1. oktoober 2007

Lihtne ja maitsev õunakook

/Prindi retsept/

Selle koogiretsepti andis mulle umbes nädal aega tagasi mu ema, kes sai selle oma sõbrannalt, kes omakorda sai selle veel kelleltki. Ema kiitis ja ütles, et ta on juba mitu korda seda teinud, sest see pidi olema jube lihtne retsept ja valmima ka kiiresti. Kuna tean, et ta keerulisi retsepte ei armasta, siis mõtlesin ka mina seda lihtsat retsepti proovida..... Ja tulemus oli lausa üllatuslik. Esiteks oli väga lihtne valmistada. Teiseks oli sel suurepärane maitse, sest jätab süües hästi kerge mulje, tänu koogi õhulisusele. Ning kolmandaks valmis kook kiiresti. Kui kuhugi külla lähed ja tahad midagi külakostiks kaasa võtta, siis see on hea variant. Olen seda juba päris mitu korda teinud. Kuna õunu aias palju, siis teen seda kindlasti veel. Ahjaa olen teinud seda, võttes pool kogust, ümmargusse 26 cm läbimõõduga koogivormi.

4 muna
12 spl õli
12 spl jahu
12 spl suhkurt
2 tl küpsetuspulbrit
palju õunatükke
(ca 1,5 kg)

Munad vahustada vispliga. Vahule lisada õli. Sega. Jahu segada küpsetuspulbri ja suhkruga, ning lisada muna-õli segule. Kõige lõpuks lisada õunatükid. Et kook tuleks mahlane, võib õunatükke lisada nii palju, et tainas mustendaks. Segada kogu tainast korralikult ning valada suurele ahjuplaadile. Peale raputada sukrut ja kaneeli. Küpsetada 200 kraadi juures ~30-40 minutit kuni kook on kuldpruun.
Hüva nõu: Kui soovid küpsetada väiksemat kooki, jaga koostisained pooleks. Selline kogus on paras ümmarguse koogivormi (Ǿ 24cm- Ǿ 26 cm) jaoks.

85 kommentaari :

  1. Vot see on tõesti üks tõeliselt lihtne kook! Ja väga mõnusalt õunane, nagu üks õunakook peabki olema. Olen seda juba mitu korda küpsetanud ja laualt kaob see sekunditega(kasutan tavaliselt 26cm läbimõõduga vormi). Ükskord lisasin kohupiima ka peale ja polnud halb, aga ainult õuntega meeldib see mulle isegi rohkem. Igatahes tänud lihtsa ja mõnusa retsepti eest!

    Kaia

    VastaKustuta
  2. Palun-palun Kaia! Ma olen ka seda kooki juba sel aastal üsna mitu korda teinud. Hea kiire valmistada külakostiks, kui näiteks pead ootamatult õhtul külla minema:)

    VastaKustuta
  3. Aitäh suurepärase retsepti eest! Vot seda kooki nüüd hakkangi tegema. Täna kaos kook täielikult, tavaliselt jääb tükiks ajaks vedelema ja süüakse väga aeglaselt! Ainult, ahjus peaks olema max. 20 min. Läksin kooki 30 minuti pärast tsekkama ja oli tume nagu volbriöö. Võibolla on ahi võimsam. :)

    VastaKustuta
  4. Ega see volber enam kaugel ole, peab juba varakult selleteemalist kooki katsetama hakkama:)

    Aga sul kindlasti võimsam ahi sel juhul, sest minul pärast poole tunnist küpsemist on kook selline kergelt kuldne.

    VastaKustuta
  5. Väga mõnus kook, kuid minu arust natuke liiga magus. Ma lisasin 12 spl asemel 8-9 spl suhkrut ning asendasin jahu osaliselt kookoshelvestega, imehea tuli välja! Nautige ;)

    VastaKustuta
  6. Võmalik, et magusus oleneb ka õunte hapukusest. Sügise oma aia õunad on kindlasti hapukamad, kui näiteks praegused poola õunad:) Nii et suhkrukogust on võimalik timmida:)

    PS. kookoshelvete lisamine on hea idee:)

    VastaKustuta
  7. Väga viis kook.
    Teen kindlasti veel.
    Olen lihtsate õunakookide fänn ja see siin sobis kui rusikas silmaauku. :P (kui sellist võrdlust sobib ühe koogi kohta teha).
    Lisasin jahusegusse sutike kardemoni, see sobis ülihästi.
    Suhkrut polnud küll vähe, arvan, et Anonüümne kasutas liigmagusaid õunu.
    Ragne, aitäh nii maitsva, kiire ja rahakotisõbraliku koogi eest. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui meeldis. Kardemon ja õunad on parimad sõbrad, nii et kindlasti tegi maitse väga heaks;)

      Osad koogid on sellised head, mida teed aastast-aastasse. Seesama õunakook ongi selline, mida olen ikka korduvalt teinud.

      Kustuta
  8. Ei tea kas seda kannataks rabarberitega ka teha?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei julge kindlalt öelda, et jah saab muidugi, kuna ise ei ole proovinud seda kooki rabarberitega teha. Küll aga, kui rabarberitükid eelnevalt veidikese suhkruga kokku segada, siis miks ei peaks kook välja tulema?

      Kustuta
  9. See 12-ga kogus on just ümmargusele koogivormile paras, pool sellest oli ikka ilmselgelt vähe! :) (läbimõõt 25 cm)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina tegin väiksemas, kuskil 20-22cm vormis ning seal oli nii enam-vähem see tulemus. Nõustun, et vast jätaks terve koguse, kui 24-26cm vormis teha, siis jääks veidi paksem ka :)
      Väga lihtne, mõnus ja hea kook! :)

      Kustuta
  10. Väga hea kook tuli. Eriti hea on just hapude õuntega.

    VastaKustuta
  11. Suur aitähh jagamast, pole ammu nii head, kiiret ja odavat kooki teinud 3 in 1 :-) eile tegin esimese valge jahuga, poisid s6id nii et tunniga oli taldrik tyhi :-) täna tegin täistera jahuga kuna olen allergiline gluteenile ja kook oli sama hea kui eile :-) ps panin ka 2 lusikat vähem jahu ja lisasin kardemoni ja teisel korral kaneeli :-) homme uus ahju sest seda peab kylalistele pakkuma :-). k6ike ilusat ja rohkeid uusi katsetusi ja retsepte :-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. tore:) kusjuures, ma olen seda kooki ka mandlijahuga teinud. Väga hea tuli:)

      Kustuta
  12. Kiirelt kirjutatud - lohakalt ..... vähem panin suhkurt koike muud nii nagu Ragne retseptis :-). Sorry :-)

    VastaKustuta
  13. Aitäh, Ragne, jagamast seda retsepti! Siinkohal kuulutan oma lemmik õunakoogiretsepti otsimise lõppenuks :)

    VastaKustuta
  14. Aitäh! Kook tuli ääretult maitsev. Retsepti muutsin ise suvaliselt nii,et 2 lusikatäit jahu asendasin tärklisega ja lisasin ka veerand klaasi vett. Peale saputasin tuhksuhkrut. Mees just lõpetas söömise ja kiitis,et nüüd jaksab jälle õues tööd teha.



    VastaKustuta
    Vastused
    1. See kook on sel aastal ka minu ahjus taas valminud:) Huvitav, kuidas lõpptulemus tärklisega jäi?

      Kustuta
  15. Aitäh retsepti eest! Mina olen ka rabarberiga teinud ja kuna olen lchf toituja, siis endale tegin kunagi asendades suhkru meega ja nisujahu mandlijahuga, väga hea jäi

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ka mina olen seda retsepti aluseks võttes kasutanud nö tervislikumaid alternatiive. Suhkru asemel mesi ning nisujahu asemel päevalilleseemnejahu. Nii tuleb väga mõnus kook, hoopis teistesuguse olemusega, kui see kook, aga ikkagi ka maitsev:)

      Kustuta
  16. teen siiski suurel ahjuplaadil. Kui kardemoni lisada siis kui palju?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti oleneb see maitse-eelistustest. Mina lisaksin 0,5 tl jahvatatud kardemoni - nii annab see koogile parajalt aimatava kardemonise meki:)

      Kustuta
  17. Kas osa jahust võiks olla täistera- või tatrajahu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole tatrajahuga seda kooki proovinud. Täisterajahuga olen proovinud (asendades täielikult tavalise nisujahu) - jääb pisut teistsugune, selline rustikaalne?! Originaalkoogist pisut teistsugune, aga mitte üldsegi halb:)

      Kustuta
  18. Kui suurele pannile teha, siis jääb kindlasti materjali väheks. Minul jäi:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, nagu retsepti allosas kirjutatud, siis see kogus on sobiv ringilise 24-26cm suuruse vormi jaoks. Suuremale pannile tehes tuleb koguseid lihtsalt suurendada:)

      Kustuta
    2. Tere! Aitäh retsepti eest! Proovin ka seda kiidetud kooki teha, aga olen pisut segaduses:) Retseptis toodud kogused ongi ju mõeldud ahjuplaadi kohta ja kui need kogused jagada pooleks, siis võib teha väiksemas vormis? Ehk teen ikka 4 munaga, kui soovin plaadil teha?

      Kustuta
    3. Tere, Kõik oleneb muidugi sellest kui paksu kooki soovid. Mina olen teinud nii 4 munaga, kui ka 6 munaga ahjuplaadile. Ühega tuleb õhem, teisega pisut paksem kook:)

      Kustuta
  19. Tere Ragne, kas siin kuskil on ka piimakisselli retsepti, mida soovitasid koogiga koos teha ? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on blogis tegelikult olemas kakaokisselli retsept. Piimakisselli valmistades aga jätan lihtsalt kakaopulbri lisamata. Retsept siin: http://www.kokkama.ee/2008/09/kakaokissell.html

      See on nii-nii lihtne:)

      Kustuta
  20. Tere, kas keegi on proovinud kooki õli asemel võiga teha? Tunduks isegi veel parem variant olevat :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kuulataks ka heameelga. Kuna see kook on antud retsepti järgi alati õnnestunud, siis kindluse mõttes on alati kasutusel olnud mul õli:)

      Kustuta
    2. See mu ema firmakook, aga ta teeb seda võiga ja õunad lõikab neljaks. Tulemus, nagu ahjuõunakook

      Kustuta
    3. Siis on selge - toimib ilusti ka võiga. Aitäh jagamast:)

      Kustuta
    4. Kui palju tahket võid võiks üles sulatada selle jaoks? :)

      Kustuta
  21. Super hea kook lapsed sõid isuga ja kooks sai kiirelt otsa peab vist homme uue tegema:)

    VastaKustuta
  22. Tegin täna seda kooki gluteenivabalt - pool jahukogusest GV jahusegu, pool GV täisterakaerajahu. Ääretult maitsev tuli :)

    VastaKustuta
  23. Super. Suured tänud, et infot jagasid. Minule hea teada ning teistele ka;)

    VastaKustuta
  24. Mis juhtub kui ma panen õunaviilud koogi peale?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kook ei jää siis nii mahlane. Pigem ei soovita peale panna:)

      Kustuta
    2. Kook ei jää siis nii mahlane. Pigem ei soovita peale panna:)

      Kustuta
  25. Otsisin lihtsat õunakoogi retsepti, leidsin selle! No lihtsam, ja samas ka maitsvam ei saakski olla vist! Retsept rändab kindlalt minu retseptivaramusse! NB! Koogi valmistas minu kohe 6seks saav tütar, kellele otsisin ainult koostisosad valmis :) nii et see peaks kinnitama koogi lihtsust!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on nii tore kuulda, et väike küpsetaja selle koogi ise valmis tegi:)
      See kook on minu iga-aastase õunakookide valmistamise nimekirjas uhkelt esimesel kohal. Ka abikaasa küsis paar päeva tagasi just, et millal sedasama õunakooki saab:)

      Kustuta
  26. Tere, miks peab munad just vispliga vahustama?

    VastaKustuta
  27. Otsisin õunakoogi retsepte ja leidsin selle. Koogi tegin täisretseptile ja 26cm vormi. Kook ei ole liiga magus ega ka mitte hapu- parajalt !
    Millegipärast keskelt lõi punni ehk kõrgemaks?
    Hoidsin ahjus ca 40-45 min 200kraadi ja lasin natukene liiga kuldseks :-)
    Ka kaneeli sai liig palju peale pamdud, mis andis veidi kibeda maitse.
    Aga üldiselt ülipehme ja kohev koogike

    Õunu ei tea täpselt palju panin, aga vb 10 tk? Oleks võinud rohkem panna, aga ei julgend, kuna taigen oli niigi juba naq 1 suur õun . :-)
    Selle koogi juures hea, et saan kiirelt valmis, lihtne teha ja ei pea aineid kaaaluma;-)

    VastaKustuta
  28. Otsisin õunakoogi retsepte ja leidsin selle. Koogi tegin täisretseptile ja 26cm vormi. Kook ei ole liiga magus ega ka mitte hapu- parajalt !
    Millegipärast keskelt lõi punni ehk kõrgemaks?
    Hoidsin ahjus ca 40-45 min 200kraadi ja lasin natukene liiga kuldseks :-)
    Ka kaneeli sai liig palju peale pamdud, mis andis veidi kibeda maitse.
    Aga üldiselt ülipehme ja kohev koogike

    Õunu ei tea täpselt palju panin, aga vb 10 tk? Oleks võinud rohkem panna, aga ei julgend, kuna taigen oli niigi juba naq 1 suur õun . :-)
    Selle koogi juures hea, et saan kiirelt valmis, lihtne teha ja ei pea aineid kaaaluma;-)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui kook keskelt liialt kerkis, siis tähendab, et ahjukuumus oli liialt kõrge. Proovi järgmine kord küpsetada paarkümmend kraadi madalama temperatuuriga:)

      Jah, õunu pole selle koogi puhul kunagi ülearu. Tegin ka seda kooki paar päeva tagasi ning tainas kausis nägi samuti välja nagu oleks seal vaid õunad sees. Lõpptulemuseks aga mahlane õunakook:)

      Kustuta
  29. Tere, miks peab vispliga? Kas vahustada ei tohi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka võib vahustada, aga lihtsalt vispliga saab kiiremini selle töö tehtud. Lisan ainult niipalju, et segu ei ole vaja vahule ajada, lihtsalt peavad munad ühtlaselt segunema!

      Kustuta
  30. Mina ei tea,tegin selle retsepti järgi... aga vãga maitsev küll ei tulnud...muna maitse käib ylepea ,13spl suhkrut ja ei ole magusapoolnegi.
    Minu jaoks väga ebaõnnestunud.
    Mai tea kas ma tegin võibolla midagi valesti,tegin nagu retsepti järgi...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kardan, et midagi läks äkki valesti. Kas õunu lisasid ikka rohkelt - see on üks tõeline "õuna kulutamise kook". Nagu keegi siin eelnevalt mainis, siis tainas peab välja nägema nagu oleks kausis tükeldatud õunad. Kook jääb ka piisavalt magus. Kas kasutasid väga hapusid õunu?

      Kustuta
  31. Mõõtsin, et 12 spl täit on võrdne 2 detsiliitriga. Nii, et nüüd retsept veelgi lihtsam, 4 muna ja kõike muud 2.

    VastaKustuta
  32. No ei tulnud kohe kuidagi koogi moodi. maitse on hea, aga välja näeb imeõhuke õunalötsakas.
    Kas keegi teisendaks need supilusikatäied grammideks? Minu arust seda tainaosa on väga vähe või peaaegu, et ei olegi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui suurde vormi tegid? Just eelmine kommenteerija mainis, et kõik 12sl komponendid võrduvad 2dl-ga. Ehk on see abiks?

      Kustuta
  33. Tegin retseptis antud koguste järgi, õunu läks küll vist vähem kui 1,5kg. Ehk algselt oli 1,5kg, aga puhastamise ja lõikumisega tekkis kadu :) Igatahes kooki sai terve ahjuplaadi täis. Kuidagi väga õunane tundub, plaadil oligi nagu üks kiht õunu :D Keegi rääkis liiga munasest koogist, seetõttu vähendasin muna kogust 3tk-le. Peale raputasin lisaks kaneelile ja pruunile suhkrule ka mandlilaaste. Hetkel on veerand tundi ahjus olnud, ootan juba lõpptulemust. Kuna küpsetamine ei ole minu ala, siis väga väga loodan, et midagi puusse ei pannud ja kook tuleb hea :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kook sai ahjust välja võetud, nägi superhea välja, kuid kahjuks tõstma hakates selgus, et tõsta seda kooki ja koogitükina süüa pole seda võimalik - kook lihtsalt laguneb koost. Sellist pilti, et saaks tüki kooki taldrikule panna nagu eespool ilusasti on, seda küll teha ei saa. Pigem on see taldrikul nagu mingi ahjuõuna vorm vms. Väga kahju, terve plaaditäis... Ehk sai siis ikkagi liiga palju õuna ja liiga vähe taigent? Ei tea. :(

      Kustuta
    2. Ju oli tegemist väga mahlaste õuntega? Ma arvan, et oleks pidanud kooki rohkem ahjus küpsetama, sest üleliia õunu ei saa siia kooki üldiselt panna - mida rohkem, seda mahlasem:)

      Kustuta
  34. Ma proovisin täna seda kooki. panin täpselt 1.5 kg õuna tükke. segada oli väga raske, kuna tainast oli nii vähe, et see kadus õunte vahele ära. Kas 1,5 kg õunu oli enne puhastamist? Pigem tuli küpsetatud õunte vorm nagu keegi eelpool ütles. tainast oli liiga vähe - jagus ainult õunte kokku kleepimiseks. Teistele maitses. Ma pole eriline magusasõber, et seda hinnata. Kas munad peaks eraldi väga kõvaks vahuks ajama - võib-olla siis tuleks veidi mahtu juurde? Õli paneks teinekord kindlasti vähem, kuna tundub liiga palju.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see oleneb muidugi maitsest, kui tundub, et ikka liiga õunane, siis võib ju lihtsalt õunte kogust vähendada:)

      Kustuta
    2. Jah!!!Tundub kyll väga hea kook olevat!!!No--siis on ju hästi!kui kõik on hästi!!hea kook kindlasti!!!
      ja hea idee kah!!!Oih!!!hea mõte ja hea idee!!!

      Kustuta
  35. See on meie pere lemmik kook.Alati väga maitsev ning kaob laualt väga kiiresti :).Abikaasa sünnipäeval küpsetasin kaks plaati ja rahvas ainult kiitis ning küsiti ka retsepti.Mina küpsetan võiga,kuna õli maitse ei meeldi :).Tänud retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, kui tore. Kui palju Sa võid sellele koogile lisad?

      Kustuta
  36. Kui ma tahaks teha nii, et teen nagu muffineid, kui palju siis need kogused peaks olema? Või kui teen plaadile (nagu kooki) ja küpsetuspaberit pole, kas siis sobib kui määrin plaadi delma võiga kokku??

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oleneb, kui palju muffineid soovid küpsetada. Ma pakun, et retseptis antud kogusest tuleb umbes ca 15 tk. Kuna ma muffinitena seda retseptipole proovinud, siis ei oska arvata, kas niimoodi valmistades muffinid ilusti läbi küpsevad:)

      Kui küpsetuspaberit ei ole, siis pole hullu. Selle puudumisel on vaja jah vorm eelnevalt rasvainega kokku määrida!

      Kustuta
  37. Tegin ka, kahe kirsikompotiga ja õunteta, suhkrut panin pool kogusest, jahu spl rohkem. Maitse poolest jäi väga hea, ainult taimer sai pandud 30min peale, kui 20min peal kooki vaatama läksin oli see kõrbenud ja keskelt kõrgem kui äärtest. Soovitan teistelgi ahju tihemini jälgida, ehk saab hea koogi, minu omal kahjuks põhi ja pealmine osa läks ära lõikamisele, keskelt kahjuks ka kuivapoolne, a retsept on hea, ise lihtsalt ei teadnud, et kook 15min-ga valmib.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub, et Teil on väga äkkiline ahi. Eks see kuiv jäigi seetõttu, kuna küpses liialt kiiresti ja suurel kuumusel. Järgmine kord soovitan vastavalt oma ahju iseloomule ahjutemperatuuri vähendada, et küpsetusaeg pikeneks ning et kook jääks mahlane:)

      Kustuta
  38. Supper kook. Lihtne ja väga maitsev. Kevadel asendasin õunad rabarberiga, lisasin siis raberberite hulka natuke kartulijahu. Töökaaslased ka vaimustuses, tänagi küsiti retsepti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore kuulda! Tundub, et see retsept on meeltmööda paljudele:)

      Kustuta
  39. Kas jahu ja suhkru spl triiki või kuhjaga?

    VastaKustuta
  40. Pigem sellise kuhjana ikka. Nii, nagu suhkrukotist lusikaga tõstad:)

    VastaKustuta
  41. Väga hea ja maitsev kook .lihtsalt ülepäeviti muudkui teen.

    VastaKustuta
  42. Teen juba teist korda, super maitsev. Tänud retsepti jagamise eest!

    VastaKustuta
  43. Tegin just seda kooki ja ka poole kogusega. Imemaitsev. Kindlasti teen veelkord :) aitähh. Kadus 5 min laualt.

    VastaKustuta
  44. Ragne, millist õli Teie täpsemalt kasutate? Kas ekstra neitsioliivõli on okei kasutada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ekstra neitsioliiviõli on selle koogi jaoks pisut liiga tugeva maitsega. Pigem soovitaksin kasutada tavalist toiduõli või siis oliiviõli:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails