21. juuli 2013

Suvikõrvitsakook

Suvikõrvits on hetkel küll see tooraine, mis minu menüüs igapäevaselt esineb. Mulle meeldib seda toorelt riivsalatina süüa, rohkelt hommikuse omleti sisse peita, suppi valmistada või siis sellise maakodu moodi pajaroaretseptis kasutada.


Praegu on näiteks üheks minu lemmikuks "kiireks ampsuks" järgmine retsept: võta pehme leib või mõni lapiksai ning määri sellele arvestavas koguses sulatatud juustu, raputa peale veidi värsket tilli ning kata leib roheliste salatilehtedega. Lõika suvikõrvitsaviilud õhukesteks viiludeks ning prae pannil mõlemalt poolt küpseks, vahepeal maitsesta soola ja pipraga. Kata praetud suvikõrvitsaviiludega võileivad - ongi valmis! Nii maitsev ja saab ka kiirelt valmis. Kui soovid, võid veel veidi praetud kanafileed enne suvikõrvitsaviile võileivale lisada. 

Selle koogiretsepti juurde aga tulles pean ütlema, et üks lihtne ja hea tummine kook tuli. Seekord ei saanud kook alguse siiski suvikõrvitsahullusest, vaid pigem magusaisust mõne mõnusa tummise koogi järele. Suvikõrvits eraldab piisavalt mahla, et kook seest veidi tummiseks jääks. Ja kuna küll kunagi küllale liiga ei tee, siis katsin koogi veel šokolaadise toorjuustukreemiga - nii jääbki lõpptulemus üdini šokolaadikoogisõpradele meelepärane. Kui soovid võid valmistada ka lihtsalt tavalise šokolaadikatte koorest ja šokolaadist, kuid ise läksin kergema vastupanuteed ning kasutasin seda, mida kapis parasjagu leidus.




300 g suvikõrvitsat
1 dl õli
175 g suhkrut
200 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 sl kakaopulbrit
1 muna
2 sl hapukoort


Kate:
150 g (1 tops) toorjuustukreemi šokolaadiga
(kasutasin Farmi oma ), toasooja

Riivi suvikõrvits (sisu ära eemalda). Pane kõik ained kaussi ning sega ühtlaseks. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi (28x28cm) ja küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Lase koogil jahtuda ning kata seejärel jahtunud kook šokolaadikreemiga. 


45 kommentaari :

  1. Hilis õhtune magusa isu rahuldatud! :) Aitäh!

    VastaKustuta
  2. Kuna eilne õhtune kook sai täna hommikul otsa, siis läheb kordamisele! Mind huvitab kas selle mõnusa pehmuse koogile annab Suvikõrvits! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ja just-just - suvikõrvits mängib mõnusa tekstuuri loomisel olulist rolli:)

      Kustuta
  3. kas siin võib jahuna kasutada 1/3 täistera nisujahu, 1/3 maisijahu ja 1/3 riisijahu. Või kuidas soovitaksid tavalist nisujahu asendada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nisujahule lisaks soovitaksin kasutada odrajahu ja riisijahu või siis kaerajahu ja mandlijahu. Kogustena sobib 1/3 hästi.

      Kustuta
  4. Sain emalt kilose suvikõrvitsa ja mõtlesin kohe, et seekord tahaks kooki teha. Olen samuti kõike muud juba proovinud - salateid, spagette, praetuna, supi sisse, keeksina, kuid koogi sees oli veel katsetamata. Mulle meeldis koogi mõnus tummisus ja see, et kook ei olnud üleliia magus. Kui suvikõrvitsa riivimine välja jätta (minu jaoks käsitsi riivimine lihtsalt tüütu tegevus :)), siis väga lihtne valmistada ja mulle meeldis, et ei olnud kirjas a la "ühes kausis segada omavahel kuivained ja teises munad suhkruga" vms :D Tegin kõik täpselt retsepti järgi, jahuna kasutasin täistera nisujahu. Aitäh retsepti eest! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No seda on ainult tore kuulda;) Ma kasutan üldiselt suvikõrvitsat hästi palju erinevates küpsetistes. See teeb koogi mahlaseks ja annab sellise teistsuguse tekstuuri:)

      Kustuta
  5. Kas kasutada võiks ka tatrajahu? Seda siis tõenäoliselt nisujahuga pooleks? Või peaks siis jahu kogust vähendama?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja võib küll. Mina isegi katsetaksin nii, et asendaksin nisujahu täielikult tatrajahuga:)

      Kustuta
    2. Kook proovitud. Täiesti tatrajahuga ei teinud, aga üle poole siiski. Hapukoort polnud, mistõttu asendasin selle nö purustatud kodujuustuga. Mõnus, tummine ja teraline. :)

      Kustuta
  6. Tänud tagasiside eest. Purustatud kodujuust on väga hea alternatiiv. Ise kasutan ka tihti just purustatud kodujuustu kohupiima või hapukoore asemel. See annab koogile hoopis kreemjama tulemuse:)

    VastaKustuta
  7. Kas nisujahu võiks asendada hoopis Tapioka jahuga? Kas sa oskad öelda, Ragne, kuidas Tapioka jahu küpsetistes käitub või millega reageerib? Tänud ette.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tapioki jahu kasutan mina enamasti küpsetistes ja magustoitudes tärklise asemel, ta on hästi pehme ning sobib niimoodi kasutamiseks ideaalselt! Kunagi Norras olles sai tehtud juustumuffineid tapioki jahuga, mis olid suurepärased (siis veel seda jahu Eestis müügil ei olnud) ning mille algretseptis oligi märgitud tärklis. Peaks selle retsepti üles otsima?!?

      Igastahes, kui soovid seda kooki gluteenivabana, siis asenda nisujahu poole koguse tatrajahu või isejahvatatud India pähkli jahuga ning teine osa tapioki jahuga:)

      Kustuta
  8. Väga mõnus ja kerge retsept! Sobib ideaalselt noortele kokka hakkatistele :). Meie omalt poolt riivisime juurde mõne porgandi ja kasutasime kaera-mandli-nisujahu segu. Kook jahtuda ei jõudnudki, enne kadus kuhugi lihtsalt ära! ;)

    VastaKustuta
  9. Seda on hea kuulda, kui retsept meelepärane oli. Mandlijahu lisades jäi kooki kindlasti mõnus maitsenüanss sisse...

    VastaKustuta
  10. Tere
    Kas küpsetama peaks pöördõhuga või ilma? Tavaliselt seda infot keegi retseptidesse ei lisa :)

    Parimat soovides

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,
      Kui kasutan pöördõhuga reziimi, siis toon selle retseptis eraldi välja. See kook valmib ilma pöördõhuta:)

      Kustuta
    2. Tere,
      Kui kasutan pöördõhuga reziimi, siis toon selle retseptis eraldi välja. See kook valmib ilma pöördõhuta:)

      Kustuta
    3. Tere,
      Kui kasutan pöördõhuga reziimi, siis toon selle retseptis eraldi välja. See kook valmib ilma pöördõhuta:)

      Kustuta
  11. Kas sobib kasutada ka ainult rukkijahu?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Alati võib proovida, aga kindlalt soovitada ei julge, kuna ise proovinud ei ole. Pigem kasutaksin ise nisujahu asemel näiteks 1osa rukkijahu, 1osa mandlijahu ja 1osa riisijahu:)

      Kustuta
    2. Alati võib proovida, aga kindlalt soovitada ei julge, kuna ise proovinud ei ole. Pigem kasutaksin ise nisujahu asemel näiteks 1osa rukkijahu, 1osa mandlijahu ja 1osa riisijahu:)

      Kustuta
  12. Ma ei tea kuidas, aga minul sai jahu kodus otsa. Jagus vaid 70 grammi. Üleäänud läks täisterajahu ja sünnib isegi nii süüa, eriti kui arvesse võtta seda, et ma olen kookide, tortide puhul siiski tavalise nisujahu armastaja. Järgmisel korral teen kindlasti veel ja siis kontrollin enne jahu olemasolu!!! :D

    VastaKustuta
  13. Issand, ma tean seda tunnet, kui keset küpsetamistuhinat selgub, et jahu on otsas. Ei ole hea tunne:)

    VastaKustuta
  14. Tegin täpselt retsepti järgi ja tuli väga maitsev. Väga hea lihtne retsept, kindlasti teen veel. Hindan väga su retsepte.

    VastaKustuta
  15. Jällegi üks aplausivääriline retsept Ragne, kniks ja tänud! Mul oli mõttes suvikõrvits ja nii sai tehtud Save As soolane variant. Eri jahude kolmandikud mõjusid inspireerivalt ja nii kasutasin ka mina: nisu-kaera-maisijahu. Maitseks 1 rosmariinioks. Kuna külmikus hüüdis lahendamist üks päikesekuivatatud tomatite purk siis läksid ka need "loosi". Õli unustasin lisada, kuigi olin juba valmis mõõtnud, aga kook oli juba ahjus ja ajaline surve peal. Sellest ei olnud tegelikult midagi (nagu hiljem maitstes selgus :) Küpsetasin silikoonist keeksivormis. Üks selle koogi märksõnu on tõepoolest "tummine". Nii hea lõunaks lahendada kui kohvikut läheduses ei ole või soov just oma kätega midagi luua. Igaks juhuks võtsin ka pesto kaasa. Teate ju küll kuidas peekon muudab kõik paremaks (või soolakaramell) või ketsup (laste/teismeliste puhul), aga sinnapaika see jäigi, sest see suvikõrvitsakook on lihtsalt hea ka ilma lisanditeta!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vau, kui äge retsept sellest koogist sündis! Kindlasti oli superhea! Tänud jagamast:)

      Kustuta
  16. Tegin veganversiooni (muna asemel linaseemnemuna ning hapukoore asemel Planti akaerakoor)ja gluteenivaba (riisi-, maisi- ja toortatrajahu üsna võrdsetes osades). Suhkrut panin ainut 75 grammi. Väga-väga maitsev sai. Kahjuks unustasin kakao. Seega peab kohe jälle uuesti tegema.

    VastaKustuta
  17. Imeline kook ja meeldiv vaheldus soolastele suvikõrvitsaroogadele, aitäh, Ragne❤

    VastaKustuta
  18. Kas õli asemel võib võid ka kasutada? Kui jah, siis kui palju võid?

    VastaKustuta
  19. Issand kui hea ja pehme see kook on. Tegin vähe tervislikuma variandi. Asendasin jahu täisteranisujahuga ja suhkru kookospalmisuhkru, toorjuustu 11%se väherasvasema toorjuustuga ja kasutasin toorkakaod ning maitsestamata 2,6% jogurit. See kook on nii hea. Muidugi suvikõrvitsaga ei hoidnud ka tagasi :) Aitäh!��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tundub, et tegid juba täiesti oma retsepti siis:) Kusjuures - suvikõrvitsaga ei tohi tõesti tagasi hoida - see teeb koogi mahlaseks!

      Kustuta
  20. imehea, lõpuks ometi suvikõrvitsakook, mida ka lapsed (pahaamamatult) endale küllaga sisse vohmisid. suvikõrvtsat panin küll tunduvalt rohkem (mis teha, saak ei anna häbeneda), kasutasin gluteenivaba jahu ja riivisin vilja väikse riiviga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, nii tore:) Lastele saab seda kooki tõesti pakkuda, ilma koostisosi mainimata:)

      Kustuta
  21. Tegin ka aga tulemus jäi kuidagi kummine, mitte koogile omane. Maitse hea aga tekstuur nagu vale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äkki andis suvikõrvits liialt palju mahla välja, mis sellise tekstuuri tekitas?

      Kustuta
  22. Tundub, et antud toorjuustu enam ei toodeta.

    VastaKustuta
  23. Ragne, see retsept on saanud klassikuks. Igal aastal on see esimene suvikõrvitsa roog ja ka viimane. Ja tõeline hitt laste ja noorte seas. Teismelistel ainuke toit mida ise suvikõrvitsast jälle ja jälle teevad.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails