24. juuni 2008

Prantsuse šokolaadikook

Hea suutäis tassikese kohvi kõrvale. Julgen ausalt väita, et see retsept on minu poolt väärikalt kasutuses olnud juba mitmeid aastaid. Retseptis antud glasuuri olen teinud koogile harva, sest kiusatus kooki süüa on suurem:) Õigemini sellest ajast, kui hakkasid ilmuma Kiiresti ja Maitsvalt retseptilehed. Seda kooki tellis mu vanaema igaks oma sünnipäevaks, mida ta sõi kergelt vahustatud vahukoorega.
 
 
Valmistusaeg 45-50 min
Kogus: 8-10le

200 g tumedat šokolaadi (mina teen Bitteriga)
200 g võid või margariini
3 muna
2,5 dl suhkrut
3 dl jahu

Kate:
25 g margariini või võid
1 dl vahukoort
150 g tumedat šokolaadi

Serveerimiseks:
vahukoort

Sulata šokolaad ja rasv potis nõrgal tulel. Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Sega jahu muna-vahtu. Lisa rasva-šokolaadisegu ja sega ained ühtlaseks taignaks Kalla taigen võiga määritud ja mannaga kaetud umbes 26 cm läbimõõduga lahtikäivate äärtega vormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures ca 30 minutit. Kook peab jääma seest niiskeks. Lase koogil veidi jahtuda ja võta see vormist välja.

Katte jaoks kuumuta pliidil rasv, koor ja šokolaad. Hõõru ained ühtlaseks massiks. Jahuta. Kalla kate koogile ja kanna see ka koogi äärtele. Tõsta kook jahedasse. Serveeri vahukoorega. Hüva nõu: Olen glasuuri valmistanud ka tavalisest kakaost.

10 kommentaari :

  1. Tere.Tuli mul siis isu kah seda prantsuse shokolaadikooki teha.Leidsin siit selle retsepti.Kõigepealt koogiosa - ei tulnud absoluutselt selline pehme ja vedel nagu välja reklaamitud,vaid hoopis kõva ja puine ja palju heledamat värvi.Ja katteosa läks hoopid tuksi - siga kaa ei söö!

    VastaKustuta
  2. Kurb kuulda. Millegipärast kahtlustan, et äkki oli ahju kuumus liiga suur või kook küpses liiga kaua ahjus.

    VastaKustuta
  3. Selle koogi retsept on ka Anna-Liisa esimeses kokaraamatus. Super kook on, kasutan seda retsepti juba pikka-pikka aega. Kõik sõbrad on oma sünnipäevaks seda kooki tellinud. :)

    VastaKustuta
  4. kook on ka minu üks lemmikutest,eriti hea kange kohviga:)

    VastaKustuta
  5. Kartes kooki küpsiseks teha panin 25min. Tuli ilus. Väga hea retsept.
    PS Tegin esimest korda elus ise kooki.

    VastaKustuta
  6. Mina hoian ahjus umbes 30-35 minutit. Kook tuleb super hea ja teda on super lihtne valmistada;) Lõpus lisan vahest ka kookoshelbeid veel kattele peale ning soovitan kõigil proovida kooki maasika toormoosiga - perfektne! :D

    VastaKustuta
  7. Kook on lihtne, kuid tunnistan , et kui seda esimest korda tegin ca 12 aastat tagasi, siis tundus tegemine keerukas:D

    VastaKustuta
  8. See retsept on juba jah päris vana, olen seda läbi aegade korduvalt teinud ning on väga kiidetud. Siiski teen seda veidi teisiti, nimelt muna valged klopin kõvaks vahuks ning lisan taignale hiljem. Munakollased segan niisama sisse. Lihtsalt nii jääb kook vähe kohevam ning veidi õhulisem ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen seda kooki ikka vahel teinud - siis kui tõsiselt šokolaadise šokolaadikoogi isu peal on.

      Kusjuures munavalge eraldi vahustamise mõte on ka minul peast läbi käinud, aga tegudeni pole veel jõudnud:)

      Kustuta
  9. Tegin prantsus šokolaadikooki ühe välismaise retsepti järgi, kus ainete mõõdud veidi teised, kuid vahustasin munavalged ja -kollased eraldi ja igatahes tasub seda teha! Ka lisasin küpsetuspulbrit ja jahu oli vähem, nii et tuli hästi hõrgult kohev, samas keskelt niiske kook. Usun, et ka siinesitatud retseptist tuleb suurepärane hõrgutis. Mida muud üks nii šokolaadine kook olla saabki!?:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails