9. jaanuar 2024

Tee ise jogurtit!

See on üks eriti mõnus postitus, mis sisaldab juhendit omatehtud jogurti valmistamiseks. Kas olete kuulnud Nordwise jogurtijuuretisest? See on pisike kaval abivahend, kuidas eriti lihtsate vahenditega ise jogurtit valmistada. 

Ma olen tegelikult kunagi ammu jogurtit ise päris tihti teinud, kuid vahest juhtus ikka nii, et jogurt soovitult ei valminud. Sel kahel korral, kui olen proovinud Nordwise jogurtijuuretist, siis on mõlemal korral lõpptulemuseks nii mõnusalt siidine ja pehme jogurt. Lisaks pean tunnistama, et ka kogu valmistamisprotsess on meeldivalt lühike. Kusjuures, tegemist on Eestis leiutatud ja toodetud tootega, mis sisaldab patenteeeritud piimhappebakterit, mille tarbimine suurendab kasulike piimhappebakterite hulka soolestikus. 

See jogurtijuuretise karp maksab 2,69 € ja sisaldab 2 pakikest juuretist, millest saab kokku 2 liitrit jogurtit. Lisaks on sul jogurti valmistamiseks vaja tavalist piima (1 pakike = 1 l piima). Mina eelistan 3,5 % rasvasisaldusega piima, kuna nii jääb lõpptulemus mõnusalt kreemjas. Lisaboonus on see, kui sul on olemas termomeeter piima temperatuuri mõõtmiseks, aga ei ole üldse hullu, kui seda koduses majapidamises ei leidu. Saab hakkama ka selleta.

Millega jogurtit serveerida?
Minu arvates on see isetehtud jogurt nii hea, et ei olegi vaja seda täiendavate maitsetega väga palju segada. Pisut marju, veidi toormoosi ja müslit, aga lisada neid nii, et domineerima jääb ikka jogurt.

Kust Nordwise juuretist leida? Leiad selle Coopi kauplustest, Stockmannist, Tallinna Kaubamajast, Nöörimaa- ja Võrumaa Toidukeskustest, Taluturu poodidest ja Maarahvapoodidest. Loomulikult on see müügil ka Nordwise e-poes. Kusjuures, sealt veebipoest leiab ka teisigi toredaid juuretisi nagu komplekte hapendatud täispiima, hapusaia või hapendatud köögiviljade valmistamiseks. 

Nüüd aga jogurti valmistamise juurde. Ma ise toimisin pisut teistmoodi, kui pakil märgitud. Tegin endale valmistamise pisut mugavamaks ja lihtsamaks. Toimis suurepäraselt. Nimelt peaks piimasegu hoidma umbes 6 tundi 40 kraadises soojuses. Mina soojendasin ahju 50 kraadini, lülitasin selle välja ning tõstsin siis piimaga segatud juuretise sooja ahju 6 tunniks.

Kogus: 1 liiter jogurtit

Vajad:
1 liiter piima
1 pakike jogurtijuuretist

1. Kuumuta piima 90-95 kraadi juures umbes 6 -7 minutit. Kui sul termomeetrit ei ole, siis jälgi, et piim keema ei läheks, vaid oleks n-ö koguaeg keemispiiri juures;
2. Seejärel tõsta pott pliidilt ning jahuta see umbes 40 kraadini. See on pisut soojem kui käesoe piim;
3 Vahepeal soojenda ahi umbes 50 kraadini ja lülita siis ahi välja;
4. Lisa 1 kott juuretist 40 kraadini jahutatud piima ja sega hoolikalt;
5. Vala piimasegu anumasse. Mina valasin selle kaanega suletatavasse purki;
6. Tõsta purk ahjusooja ja jäta see sinna 6-8 tunniks. Ära sega vahepeal!
7. Seejärel tõsta ahjus seisnud jogurt purgiga külmkappi ja lase sel seal seista vähemalt 4 tundi;
8. Ongi valmis! Paku jogurtit meelepäraste lisanditega.

Tee näiteks jogurtitopse, tõstes purkidesse kihiti: jogurt, maasikamoos, jogurt, müsli, jogurt ja marjad.

Postitus sündis koostöös ettevõttega Nordwise BioTech OÜ.
Vaata kindlasti ka minu instagrami, kus jogurtiteost täpsemalt räägin.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails