3. september 2020

Tõeline nostalgia: Moskva saiad!

Appi, need saiakesed on nüüd küll väga-väga head. Võib-olla on selles süüdi killuke nostalgiat, mis nende küpsetistega kaasneb või siis hoopis asjaolu, et ise valmistatuna ning ahjusoojana on need ikka tõeliselt head! Seda retsepti jagasin ma selle aasta märtsikuu ajakirjas Naisteleht ning sellest ajast peale olen neid märkimisväärselt tihti valmistanud. Seega lisan retsepti ka siia - endalgi hea vaadata, kui isu taasküpsetamiseks läheb.

Nende saiakeste valmistamiseks on vaja valmis meisterdada kihiline pärmitainas. Sellest ei tasu ehmuda, sest tegelikult valmib see väga lihtsasti. Maitsev lõpptulemus on kindlasti seda väikest ponnistust väärt.

Lisasin sammsammulise õpetuse nende saiakeste valmistamisest ka oma instagrami (nii storysse, kui ka profiili all olevasse "highlight" alla. Kel täpsemat õpetust vaja, siis minge kindlasti vaatama: Moskva saiad samm-sammult.


Valmistamisaeg: 1 tund 30 minutit
Kogus: u 12-15 saiakest

7 g kuivpärmi (kasutatud Nordic Yeast kuivpärmi)
100 g suhkrut
1 tl soola
250 g piima
425-450 g nisujahu
100 g toasooja võid + 50 g võid (hiljem taina kihistamiseks)

Täidis:
300 ml piima
2 sl võid
2 tl vanillisuhkrut
2 sl nisujahu
2 sl mannat
2 muna
4 sl suhkrut


Sega kausis pärm, suhkur ja sool. Kuumuta piim potis soojaks (37-39 kraadi) ning lisa segades pärmisegule. Seejärel lisa jahu ja või ning sõtku korralikult ühtlaseks tainaks. Kata anum rätikuga ning kergita tainast 40-50 kraadises ahjus umbes 40-50 minutit. Kerkinud tainas peab olema vähemalt kahekordistunud!

Vahepeal valmista täidis: selleks pane potti piim, või ja vanillisuhkur. Lase keema tõusta. Sega jahu ning manna omavahel ning lisa segades piimasegule. Kuumuta keskmisel kuumusel pidevalt vispliga kloppides, kuni segu pakseneb. Sega muna ja suhkur omavahel, lisa segusse ning kuumuta paksenemiseni. Ole valvel, et segu põhja ei kõrbeks! Lase segul seejärel jahtuda.

Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal ristkülikuks ning määri 2/3 tainale peale või (50g). Või peab kindlasti olema toasoe! Seejärel tõsta ilma võita tainapool 1/3 tainaosale, mis määritud võiga. Tõsta samamoodi ka teine tainapool keskele. Lase tainal nüüd jahedas seista 30 minutit. Seejärel rulli see jahusel pinnal uuesti lahti. Eemalda noaga ära ebaühtlased tainaääred ning lõika tainast ruudud. Ära lõikeääri sõrmedega kinni suru – need peavad jääma puutumata, sest vastasel juhul ei kihistu ääred küpsedes. Tõsta taina keskele eelnevalt valmistatud täidis. Tõsta taina servad keskele kokku ning suru kõvasti kinni, et need küpsemisel lahti ei läheks. Suru julgelt tainast läbi, et jääks sügav auk keskele. 

Valmista samamoodi ka teised saiakesed ning lase neil toatemperatuuril kerkida 10 minutit. Seejärel määri saiakesed pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 15-20 minutit kuni saiakesed on kuldsed.

9 kommentaari :

  1. Moskva saiad on mu lapsepõlve lemmikud. Esmaspäeva varahommikul ostis vanaisa kohaliku pagari käest 12 saiakest, millest 4 pidin koju viima ja ülejäänud võisin pea 4 tunnisel bussisõidul ise ära süüa. Olid ajad...ei ole julgenud ise katsetada, kardan rikkuda seda head maitset...ent nüüd sain taaskord innustust, sest varasemalt Sinu õpetussõnade järgi tehtud küpsetised on imeliselt õnnestunud. Proovin nädalavahetusel, kas läheb ka seekord õnneks :)
    Aitäh postituse eest, tegi meele rõõmsaks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii armas! Kindlasti soovitan proovida. Mina olen selle retsepti järgi Moskva saiakesi mitu-mitu korda teinud ning on alati hästi õnnestunud:)

      Kustuta
  2. Kas kuivpärmi saab asendada ka presspärmiga ja mis see vahekord oleks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ikka, sellisel juhul tuleks võtta 30 g presspärmi:)

      Kustuta
  3. Kas jahtunud vanillikreemile võib lisada hästi natuke rabarberi tükikesi..või muudab see kreemi vedelaks ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina lisaksin rabarberitükke pigem keedukreemi peale, kui see on juba asetatud taina peale!

      Kustuta
  4. Valmistamise tehnoloogia on Teil täiesti vale. Pärmi ei segata kunagi ei suhkruga ega soolaga kokku. Ja pealegi kuivpärm segatakse jahu sisse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii olen mina teinud neid ja kõik õnnestub väga hästi ;)

      Kustuta
    2. Jah, soola ja pärm ei panda kokku, uuemate õpetuste järgi ka suhkrut. Nii sool kui suhkur ei mõju pärmile hästi. Need võib teise kausi nurka kallata, pärmist eraldi ja alles siis hakata segama.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails