15. jaanuar 2016

Kreemine juustukook kirsikompotiga

Ma tunnistan nüüd ausalt - see juustukook on üks minu viimase aja kõige suurimaid lemmikuid ning olen teinud seda küpsetist kahel viimasel kuul vähemalt 5-6 korda. Selles on koogis on kõike - selles on uskumatut kreemisust, selles domineerivad meeldivalt lihtsad ja puhtad maitsed ning selles on kirsiks tordil veel meeldivalt värskendust pakkuv kirsikompott. Kõiki maitseid on täpselt parajalt ning miskit ei ole puudu ega ka üleliia palju.


Muidugi meeldib mulle selle koogi juures kõige rohkem selle ülimalt kreemjas konsistents, mis on saavutatud tänu koogi küpsetamisele ahjus koos veeauruga. Kindlasti jälgi, et kook üle ei küpseks, sest siis on kreemisest ja mahlasest juustukoogist järgi vaid selle koogile omane värvus. Kook peab peale küpsemisaja lõppu keskelt kergelt võbelema, siis on õige aeg ahi välja lülitada ning peale veidikest toatemperatuuril kohanemist see külmkappi jahtuma ja maitseid koguma pista. Jah, see kook lausa sulab suus, kui see on õigesti valmistatud! Retsept ilmus ka Naistelehes 13.01.16

PS! Pane tähele, et see kook on kõige parem külmkapikülmalt järgmisel või isegi ülejärgmisel päeval peale küpsetamist!
Kogus: 12 viilu
Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
50 g võid


Täidis:
200 g suhkrut
2 sl maisitärklist
1,5 tl vanillisuhkrut
800 g toasooja toorjuustu
200 g kohupiimapastat
4 muna
0,5 apelsini riivitud koort
0,5 apelsinist pressitud mahla


Kirsikompott:
4 dl kirsikompotti (koos kirssidea ja vedelikuga)
0,5 dl vett
2 sl maisitärklist
1 sl suhkrut

Purusta küpsised peeneks puruks. Sulata või ning sega kokku küpsisepuruga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva vormi (Ø22cm) põhjale. Kuumuta ahi 200 kraadini.

Täidise jaoks sega kuivained omavahel. Mikserda toorjuust vahule, lisa kohupiim ning mikserda kiiresti ühtlaseks. Seejärel lisa suhkrusegu ja munad ning sega lusikaga ühtlaseks. Kõige viimasena lisa segades juurde apelsinikoor ja  -mahl. Vala täidis vormi. Aseta ahju alumisele siinile veega täidetud ahjuplaat. Seejärel pane keskmisele siinile juustukook, langeta ahjutemperatuur koheselt 150 kraadile ning küpseta kooki 1 tund ja 30 minutit.

Kuumuta kirsikompott potis keemiseni. Sega vesi ja tärklis omavahel ning lisa segades kompotile. Sega juurde suhkur ning kuumuta segu, kuni see pakseneb. Seejärel tõsta pott pliidilt ning lase jahtuda. Külmakapis jahtunud kook kata kirsikompotiga.



13 kommentaari :

  1. Vastused
    1. Oleneb muidugi maitsest, aga mulle just meeldib, et see juustukook jääb meeldivalt kõrge. Tänu oma kõrgusele küpseb ideaalselt just selliseks kreemiseks:)

      Kustuta
  2. Aitäh, väga maitsev ja kreemine tuli, kuigi tegin ilma veeauruta ja ka vorm oli 24 cm. Serveerisin metsmaasika toormoosiga.

    VastaKustuta
  3. Tere. Millist toorjuustu ja kohupiimapastat kasutad :) ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle koogi tegemisel olen kasutanud nii Farmi toorjuustu kui ka Philadelphiat. Mõlemaga jääb tulemus väga mõnus. Farmi toorjuust on kilohinnana aga odavam:) Kohupiimapasta suhtes kindlaid eelistusi ei ole. Sobib nii Valio, Alma, kui ka Farmi toode:)

      Kustuta
  4. Tere! Kas see on normaalne,et kook ahjus natuke kerkib?
    Ette tänades,

    E.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Ja see kook kerkib ahjus pisut:)

      Küll aga ei tohiks praguneda, kui koogile tekivad küpsemisel praod, siis on ahjutemperatuur liiga kõrge!

      Kustuta
  5. Tere! Uudishimust küsin, mille poolest erineb kartulitärklis maisitärklisest ja kas need söögis/koogis käituvad/maitsevad teineteisest erinevalt? Aitäh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ühe võib asendada tegelikult teisega. Nende ainuke erinevus on aga see, et maisitärklist tuleb peale vedelikule lisamist veel keeta. Kartulitärklist aga keeta ei tohi (tõmbub tükki), seepärast võib seda kuumutada vaid keemiseni.
      Maisitärklist kasutan ma alati näiteks kisselli valmistamisel ja seda just põhjusel, et see talub ka keetmist;)

      Kustuta
    2. Aitäh vastamast! Minu jaoks uus ja huvitav info.

      Kustuta
  6. Kas kirsikompott peaks olema serveerimisel soe või sobib ka varem valmis tehtuna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pigem olekski hea, kui see oleks varem valmis tehtud ning koogile juba jahtununa pandud:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails