28. august 2008

Viilutatud värske kurgi hoidis

Seda hoidist sai kunagi suve lõpul suvilas vanaemaga kahekesi üsna tihti tehtud. Muidugi leidis suurem osa hoidisest tee meie kõhtu enne, kui jõudsime kurgiviilud purki panna. Ühesõnaga on tegemist sellise hoidisega, mis on valmis maiustamiseks juba tund pärast selle tegemist. Säilib purgis ca 3 kuud.
 

2 kg kurke
4 tl soola
4 sl suhkrut
3 mugulsibulat
1 küüslauguküüs (viilutatud)
3 sl 30%-list äädikat
parajalt rohelist tilli
mõned pipraterad
 
 
Koori ja viiluta kurgid, lisa ülejäänud ained. Sega. Hoia 1 tund lahtises anumas (soovi korral võid vahepeal soola või suhkrut lisada). Seejärel aseta hoidis ettevalmistatud purkidesse.

55 kommentaari :

  1. Kas säilib sahvris või külmkapis?

    VastaKustuta
  2. Tere! Kas siia vett ei lisatagi?

    VastaKustuta
  3. Vett, ei ole vaja, kurgist eraldub ise niipalju vett, et jääb ülegi:)

    VastaKustuta
  4. Tere taas! Olen nüüd mitu korda katsetanud. See hoidis on tõesti superhea, kahjuks meil kunagi säilitamiseks ei jää.. kõik süüakse 1-2 päevaga ära, tee palju tahes! :) Enamasti kasutame prae kõrvale ja grillsalatina.
    Siit ka küsimus: kui suur kogus seda salatit teha, et jätkuks 40-le täissuuruses ja arvatavasti ka hea isuga mehele saslõki kõrvaseks? (muud toitu pole, kui saslõkk ja salat)Kas 10 x kogus (st 20 kg kurki jne)? Saslõkki on tehtud u. 15kg lihast. Tänud!

    VastaKustuta
  5. ossaa jummel, ma arvan et 20 kg võiks piisata küll, pole nii suurele arvule kunagi seda salatit teinud.

    VastaKustuta
  6. Proovisin ka ära - suur aitähh - väga hea on!!!

    VastaKustuta
  7. Suur tänu retsepti eest! Nüüdsest meie pere lemmik kurgisalat. Kahjuks ahjus koos purkidega kuumutamine mul ebaõnnestus, kurk muutus pehmeks. Kui kasutada kolmveerandliitrisedi purke- kaua tuleks neid kuumutada ja millise temperatuuri juures, et salat pehmeks ei muutuks ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kurke siin retseptis ei kuumutata. Kõik ained tuleb omavahel ära segada ning siis lasta maitsestuda umbes tunnike. Seejärel tuleb hoidis panna puhastatud purkidesse. Kurkide kuumutamist ei toimu:)

      Kustuta
    2. Kahju, et kevadeni ei saa seda head salatit hoidistada. Aga sel hooajal teen seda ikkajälle. Suur tänu retsepti eest!

      Kustuta
    3. Sellest on kahju jah. Aga seda rohkem peab praegu sellest siis isu täis sööma;)

      Kustuta
    4. Saab kül seda kurgisalatit külmkapis säilitada mitmeid kuid,aga kahjuks saab enne otsa

      Kustuta
    5. Mina otsin oma suvist kurgisalati retsepti mille internetist võtsin...muidu tundub kõik sarnane, aga pärast hakkimist, maitsestamist tuli 24 h seisma panna ja seejärel kuumutada kuni keemiseni. Siis (kuumadesse) purkidesse - nii säilib üle talve. Tuli nii-nii hea! Järgmine aasta lasen kindlasti kurke üle kasvada, mida muidu üldse ei salli, just selle salati pärast😋

      Kustuta
  8. Aitäh retsepti eest, mida kasutan juba mitmendat aastat. Praegugi viimased peenralt leitud kurgiriismed läksid viiludeks, vaevalt, et purki midagi saab, see on nii hea mahlane ja parajalt krehvtine, et kaob kohe. Mulle kõige rohkem meeldibki värskena. Sarnaseid kurgi-toorsalati retsepte netis mujalgi, aga järjehoidjates seisab mul just Ragne oma.

    VastaKustuta
  9. Olen kasutanud sarnast retsepti paar aastat, erinevuseks vaid + peenestatud must pipar + sinep + mädarõigas ja till koos õisikutega. Sai eelmisel aastal valmistatud pisut liiast ja võin kinnitada, et on külmikus kõlblik siiani (pisut üle aasta). Maitseomadused on pisut muutunud, muidu ikka täitsa OK :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea info. Minul on sel aastal samuti see hoidis juba tehtud ning külmkapis talve ootamas:)

      Kustuta
    2. kas see salat on kuumutatud ka,kuidas niikaua seisab külmikus.

      Kustuta
    3. Salatit kuumutatud ei ole. Ilusti steriliseeritud ja korralikult suletud purkides säilib kuni 3kuud. Kahjuks kevadeni see kurgihoidis hoidmiseks ei ole mōeldud:)

      Kustuta
    4. Salatit kuumutatud ei ole. Ilusti steriliseeritud ja korralikult suletud purkides säilib kuni 3kuud. Kahjuks kevadeni see kurgihoidis hoidmiseks ei ole mōeldud:)

      Kustuta
  10. Mida on mõeldud mugulsibula all? Tavaline valge sibul, mis mulla sees kasvab!?

    VastaKustuta
  11. Mida on mõeldud mugulsibula all? Tavaline valge sibul, mis mulla sees kasvab!?

    VastaKustuta
  12. kui pole külmikus ruumi suuremas koguses salatite hoidistamiseks, siis võib enne purki panekut 10 min keeta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud info eest, aga kas kurgid liialt pehmeks ei lähe?

      Kustuta
  13. Kas purgi peaks vedelikku täis panema või jäädvadki kurgiviilude vahele õhuvahed?

    VastaKustuta
  14. Ma teen sellist salatit aastaid talveks sisse. Lasen potis üleöö seista, järgmine päev panen purki ja pastöriseerin nagu marineeritud kurke.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on minul samuti iga-aastane kohustuslik retsept kurkide valmistamiseks:)

      Kustuta
  15. Mida on mõeldud mugulsibula all? Tavaliselt kutsutakse nii tulbi vm sibulaid. Aga tavaline sibul ilmselt või siis pigem külvamiseks mõeldud sibul? Kui suured need võiksid olla?

    VastaKustuta
  16. Tegin seda salatit täna, no on hea ikka küll. Otsisin retsepti kurgiviilu salat ja valisin selle retsepti. Väga rahul. Kurgid pisut mõrudad, kooritud kurk mõru ei ole. Sellise super salati tegemiseks oriimad😊 Aitäh, Ragne retsepti eest🌹

    VastaKustuta
  17. Kas sibul ka ikka viilutada?

    VastaKustuta
  18. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  19. Suur tänu toreda retsepti eest. K
    una korjasin just kasvuhoonest suure koguse pikki kurke, siis hakkan proovima, mida head neist teha saab :) Valmistamises oled kirjutanud, et kurgid koorida. Kas see on tõesti vajalik?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere!

      Selle hoidise puhul meeldib mulle, kui kurgid on kooritud. Alati võib ka teistmoodi proovida:) Ise eelistan ja soovitan pigem kooritult!

      Kustuta
  20. Kas on mingitki varianti teha ilma äädikata, et säiliks samuti pikemalt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks see äädikas n-ö see säilitaja ole. Ei ole teisi varianti siin proovinud:)

      Kustuta
    2. Epp. Mina panen 1 kilo kohta1spl suhkrut, 1spl soola ja1spl 30% äädikat. Muu sama. 1tunnist ei piisa. Hoian üle öö külmkapis. Siis purki või pistan nahka. Seisab üle talve külmkapis. Ei muuda eriti maitset ega värvi. .

      Kustuta
  21. Tere. Ma vist panin täiega puusse. Arvestasin kurgile puhas kaalu 2 kg, .s.t. ,et kooritult võtsin 2 kg kurki, nüüd ilmselgelt soola, suhkrut vähe. Kas tegingi valesti?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei ole siin hullu miskit. Retseptis on antud küll koorimata kogus kurke, aga toimi edasi ikka nii nagu retseptis:)

      Kustuta
  22. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  23. Soovitan olla suhkru lisamisega ettevaatlik! 4 spl suhkrut on 2 kg kurgisalatile ilmselt liiga palju! Ehk on retseptis eksitus? Soola mõõdetakse retseptis teelusikaga, miks siis suhkrut supilusikaga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen nii teinud, nagu retseptis kirjas on. Aga alati võib selle kohandada endale meelepäraseks:) Kuna retseptis on kasutusel kange äädikas, siis suhkur aitab seda mahendada!

      Kustuta
    2. Mina ei lisanud üldse suhkrut ja 30%äädika asendasin 7%õunaäädikaga.väga hea ja maheda maitsega salat sai

      Kustuta
  24. Tere.Minu lastele ka meeldis see salat,kuigi nad on suured pirtsutajad

    VastaKustuta
  25. mina steriliseerin purke ahjus..kas siis sooja purki panen selle salati sisse või steriliseeritud ja jahutatud purgid..loll kysimus vbla..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mul sama küsimus. Ma ka algaja hoidistaja :)

      Kustuta
    2. Vabandust, see algne küsimus on mul märkamata jäänud. Selle hoidise panen jahutatud purkidesse:)

      Kustuta
  26. Appi kui hea..lihtne ja nämm. Sai kõik paksud kurgid ära kasutatud. Ma tegin osad suhkruasendajaga..

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails