19. juuni 2008

Hapukapsatäidisega lahtine pirukas

Talvistest varudest on üle veel hapukapsast, nii peabki otsima ideid, kuidas hapukapsast ära kasutada, et sügisel jälle uuesti talveks varuda saaks. Hapukapsasupist ja mulgikapsastest on isu juba täis, nii saigi proovitud hapukapsapirukat, ja peab tõdema et tuli super-hea pirukas, mis kohe-kohe juba otsa saamas. Maitseaineid lisasin pirukale nii mis maitseaineriiulilt parasjagu kätte juhtus, seetõttu võib kasutada ka muid oma lemmikuid maitseaineid, kui antud retseptis välja toodud.


Pärmitainas:
15 g pärmi
1 sl suhkrut
1,25 dl piima või vett (isiklikult valmistan pärmitaigna alati pooleks piima-vee seguga)
0,5 tl soola
0,5 tl lihamaitseainet
ca 3-4 dl jahu
3 spl toasooja õli
1 muna (pirukapõhja määrimiseks)
Vedelda pärm suhkruga, selleks pudenda pärm väiksesse kaussi ning sega umbes 1 spl suhkruga. Jäta seisma seniks kuni pärm on vedeldunud. Soojenda piim või vesi käesoojaks ehk umbes 37 kraadini. Seejärel lisa piimale vedeldunud pärm, sega kergelt. Seejärel lisa sool, lihamaitseaine ning jahu. Jahu lisa niipalju, et sõtkumisel käte küljest tainas lahti tuleb. Ära jahuga liialda, pigem pane jahu vähem kui rohkem. Kõige lõpuks lisa toasoe õli. Sõtku veel natuke. Seejärel raputa taigna pinnale kergelt jahu ning pane ca pooleks tunniks rätikuga kaetud kausiga sooja, kuid pimedasse kohta seisma.

Kerkinud taigen sõtku veel korra läbi ja aseta see võiga määritud ningk ergelt jahu või mannaga kaetud pirukavormi põhjale (kasutasin 26 cm läbimõõduga vormi). Jäta taigna ääred paksemad! Pintselda taignapõhja lahtiklopitud munaga.

Taigna kerkimise ajal valmista piruka täidis:

Täidis:
0,5 hakitud väiksem sibul
200 g hakkliha
250 g hapukapsast
1 kl vett
2 spl majoneesi
1 dl hapukoort
suhkrut, soola, hakkliha maitseainet,
erinevaid ürte (näiteks koriandrit, majoraani, pune)

Haki sibul ning prae pannil õlis klaasjaks, lisa hakkliha ja pruunista kergelt punase värvuse kadumiseni. Maitsesta soola, pipra, hakkliha maitseaine ja ürtidega. Lisa hapukapsas ja klaas vett ning hauta kaane all madalal kuumusel kapsa pehmenemiseni. (Vajadusel lisa hautamise käigus vett). Jahuta valmis segu ning lisa hapukoor ja majonees, sega ning vajadusel maitsesta veel. Kata munaga määritud pirukapind jahtunud täidisega ja küpseta eelsoojendatud 200 kraadises ahjus 30 minutit.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails