14. märts 2025

Eriline apelsinikeeks ... majoneesiga

Keeksifännid peavad seda küpsetist kindlasti proovima. See on õhuline, pehme ja apelsinine. Kusjuures, kui sööjad kuulevad, et selle valmistamiseks on kasutatud majoneesi, siis keegi ei seda ei usu. Majonees lisab sellele küpsetisele õhulisust ja pehmust ning toob eriti hästi esile apelsinise maitse. Kui üldjuhul sisaldavad keeksiretseptid tavaliselt parajas koguses võid, siis siinses retseptis seda kasutatud ei ole. Mulle maitseb see keeks oma lihtsa ja klassikalise maitse poolest ja ma usun, et palju keesisõbrad nõustuvad minuga – lihtsates maitsetes peitub võlu. 

Selles retseptis kasutasin ma Tarplani „Peakoka majoneesi”. See asendab võid ning muudab lõpptulemuse meeldivalt mahlaseks ja kohevaks. Ei pea pelgama, et magusas küpsetises on kasutusel majonees. Lõppmaitses majoneesi maitset tunda ei ole, sest majonees on vajalik just sobiva tekstuuri andmiseks küpsetisele. 

See keeks on maitsev koheselt, kuid ei kaota oma mahlasust ka järgmiseks päevaks. Pigem on see keeks järgmisel päeval veidi isegi mahlasem. Lisaboonusena on tegemist väga lihtsasti valmiva küpsetisega, mille retsept nõuab vaid asjade kokkusegamist!

Vaata minu instagramist ka selle apelsinikeeksi retseptivideot: vajuta siia!

Mitmele: kuuele-kaheksale
Valmistamisaeg: 10 min + küpsemisaeg u 55 min

200 g suhkrut
175 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
näpuotsatäis soola
1 tl vanillisuhkrut
225 g majoneesi
125 ml piima
2 muna
1 apelsini riivitud koor

Glasuur
4 sl tuhksuhkrut
apelsinist pressitud mahla

Sega kuivained omavahel. Pane majonees ja piim kaussi ja klopi ühtlaseks. Lisa majoneesisegule kuivained, lisa munad, apelsinikoor ja sega ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi(mahutavusega 1,5l) ja küpseta pöördõhurežiimil 175 kraadi juures 50-60 minutit.

Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkrule tasapisi juurde apelsinimahl, kuni saavutad kergelt voolava segu. Nirista glasuur keeksile. Kaunista ja serveeri.

Retsept valmis koostöös Tarplani Kaubanduse OÜ!


6. märts 2025

Pudingu-kohupiimakook

Lubagem esitleda üht kooki, mis on kerge, mahe ja lausa sõltuvusttekitavalt maitsev. Tegemist on küpsetamata koogikesega, kus tummise küpsisepõhja peal laiub 2 mahlast täidisekihti. Esimeseks kihiks on valgest šokolaadist ja vaarikapüreest valmistatud kohupiimatäidis, mida omakorda katab maitsev vaarika-mascarpone puding. Kõik kokku on üks ideaalne maitsete kombo, mille lõpptulemusel on see koogike meeldivalt kerge ja õhuline. 

Retseptis kasutatud vaarika-mascarpone puding on Valio üks uusimaid tooteid. Maitselt meenutab see puding kõige positiivsemas mõttes miskipärast pisut lapsepõlve oma magusa maitse ja täidlase olemusega. Mulle tuli seda pudingut proovides esmalt meelde pingviinijäätis! Ühesõnaga on tegemist vägagi mõnus pudinguga, mis sobib sellistesse küpsetamata kookidesse suurepäraselt, samuti aga ka lisandiks (jäätise asemel) õuna- šokolaadikoogile või klassikalisele keeksile.

PS! Selle koogi võid julgelt 2 päeva enne serveerimist valmis teha.

Mitmele: 10le
Valmistamisaeg: 30 minutit + tahenemisaeg ööpäev

Põhi:
300 g digestive küpsiseid
näpuotsatäis kaneeli
125 g võid, sulatatuna
2 sl hapukoort

Täidis:
150 g valget šokolaadi
300 g kohupiimapastat
50 g vaarika toormoosi
2 pk (460g) Valio vaarika-mascarpone pudingut
2 želatiinilehte
1 sl vett

Purusta küpsised peeneks puruks. Lisa kaneel, või, hapukoor ja sega ühtlaseks. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi (Ø22cm) põhja ja äärtele.

Täidise valmistamiseks sulata šokolaaditükid veevannil, sega ühtlaseks. Sega omavahel kohupiim ja toormoos, lisa segades sulašokolaad. Laota täidis koogipõhjale ja tõsta kook külmkappi.

Sega puding kausis lahti. Pane želatiinilehed külma vette paisuma umbes 7 minutiks. Seejärel pane kaussi 1 sl keevat vett. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivemaks ja tõsta keevasse vette. Sega kiirelt lahustumiseni. Tõsta paar lusikatäit pudingut želatiinisegusse temperatuuride ühtlustamiseks. Seejärel sega želatiinisegu ülejäänud pudinguga. Laota pudingutäidis koogile kõige peale. Tõsta kook külmkappi ja lase taheneda vähemalt järgmise päevani. Kaunista ja serveeri.

Retsept valmis koostöös Valioga!


20. veebruar 2025

Täidetud kartulid sinihallitusjuustu ja rannakarpidega

Kui Sa pole ammu täidetud kartuleid valmistanud, siis soovitan selle valmistamise kindlasti ette võtta. Tuleb tunnistada, et sedasorti roa puhul on tegemist ühe lõpmata mõnusa mugavustoiduga, mida võid valmistada mistahes ajal. Sobib sama hästi nii argipäevaks kui ka pidupäevaks peolauale.

Mis selle toidu puhul veel hea – täidise saad kokku segada vastavalt oma maitsemeeltele või sellele, mis parasjagu külmkapis ärakasutamist vajab. Mina valmistasin lihtsa hapukoorest ja sinihallitusjuustust valmiva täidise, millel lisandiks peal tšillise ja küüslauguse mekiga rannakarbid. Ohhh juudas küll, kui hea kombo see on. Mõelge ise – ahjus soola ja oliiviõliga küpsetatud kartul, millel lisandiks kergelt sidruniga maitsestatud hapukooretäidis ning mida katavad maitserohked rannakarbid. Imeline! Kui soovid, siis võid tegelikult ka täidisesse segada juurde pisut rannakarpe. Mina eelistan isiklikult seda varianti, kus rannakarbid laiuvad kõige peal, aga kõik oleneb maitsemeeltest. Ja nne täidise lisamist soovitan kartulitesse lisada ka veidi võid ja soola. Või teeb lõppmaitse veelgi rikkalikumaks!

Pean mainima, et kui valmistad täidist, siis maitsesta see korralikult,vajadusel võid pisut juurde segada ka rannakarpidest järgijäävat marineerimisvedelikku.

PS! Eelnevalt marineeritud rannakarbid leiad kauplustest Marwi kaubamärgi alt Selveri, Rimi ja Prisma kauplustest. Sedasorti rannakarbid on juba eelnevalt kõik ilusti puhastatud ja maitsestatud, mistõttu on neid väga mugav kasutada ka pasta valmistamisel, salatites, suppides või lisandiks võileibadel. 

Kui soovid vaadata seda retsepti videoõpetusena, siis leiad selle retseptivideo minu instagramist SIIT!

Kogus: 4 tk
Valmimisaeg: 15 minutit + küpsemisaeg 1 tund

4 suuremat kartulit
oliiviõli
(mere)soola

Täidis:
125 g hapukoort
2 sl tilli
50 g sinihallitusjuustu (murendatud või riivitud)
1 sidruni riivitud koor
1-2 tl kappareid
soola, pipart, suhkrut

Peale:
1 pk Marwi rannakarpe tšilli-küüslaugu
kappareid
tilli
soola, pipart

Puhasta kartulid (ära koori!) ja tõsta ahjuvormi. Nirista peale oliiviõli ja raputa peale parajas koguses soola. Keeruta kartuleid vormi, et kõik saaks õliseguga kokku. Küpseta kartuleid 200 kraadi juures umbes 1 tund või seni kuni need on pehmed ja pealt kuldpruunid.

Vahepeal valmista täidis, selleks pane kõik komponendid järgemööda kaussi, maitsesta soola, pipra ning suhkruga ja sega ühtlaseks.

Küpsenud kartulitele tee noaga peale risti sisselõige. Suru kartulitele, et läbi ristlõike tekiks ruum täidise lisamiseks (võid soolaga maitsestada ka kergelt kartuli seest ja lisada soovi korral võid). Aseta kartulitesse valmistatud täidis, lisa katteks peale rannakarpe, pisut kappareid ja tilli. Raputa peale soola ja pipart. Serveeri!

Postitus valmis koostöös ettevõttega JP Foods.


6. veebruar 2025

Vastlakuklid moosipontšikust

Siin üks imelihtne idee, kui soovid kiiresti valmistada maitsvaid vastlakukleid. Nimelt soovitan ma kukliks kasutada moositäidisega pontšikuid, mida müüakse erinevate toidukaupluste kondiitrilettides. Kuna pontšik on hästi õhuline ja kohev, siis on ka lõpptulemusena vastlakukkel mõnusalt pehme ja kerge. Moosi täiendavalt lisama ei pea, kuna see on juba pontšikus peidus. Loomulikult võid täiendavalt täidiseks lisada moosi, pudingut või muid lisandeid, aga kui soovid seda kõige klassikalisemat täidist, siis täida pontšik vaid vahukoorega.

Valmistamisaeg: 7 minutit
Kogus: 4 kuklit

4 moositäidisega pontšikut
3 detsiliitrit vahukoort
1–2 teelusikatäit tuhksuhkrut

Lõika pontšikutel ülemine osa ehk mütsike ära. Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks ja täida sellega kuklid. Pane peale eelnevalt äralõigatud mütsike. Ongi valmis!


23. jaanuar 2025

Mahlane krevetipirukas (skageni võiku ainetel)

Ma usun, et see pirukas meeldib paljudele. Ma olen taolises stiilis eelküpsetatud põhjaga pirukaid teinud varemgi, aga seesuguse täidisega on see esmakordne. Sõin hiljuti ühes kohvikus skageni võileiba ning sedasorti krevettidest pungil võileivakate on ju imehea. Rohkelt krevette, sulatatud juustu, majoneesi ja veel mõned lisandid, mis kõik kuhjatud eelküpsetatud juustuse kattega pirukapõhjale. No ütleme nii, et see maitseb suurepäraselt ja on kindlasti kõikide mereannifännide lemmik. Hea pakkuda külalistele ja sobib ka argipäeval niisama valmistamiseks. See valmib vähese ajaga ning sobib söömiseks koheselt. 
 

Selles pirukas võtavad peaosalise rolli krevetid. Kasutasin piruka valmistamiseks Marwi soolvees krevette. Kuna mulle meeldib nendega kindlasti mitte koonerdada, siis ühte pirukasse läks kaks karpi krevette. Ühe karbitäie nõrutatud krevette segasin täidisesse ja teise karbi krevette laotasin kõige peale. Oli meeldivalt piisav:) PS! Marwi kaubamärgi alt leiab vägagi meeldivas valikus erinevaid mereande. Kui Sa soovid tutvuda täpsema tootevalikuga, siis külasta kodulehte: jpfoods.eu/et/marwi
 

Kasutasin pärmi-lehttainast, seda läheb umbes 300 g. Seega on kõige arukam võtta ühes tükis juba valmis rullitud tainas, millest siis lõigata piruka tarbeks 300 g jupp. Sellest samast saadki valmistada krevetipiruka. Ülejäänud tainast tee näiteks kaneeli- või kardemonirulle. Rohkem ei teagi miskit soovitada, kui vaid ... mõnusat pirukategu!

Kogus: 1 pirukas, millest saab 8 pirukaruutu.
Valmimisaeg: 25 minutit

Pirukapõhi:
300 g pärmi-lehttainast
4 sl sulatatud juustu
50 g riivjuustu
1 munakollane (määrimiseks)

Täidis:
1 karp (300g) krevette soolvees (Marwi)
2 sl majoneesi
100 g sulatatud juustu
2 sl tilli, hakituna
1 sidruni riivitud koor
u 1 sl sidrunist pressitud mahla
2 sl hapukoort
soola, pipart

Peale:
1 karp (300g) krevette soolvees (Marwi)
kalamarja, tilli, sidruniviile

Laota valmisrullitud tainas tööpinnale ja tee sellesse noaga mööda ääri sisselõige (umbes 2 cm laiuselt), ilma tainast läbi lõikamata. Määri need ääred lahtiklopitud munakollasega. Seejärel määri taina keskmine osa kokku sulatatud juustuga ja raputa peale riivitud juustu. Küpseta pirukapõhja 180 kraadi juures umbes 12-15 minutit.

Samal ajal pane kaussi 1 karp nõrutatud krevette, lisa ülejäänud ained ja sega segamini. Maitsesta! Laota täidis küpsenud pirukapõhjale (ääred jäta katmata). Laota peale veel 1 karp nõrutatud krevette. Lisa kaunistuseks peale kalamarja, tilli ja sidruniviile. 


Postitus valmis koostöös ettevõttega JP Foods.


20. jaanuar 2025

Banaanibrownie

Selle aasta esimene postitus tuleb loomulikult koos mõnusa koogiretseptiga. Kui oled tummiste šokolaadikookide fänn, siis seesama banaanibrownie väärib katsetamist.

See kook säilib värskena mitu-mitu päeva! Kusjuures, minule meeldibki see brownie rohkem järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval. Siis on tekstuur ja maitsed kuidagi eriti paigas.


100 g võid
100 g tumedat šokolaadi (56% või 70%)
2 banaani
200 g suhkrut
2 muna
2 sl naturaalset kakaopulbrit
1 tl vanillisuhkrut
120 g nisujahu
näpuotsatäis soola


Sulata või koos šokolaaditükkidega veevannil, sega ühtlaseks. Purusta kahvliga banaanid. Sega omavahel kokku suhkur, munad, kakao ja vanillisuhkur. Lisa segades šokolaadisegu ja banaanid. Kõige viimasena sega hulka jahu ja sool. Sega ühtlaseks ja tõsta tainas ahjuvormi (näiteks 21x32cm). Küpseta 170°C juures 40-45 min. 

Retsept ilmus ka ajakirjas "Naisteleht" (november 2024). Selle ajakirja köögikülgedelt leiad minu poolt veel igal nädalal hulgaliselt erinevaid retsepte!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails