23. juuni 2008

Pärmitainas

Panen kirja ka pärmitaigna retsepti, mille järgi teen saiakesi. See on tohutult lihtne eelkergituseta ja ilma munata pärmitaigen. Isegi piim ei vaja eelnevat soojendamist, kuna kasutan leiget vett, siis annab piima-vee vedelik kokku vajaliku käesooja (37kraadise) vedeliku. Selle retsepti järgi olen teinud mitmeid erinevaid saiakesi/pirukaid – kaneelisaiu, moonirulle, pitsasuupisteid, pisikesi lihapirukaid, plaadikoogipõhjasid, ürdisaiakukleid jne. Vastavalt siis, kas tegemist on soolase või magusa küpsetisega, olen nii lisanud ka maitseaineid. Antud retsepti järgi soovitakski teha, just selliseid rullitud saiakesi või mini-pirukaid. Täidistega pirukate valmistamisel olen valmistanud eelkergitusega taina.



2,5 dl piima või piima-veesegu ( 1,25 dl+1,25 dl) 
25 g pärmi
ca 300 g jahu
3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks + 2 tl suhkrut
soola
2 sl õli

Pudenda pärm kruusi ja vedelda see umbes 3 tl suhkruga, sega kergelt. Kui pärm on vedeldunud, lisa see leigele (ca 37 kraadi, liialt kuuma vedelikuga pärmseened ei paljune ning taigen ei kerki) piima-vee segule. Lisa suhkur ning sool, olenevalt magusast või soolasest küpsetisest lisa ka endale meelepärased maitseained. Seejärel lisa jahu niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma. 
 
Kerkinud taignale lisa veel soovitud maitseaineid ning sõtku veel korra läbi. Soolaste küpsetiste tegemisel olen lisanud lihamaitseainet, küüslaugusoola, ürdisegu ja isegi koriandrit. (pea meeles, et alguses maitsesta taigent kergemalt, hiljem kui tainas kerkinud ja valmis lisa maitseaineid julgemini.

67 kommentaari :

  1. Käsi küll ei soovita sinna sisse toppida. Hullemini kleepuvat asja ei ole ennem näinud.

    VastaKustuta
  2. vähe rasvainet ma pakun või vale jahu kogus. Lisaks peab pärmitainast korralikult sõtkuma ehk "õhu sisse laskma".

    VastaKustuta
  3. Minu meelest parim pärmitaigen, mida olen küpsetamiseks kasutanud. Ja küpsetanud olen küll oma poolesaja eluaasta jooksul väga palju kõikvõimalikke erinevaid kooke, saiu, pirukaid... See on just selline, et kui nädalavahetusel tahaks midagi küpsetada, siis need toorained on enamasti kodus olemas ja vormimiseks soolaseks-magusaks valikuvõimalusi kui palju:)

    VastaKustuta
  4. Täidis oleneb jah tihti sellest, mis kodus parasjagu olemas on. Kui on õunu, siis valmivad kaneeli-õunarullid. Kui on sinki üle, saab teha pizzarulle jne jne.

    Kusjuures homme hommikul panen just taina kerkima ja teen üht vägagi juustust küpsetist:)

    VastaKustuta
  5. Võtsin just ahjust Sinu retsepti järgi tehtud pärmitaigna-kohupiimakoogi. Taigna tegemine väga lihtne ja kiire. Kerkis hästi ja maitseb nii heasti :)))
    Aitäh!

    VastaKustuta
  6. Miks täidisega saiakeste tegemiseks tuleks kasutada eelkergitusega tainast ?

    VastaKustuta
  7. eelkergitusega tainas jääb õhulisem ja kohevam. Samas, see ei ole reegel, et peab. Kui aega vähe ja saiakesed tahavad tegemist, siis saab hakkama ka ilma eelkergituseta:)

    VastaKustuta
  8. ja - 300 g ikka:) Lisasin selle retsepti ka;)

    VastaKustuta
  9. Ragne, Sa oled köögi jumalanna! Ma pole varem nii head pärmitaigent teinud. Nii pehmed ja kohevad...

    VastaKustuta
  10. https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/536616_425879314090281_100000046498810_92652218_681316901_n.jpg

    VastaKustuta
  11. Kui suur kogus taigent sellest tuleb? Ma tahan teha suurt pitsat ja rabarberikooki/kaneelirulle. Kas peaksin kahekordistama kogused?

    VastaKustuta
  12. jah, kui pizzategu ning ka saiakeste valmistamine üheaegselt, siis kogused võiksid topelt olla:)

    VastaKustuta
  13. Kui esimest korda saiakesi tegin siis tegin taigna üks ühele (v.a.jahu). Nüüd olen kogust kahekordistanud (v.a õli) ja jahu kulub ikka kuidagi palju palju rohkem. Aga sellegipoolest kaovad kiirelt kausist ehk siis on ikka head asjad :) Ahjaa meil tegeleb maitsestamisega meespool - minu rida oli tainategemine selgeks õppida :) Suured tänud näpunäidete eest :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen juba pikemat aega mõelnud Pärmitaina ABC kirja panna oma kogemustest lähtuvalt, aga kuidagi ei leidu aega. See kindlasti abiks, kui kõik on ilusti must-valgelt kirjas:) Püüan millalgi seda teha;)

      Kustuta
  14. Tegin täna kapsapirikaid,taigna retsept on võrratu!!!!:) Tänud.

    VastaKustuta
  15. Mina ei saa aru, mida ma valesti teen... Kaalusin-mõõtsin kõik täpselt, aga enne kui see kleepuv möks tainast meenutama hakkas, pidin sinna jahu 2 korda rohkem lisama.

    VastaKustuta
  16. Ei oska kahjuks kommenteerida. Jahu tuleb tainasse vajadusel lisada, kui liiga kleepuv jääb, aga topeltkogus on natuke palju. Kujutan ette, et küpsetades jäi tainas kõva ja kuiv?

    VastaKustuta
  17. Hei Ragne.Suured tänud ,et jagad siin oma kogemusi ja küpsetisi:)Olen tohutu käpard pärmitaignaga,aga tänu Sinule....uskumatu,sain hakkama:)Aitähhh!!!1
    Head vana aasta lõppu ja toredat uut aastat!!!

    VastaKustuta
  18. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  19. Tere :)

    Ka minul ei õnnestunud esialgu hakkama saada retseptis oleva 300g jahuga, taigen jäi väga kleepuv ja vedel, kuna ma pole suurem asi kokkaja, siis arvasin, et viga on minus, ent siiski otsustasin proovida teist jahu (Sunnuntai) ja seekord õnnestus suurepäraselt :) Väga hea ja lihtne retsept, aitäh :)

    K.

    VastaKustuta
  20. 2 spl õli on ikka päris palju, tainas tilkus ja lirtsus näppude vahel. Olin pehmelt öeldes kahtlustav. Aga ahjust tulid välja imepehmed, suus sulavad keerusaiad. :)

    VastaKustuta
  21. Kas seda peaks saama taignarulliga ka rullida? Mina ei saanud jahu lisamata midagi teha, sest kleepus hullult. Katsetan ka teise jahuga teinekord.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas õli lisasid tainale ning kas sobiva veekoguse lisasid alguses või panid hiljem vett juurde? Üldiselt peaks õige veekoguse kohe alguses lisama, see on üks väikeseid nippe, et tainas väga kleepuvaks ei muutuks.

      Kustuta
    2. Tegin kõik enda meelest nii nagu kirjas on sul siin. Ma proovin veel korra. Imelikul kombel mõjub juhis usaldusväärselt, hoolimata kleepuvast kogemusest.

      Kustuta
  22. Katsetasin ka seda retsepti. Kõik nii nagu kirjas on. Topeltkogusega. Tainas jäi nii vedel, et käte küljest lahti ei tulnud ja rullida praktiliselt ei saanud. Küpsedes vajusid saiad lössi. Vähem õli panna? vähem vedelikku?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Õli aitab ilusti selle vastu, et käte külge tainas ei jääks. Kas jahu oli kogusena õige?

      Kustuta
  23. Kas selle pärmitaignaga voib ka pitsapõhju teha

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib küll, kuid ise pigem soovitaksin pitsapõhja tegemiseks seda retsepti:http://www.kokkama.ee/2009/09/pizzapohi-koige-paremas-variandis.html

      Lõpptulemus on nagu päris:)

      Kustuta
  24. tegin ka selle retsepti järgi tainast eile ja jäin esimestkorda rahule oma kringliga mis oli pehme ja väga maitsev mees ja laps sõid juba eile õhtul terve kringli ära ja täna nõuab juba uut. Eks siis tuleb teha ja topelt koguses tainast :) Aitäh Ragne väga hea taina retsepti eest :)

    VastaKustuta
  25. Ütled, et kasutad täidisega kringli jaoks eelkergitusega pärmitainast. Ma ei suutnud su blogist selle retsepti leida. Kas polegi või ma ei oska otsida :)?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma olen aja jooksul leidnud nii hea kringliretsepti, et sel puhul ei ole eelkergitust vaja:) Klassikalise kringli retspti leiab siit: http://www.kokkama.ee/2015/06/klassikaline-kringel-kaneeliga.html

      Kustuta
  26. Nii lihtne ja nii mõnusad õhulised! Kasutasin küll kuivpärmi kuid tulemusega väga rahul! 👍🏼☺

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :)
      Kuivpärmi võib muidugi kasutada, siis lihtsalt jälgida koguseid. Pakkidele on õnneks märgitud, milliste kogustena kuivpärmi lisada vaja, et presspärmiga võrdne oleks!

      Kustuta
  27. Tegin selle pärmitaignaga rosinasaia. Taigen kerkis hästi Ja see jäi uskumatult hea,pehme ja ka kohev.

    VastaKustuta
  28. Tõesti hea pärmitaigna retsept. Olen teinud ka kuivpärmiga ja samuti toimib. Oma 46a jooksul polnud kordagi maitsvaid pirukaid teinud ja nüüd kiideti siis esimest korda taevani ja tagasi. Aitäh retsepti eest.

    VastaKustuta
  29. Tahaksin ka proovida, aga ei saa aru kas 250 piima ja siis veel vett 125 või mõlemaid 125?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere

      Siin on mõeldud nii: vedelikku on vaja kokku 2,5 dl. Võib teha ainult piimaga või siis pooleks veega. Kui teha piima-veeseguga, siis tuleks mõlemat võtta 1,25 dl.

      Kustuta
  30. Kindel, et kogused õiged ja su kaal ei valeta? Tegin täpselt retsepti järgi ja no piimasupp ju.

    VastaKustuta
  31. Teen päris tihti selle retsepti järgi ka täna pole kunagi paremat pärmitainast ikka midagi viga see super!

    VastaKustuta
  32. Kas seda taigent võiks ka köögikombainiga, taigna otsaga segada? siis pole käsitsi sõtkumist. Ma olen nõuks võtnud ära õppida pärmitagna teo ja alustaks just sellest retseptist :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Absoluutselt võib kasutada ka köögikombaini taina segamiseks:)

      Kustuta
  33. Kui ma tahan kasutada seda retsepti pitsarullide jaoks,siis kui palju ma pean soola ja suhkrut panema ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soola 0,5-1 tl Suhkrut ca 1 sl. :)

      Kustuta
    2. Appi !!! Panin just ahju aga mitu kraadi ja kui kaua ???

      Kustuta
    3. Oleneb, mida küpsetada. Pisemate küpsetise jaoks piisab 185 kraadi juures 15-20 minutit

      Kustuta
  34. Tere. Mis jahu siin retseptis peaks kasutama? Tegin kalewi T550 ja jäi samuti vedel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teised komponendid olid kõik nii nagu retseptis? Soovitan lihtsalt juurde pisut jahu lisada, kuni tainas on ilusti pehme:)

      Kustuta
  35. Ma kuulun ka nende hulka, kes absoluutselt aru ei saa, kuidas sellisest tainast midagi küpsetada on võimalik. Etteantud kogustega jääb ikka väga vedel ei saa sõtkuda, rullimisest rääkimata. Seega ma ei tea kõik, kes seda tainast kiidavad - kas te lihtsalt valate selle taigna kuhugi vormi ja küpsetate saiaks? Ma panin jahu vist lõpuks vähemalt kaks korda rohkem, siis hakkas nagu veidi looma, aga tegelikult ikka päris kohutav ettevõtmine ja mäkerdamine selle taignaga.

    VastaKustuta
  36. Mida see tähendab?
    3 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks + 2 tl suhkrut
    soola

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Presspärm vedeldada 3 tl suhkruga. Lisaks siis hiljem tainasse lisada täiendavalt 2 tl suhkrut ;)

      Kustuta
  37. 2,5 dl piima - liitrites?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. .Minu tuli ilus taigna pall, täiesti suvaline grossi jahu.Kellel supp tuli, siis need ilmselt lisasid õli liiga vara.Mina tegin ilusaks palliks ja siis õli sinna sisse ja sõtkusin veel.

      Kustuta
  38. Olen alati peljanud pärmiga seotud retsepte, ei tunne end pärmitainast tehes kindlalt. Retsept kõlas lihtsalt. Saan hakkama! Kommentaare lugedes, enesekindlus kadus. Mõtlesin, et kui mul ka "supp" tuleb ... Aga ei tulnud. Grammi täpsusega tegin retsepti. Tainas kerkis hästi. Tegin soolase piruka. No nii hea. Kasutan teinekordki. Aitäh. Huvitav, miks osadel õnnestub ja teistel mitte?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails