30. juuni 2008

Keefiri-purukook

Nii hea koduse maitsega kook. Selle küpsetise põhiosa moodustub munadest ja keefirist valmistatud täidis, mis on mõnusalt pudingutaoline. See kook ongi olemuselt kerge ning tänu täidisele pudingusarnase olemusega. Koogi täidisesse käivad kindlasti ka marjad, mis lõpptulemusele särtsu lisavad. Vali need vastavalt oma eelistuste järgi. Mina olen koogi valmistamiseks kasutanud punaseid sõstraid, need on mõnusalt hapukad ning sobivad seesugusesse kooki suurepäraselt. 

PS! Eriti hästi maitseb kook järgmisel päeval, siis on see ka paremini lõigatav. Serveeri võimalusel külmkapikülmalt.
 

Kogus: 12-15 tk
Valmistamisaeg: 15 min + küpsemisaeg

Puru:
200 g võid

4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola


Täidis:

6 muna
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
7 dl keefirit
0,5 tl kaneeli

Vahele: 
ca 200-250 g punaseid sõstraid, jõhvikaid, mustikaid vms (talvisel ajal kasuta külmutatud marju, ära neid eelnevalt üles sulata!)

Taina jaoks sega kuivained omavahel, lisa või ning näpi purutaoliseks. Tõsta külma. Mikserda munad suhkrutega heledaks vahuks, sega juurde keefir ja kaneel. Väldi ülesegamist!
 
Vooderda suurem kandiline koogivorm küpsetuspaberiga. Tõsta vormi 2/3 tainapurust, seejärel täidis, marjad ning ülejäänud tainapuru. Küpseta 200 kraadi juures 40-50 minutit, lase jahtuda.


15 kommentaari :

  1. maitse on hea, aga mul ei õnnestunud ka teisel päeval koogi tükki kätte saada, lagunes laiali, sai ainult lusikaga süüa, mulle tundub, et puru kogus peaks ka suurem olema, jäi seda peale väga vähe ja alla ka, kuigi sinu pilt näeb küll rohke puruga välja ja ilus tükk ka, ei tea miks mul ei õnnestunud väljanägemine, muidu mõnus!

    VastaKustuta
  2. Kurb kuulda, et sul see kook välja ei tulnud. Retseptis viga ei ole - ise olen alati selliste kogustega teinud. Kipun arvama, et kook oleks tahtnud sul ahjus pisut rohkem küpseda (ahju küpsemisaeg võib erinev olla). Puru kohta niipalju, et seda ei ole ma samuti retseptis olevast kogusest rohkem teinud. Põhjaks asetan tavaliselt suuremad taignapurutükid ning peale peene puru (see on kergem ning ei vaju täidise sisse.

    VastaKustuta
  3. Millist puru, mis mõttes, kuidas seda tehakse?

    VastaKustuta
  4. Siin retseptis on mõeldud sedasama puru, mille paned ka koogile põhjaks ehk siis see, mis koosneb võist (kasutan margariini asemel), jahust ja suhkrust.

    VastaKustuta
  5. Mis mõõtudega koogivormi selle suure koogi valmistamiseks kasutanud oled?

    VastaKustuta
  6. 25x17 cm või siis 24 cm läbimõõduga ringiline vorm.

    VastaKustuta
  7. Minul see kogus ei tahtnud kuidagi 24cm vormi ära mahtuda :( isegi palju suuremaga tuli triiki vormiga. Ei mõista,mis nii teisiti tegin.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Ei oska kommenteerida seda kahjuks. Kas kook valmis marjadega?

      Kustuta
  8. Tehin mustsõstardega ja sai üli maitsev! Tuli ahjuplaadi täis

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore! Pean ka ise sel aastal selle koogiteo ette võtma:)

      Kustuta
  9. Väga maitsev ja selle koogi retsept läks ka minu retsepti sahvrisse kirja!
    Tegin koogi 28 cm läbimõõduga ümmargusse vormi. Puru koguse jätsin samaks, kuid täidise koguse tegin pooleks ja keefiri asemele panin 500g hapukoort ning täidiseks 1pk külmutatuid mureleid. Ma ütleks, et selline koguste vahekord oli ideaalne!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda, et meeldis. Kusjuures, seda kooki on väga hea valmistada ka kevadel, kui sügavkülm vaja marjadest tühjemaks teha:)

      Kustuta
  10. Tere, kas purutaigna sisse suhkrut ei pane? Ega nii liialt hapu kook saa?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul just sama küsimus? Palju suhkrut purusse panna?

      Kustuta
    2. Purutaina sisse suhkur ei lähe. Kuna täidises on suhkrut omajagu ning see on suur osa koogist, siis kook hapukas ei tule.

      Mina tegin paar päeva tagasi seda kooki ja kasutasin marjana taas punast sõstart. Suhkrut eraldi marjadele peale ei lisanud ning kook hapukas ei tulnud. Täidis laotub nii ilusti kogu koogi ulatuses ning annab omajagu magusust:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails