5. november 2015

Lihtne karamelli-juustukook


Paar päeva tagasi kirjutasin ma siia blogisse ühe imehea ja väga kiiresti valmiva šokolaadi-juustukoogi retsepti. Kuna mulle seesugused koogikesed hirmsasti meeldivad (ja tundub, et ma pole ainuke), siis nüüd on käes veel ühe väga lihtsasti valmiva juustukoogiaeg! Lisaboonusena on toorained lihtsad ning koogi valmistamiseks on vaja vaid 6 komponenti. Tundub paljutõotav? Oodake, kuni seda juustukooki maitsta saate:)

Nagu enamus juustukooke, peab ka see peale ahjus küpsemist üleöö külmkapis seisma ning oma parimaid maitseid koguma. Seejärel saab valmis küpsetis, mille põhjaks on õrna soolase mekiga küpsisepõhi ning mille peal laiutab maitsev kreemjas karamellitäidis.


Põhi:
150 g klassikalisi küpsiseid
50 g soolapähkleid
100 g võid, sulatatuna


Täidis:
500 g toasooja toorjuustu (Mascarpone, Philadelphia)
450 g keedetud kondenspiima
3 muna

Purusta küpsised saumikseriga, seejärel lisa juurde pähklid ning peenesta kõik korralikult ühtlaseks puruks. Lisa segades juurde sulatatud või. Suru tainas lahtikäiva küpsetuspaberiga kaetud koogivormi (Ø22-24cm) põhjale.

Sega toorjuust ja kondenspiim omavahel, lisa segades juurde munad ning vala täidis vormi. Küpseta kooki 150 kraadi juures u 55 minutit (kook peab keskelt kergelt võbisema). Lülita ahi välja ning lase suletud ahjuuksega koogil ahjus seista veel umbes 20 minutit. Seejärel lase koogil külmkapis üleöö maitsestuda. Kaunista meelepäraselt

Märkus: Toorjuustutupsud koogil on valmistatud võrdses koguses toorjuustust ja keedetud kondenspiimast.
Retsept ilmus ka ajakirjas Naisteleht 28.10.15


Aitäh - Mavi Keraamika:)

24 kommentaari :

  1. Tere Ragne! Plaanis on isadepäevaks seda kooki teha..Küsiksin lisaks ,kuidas teha neid toorjuustutupsukesi? Kas seda retsepti leiab veel kuskilt? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See väga retsepti ei vajagi, kuna see hästi lihtne: segasin lihtsast võrdses koguses toorjuustu ja keedetud kondenspiima omavahel läbi (umbes 100 g mõlemat) ning siis pritsisingi läbi tordipritsi pisikesed tupsud:)

      Kustuta
  2. Mida tåhendab keedetud kondenspiim?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on poes täiesti müügil, lisaks tavapärasele ja kakao-lisandiga kondenspiimale. Tegemist on siis klassikalise kondenspiimaga, mida on keedetud ning tänu millele on mass hästi paks ja karamelline:) Seda saab ka ise teha (tuleb lihtsalt mõned tunnid tavalist kondenspiima koos purgiga keeta vees), aga mugavam on osta;)

      Kustuta
  3. Aitäh! Nüüd juhtus aga nii,et minu ahi otsustas eile mind maha jätta :( esimesed verivorstid olid ahjus,kui ahju uksel seestpoolt purunes klaas tuhandeks killuks :( Õnneks saame homme uue ahju ;) Ja nüüd hakkan siis hoopis "Kiirelt valmiv küpsetamata sokolaadi-toorjuustukook"i tegema ning juba uue ahjuga saan karameeli kooki teha :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, mis ebaõnn:) Aga õnneks jah mõned koogid ahjukuumust ei vaja! Loodetavasti on uus ahi juba sisse õnnistatud:)

      Kustuta
  4. Katsetasin nädalavahetusel ka selle retsepti ära ja mis ma oskan öelda.... imelihtne retsept ja imemaitsev kook :) Kadus külmikust nii kiiresti, nagu seda polekski kunagi küpsetatud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on väga tore kuulda:) Tuleb siis uuesti küpsetada!

      Kustuta
  5. Väga lihtne teha ja tõeliselt maitsev.

    VastaKustuta
  6. kas klassikaliste küpsiste asemel võib kasutada ka digestive küpsiseid?

    VastaKustuta
  7. Parim peale maitse oli ka see, et selle koogi jaoks oli vaja ainult köögikombaini koos nõuga, lihtne teha ja pesta vaid üks anum :)

    VastaKustuta
  8. Mida teha kui keedetud kondenspiima ei saa?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib teha ka tavalise kondenspiimaga - siis ei teki lihtsalt seda karamellist maitset. Teine võimalus on tavaline kondenspiim ise ära keeta:)

      Kustuta
  9. Tere! Põhi tuleb ikka eraldi valmis küpsetada?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, kindlasti mitte. Põhi ja täidis lähevad koos ahju:)

      Kustuta
    2. Ma olen seda kooki juba 3 korda teinud ja alati põhja läbi küpsetanud :) Eks järgmine kord teen teist moodi ;)
      Kiidan retsepti, kuna see on nii lihtne ja iga kord olen ka ise natuke muudatusi teinud ;)

      Kustuta
    3. Tegelikult see eelnev põhja küpsetamine ei ole üldse vajalik. Koogipõhi küpseb täpselt parajalt läbi (küpsetan kooki keskmisel siinil):)

      Kustuta
  10. Soovin teha kooki 28cm läbimõõduga vormis (ja võiks jääda pigem kõrgem kook)- mitmega peaksin kogused korrutama?
    Ja lisaks, mis Sa arvad, kas siia juurde sobiks ka nt rabarberikaste vmt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellisel juhul korruta kogused 1,6ga:)

      Mina pigem maitserikast kastet kõrvale ei serveeriks, kuna see varjutaks koogi enda olemuse. Kui siis võib-olla mõnda lihtsat vanillikastet.

      Aga loomulikult on kõik koogitegija enda otsustada:)

      Kustuta
  11. Tere. Kui soov on teha 800g toorjuustust. Kui palju peab teisi koostisosi siis suurendama? Ning kas küpsemisaeg jääb samaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Kui soov on teha kõrgemat kooki, siis soovitan muuta koguseid nii: 800 g toorjuustu
      720 g kondenspiima
      5 muna

      Küpsemisaega peab jooskvalt vaatama:)

      Kustuta
  12. Tere! Kui ma paar päeva tagasi Jõululauale tegemiseks juustukoogi retsepti otsisin, komistasin selle retsepti otsa. Vahetasin tavaküpsised+pähkli piparkoogi vastu - no te ei kujuta ette, kui maitsev kook sellest sai!!! ❤️ Kuna kodus oli üleliigset toorjuustu, tegin suurema koguse, mis siin antud retseptis. Ehket toorjuustu panin 800 g ja muid koostisosi mõõtsin 1,6-kordsena. Põhjapurusse lisasin teelusikaotsaga piparkoogimaitseainet. Küpsetasin 26cm lahtikäivate äärtega vormis (vooderdasin küpsetuspaberiga). Tahenedes/järelküpsedes pealt pragunes veidi, a eks järgmisel korral tuleb varem ahjust välja võtta. Kui äärtesse neid tupsusid panin, saputasin kogu tupsude vahelisele alale õhukese kihi peeneks purustatud piparkooki, et praod peitu saaks. Täitsa kenake tuli 🙃 Kahju, et siin pilti ei saa saata.....

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui tore seda lugeda:) Kujutan ette, et lõpptulemus tuli maitsev!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails