25. august 2016

Küpsetamata hapukoorevahu- ehk linnupiimakook. Mia esimene sünnipäev ja natuke pildikesi...

Aeg möödub nii kiiresti. Selle ehedaks tõestuseks on see, et 20. augustil tähistasime juba pisipreili Mia esimest kuu-sünnipäeva. Sellised mini-sünnipäevad on heaks põhjuseks meisterdada iga kuu valmis üks uhkem koogike. Kuu on möödunud uskumatu kiirusega, pisipreili ise (võrreldes sünniga) pikem 5 cm ning raskem 1,2 kg. Ühesõnaga kasvab ja arened iga päevaga. Tänu ilusatele ilmadele on hetkel võimalik nautida rohkelt jalutamist ning ausalt öeldes on Pärnule juba päris mitu tiiru peale tehtud. Pärnu on tore, sest pole vahet kuhu jalutada - ikka oled justkui pargis ning autode kära-müra pole kuuldagi ...rõõm!

 
Esimese kuu sünnipäevaks tegin valmis ühe väga lihtsalt valmiva koogikese. Täpsemalt on tegemist hapukoorevahukoogi ehk linnupiimakoogiga, mis ei ole ülearu magus, kuid maitselt õhuline ning kreemjas. Täpselt selline, nagu linnupiimakomm. Lisaks ei nõua koogike valmistamiseks ahjukuumust, nii et küpsetama ei pea! Koogi äärtele silmailuks Savoiard´i küpsised ning pisut liblikaid kaunistuseks - nagu ikka tüdrukutele omane. 

Hapukoorevahukoogi peab kindlasti eelmisel päeval valmis meisterdama. Kui soovid, siis vabalt võib selle teha ka üle-eelmisel päeval. Enne serveerimist kaunista koogike suhkurmassiga. Liblikad liimisin koogile sulatatud šokolaadiga (liblikate tegemiseks kasutasin pisikest piparkoogivormi ning kaardu sain tiivad avatud raamatukaante vahele kuivama pannes). Tähekese, numbri ja nimetähtede alla määrisin pisut või-suhkrusegu, et need niiske pealispinnaga kokku puutudes sulama ei hakkaks. Kui aga kaunistad koogi vahetult enne serveerimist, siis pole vajagi sinna alla miskit panna. 
Hääd!

Põhi:
150 g küpsiseid
väike peotäis (metsa)pähkleid
ca 40-50 g võid, sulatatuna

6 želatiinilehte*
4 sl sooja vett
200 g pakikohupiima (teralist, mitte pastat)
125 g suhkrut
400 g hapukoort
2 dl vahukoort (35%)

Kaunistamiseks:
Savoiard´i küpsiseid
suhkrumassi

Jahvata pähklid jahuks ning purusta küpsised peeneks puruks, Sega omavahel põhja komponendid ning laota u 2/3 massist lahtikäiva 20cm läbimõõduga koogivormi põhjale (küpsise põhja abil saad toetada Savoiard küpsiseid). Seejärel vooderda vormiääred Savoiard´i küpsistega (lõikasin ise küpsiste alumised kaardus otsad ära, et need paremini vormi püsima jääks).

Täidis: pane želatiinilehed 15 minutiks külma vette paisuma. Püreesta kohupiim saumikseriga ühtlasemaks ning sega juurde suhkur ja hapukoor. Vahusta koor tugevaks vahuks ja lisa hapukooresegule. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks, sega 4 sl sooja veega ja kuumuta pliidil kiirelt kuni želatiini lahustumiseni. Lisa vedelik segades hapukooresegu hulka ja vala pool segust koogivormi. Selle peale raputa järelejäänud küpsisesegu ning kata ülejäänud hapukooreseguga. Lase koogil järgmise päevani külmkapis tarretuda. 

Vahetult enne serveerimist kaunista. Mina kasutasin suhkrumassist valmistatud liblikaid ja nimetähti:)

*Kuna želatiinilehed on erineva tarretumisvõimega, siis jälgi kindlasti pakendil olevaid juhiseid. Mina kasutasin želatiinilehti, kus pakendil soovitati 1 lehe kohta võtta 1 dl vedelikku. Kuna selle koogi valmistamiseks valmiv segu on paksem, siis piisab ilusti 6 želatiinilehest.
Olen kasutanud ka želatiinilehti, mille 12 lehte sobivad 0,5 l vedeliku tarretamiseks. Sellisel juhul olen kasutanud tervet pakki.



19 kommentaari :

  1. Nii armas! Mõnusat kasvamist Miale ja kook tundub ka väga hõrk!

    VastaKustuta
  2. Palju õnne preilile :)
    offtopic, aga kas sa nendest küpsistest ei taha paleovarianti teha? Paha ei teeks ka asjalikum retsept. Selles pole öeldud kui lapikuks küpsised plaadil tegema peaks, minul tulid häirivalt paksud pätsid :( ja samuti seda, kui suureks või peeneks peaks pähklid tegema.
    Kui pakub huvi, siis mina tahaks küll selliseid maiustusi taljesõbralikult nautida.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud:) Ja, see on hea mõte. Püüan mingi aeg katsetada. See ei tohiks väga raske olla.

      Pähklite kohta on info retseptis olemas kohe alguses - need tuleb jahvatada peeneks jahuks

      Kustuta
  3. http://www.nami-nami.ee/retsept/8014/pahkli_kakaokupsised_1
    link jäi lisamata :)

    VastaKustuta
  4. Tere
    Kas kohupiim on mõeldud magus või tavaline? Ja kui pähklid ära jätta, kas peaks rohkem küpsiseid panema?

    Parimat soovides
    M

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kohupiim on tavaline, maitsestamata. Küpsiseid rohkem panema ei pea, sesr pähkleid on nii väike kogus ning need on pigem maitseandjaks!

      :)

      Kustuta
  5. Suva see kook (kuigi see näeb ka hea välja) aga pisipreili on armas! :) kui saladus pole siis mis on Mia venna nimeks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult pole saladus - Mia suurema venna nimi on Andri. Meil sellist nime kooskõla ei ole, kuigi alguses oli üheks nimevariandiks ka Anni, mis venna nimega hästi kokku sobiks:)
      Mul oli oluline see, et nime ei saaks muuta hüüdnimeks. Ma ei tea, mis kiiks mul sellega on, aga tahan, et last kutsutakse selle nimega, mis tal on:)

      Kustuta
  6. Ma otsin praegu kooki mida oma lapse sünnipäevaks teha. Tema soov oli Põrsas Peppa kook, ehk siis tuleks peale teha suhkrumassist pilt. Kuidas õnnestuks selle koogi tegemine kandilises(lahtikäivas) 25x25cm vormis? Kui palju peaks selleks materjali kasutama? Kas kooki kannataks ka šokolaadiglasuuriga katta või rikuks see selle koogi ära? Kas šokolaadiglasuuri peale saab suhkrumassi nii sama panna või on alla ikka võikreemi vaja?
    Väga palju küsimusi, aga loodan, et saad aidata. Tahan, et lapse kook ikka õnnestuks :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Materjali kogus oleneb suuresti sellest, kui kõrget kooki on soov teha. See koogike on üsna kõrge ning kui soov 25x25 vormi pisut madalamat teha, siis peaks retseptis antud kogustest piisama. Kui on soov panna peale sokolaadiglasuur, siis see peaks olena kibdlasti enne peale panekut jahtunud. Glasuuri peale soovitan õhukese kihi võikreemi ikka panna, siis on kindel et pilt sulama ei hakka. Kui on paksem suhkrumassist pilt, siis olen ise võikreemi asemel kasutanud ka hästi-hästi peeneks jahvatatud küpsisepuru, mille olen siis laotanud ühtlaselt koogile:)

      Kustuta
    2. Aitäh kiire vastuse eest! Ilmselt alustan igaks juhuks väiksema proovikoogi tegemisega, et näha kuidas asi toimib :)

      Kustuta
    3. See on hea mõte! Kui küsimusi/kõhklusi tekib, siis kindlasti teada anda. Ehk saan abiks olla:)

      Kustuta
  7. Kas zelatiinilehti võiks sulatada ka nt apelsini- või sidrunimahlas? Siis jääks õrn tsitrusemaitse koogile juurde.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, loomulikult võib. Kogus jätta samaks, mis retseptis antud veekoguse puhul.

      Kustuta
  8. Tegin seda kooki sel aastal isadepäevaks ning kõigile väga maitses. Kartsin želatiini natuke, kuna minu ostetud pakendil oli 12 lehe kohta 0.5l vedelikku, kuid tulemus oli üllatavalt mõnus. Suurepärane retsept! Aitäh! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, erinevate ettevõtete želatiin on erimoodi ning seetõttu on soovitav alati pakendilt info üle vaadata:) Aga see on tore, et kook õnnestus ja meeldis!

      Kustuta
  9. Tere, plaanin kooki teha 26cm vormi, millega peaksin kogused korrutama, et sarnane kõrge kook tuleks?

    VastaKustuta
  10. Tere,

    Sellisel juhul tuleb kogused korrutada 1,7ga:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails