20. mai 2018

Eriti lihtne rabarberisiirup

Kui mõned nädalad tagasi olid peenramaal rabarberihakatised alles oma jõudu kasvatamas ja sirgumas, siis nüüd on rabarbereid enam kui küll! Enamasti juhtub nii, et ühel hetkel on rabarbereid nii palju, et ei mahu enam koogikestesse ega teistesse magustoitudesse ära. Sellisel juhul kulutan mina rabarbereid siirupi valmistamiseks, See maitseb võrratult ning lisaboonusena võib sellest valmistada näiteks kisselli või mannavahtu. Viimane on meie peres kuidagi eriti populaarseks osutunud. Joomiseks vajab rabarberisiirup lihtsalt "pikenduseks" vett, sobib tavaline kraanivesi, kui ka mulliga vesi, mis teeb joogi eriliselt mõnusaks ja sobib imehästi sooja suvepäeva.


Tuleb tunnistada, et konkreetset retsepti mul ei ole. Olen rabarberisiirupit nii tihti teinud, et viimasel ajal toimingi lihtsalt tunde järgi. Panen rabarberid veega potti, keedan ning seejärel peale nõrutamist lisan suhkrut. Siirupi teen magusaks alati oma äranägemise järgi, sest rabarberid on ju väga erineva hapukusega. Laias laastus on kogused alljärgnevad.


2 kg puhastatud ja tükeldatud rabarbereid
ca 1 liiter vett
suhkrut

Pane rabarberitükid potti. Lisa vett niipalju, et rabarberid oleks ilusti kaetud. Lase tunnike-paar seista ning seejärel keeda keskmisel kuumusel umbes 20 minutit, et rabarberitest piisavalt maitset eralduks. Nõruta seejärel vedelik läbi sõela. Rabarberitest tekkinud mahl pane tagasi potti ning lase keema tõusta, lisa maitse järgi suhkrut ning kuumuta seni, kuni suhkur on siirupisse sulanud. Lõpptulemusena peab jääma kange siirup, mida sobilik veega lahjendada. Säilita jahedas!


PS! Piltidel olev tiibadega kruus on tehtud Katrin Rao Keraamika poolt.

18 kommentaari :

  1. Tere,
    Kaua sellist siirupit säilitada võib? Ja kas ntx külmutatud rabarberist saaks ka seda keeta? Ma tahaks just leida võimaluse aasta läbi rabarberimorssi juua :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui korralikult siirup steriliseeritud purkidesse panna ja kaanetada, siis saab ka pikemalt säilitada. Muidugi on üks võimalus seda siirupit külmutada ja niimoodi säilitada:)

      Kahjuks külmutatud rabarberite kohta ei oska öelda, kuna ei ole seda siirupit niimoodi kasutanud, kuid ma eeldan, et toimib sama hästi:)

      Kustuta
  2. Tere! Kas rabarberi peaks ära koorima või mitte? Tavaliselt koorin rabarberi alati ära, aga nt kissell ei tule mul kunagi roosakat värvi, vaid pigem roheline. Kuidas see siirup nii ilus roosa tuleb? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pisut koorisin varsi, aga tegin seda nö lohakalt:) Roosakas värvus tuleb tänu noortele rabarberivartele.

      Kustuta
    2. Roosakas värvus tuleb suuremas osas koortest.

      Kustuta
  3. Mina panin siirupile keetes piparmündi oksi,hiljem võtsin välja.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina panin apelsini lõike koos koorega mahla sisse,mis hiljem välja korjasin siirupiks keetes

      Kustuta
  4. Korjasin täna rabarberi ja plaan siirupit teha. Kuid lugesin siit sealt, et praegu korjates on rabarber nö mürgine..?? Mis nüüd teha siis.. Vabandust lolli küsimuse pärast🙃

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peale Jaanipäeva ei soovitata tõesti enam rabarberit tarbida. Kui aga vahepeal on uued rabarberivarred sirgunud vanade asemele, siis on rabarber taas täiesti sobiv kasutamiseks:)

      Kustuta
    2. Soovitan rabarberid esmalt koorida, keeta koortest välja punakas vedelik mille baasil keeta edasi siirup. Nii saab ilusa roosa siirupi. Samal meetodil keedan ka näiteks keedist ja kisselli.

      Kustuta
  5. Kas sul on ka mingi hea nipp, kuidas kasutada seda osa, mis kurnamisel sõelale jääb?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ootaks ka sellele vastust 🤗

      Kustuta
    2. Vabandan viivituse pärast :) Mina olen teinud moosi ehk siis lisan maasikaid, pisut apelsinikoort ja suhkrut ning keedan sellest ühe mõnusa moosi kokku!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails