15. juuli 2018

Jahutav jäätee

Praeguste ilmade üle oleks patt nuriseda. Päev algab paitavate päikesekiirtega ning enamik päevadel lõppeb samamoodi. Elurütm liigub ka sellise soojusega kuidagi omamoodi nö puhkusrežiimil. Hommikuti padistad paljajalu üle kastemärja muru, et põõsastelt hommikuste pannkookide jaoks marju noppida. Ilm soosib õnneks ka vaid õhemaid riideid, mistõttu ei ole vaja peita end suure riidekuhja alla.


Kui keskpäevaks päike aga juba ülevoolavalt palavaks muutub, siis sobib imehästi jahutuseks ning turgutamiseks üks kosutav jäätee. Ikka isetehtud ning mõnusalt kodune! Koduse jäätee kanguse, magususe ja maitse üle saad ise otsustada. Minule meeldib siiski, kui jääteel on meeldivalt magusust, kuid siiski peab see jääma piiridesse, et jäätee toimiks siiski janukustutajana, mitte karastusjoogina. Võimalusi jäätee valmistamiseks on mitmeid, üks minupoolne variant on aga alljärgnev. See saab valmis piparmündiokstest, tüümianist, koduaia marjadest ning mustast teest. Kõik see kokku on imehästi sobituv suvejook, mille kanguse ja magususe üle saad lõpptulemusena ise otsustada. Kui soovid magusamat, lisa suhkrut, kui aga kangemat, siis võta kasutusele veel 1 teepakike. Lisaks täienda maitseid laimimahla, piparmündi- ja sõstralehtede ning marjadega. Serveerimisvõimalusi on ka mitmeid - pane lauale koos marjade ja kogu kupatusega, millest jäätee valmistasid. Teine variant on kõik see eelnevalt aga kurnata ning siis pakkuda jääteed vaid koos jääkuubikutega. Samas, kui otsustad esimese variandi kasuks, siis mõne aja möödudes marjad niikuinii langevad põhja ning ei sega joomist!


Piparmündid peenramaal on minul arendatud poes müüdavatest maitseainepotikestest. Need arenevad ilusti kasvihoones või põllumaal edukalt edasi. Salatipotid on mul ka näiteks sama põhimõttega mulda pistetud ning nüüd jagamas edukalt saaki. Seega soovitan kasutada sama meetodit ning istutada potis olevaid maitsetaimi, olgu selleks siis salatiroheline või maitsetaimed, edukalt mulda!

ca 2 l vett
ca 3 piparmündioksa
mõned tüümianioksad
2 pk musta teed
2-4 sl suhkrut või mett
erinevaid marju (vaarikaid, sõstraid, mustikaid...)
4 mustasõstralehte

1 laimjääkuubikuid

Pane 1 liiter vett koos piparmündiokste ja tüümianiga potti ning kuumuta keemiseni. Seejärel tõsta tulelt ning lisa musta tee pakid ja suhkur. Sega kuni suhkru lahustumiseni Lase maitsestuda vähemalt 15 minutit (samas võib see aeg olla ka tund). 

Pane kannu peotäis marju, lisa mustasõstralehed ning tambi marjad puruks. Vala peale maitsestunud teesegu ning lisa niipalju külma vett, et kann oleks umbes kolmveerandi ulatuses täis. Pressi maitseks juurde laimimahl ning maitsesta lõplikult. Vahetult enne serveerimist lisa ohtralt jääkuubikuid.

Postitus sündis koostöös Grüne Feega
Vaata ka minu külaskäiku Grüne Fee aiandisse.

2 kommentaari :

  1. Oi see postitus kulub sõna otses mõttes marjaks ära :D Edu!!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails