29. märts 2009

Kodune hapupiimakook

/Prindi retsept/

Ei mingit uhket šokolaadiglasuuri ega toorjuustu täidiseid. Vahel võib valmistada ka lihtsaid kooke. Selle koogi valmistamise ained on tavaliselt ikka kodus olemas (vähemalt minul on nii). Tegemist on küpsetisega, mis on hästi lihtsa ja koduse maitsega. Kusjuures meil kooki järgmiseks päevaks ei jätkunud. Väga mõnus tassikese teega!


150 g sulatatud vöid
2 muna
4 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0.5 tl soola
2 dl hapupiima, petti või keefirit
5 dl mannat
5 dl rosinaid
2 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit


Sulata või. Lisa munad, suhkur, vanillisuhkur, sool, hapupiim, manna, rosinad ning jahuga segatud küpsetuspulber. Kalla taigen küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (kasutasin 32x32cm kandilist vormi) ning küpseta 175-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun. Lase natuke jahtuda.

15 kommentaari :

  1. Sellised "ühekäe" koogid on minu lemmikud hommikukohvi körvale!

    VastaKustuta
  2. Vot selle "ühekäe koogi" ütlusega olen nõus:)

    VastaKustuta
  3. mh.. proovisin teha, metsa läks ;(, kas äkki mannat peaks olema 5 tl?

    VastaKustuta
  4. ei, mannat peab olema ikka 5dl, mis täpsemalt tuksi läks? Ei küpsenud läbi?

    VastaKustuta
  5. Kook jäi kõva ja teraline (manna ei kypsenud), jäin siis mõtlema et kas manna ja vedeliku suhe on õige, kui ma sellest ebaõnnetumisest yle saan siis provin uuest, näeb lihtsalt ahvatlev välja :)

    VastaKustuta
  6. ei oska aidata, kahjuks Mina kasutan seda retsepti ka tortide tegemisel. Lõikan koogi pooleks panen vahukoorekreemi vahele ja peale ning kaunistan. Ebaõnnestumist ei ole olnud.

    VastaKustuta
  7. Tegin eile seda kooki ning tulemus jäi samuti teraline. Ehk on retseptis seda läinud jahu ja manna kogused? Sarnastes retseptides toidutares ja perenaises on jahu 2x rohkem kui mannat, Teil on vastupidi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui teraline see jäi?. Kas küpsetustemperatuur oli õige`? Ma pole seda kooki nüüd ammu teinud, kuid see kook peabki selline veidi mannane jääma.

      Asi hakkas aga mind huvitama ning püüan seda kooki kolmapäeval küpsetada, siis annan tagasisidet:) Ise olen aga küpsetades tavaliselt selle retsepti ette võtnud.....

      Kustuta
    2. No nii, tunnike tagasi tuli kook ahjust välja. Lasin veidi jahtuda ning proovisin. Kook ebameeldivalt teraline ei jäänud - nii nagu ikka. Hea mõnus kodune koogike tee õhtuse tee kõrvale.

      Kogused panin täpselt nii, nagu siin antud, ainult et rosinad jäid välja - neid lihtsalt ei olnud:)

      Kas küpsetades temperatuuri ja aeg olid õiged?

      Kustuta
    3. Vanasti suht lapsena tegin sellist kooki pidevalt, hapupiimast, ja alati oli mõnus mahlane ja kindlasti mitte teraline. Ei ole kindel, kas kogused just samad olid, aga peaasjalikult koosnes see küll mannast ja hapupiimast, retsept pärines nõukogudeaegsest retseptiraamatust "Valik toiduretsepte". Sama retsepti mul käepärast polnud ja guugeldades jõudsin siia, pidasin siinset kõige sarnasemaks mäletatule.

      Mul on teooria, miks minu kook teraline jäi. Otsustasin poole pealt koguseid kahekordistada, et suurele plaadile mahutada. Ühekordne kogus tainast oli oluliselt vedelam, kui see, mis lõpuks ahju jõudis, kuna olin unustanud või kogust õliga korrigeerida (300g asemel sai 200g). Suhkru kogus jäi ka retsepti omast poole väiksemaks, sest esimene variant tundus liiga magus minu jaoks. Tulemuseks sai veidi kõvem ja teralisem kook, kui olin mäletanud. Maitselt meenutab miskipärast hoopis Tallinna leivakest oma rosinahunnikuga. Tee kõrvale kõlbab kenasti ja söömata ei jää :)

      Kustuta
    4. Ma kardan, et miskit läks tegemisel valesti, sest see kook jääb ikka õhulisem, kui Tallina leivakesele sarnane küpsetis. Kui paks see küpsetis jäi? Ehk jäi liialt õhuke ning küpses üle? Mina küpsetan üldiselt sellises vormi, et paksust ikka on piisavalt:)

      Kustuta
  8. Kook hetkel ahjus. Minu jaoks on see arusaamatu, et selle asemel, et anda kogused grammides, on kuivaine kogused detsiliitrites. Milleks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen lihtsalt niimoodi harjunud märkima. Siis on retsept minu jaoks ka konkreetsem ning lihtsam meelespidada!

      Kustuta
  9. Ei ole halb, aga sellises jahu-manna vahekorras enam kindlasti ei teeks. Seda samuti ei kujuta ette, kuhu siin 4 dl suhkrut panna, ka kaks korda väiksema kogusega on tulimagus.

    VastaKustuta
  10. Järgmine kord panen mannat kohe kindlasti vähem !🙂

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails