28. august 2008

Viilutatud värske-kurgi hoidis

Seda hoidist sai kunagi suve lõpul suvilas vanaemaga kahekesi üsna tihti tehtud. Muidugi leidis suurem osa hoidisest tee meie kõhtu enne, kui jõudsime kurgiviilud purki panna. Ühesõnaga on tegemist sellise hoidisega, mis on valmis maiustamiseks juba tund pärast selle tegemist. Säilib purgis ca 3 kuud.


2 kg kurke
4 tl soola
4 spl suhkrut
3 mugulsibulat
1 küüslauguküüs (viilutatud)
3 spl 30%-list äädikat
parajalt rohelist tilli
mõned pipraterad

Koori ja viiluta kurgid, lisa ülejäänud ained. Sega. Hoia 1 tund lahtises anumas (soovi korral võid vahepeal soola või suhkrut lisada). Seejärel aseta hoidis ettevalmistatud purkidesse.

24 kommentaari :

  1. Kas säilib sahvris või külmkapis?

    VastaKustuta
  2. Tere! Kas siia vett ei lisatagi?

    VastaKustuta
  3. Vett, ei ole vaja, kurgist eraldub ise niipalju vett, et jääb ülegi:)

    VastaKustuta
  4. Tere taas! Olen nüüd mitu korda katsetanud. See hoidis on tõesti superhea, kahjuks meil kunagi säilitamiseks ei jää.. kõik süüakse 1-2 päevaga ära, tee palju tahes! :) Enamasti kasutame prae kõrvale ja grillsalatina.
    Siit ka küsimus: kui suur kogus seda salatit teha, et jätkuks 40-le täissuuruses ja arvatavasti ka hea isuga mehele saslõki kõrvaseks? (muud toitu pole, kui saslõkk ja salat)Kas 10 x kogus (st 20 kg kurki jne)? Saslõkki on tehtud u. 15kg lihast. Tänud!

    VastaKustuta
  5. ossaa jummel, ma arvan et 20 kg võiks piisata küll, pole nii suurele arvule kunagi seda salatit teinud.

    VastaKustuta
  6. Proovisin ka ära - suur aitähh - väga hea on!!!

    VastaKustuta
  7. Suur tänu retsepti eest! Nüüdsest meie pere lemmik kurgisalat. Kahjuks ahjus koos purkidega kuumutamine mul ebaõnnestus, kurk muutus pehmeks. Kui kasutada kolmveerandliitrisedi purke- kaua tuleks neid kuumutada ja millise temperatuuri juures, et salat pehmeks ei muutuks ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kurke siin retseptis ei kuumutata. Kõik ained tuleb omavahel ära segada ning siis lasta maitsestuda umbes tunnike. Seejärel tuleb hoidis panna puhastatud purkidesse. Kurkide kuumutamist ei toimu:)

      Kustuta
    2. Kahju, et kevadeni ei saa seda head salatit hoidistada. Aga sel hooajal teen seda ikkajälle. Suur tänu retsepti eest!

      Kustuta
    3. Sellest on kahju jah. Aga seda rohkem peab praegu sellest siis isu täis sööma;)

      Kustuta
  8. Aitäh retsepti eest, mida kasutan juba mitmendat aastat. Praegugi viimased peenralt leitud kurgiriismed läksid viiludeks, vaevalt, et purki midagi saab, see on nii hea mahlane ja parajalt krehvtine, et kaob kohe. Mulle kõige rohkem meeldibki värskena. Sarnaseid kurgi-toorsalati retsepte netis mujalgi, aga järjehoidjates seisab mul just Ragne oma.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :) Tore kuulda. Ja värskelt on see kõige parem:)

      Kustuta
  9. Olen kasutanud sarnast retsepti paar aastat, erinevuseks vaid + peenestatud must pipar + sinep + mädarõigas ja till koos õisikutega. Sai eelmisel aastal valmistatud pisut liiast ja võin kinnitada, et on külmikus kõlblik siiani (pisut üle aasta). Maitseomadused on pisut muutunud, muidu ikka täitsa OK :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea info. Minul on sel aastal samuti see hoidis juba tehtud ning külmkapis talve ootamas:)

      Kustuta
    2. kas see salat on kuumutatud ka,kuidas niikaua seisab külmikus.

      Kustuta
    3. Salatit kuumutatud ei ole. Ilusti steriliseeritud ja korralikult suletud purkides säilib kuni 3kuud. Kahjuks kevadeni see kurgihoidis hoidmiseks ei ole mōeldud:)

      Kustuta
    4. Salatit kuumutatud ei ole. Ilusti steriliseeritud ja korralikult suletud purkides säilib kuni 3kuud. Kahjuks kevadeni see kurgihoidis hoidmiseks ei ole mōeldud:)

      Kustuta
  10. Mida on mõeldud mugulsibula all? Tavaline valge sibul, mis mulla sees kasvab!?

    VastaKustuta
  11. Mida on mõeldud mugulsibula all? Tavaline valge sibul, mis mulla sees kasvab!?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, siin on mõeldud täiesti tavalist sibulat:)

      Kustuta
  12. kui pole külmikus ruumi suuremas koguses salatite hoidistamiseks, siis võib enne purki panekut 10 min keeta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud info eest, aga kas kurgid liialt pehmeks ei lähe?

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails