24. juuni 2008

Kiire rabarberikook

/Prindi retsept/

See on üks lihtsamaid ja kiiremini valmivamaid kooke. Kook jääb mõnusalt mahlane. Antud kogusest valmib suur plaaditäis kooki. Ümmarguse 26 cm läbimõõduga koogi valmistamisel kindlasti retseptis olevaid koguseid poolitada. Koogi saab väga edukalt valmistada ka muudest saadustest – õuntest, punastest sõstardest, mustikatest jne.



4 muna
1 klaas suhkrut
1 klaas jahu
1tl küpsetuspulbrit
200 g rabarberit
suhkrut (maitse järgi, vastavalt sellele, kui magusat kooki soovid)
1 tl kaneeli


(1 klaas=u.200gr)

Viiluta rabarber 1cm paksusteks tükkideks ning sega suhkru ja kaneeliga. Jäta seisma. Muna ja suhkur korralikult vahustada, vahule lisada jahu ja küpsetuspulber ja vahustada veel veidi. Taigen valada ahjuplaadile ja peale puistada rabarberi tükid (vormiga peab arvestama seda, et taigen kergib vähemalt poole võrra). Küpsetada 175 kraadi juures, kuni kook kuldpruun. Hüva nõu: soovi korral võid kõige peale raputada enne ahju panemist ka riivitud martsipani.

49 kommentaari :

  1. Kuna taignas ei ole rasva/mis on muidugi kasulik/, siis jäi kook kuiva võitu. Kui süüa kohe soojalt polnud viga, aga jahtunult meie perele enam ei meeldinud.

    VastaKustuta
  2. Oi kui kahju, Kas tainas läks ikka korralikult vahtu, iseenesest peab kook jääma biskviitkoogi konsistentsiga.

    VastaKustuta
  3. Tänu eelmisele kommentaarile vahustasin eriti hoolega ja väga hea kook tuli. Panin veel kaks koda rohkem rabarbereid ja segasin need veel ricotta kohupiimaga. Minu uus lemmik rabarberikook. Rabarberikook iirise kattega ja martsipani kattega on ka head:)

    Ketu

    VastaKustuta
  4. Vahustamine on jah selle koogi kasulik nipp:) Oehh, ma sooviks ka, et mul veel külmas rabarbereid oleks.

    VastaKustuta
  5. Hea, et ma kommentaarid enne plaadile viskamist läbi lugesin:) Vahustasin. Eks siis ole näha, mis saab:)

    VastaKustuta
  6. Tere!
    Tegin seda kooki eile. Suurepärane! Meie pere uus lemmik :)
    Kommentaarid tegid natuke kõhklevaks küll, kuid tegin ära ja tulemus oli vaimustav! Vahustamisega mul küll probleeme ei olnud, tegin täpselt retsepti järgi. Kook sai nii kiiresti otsa, tegin ka täna kaks plaaditäit kooki. Mina martsipani peale ei riivinud, kuid selle eest tegin koogi üle sulavõi ja tuhksuhkruga :)

    VastaKustuta
  7. väga hea kook, just tegin. Tõesti tuleb vahustada kauem, et see suhkru-muna segu läheks hästi õhuliseks ja peaaegu valgeks. Maitselt meenutab väga biskviiti ja no kadus laua pealt paari hetkega!

    VastaKustuta
  8. Rõõm kuulda. Postitasin just eile ka ühe uue rabarberikoogi retsept, mis sarnane, aga valmib ilma nisujahuta. Selle asemel on peenestatud mandlid: http://www.kokkama.ee/2014/05/rabarberi-mandlijahukook-ilma-nisujahuta.html

    Soovitan;)

    VastaKustuta
  9. Hakkan kohe küpsetama! Ootan juba huviga tulemust :)

    Päikest,
    Jaanika

    VastaKustuta
  10. Tere.Meil on lasteaias ka nii rabarberikook kui biskviit külmutatud marjadega,kuid mõlemad on jube kuivad..rabarberist ja suhkrust tekib siirup,kas teie retseptis visatakse see ära?Meil küll,sest muidu tuleb koogist puder ju..kodus tehes keeksi vajuvad rosinad ka alati põhja,nagu nendes eelnevates kookideski..proovitud igat varianti..vahustan nii kaua kui vaht juba hele ja ei ole vedel..Milles siis küsimus on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus, Tekkinud vedelikku täielikult koogi sisse ei pista. Küll aga ma ei nõruta rabarberitükke. Lihtsalt panen need tainasse, see vedelik mis jääb kaussi, siis see jääb kaussi.

      Selleks, et rosinad keeksitaina põhja ei vaju, tuleks neid eelnevalt jahus veeretada ning seejärel tainasse sisse segada:)

      Kustuta
    2. Tegin ka nii,aga mis põhjas - see põhjas ikka..

      Kustuta
    3. siis on lihtsalt tainas liialt vedel:)

      Kustuta
    4. Et marjad v rosinad jne põhja ei vajuks tuleb neid tärklisega segada.

      Kustuta
  11. Väga maitsev kook sai. Järgijäänud vedeliku kasutasin morsiks. Sai selline mõnus hapukas-magus morss. Seal ju puha vitamiinid ja kasulikud ained sees :)

    VastaKustuta
  12. Minul on küsimus, et mul jääb alati biskviit nätske (selline hammaste külge kleepuv). Vahustan ka korralikult ja temperatuur retsepti järgi, kerkib ka, aga kunagi ei lähe selliseks kuivemapoolseks õhuliseks. Milles asi, oskab keegi öelda?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas kasutad puupliiti bsikviidi küpsetamiseks? Kui niiskust on liiga palju, siis võib suure tõenäosusega biskviit kleepuv jääda. Teise soovituse soovitan pikemalt munasegu vahustada.

      Kustuta
  13. Vastused
    1. Kas tõesti jäi see kook kuiv? Äkki sai liialt palju ahjukuumust, sest rabarberid teevad selle lihtsa koogi parajalt mahlaseks:)

      Kustuta
  14. Hetkel juba teist korda selle retsepti järgi kook ahjus :)
    Mul aga natuke blond küsimus, et kas see klaasitäis suhkrut läheb munavahu sisse või rabarberite peale? :D ja mul pole kummalgi korral rabarber metsikult vedelikku hakanud ajama. Ju siis suhkrut seal kõrval vähe, sest klaasitäie olen siiani munavahu juurde pannud ja rabarberile silma järgi paar supilusikat ehk. Kuidas õige oleks? Raudselt vastupidi :D
    PS! Mina kiidan, esimesel korral tuli ideaalselt välja ja maitses hästi nii soojalt kui külmalt. Vaevalt, et ahjusolev eksemplar metsa läheb :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :)

      Klaas suhkrut tuleb vahustada munadega. Rabarberitele lisa suhkrut lihtsalt tunde järgi. Ühesõnaga oled hetkel õigesti toiminud:)

      Kustuta
  15. Hea ja lihtne kook. Lihtsalt lugeda retsepti ja kõik õnnestub. Hea kiirelt külalistele pakkuda. Plaaditäiele (45x35) kulus 1,5 kordne kogus. Kui on oht et jääb kuiv, võib ju rabarbereid rohkem panna!

    VastaKustuta
  16. Hea ja lihtne kook. Lihtsalt lugeda retsepti ja kõik õnnestub. Hea kiirelt külalistele pakkuda. Plaaditäiele (45x35) kulus 1,5 kordne kogus. Kui on oht et jääb kuiv, võib ju rabarbereid rohkem panna!

    VastaKustuta
  17. Väga hea ja lihtne kook, kiire ja kerge teha ja maitseb väga hea:) Tegin väheke omamoodi katsetuse ja segasin rabarberi kodujuustuga. Lapselapsed sõid väga hea meelega ja muidugi ka kõik ülejäänud pereliikmed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kodujuust jättis kindlasti väga põneva lisanüansi kooki!

      Kustuta
  18. kas see on okei kui ma vahustan munad ja kalllan nad kaussi on kauss ääreni täis aga jahu lisamisel pool kaussi tühi?? et muutub selliseks pannkoogitaina sarnaseks siis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jahu tuleb lisada ettevaatlikult segades, et munavahust liialt palju õhku ära ei kaoks. Eks see vaht väheneb küll pisut, aga liialt tugevasti ei tohi seda tainast ka segada. Täpselt nii palju, et jahu ilusti seguneb:)

      Kustuta
  19. Kus ma tean kui palju ma vahustama pean, et 'korralikult' oleks vahustatud? Kas munavalge ja munakollane tuleks ka eraldi vahustada ja siis kokku lisada?

    Aitäh juba ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Munakollast ja valget eraldi vahustama ei pea. Selles selle retsepti võlu peitubki, et ei ole vaja eraldi vaja mässama hakata:)

      Vahustama peab nii kaua, kuni tekib hele õhuline (paks) vaht. Aega ei ole täpselt võtnud, aga paarist minutist piisab:)

      Kustuta
  20. Tegin just. Kasutasin kookospalmisuhkrut ja täisteranisu. Kerkis kenasti, on mõnus, kohev! Super kook!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore. Mina tegin seda kooki eile:) Tänaseks juba otsas!

      Kustuta
  21. Selline küsimus, et kui suure plaadi kohta on see kogus mõeldud?

    VastaKustuta
  22. Minul on ahjuplaat suurusega 24x36cm!

    VastaKustuta
  23. Väga hea kook, tänud Ragne! Teen juba teist korda... ja muide valan siirupi, mis jääb rabarberi-kaneeli-suhkru segust, koogile... ei jää nätske.. vaide selline mahlane ja magus :)

    VastaKustuta
  24. Väga vedel jäi aga maitsev

    VastaKustuta
  25. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  26. Ma tegin 2.5x koguse. Kook ahjus :)

    VastaKustuta
  27. Mina olen seda kooki teinud nii rabarberi, õunte kui erinevate marjadega juba lapsepõlvest saati (saan kohe 50.a) ja pole kunagi vahustanud mune, lihtsalt kausis segan kõik ained korralikult kokku. Küpsetuspulbrit ka ei lisa ja kook tuleb alati hästi kerkinud ja õhuline. Ja imemaitsev!

    VastaKustuta
  28. Tegin suurema koguse suurele ahjuplaadile ja jäi väga maitsev. Suhkru kogust vähendasin (isiklik maitseelistus) ja rabarberit panin silma järgi mõnevõrra juurde. Mulle just selline "tavaline" rabarberikook kõige rohkem maitsebki.

    Siin kommenteerija Maire mainis, et pole kunagi mune vahustanud. Tekkis kohe huvi, et mis vahekorras need koostisosad siis on?? Kui lihtsalt neli vahustamata muna klaasi suhkru ja klaasi jahuga ära segada ilma midagi muud lisamata, siis sellest küll eriti korralik taigen kokku ei saa ju!

    VastaKustuta
  29. Ootused ja lootused olid suured, kuid keerasin vist midagi nässu. Kuna ahjuplaat oli natukene suurem, kui siit kommentaaridest välja lugesin, siis suurendasin koguseid. Panin 5 muna (vist oleks pidanud panema 6) ja 1,5 klaasi jahu. Ka suhkrut panin rohkem. Kardan, et sinna viimasesse mu kook nahka läkski. Koogi peale valasin ka selle natukese rabarberivedeliku, mis tekkis. Kook oli ahjus 180 kraadi juures kuskil 45 minutit. Nii pruuniks ma seda kooki ei saanud, nagu pildil. Kook jäi pealt krõbe nagu besee. Koogi põhi ei tahtnud ka paberi küljest lahti tulla. Tundus nagu oleks rabarberivedelik põhja vajunud ja seal oma elu elama hakanud. Muidu oli kook valmis. Kauem ahjus poleks kindlasti hoida saanud, sest siis oleks see liiga kuivaks muutunud. Igatahes, kook tuli veider välja - liiga magus ja pealt besee. Võib-olla on kook homme parem, kui on külmikus seisnud. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kurb kuulda. Mina tegin just eile seda kooki ning tänaseks vaid 2 tükikest järel. Ise tegin samade kogustega, aga pisut väiksemasse vormi. Küpsetasin seetõttu kauem. Kui kasutada taina valmistamisel 6 muna, siis tuleb lisada 1,5lk jahu, 1,5kl suhkrut ja 1,5tl küpsetuspulbrit. 5 muna kohta oli jahu kogus tõesti pisut liiga suur.
      Kuidas järgmisel päeval kook oli?

      Kustuta
  30. Tere,
    Aitäh suurepärase retsepti eest! Kook oli imeliselt õhuline ja sai tõesti väga kiiresti otsa! Küll aga oli minu jaoks üüratult palju suhkrut. 1 klaas jahu, aga sukrut panin küll veidi vähem, kuid siiski jäi liialt magusaks. Järgmisel korral proovin ilmselt poole klaasiga :D Ma ei ole ka nii hull magusa sõber. Meespere aga kiitis taevani! Aitäh veelkord :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda. Eks see magusus oleneb suuresti ju ka rabarberite hulgast ning nende hapukusest. Kui näiteks õuntega sama kooki teen, siis suhkru kogus on oluliselt väiksem:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails