See on soomlaste traditsiooniline küpsetis. Selle põhiaeg söömiseks on küll veebruarikuu, kuid tegelikult on need koogikesed nii maitsvad, et vabalt võib neid süüa igal ajal... just nagu vastlakuklitki. Seega on igati sobiv aeg seda retsepti jagada. Need koogikesed võivad tunduda esmapilgul küll igavad, kuid võin kinnitada, et neid proovides üllatute kindlasti positiivselt. Runebergi koogid on mahlased, maitserikkad, samas olemuselt nii mõnusalt lihtsad.
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht (veebruar 2022).
Valmistamisaeg: 1 tund
Kogus: 9 tk
50 g mandleid
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25-0,5 tl jahvatatud ingveripulbrit
0,5 tl kardemoni
0,25 tl soola
poole apelsini riivitud koort
100 g toasooja võid
50 g suhkrut
40 g tumedat muscovado suhkrut
2 muna
poole apelsini pressitud mahl
Siirup:
50 g suhkrut
50 g vett
2 sl brändit või rummi
Kate:
35 g tuhksuhkrut
1-2 tl piima
paksemat vaarikamoosi
Esmalt
 valmista siirup. Selleks pane suhkur ja vesi kaussi ning kuumuta 
keemiseni. Lase keskmisel kuumusel podiseda suhkru sulamiseni. Tõsta 
segu pliidilt, lase mõned minutid jahtuda ning sega juurde brändi.
Koogikeste
 valmistamiseks kasuta sügavamat kitsamate aukudega küpsetusvormi. Selle
 puudumisel võid kasutada ka muffinivormi. Määri vormi augud võiga.
Taina
 valmistamiseks jahvata mandlid peeneks jahuks. Sega omavahel jahvatatud
 mandlijahu, nisujahu, küpsetuspulber, ingveripulber, kardemon, sool ja 
apelsini riivitud koor. Vahusta või suhkrutega vahule. Lisa 
eelnevalt kokkusegatud jahusegule või-suhkrusegu ning munad. Sega 
tainaks. Seejärel pressi juurde poole apelsini mahl ning sega kiirelt 
tainas läbi. 
Täida vormid 3/4 osas tainaga ning küpseta 180 
kraadi juures 20 minutit. Küpsenud koogikestel lase vormides mõned 
minutid jahtuda. Seejärel eemalda need ettevaatlikult vormist. Immuta kooke pealt ja külgedelt eelnevalt valmistatud suhkrusiirupiga. Immutamiseks peavad koogid olema soojad, mitte jahtunud!
Katte
 jaoks sega tuhksuhkur ja piim omavahel. Tekstuur ei tohiks olla liialt 
vedel, pigem paksemapoolsem, et see mööda koogi külgesid laiali ei 
valguks. Äärista kookide pealmine osa glasuuriga. Seejärel lisa keskele 
vaarikamoos.


