tekitada erinevate täidiste kasutamisega. Klassikalised makroonid sisaldavad täidisena võikreemi, moosi või ganache´i, kuid loomulikult on erinevaid tuletisi täidistest väga palju – piirab vaid fantaasia! Pea aga meeles – täidis ei tohi olla liiga vedel ja niiske! Selline täidis immutab makrooniketta koheselt ebameeldivalt läbi.

Šokolaaditäidis
50 g vahukoort
50 g šokolaadi
75 g toasooja toorjuustu
Kuumuta vahukoor keemiseni. Lisa šokolaad ning lase sulada ning sega siis juurde toorjuust. Jahuta täielikult!

Maasikatäidis
75 g toasooja võid
50 g toasooja toorjuustu
2 tl tuhksuhkrut
2 sl maasikapüreed
Sega või, toorjuust ja tuhksuhkur omavahel, lisa maasikapüree ning sega ühtlaseks massiks.

Maapähklivõitäidis
60 g maapähklivõid
1 sl toasooja võid
30 g tuhksuhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
Sega kõik komponendid omavahel ühtlaseks seguks.


14. mai 2019

Uus raamat: Hull makroonide järele

Mul on rõõm teatada, et ilmunud on üks võluvatest maitsetest tulvil raamat: "Hull makroonide järele". See on kohe kindlasti kasulik kokaraamat neile, kes soovivad makrooniteoga kodus ise algust teha - raamatust leiab makroonide valmistamise põhiretseptid (Itaalia, Prantsuse ja Šveitsi meetodi järgi), ohtralt täidiseretsepte ning kasulikke nippe ja soovitusi, et ebaõnnestumisi vältida! Seega sobib see raamat neile, kes makroonitegu juba pikemat aega ette plaanivad võtta!
Põhjus, miks ma selles räägin on see, et mul oli rõõm pildistada üles kogu selle kokaraamatu makroonid ning üha suurem rõõm on nüüd neid sellesama raamatukaane vahel näha. Raamatu autor on makroonimeister Edith Kuusik, kes on ka Seikluskohviku tubli ja töökas perenaine.
Raamat on leitav Rahva Raamat kauplustest, seega kui oled makroonifänn, siis tasub see endale kindlasti soetada! Hetkel on minu blogi facebook-lehel käimas ka loosimäng, seega on viimane aeg osa võttam kui oled huviline;)



Pildid ütlevad aga rohkem kui tuhat sõna, seega alljärgnevalt imepisike ülevaade makrooniraamatu kaante vahel toimuvast:


13. mai 2019

Lapsed köögis: lillepotikoogid

Need koogikesed on head mitmel põhjusel. Esiteks, kui on külalistele vaja kiirelt miskit pakkuda, siis seesama kokkusegamiskook sobib selleks puhuks hästi. Teiseks, kui kodus on kokkamishuvilisi lapsi, siis see maius sobib taas valmistamiseks imehästi - valmib täpselt paraja ajaga, nii et lapsed ei jõua koogiteost veel tüdimuse märkegi välja näidata. Samuti on lillepotikoogi valmimine äärmiselt kerge ning tõenäoliselt tulevad sellega toime ka kõige pisemad köögiabilised. Kolmandaks, see kook (või magustoit või kuidas keegi kutsuda soovib) on oma olemuselt ja maitselt nii lihtne, et on meeltmööda vist kõikidele. Kellele siis ei meeldiks küpsised, banaan, vanillipuding ja kohupiim ning kui need kõik kokku panna, siis saab sellest kõigest ju ainult head sündida. Ja sünnibki - ühed imelised koogikesed, mis pistetud potti ja kaunistatud lilledega, et need siis pisut pidulikumat meeleolu looksid. Kaunistuseks otsi aiast sobivaid söödavaid õisi - nopi seda, mida hooaeg parasjagu pakub. Kui tähtsamat sündmust aga ees ei ole, siis võid poti sootuks riiulile jätta ning nende asemel väiksemad klaasid või pokaalid välja otsida ning koogi sinna peita!


See retsept ilmus ka Naistelehe köögirubriigis "Koolilapse kokakool" (8.05) emadepäeva puhul ning kogu koogitegu on nähtav retseptivideost:




Mitmele: 2
Valmistamisaeg: 30 minutit
Soovitus: Kui lillepottide põhjas on auk, siis kata see kinni pisikese küpsisetükiga.

100 grammi kakaoküpsiseid
1 suurem banaan
250 grammi vanillipudingut
150 grammi maitsestamata kohupiima
2-3 supilusikatäit mandlilaaste


Peale:
kakaoküpsiste puru (kookide katmiseks)
lilleõisi


1. Purusta küpsised kaussi. Viiluta banaan. Lisa küpsistele kõik ülejäänud ained ning sega kogu segu segamini.
2. Jaota segu kahte lillepotti (või klaasi või pokaali).
3. Kata seejärel lillepotikoogid küpsisepuruga
4. Aseta peale lilleõied ning hoia magustoite serveerimiseni külmkapis!


11. mai 2019

Imeliselt lihtne küpsise kräsupea (küpsetamata!)


Kräsupeakooki eraldi vist tutvustama ei pea. Tegemist on koduse koogiga, mille üks olulisemaid komponente on hapukoor, kuna ilma selleta ei saa valmida koogikate. Kui traditsiooniline kräsupeakook vajab küpsetamist, siis seesama koogike saab valmis ilma ahju kasutamata. Küpsistest valmib põhi ning kate, mis asendavad selles koogis küpsetatud koogipõhjasid. Keerulisi võtteid ja erilisi andeid see kook valmimiseks ei vaja. Seega saab selle maiuse valmistamisega hakkama igaüks. Niisiis, kui on vaja viimase hetke koogiideed, siis alljärgnevalt on üks variant olemas! 


PS! Kui sa meisterdad siit blogist miskit põnevat, siis võid seda
instagramis märkida hashtagiga #kokkamaragnega
Mul oleks rõõm näha ja jagada ka teistega seda, mida teinud oled!



Mitmele: 10
Aeg: 30 min

Põhi:
1 pk (210g) Kalevi Dops või Domino küpsiseid
2 sl võid

Täidis:
150 g hapukamat moosi (pohla- või kirsimoosi)
500 g heledaid küpsiseid
700 g hapukoort

Kate:
50 g kohvikoort
50 g tumedat šokolaadi

Põhja jaoks purusta küpsised ühtlasemaks massiks, lisa sulatatud või ning sega ühtlaseks. Suru küpsisesegu lahtikäiva koogivormi (Ø20cm) põhjale. Määri peale moos.

Täidise  jaoks tükelda küpsised ning sega kokku hapukoorega. Laota segu vormi ning aseta jahedasse. Katte jaoks kuumuta koor potis keemiseni, lisa šokolaaditükid ning lase neil sulada. Seejärel sega ühtlaseks. Vala šokolaadikaste koogile ning lase koogil maitsestuda vähemalt 6 tundi. Katte võid valmistada ka serveerimise päeval!


Retsept valmis koostöös ettevõttega Coop ning selle koogi leiab ka maikuu(2019) retseptilehelt, mis on leitavad Coop kauplustest üle Eesti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails