12. juuli 2016

Pehmed kaneelirullid - minu lemmikretsept!

Kõikidel on kindlasti kuskil olemas oma kindlad retseptid, mis jäävad kasutusse aastateks. Minul on seesuguseid retsepte päris rohkesti - soolasest magusani ning vastavalt hooajale. Need on sellised alati toimivad retseptid, mille lõpptulemuses saab alati kindel olla. Üks seesugune retsept on ka alljärgnevalt Teie ees.


Oi, kuidas mulle meeldivad kaneelirullid. Mitte igasugused, vaid ikka rohke või, kaneeli ning suhkruga, mis seest hästi pehmed (veidi isegi tainased), samas aga kohevad ja õhulised. Just sellised on alljärgnevad kaneelirullid, mille retsepti järgi (küll pisut kohandatult) valmistatakse ka Tallinnas Kadriorus asuva kohviku Katharinenthali legendaarseid kardemoni- ja kaneelirulle. On keegi proovinud? Kaneelisaiakestega on samamoodi nagu võiroosidega - no ei ole võimalik nii lihtsalt leida seda õiget maitset. Võiroosid on tänapäeval enamasti üleliia kohevad, meenutades maitselt justkui tavalist kuklit. Võist, soolakusest ning tummisusest pole enam ammu võiroosides õrna lõhnagi. Paljud kaneelirullid liiguvad sama teed, olles aina kuivamad ning hiilates vähese või ning kaneeliga. Kurb!


Niisiis ei ole muud, kui tuleb ise üks korralik kaneelirullide valmistamine ette võtta. Alljärgnevad saiakesed näevad välja küll pisut teistsugused, kui need traditsioonilised küpsetised, aga just niimoodi säilib paremini kaneelirullide mahlakus ja pehmus. Lisaks näevad ju need niimoodi ka üliarmsad välja, eks? Maitse on ka kiiduväärselt mõnus ning olen üsna kindel, et peale nende kaneelisaiakeste küpsetamist nii kergelt käsi enam poetoodangu järele ei haara;) Valmistamine ei nõua ka üleliia aega ning selle taina valmistamine ja rullimine on pigem meeldiv vaheldus tavapäraste kookide tegemisele. Niisiis, kaneelirullide küpsetamine võib alata!

 


Kogus: 12 kaneelirulli 

Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid 

Täidis:
100 g toasooja võid
100 g suhkrut
5 tl jahvatatud kaneeli
1 sl kaneeli-suhkrusegu (täidisele pealeraputamiseks)

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida* u 30-45 minutit. Täidise valmistamiseks vahusta või suhkru ja kaneeliga.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Määri peale võisegu ning raputa peale veel täiendavalt u 1 sl kaneeli-suhkrusegu. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja u 12 riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida ca 15 minutit ning seejärel  küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit. 

Soovitus:
* Kõige mugavam on kergitada tainast 50 kraadises ahjusoojuses!



44 kommentaari :

  1. Minul ka pärmitaigna põhiretsept samade kogustega. Kuid on üks aga - kui kaneelisaiade tegemiseks läheb, saab sellest kogusest ainult ühe plaaditäie piisavalt suuri saiakesi, seega kahekordne kogus on meil reegel! Ja tõesti tulevad imepehmed ja mõnusad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen siiani veel õnneks ühe plaaditäiega hakkama saanud. Aga varsti pean vist ka koguseid kahekordistama hakkama:)

      Kustuta
  2. Niiii head tulid!! Kõik sõid (kaks tükki järjest) ja kiitsid! Täna teen jälle :-D aitäh imehea retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas selle taigna võiks ka eelmisel õhtul valmis teha ja panna külmkappi kerkima?

      Kustuta
    2. Mina olen lasknud tainal ära kerkida ning siis külma selle pannud. Kui soovin järgmisel päeval saiakesi valmistada, siis enne küpsetiste rullimist võtan taina toatemperatuurile vähemalt tunnike enne rullimist:)

      Kustuta
  3. Esimene kord, kui mul kaneelisaiad tõepoolest maitsvad tulid! Suur-suur tänu!

    Pikaajaline vaikne jälgija :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui kaneelirullide valmistamine õnnestus ning retsept abiks oli:)

      Kustuta
  4. Kas oskate öelda, kust selliseid muffinivorme võiks leida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina tellin neid aliexpressist. Ümbris on neil hea tugev ning näevad välja ka esinduslikumad, kui need tavalised muffinipaberid. Eestis olen seesuguseid müügil näinud näiteks suhkrukunsti kauplusest, kuid seal need oluliselt kallimad.

      Kustuta
  5. Tere!
    Kas neid annaks teha ka gluteenivabadena?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegelikult on kauplustes müügil ju gluteenivaba küpsetusjahu, mis on küll pisut krõbedama hinnaga, aga valmistamiseks sobib hästi.

      Selles retseptis ei soovita kasutada mandlijahu või erinevaid pähklijahusid, kuna lõpptulemus ei jää lihtsalt selline nagu peab. Olen valmistanud gluteenivabasid mandli-kaneelirulle (mandlijahuga), kuid jah, see on tekstuurilt hoopis teistsugune küpsetis, kui antud saiakesed lõpptulemusena jäävad:)

      Kustuta
  6. Hei!

    Tegin selle retsepti järgi algusest lõpuni ja lõpptulemus oli väga hea (panin ka toorjuustuglasuuri peale), aga tainas oli väga võine. Alguses arvasin, et tegin midagi valesti, kuid lõpuks õnneks sulas tõenäoliselt ligi pool võist välja. Muffinipanni põhjas oli nii palju sulavõid! Kas tõesti peab panema taignasse 100g võid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah - 100 g on õige kogus, aga ise lisan vahel pisut rohkemgi. kas sõtkusid korralikult taina läbi? Kas lisasid vähemalt 82%lise rasvasisaldusega võid?

      Muffinipanni põhja võid ei tohiks küll rohkelt jääda.

      Kustuta
  7. Tere! Kas tohib küsida kust sellised "tugevad" pabervormid müüakse?
    Ette tänades,
    Alexa

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tellin neid netist, täpsemalt aliexpressist. Olen näinud ka suhkrukunstis, kuid olulisemalt krõbedama hinnaga:)

      Kustuta
    2. Just, hind on tõesti krõbe=)
      Tänan vastamast!

      Kustuta
  8. Tere koigile.
    Oehh ... Mina elan itaalias juba pool Elu ja noi suur isu nende eesti kaneeli saiade jargi...
    Lugesin kommentaare ja proovin lähipäevadel ka minna poodi vaatama kas leian õiged komponendid et neid valmistada.
    Suu jookseb vett kui loen 🤗

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga siis pöidlad pihus, et kõik vajalikud komponendid leiaksid:)

      Kustuta
  9. Super! Minu esimene katsetus teha pärmitainast ja olen enda üle ühke! Nii head tulid!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore kuulda. See on meie peres ka üks lemmikumaid retsepte, mis alati õnnestub:)

      Kustuta
  10. Imehead ja nii ilusad! :) olid meie pere ja sõprade seas suur hitt!
    Küsimus, kas kuidagi on võimalik neid ka külmikusse ette valmis teha?
    Kui samamoodi küpsetamata nad vormides ja minigrip kotis/karbis jääkülma pista, siis hiljem jäätununa ahju pistes on lootust?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda:) Kahjuks ei oska sügavkülmas säilitamise osas aidata, kuna olen neid alati küpsetanud nö algusest peale:)

      Kustuta
  11. Maitsvad ja tõesti pehmed! Küll aga tegin sellest retseptist tavalised kaneelirullid.Äkki oleks võimalik ka saada täpsemat pilti muffinivormidesse sobivate ribade tegemisest/paika seadmisest? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Plaanin lähiajal teha sama tehnikaga mandlirulle (äkki juba täna:)), siis teen pildid, kuidas täpsemalt see voltimine käib ning panen postitusena üles:)

      Kustuta
    2. Oo, mandlirullid, kõlab imeliselt! :)

      Kustuta
    3. Samm-sammuline õpetus siin blogis nüüd täiesti olemas: http://www.kokkama.ee/2017/01/mandlisaiakesed-samm-sammulise-opetusega.html

      Kustuta
  12. Tere
    Kas seda retsepti annaks teha ka kuivpärmiga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures kahel viimasel korral olengi just kuivpärmiga tenud, kuna presspärmi pole käepärast olnud. Kasutanud olen Nordic Yeast kuivpärmi, mida lisan pool pakki ehk siis 6g. Segan selle kuivainetega ning lisan siis piima.

      Kustuta
  13. See on tõesti läbi aegade parim retsept! Suur tänu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda on tore kuulda:) Mul läheb viimasel ajal kaneeli nii palju, et ise ka ei suuda uskuda...

      Kustuta
  14. Elu parimad kaneelisaiad! Täidist oli alguses natuke raske tainale määrida, aga kuna tainas oli ahjus kerkimisest soe, siis muutus täidis ka määrides pehmemaks. Ja just see saiade põimimisviis jätab need nii mõnusalt siiruviiruliseks ja neid on tore süües "lahti harutada". Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui meeldisid:) Mina lasen võil toatemperatuuril ikka väga-väga pehmeks minna ning seejäel segan suhkru ja kaneeliga. Nii on mugav seda määrida. Vastasel juhul on tõesti pisut ebamugav:)

      Kustuta
  15. Kas need armsad pesad tuleks välja ka ilma vorme kasutamata? Kui ma paneks otse muffinipannile?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, saab ka ilma neid vorme kasutamata. Olen ka ise teinud nii, et kohe panen muffinivormi, aga lihtsalt välimuselt jääb minu arvates pabervormides ilusam lõpptulemus:)

      Kustuta
  16. Väga ilusad ja head tulid! Aga tainas tahtis pea kaks tundi kerkida :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore:) Kas kergitasid toatemperatuuril või ahjusoojas ahjus?

      Kustuta
  17. Kusjuures ahjus, aga kerkima hakkas aeglaselt, mul või polnud ka päris toasoe lisades, ehk seetõttu. Aga lõpuks kerkis ilusti ja väga head jäid. Pooled tegin mooniga, pooled kaneeliga :)

    VastaKustuta
  18. Tere, kas neid kaneelirulle võib valmistada ka ilma pärmita või muudab see kaneelirulli maitset või kohevust?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaneelirulle võib ikka valmistada ka ilma pärmita, kuid kindlasti mitte seda retsepti aluseks võttes. Pärmita kaneelirullid erinevad klassikalistest pärmiga valmistatud kaneelirullidest, kuid maitsevad siiski väga mõnusalt. Näiteks saab minu blogist valmistada kaneelirulle järgneva retsepti järgi: http://www.kokkama.ee/2017/09/liha-juustupirukad-ilma-parmita.html

      Asenda lihtsalt soolane täidis kaneeli-suhkru-või täidisega:)

      Kustuta
  19. Kusjuures häid võisaiu saab minu meelest Olümpia alt Boulevardist. Tõeline klassika :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti nõustun. Need on minu arvates linna parimad, mis sellise nostalgilise olemuse ja paraja koguse võiga! Ma ikka tihti satun sinna ja premeerin end ühe võisoaga. Vaid ükskord olen pidanud pettuma. Ülejäänud 100korda on sealsed võiroosid olnud oivalised:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails