5. detsember 2022

Söödavad jõulukingitused. 8 maitsvat ideed kingikotti!

Laupäeval (3.12.22) jagasime Meriliniga instagramis erinevaid ideid söödavate jõulukingituste valmistamiseks. Kel instagrami live vaatamata jäi, siis seda saab järele vaadata siin: söödavate jõulukingituste töötuba

Selleks aga, et erinevaid kingiideid saaks veelgi rohkem, siis panin siia postitusse, lisaks töötoas valmistatule, kuhjaga erinevaid soovitusi, mida söödavat oleks tore lähedastele meisterdada. Kõik need retseptid on meeldivalt lihtsad ning loodetavasti saad sellest postitustest kasulikke ideid!

Krõbedad kikerherned tšilliga
Kogus: 1 purk

2 purki kikerherneid
ca 4 sl oliiviõli
mõni näpuotsatäis soola
(suitsupaprika)pulbrit
tšillihelbeid
karripulbrit

Loputa kikerherned voolava vee all korralikult läbi. Kurna ning patsuta majapidamispaberiga võimalikult kuivaks. Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale oliiviõli ning sega nii, et kõik kikerherned saaks õliga kokku. Raputa peale soola, sega kergelt ning küpseta ahjus 180 kraadi juures pöördõhuga režiimil 35-40 min.Võta küpsenud kikerherned ahjust, sega juurde maitseained (lisa neid oma äranägemise järgi) ning lase jahtuda. Jahtunud kikerherned tõsta purki.
 

Lihtsad šokolaaditahvlid
Kogus: 2 tahvlit

100 g valget šokolaadi
1 tl matcha pulbrit
100 g tumedat šokolaadi (56%)

Kaunistamiseks:
külmkuivatatud marju, šokolaadikomme, kookoshelbeid, pähkleid, soolakringleid, mandlilaaste, küpsiseid, soolahelbeid jne

Võta 2 piklikku vormi (selleks võib olla spetsiaalne šokolaaditahvlivorm või ka pooleks lõigatud tetrapakendis piimapakk). Sulata šokolaadis eraldi kaussides veevannidel. Valgele šokolaadile lisa juurde matchapulber. Sulanud šokolaadid tõsta vormidesse ning lisa meelepärased lisandid. Suru kergelt lisanditele, et need korralikult kinnituksid. Seejärel koputa tahvleid vastu lauda õhuaukude kaotamiseks. Lase külmkapis taheneda.

Kõige lihtsam soolakaramellikaste
Kogus: pisike purgike soolakaramelli

50 g võid
100 g fariinsuhkrut või tumedat Muscovado suhkrut
1 dl rõõska koort (35%)
paar näpuotsatäit soola

Sulata potis või, lisa ülejäänud ained ning kuumuta keskmisel kuumusel, ise pidevalt segu segades seni, kuni kaste ühtlustub ning pakseneb. Seejärel lase jahtuda. Säilita külmkapis (seistes kaste pakseneb).
 

 
Pulgakoogist põhjapõdrad
 
180 g piparkooke või tavalisi küpsiseid
75 g toasooja võid
75 g hapukoort
1 sl tuhksuhkrut
1 sl naturaalset kakaopulbrit
 
Lisaks:
150 g tumedat šokolaadi (56%)
söödavaid silmi
m&m komme ninadeks
soolakringleid

Purusta küpsised väiksemateks tükkideks, lisa ülejäänud ained ning sega ühtlaseks massiks. Lase külmkapis seista ca 15-30 minutit. Seejärel keeruta segust käte vahel väiksemad pallikesed (pea jaoks) ning suuremad pallid (keha jaoks). Kinnita keha ja pea pulga otsa.

Sulata šokolaad veevannil ning kata pulgakoogid šokolaadiga. Lisa silmad, nina, kõrvad ning kõhu peale terve soolakringlike. Lase taheneda külmkapis vähemalt 30 minutit. 

 

Rummikoogi fudge
Kogus: 10le

75 g kuivatatud puuvilju, peenemaks hakituna
2 väikest pitsitäit rummi (pigem tumedat)
ca 400 g suhkruga kondenspiima
300 g valget šokolaadi
220 g šokolaadiküpsiseid
75 g mandlilaaste, röstituna

Vala kuivatatud puuviljadele 1 pitsitäis rummi ning leita neid selles vähemalt 30 minutit. Sulata kondenspiim koos valge šokolaadiga veevannil. Sega ühtlaseks massiks.

Tükelda küpsised. Lisa kondenspiima-šokolaadisegule küpsisetükid, mandlilaastud, rummis seisnud puuviljad (koos rummiga) ning ülejäänu 1 pits rummi. Sega.

Vooderda umbes 20 x 20 cm kandiline vorm toidukilega ja vala segu vormi. Lase külmkapis taheneda mõned tunnid. Vahetult enne serveerimist võid maiuse pooleks tunniks ka sügavkülma pista maitsete täiustamiseks.

 

 

Juustukoogist kuusekesed

Nende valmistamine on lihtne. Küpseta oma lemmikretsepti järgi juustukook. Soovitan oma blogist valmistada näiteks seda kooki: Juustukook. Lase sel täielikult jahtuda külmkapis ning lõika see siis tükkideks. Pista koogist läbi jäätisepulk, mis jääb n-ö kuusepuu jalaks. Kata koogid sulatatud šokolaadiga ning lisa meelepärased kaunistused.  


Kodune pannimüsli
Kogus: 1 purk

100 g kaerahelbeid
4 sl kookoslaaste või kookoshelbeid
4 sl päevalilleseemneid
peotäis pähkleid, hakituna
50 g mett
50 g piima- ja/või valget šokolaadi
100 g kuivatatud puuvilju, hakituna
0,5 tl kaneeli

Sega omavahel kaerahelbed, kookoselaastud, seemned ja pähklid ning rösti neid pannil minutijagu (tee seda kahes osas, kuna segu on üsna palju). Tõsta röstitud segu kaussi. Seejärel kuumuta samal pannil mesi ning lisa juurde hakitud šokolaad. Sega, kuni kõik on segunenud ning vala see kaerahelbesegusse. Lisa kuivatatud puuviljad ja kaneel ning sega kõik ühtlaseks. Lase jahtuda.

Piparkoogitainas (gluteenivaba!)

1 dl tumedat suhkrusiirupit
1 sl kaneeli
1 sl (triiki) jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud nelki
1 apelsini riivitud koor
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
2 sl (60g)mett
125 g võid
1 muna
1 dl tatrajahu
1 dl riisijahu
2 dl jahvatatud pähklijahu (kasutasin Kreeka pähkli jahu)
1 tl küpsetuspulbrit

Kuumuta siirup koos jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta tulelt. Seejärel lisa mesi ja või-tükid ning sega seni, kuni sulanud. Klopi juurde muna ning omavahel segatud kuivained. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Enne piparkookide küpsetamist lase tainal jahedas seista vähemalt ööpäev. Sellest piparkoogitainast saad valmistada paksemad piparkoogid.


2 kommentaari :

  1. Mitu pulgakooki antud retseptist umbes saab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Sellest kogusest saab ca 6 pulgakooki. Oleneb, kui suured pallikesed teha:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails