12. veebruar 2009

Kohupiimakook, nagu vanasti

Mu sõbranna Marisel ja minul on peaaegu ühevanused lapsed ning seetõttu käime tihti üksteisel külas, et pisikesed mehehakatised omavahel mängida saaksid. Tegelikkuses on aga need kohtumised kujunenud emade kokkamiste ning kulinaarsete oskuste ja küpsetiste nautimiseks:)Käisime ükspäev Marisega jalutamas ja miskipärast läks jutt vana-aja kohupiimakoogile. No selline isu tuli peale, sest seda sai nii kirevalt kirjeldatud. Ega muud üle jäänudki, kui valmistada seekordseks Marise külla tulekuks kohupiimakooki, seda õiget nõuka-aegset nagu kunagi kohvikutes müüdi. Mulle meeldivad kohupiimakoogid, mis on lihtsa maitsega, täpselt nagu seegi.



Suur ahjuplaaditäis kooki

Põhi:
450 g jahu
250 g võid
250 g suhkrut
1 muna
soola

Täidis:
800 g kohupiima (teralist kohupiima)
2 dl suhkrut
2 muna
4 sl jahu
4 sl pehmet võid
4 sl hapukoort
rosinaid (soovi korral)


Sega jahu, suhkur ja sool omavahel, näpi juurde toasoe või. Kõige lõpuks lisa juurde muna. Sega kõik omavahel ning pane ca pooleks tunniks külmkappi. Seejärel pane taigen küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaadile ning küpseta põhja ca 5 minutit 180 C juures.

Sega täidiseained omavahel ühtlaseks ning vala eelküpsenud põhjale ja küpseta kooki 180 kraadi juures, kuni see on kenasti kuldne. (Määrisin poole küpsemise ajal kohupiimatäidist munaga, nii jäi lõpptulemus läikivam.)

41 kommentaari :

  1. See läige teeb selle koogi eriti isuäratavaks. Tänud, sain läike tegemise nipi teada :)

    VastaKustuta
  2. Võin kinnitada, et tõesti oli imehea!

    VastaKustuta
  3. Ja su kook näeb töesti nöuka aja moodi välja, et kutsub kohe sööma. Mulle ka meeldivad kohupiima koogid üleköige! Ja sinu oma on taas isuäratava väljanägemisega... Kus sa retsepti vötsid? Kas Ida Savi raamatust?
    Meil kahjuks teralist kohupiima pole :-( Aga minu meelest pole Eestis see teraline kohupiim ka enam nii TERALINE. Vanasti "krudises" rohkem hamba all ja "vahel".

    VastaKustuta
  4. Tõsi ta on, et Eesti terakohupiimadest on need terad kuhugi plehku pannud:( Ei ole ikka see õige.

    Retsepti võtsin algsel kujul nami-namist, kohandades siis seda õige pisut.

    VastaKustuta
  5. Nagu ma nägin, siis sa nägid ka minu tehtud koogi ära. Mul küll teralist kohupiima siin vötta ei ole(kahjuks, sest mulle meeldib teraline kohupiim), aga siiski jäin tulemusega väga-väga rahule. See pöhi ise on juba nii mönus "köva". Ja pealis oli nii mahlane. Aitähh retsepti eest!

    VastaKustuta
  6. nägin,,,oleks kohe tahtnud sealt pildilt tükikese endale nihverdada:) Aga jah nõustun sinuga koogipõhja asjus. See selline mõnus, nagu vanasti.

    VastaKustuta
  7. hea kook sai,aga kohupiima võib panna rohkem

    VastaKustuta
  8. Nõustun, kohupiimakogus võib vabalt 1 kg olla või rohkemgi:)

    VastaKustuta
  9. See on küll vana postitus (aga kook on ka vanaaegne!), aga jätan ikka oma kommentaari ka.

    Lapsed olid vaimustuses. Välja nägi nagu päris. Aga maitse ei olnud päris see. Võimaitse põhjal oli väga tuntav, ehk isegi liiga tuntav.

    Mida nad ikkagi vanasti (nõuka-ajal) nendes kohvikukookides teisiti tegid?

    VastaKustuta
  10. Soovitan proovida sellist põhja-retsepti:

    4 dl jahu
    1 dl küpsetuspulbrit
    1 sl suhkrut
    näpuotsatäis soola
    150 g võid
    2-3 sl vett

    Sega kuivained omavahel. Lisa või ning näpi purutaoliseks massiks. Lisa vesi ning sõtku tainapalliks.

    Edasi toimi nii, nagu siin retsepti ette nähtud:)

    VastaKustuta
  11. Kas Sa oled kindel, et 1 dl küpsetuspulbrit sai õige kogus? Proovisin selle põhjaga - küpsetuspulbri maitse käib kõigest üle.

    VastaKustuta
  12. Oh õudust, minu sured vabadused 1 dl asemel peab olema tl ehk teelusikas. Ega tegelikult küpsetistesse üle 2 tl küpsetuspulbri ei käi, see pigem selline abimees kergitamiseks mitte. Minu suured-suured vabadused eksimuse pärast.

    VastaKustuta
  13. Põhi on väga hea, kuid kohupiimakate jäi tugevalt võimaitseline. Mina jätaks või kattelt ära, ehk siis on kohupiimasem?

    VastaKustuta
  14. See on küll lihtsalt minu maitse, aga minule meeldib või selle koogi täidises, see teebki sellise nõuka-aegse koogi sellest. Muidugi aga võib ju või lisamata jätta, või seda tibake vähem panna.

    VastaKustuta
  15. Nõukaaja kohvikus oli ju ka vanilliin tegija (tänapäeval siis ehtne vanill)?

    VastaKustuta
  16. ojaa, tean-tean:) Aga miskipärast mäletan, et sellises nõuka-aja kohupiimakoogis väga suurt vanilli maitset ei olnud:) ... muidugi võin oma mäletamistega eksida

    VastaKustuta
  17. Ma olen selle bloggi suur fänn :)Kui midagi teha ei oska, siis alati esimese asjana teen "Kokkama Ragnega" lahti. Kirjutan, et saada natuke nõu. Mul on nimelt mure/jama kohupiimaga :(
    Elan Norras ja siin pole sellist asja olemas kahjuks. Kas kohupiima asemel kodujuust ei töötaks? Kas siis saumiksriga purustatult või läbi sõela pressitult? Tahaks nii kooki :)

    Ette Tänades,
    Triin

    VastaKustuta
  18. Minu sõbranna asub samuti Norras ning kui ma õigesti mäletan, siis see kodujuust oli seal mitte väga tükiline - rohkem nagu kohupiim. Ja kui ma ka seda õigesti mäletan, siis minu arvates minu sõbranna kohupiima just kodujuustuga asendabki:)

    Ega siis muud kui kokkama-küpsetama:)

    VastaKustuta
  19. kas selle hapukoore võib asendada kondenspiimaga? rikub ära maitse? või kuidas jääb..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kondenspiim teeb asja liiga magusaks. Vähenda õigepisut siis suhkru kogust. Ega kondenspiima kasutamine miskit hullu ju tee, nii et peaks sobima ikka:)

      Kustuta
  20. Elan ka Norras ja siin kohupiim täitsa olemas- Kesam

    VastaKustuta
  21. ... nii, et kõik norrakad saavad ilusti seda kooki teha:)
    Aitäh teada andmast ehk on abiks, kes Norras veel seda leidnud ei ole:)

    VastaKustuta
  22. Väga hea kook, tegin eile ja teen täna jälle:)Järgmine päev on kook kohe eriti hea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea klassikaline kook, mis õnnestub alati, eks;)

      Kustuta
  23. Panin oma koogi ahju. Kasutasin maakohupiima, eks näis, kuidas välja tuleb. Kui palju kõpsemisaeg u on? 20 min, 30 minuit? siis teab poolepealt munaga läikima lüüa :)

    VastaKustuta
  24. Tere,

    Elan Austraalias ning mees palus sunnipaevaks kohupiimakooki. Kahjuks siin ei teata mis asi kohupiim uldse ongi. Kas ma voin selle asendada riccotaga?

    Ette tanades,
    Sigrid

    VastaKustuta
  25. proovin täna kohe järgi, paistab nii isuäratav.Nii lihtne teha. Annan kohe teada kuidas õnnestus.

    VastaKustuta
  26. Kui kaua lasid koogis ahjus olla?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ca 35-45 minutit, aga see oleneb täielikult ahju võimsusest:)

      Kustuta
  27. Väga maitsev ja lihtne kook ;) Aitähh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore kuulda. See retsept on tõepoolest üks klassikutest:)

      Kustuta
  28. panin selle ahju,teen seda ameerikas.Eks homme kuuleb kuidas see maitses teistele

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma loodan, et maitses:) Millist kohupiime kasutasid?

      Kustuta
  29. No nii canadas ahi soojas. Jutujärgi kook väga metsa ei tohiks minna. Aga minu olematu kokakunsti oskamatusega äki olen esimene :) vast siiski mitte. Kohupiima oli keerukas leida aga õnneks nüüd olemas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jään ootama kindlasti tagasisidet, kuidas välja tuli:)

      Kustuta
    2. Ahjuga oli natuke konsulteerimist. Oli kuumuse number ja ° märk mõtsin et celsius aga võta ahjust ... oli Farenhait. Pärast väikest rehkendust sai õiged numbrid kellale ja tulemus oli hea. Kokkuvõttes küpsetusaeg lihtsalt venis :) Canada ja itaalia päritolu sõbrad nõudsid juurde. Ju sai hea.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails