20. detsember 2025

Kokaraamat "Minu maitsev köök. Lihtsad retseptid soolasest magusani".

Uskumatu, aga ma pole veel jõudnud siin blogis oma kokaraamatust rääkida. Ühesõnaga, minu kokaraamat „Minu maitsev köök. Lihtsad retseptid soolasest magusani” ilmus aprillikuus ning minu väga toredaks üllatuseks pärjati see aasta lõpupoole tiitliga "Aasta kokaraamat 2025".


Tegemist on sarja kolmanda ja ühtlasi ka viimase osaga. Samast sarjast on veel ilmunud:
„Minu magus köök. Koogid – lihtsad ja küpsetamata”. (Aasta kokaraamat 2021)
„Minu soolane köök. Lõuna- ja õhtusöök lihtsalt ning maitsvalt” (Aasta kokaraamat 2023 2.koht)

See mahukas retseptikogumik sisaldab hulgaliselt rõõmustavaid ja nauditavaid elamusi, mida pakub toit ja toidutegemine. Raamatu kaante vahelt leiad üle 75 põneva retsepti, mille hulgas on rahakotisõbralikke ja lihtsasti valmivaid igapäevaroogasid, ahvatlevaid koogikesi, võluvaid magustoite, põnevaid hoidiseid, maitsvaid küpsetisi ja veel palju muud. Põhirõhk on seejuures lihtsusel ja headel maitsetel. Tihtipeale ei lase ju kiire elutempo köögis kokkamisele ülemäära palju aega kulutada. Samas aga soovime, et lühikese ajaga valmiks miskit eriti head. 

See kokaraamat sobib kasutamiseks kõigile – nii tõelistele magusafännidele kui ka soolaste toitude austajatele, nii neile, kes soovivad vähese vaevaga valmistada midagi head, kui ka neile, kes otsivad uusi ja põnevaid retseptiideid, millega oma lähedasi, sõpru või ennastki üllatada. Kindlasti sobib see raamat suurepäraselt ka nii algajatele kokkajatele kui ka juba kogemustega köögikunstnikele. 


Raamatust leiad:
• üle 75 rahakotisõbraliku retsepti soolase ja magusa valmistamiseks
• toidud, mis valmivad vähese vaeva ja lühikese ajaga
• road, mis valmivad lihtsatest ja kättesaadavatest toiduainetest
• retseptid, mis sobivad nii argipäevaks kui ka pidupäevaks
• kasulikke soovitusi ja nippe, et kokkamine oleks tõeliselt nauditav 

PS! Tegemist on JUUBELIRAAMATUGA! See on minu kümnes kokaraamat, mille valmimiseks kulus 2 aastat!

Raamatu kujundas: Aila Utsu-Püttsepp
Keeletoimetaja: Tiina Lebane.
Lehekülgi: 184 lk

Raamatu leiad:
Rahva Raamatu kauplustest ja e-poest
Apollo raamatukauplustest ja e-poest



18. detsember 2025

Piparkoogitiramisu – ideaalne magustoit jõululauale!

See on Tiramisu, mis valmib Savoiard küpsiste asemel hoopis piparkoogikihtidega. Lisaks Amaretto asemel kohisegusse küpsiste immutamiseks veel pisut Vana Tallinna likööri ja ongi valmis maius, mis sobib suurepäraselt pühadelauale. Kusjuures, selle maiuse võid vabalt valmis teha 1-2 päeva enne serveerimist. Nii ühtlustuvad kihid selles maiuses veelgi paremini ja lõpptulemus jääb mõnusalt mahlane!

Ma kasutasin selle maiuse tegemisel VanKook piparkoogitainast, sest see on võiga, koosneb arusaadavatest koostisosadest, rullub hästi ja kerkib ilusti ning ei ole ülemäära magus! Seega seesuguse Tiramisu valmistamiseks suurepärane valik!

PS! Kui soovid näha selle koogi valmistamist videoretseptina, siis vaata seda kindlasti minu Instagramist SIIT! 

Vaja läheb:
450 g piparkoogitainast
naturaalset kakaopulbrit
kanget kohvi immutamiseks
Vana Tallinna likööri immutamiseks (soovitavalt espresso maitsega)

Kreem:
500 g toasooja mascarponet
300 ml vahukoort (35%)
4 munakollast
125 g tuhksuhkrut

Rulli piparkoogitainas õhemaks ja küpseta 175 kraadi juures ca 10-12 minutit. Murra seejärel tükkideks. Kreemi valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks. Sega ülejäänud komponendid kokku, lisa vahukoor.

Kasta piparkoogid kohvi-liköörisegusse ja laota pooled nendest vormi põhjale. Kata poole kreemikogusega. Lisa ülejäänud immutatud piparkoogid ja kata järelejäänud kreemiga. Tõsta kook külmkappi maitsestuma vähemalt 4 tunniks (parim üleöö). Enne serveerimist raputa peale kakaopulber.

*Soovi korral võid kreemi sisse riivida 1 apelsinikoore ja lisada täidisesse hapukat moosi või marju.

Retsept valmis koostöös ettevõttega Kulinaaria


15. detsember 2025

Kohupiimkreemi ja martsipanitäidisega croissantid

Ütleme nii, et selle retsepti puhul on tegemist ühe väga mõnusa ja magusa mugavustoiduga. Need on ohtra täidisega sarvesaiakesed, mis valmivad hetkega. Täidiseks mandline martsipan, mis kohupiimakreemiga mõnusalt ühte sulab. Ja siis veel mandlilaastud ja hapukad marjad. Imeline!

Valmistamine on lihtne, aga kui Sulle tundud, et soovid vaadata ka videoõpetust nende saiakeste valmimisest, siis leiad selle minu instagramist SIIT!

3 croissant´i
50 g martsipanitükke
2-3 sl mandlilaaste
peotäis meelepäraseid marju
tuhksuhkrut (peale)

Täidis:
75 g toasooja toorjuustu
50 g kohupiimapastat
1 tl vanillisuhkrut
1-2 sl suhkrut

Tee croissant saiakestele pealt sisselõige ja venita natuke sõrmede abil sisselõiget avaramaks, et täidis ilusti sisse mahuks. Lisa esimesena saia sisse martsipaniviilud, seejärel mandlilaastud. 

Sega täidisekomponendid omavahel ja lisa mandlilaastudele. Lisa peale marjad ja veel veidi mandlilaaste.  Küpseta täidetud saiakesi ahjus 200 kraadi juures ca 7 minutit. Raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri. 


12. november 2025

Kodune kapsa-hakkliha ahjuroog

See ahjuroog on tõesti nii kodune, soojendav ja nii maitsev. Sobib ideaalselt argipäeva lõuna- või õhtusöögiks. PS! Retsept ilmus selle aasta alguses ka minu köögirubriigis ajakirjas Naisteleht. 

Valmistamisaeg: 40 minutit
Kogus: neljale

500 g seguhakkliha
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 tšillikaun
1 väike (värske)kapsapea
1 paprika
1 sl kuivatatud ürte (näiteks tüümian)
1 sl teriyaki kastet
1 purk purustatud tomateid
soola, pipart, suhkrut
100 g riivitud juustu

Pruunista hakkliha paksupõhjalises potis, maitsesta soola ja pipraga. Samal ajal tükelda kõik köögiviljad. Lisa potti potti sibul. Sega läbi ning lisa siis küüslauguküüned ja tšilli. Kui hakkliha roosakas värvus hakkab kaduma, siis lisa potti tükeldatud kapsas ja paprika. Sega juurde ürdid ja teriyaki. Kui köögiviljad hakkavad pehmenema, siis sega juurde purustatud tomatid. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Tõsta segu ahjuvormi, lisa peale juust ja küpseta vormi 190 kraadi juures 20-25 minutit.


6. november 2025

Banaanikoogid marjade ja šokolaadiga

Ma pean alustama kiidulauluga. Need banaanikoogikesed on lihtsalt nii head, et väärivad kindlasti proovimist. Eriti meeldiv on veel see, et need küpsetised saavad tõepoolest megakiiresti valmis. Sul on vaja põhimõtteliselt kõik komponendid kannmikserisse panna ja ühtlaseks püreestada. Seejärel tõsta kuumaõhufritüüri ja küpseta kiirelt valmis. Lõpptulemusena on need mõnusalt pontsakad, õhulised, banaanised, meeldivalt magusad ja marjased koogid, mida hea serveerida nii jäätise, vanillikastmega või siis süüa lihtsalt niisama soojalt. Tegelikult maitseb hästi ka jahtunult, aga äsja küpsetatuna on need veel eriti maitsvad. Mina lisan enne ahjupanekut koogile peale veel (külmutatud!) marju ja hakitud šokolaadi. See jääb mõnusaks täidiseks ning marjad annavad ka meeldivat hapukust. Marju ära kindlasti eelnevalt üles sulata, kuna sulatatud marjad ujutavad kogu koogi mahlaga üle ja lõpptulemusena ei küpse koogikesed korralikult ära. Seega kasuta kindlasti külmutatud marju!

Kuumaõhufritüürist rääkides. Kui Sul seda veel ei ole või vajab masin uuendamist, siis soovitan siiralt piiluda antud mudelit. See on kolm-ühes masin, mis tähendab seda, et selles peitub kuumaõhufritüür/aurutaja/dehüdraator. Mõnusalt meeldiv kokkuhoid ruumi mõttes eriti just siis, kui oled nende kolme kasutaja. Olgem ausalt, alguses olin veidi pessimistlik dehüdraatori suhtes, aga see töötab väga hästi ja on ausalt öeldes saanud minu üheks lemmikuks! Kuivatatud köögiviljad on lihtsalt parimad snäkid. Soovitan!

Aurutusfunktsioon on samuti väga lihtne. Vaja on vaid masina ülaossa lisada vett, mille abil masin toitu aurutab. Anuma veega täitmine ja tühjendamine on kõik väga lihtne. 

Ja kuumaõhtufritüür eraldi vist tutvustamist ei vaja. Kui see juba olemas, siis kohe kindlasti soovitan proovida neid lihtsaid banaanikoogikesi, mis on täpselt õige amps koogiisu korral.

Kui Sul tekkis selle masina vastu huvi, siis mainin veelkord, et hetkel kehtib electrolux.ee kodulehel sooduskood! Kasuta ostu sooritamisel koodi Ragne15, millega saad -15% allahindlust kogu väikemasinate kategooriast (v.a lisatarvikud). Sinna alla kuulub ka kuumaõhufritüür, millest rääkisin. Lisan otselingi, kes lehelt eraldi otsida ei viitsi: Electroluxi kuumaõhufritüür. 

Kui soovid vaadata selle retsepti videoõpetust, siis leiad selle minu Instagramist!

Valmistamisaeg: 15 minutit
Kogus: 2-3 tk

50 g (täistera)kaerahelbeid
1 muna
50 ml mandlipiima
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis kaneeli
1 banaan
1 sl mett

Peale:
külmutatud marju (vaarikaid, sõstraid vms)
hakitud šokolaadi

Pane kõk komponendid kannmikserisse ja surista ühtlaseks seguks. Määri 2 või 3 ramekinvormi võiga kokku ja vala segu vormidesse. Tõsta peale pisut marju ja hakitud šokolaadi.

Küpseta kooke kuumaõhtufritüüris 150 kraadi juures 12 minutit. Serveeri!

Postitus sündis koostöös Electroluxiga.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails