23. detsember 2015

Sült, minu vanaema retsepti järgi...

Minult on nii palju küsitud traditsioonilise süldi retsepti. Need, kes mind tunnevad, juba teavad, et olen viimased 10 aastat igal aastal sülti keetnud ning seda alati ühe ja sama retsepti järgi. See retsept koos kõigi nippide ja tarkuseteradegaga pärineb minu vanaemalt, kes seda omakorda kümneid ja kümneid aastaid valmistas. Miks ma siis seda retsepti blogisse ei ole pannud? Sellepärast, et igal aastal teen ma sülti alati vahetult enne jõule ning mõtlen, et kes see ikka keset jõululaupäeva sülti keedab. See aasta oli aga selle retsepti soovijaid nii palju, et panen oma süldiretsepti siiski siia kirja. Ehk tahab keegi peale jõule seda valmistada. Aastavahetuseks äkki? Isetehtud sült on ikka see kõige parem – aega kulub, kuid kui valmis ja maitsta saab, siis tulemus on kogu seda vaeva väärt. Teatavasti peab sülti keetma vähemalt 6 tundi ning ega allolevgi retsept selles mõttes ei erine. Pikalt pliidil podisenud süldi lõpptulemus on maitserikas, süldis olev liha pehme ning kogu tekstuur just selline nagu vaja.


See aasta oli igas toidupoes nii suur möll, ka vaikses Pärnus, mis talvisel ajal nii rahulik. Eile hommikul tundus, et minu sülditegu jääb see aasta ära, sest igast poest olid otsa saanud seajalad. Kulutasin 3 tundi erinevatele toidupoodidele, turule ja lihapoodidele, et seajalgu leida. Kõige lõpuks leidsin aga viimased 2 seajalga sealt, kust poleks arvanudki neid leida. Aga läks õnneks:) Eilne päev kulus sülditeole ning kesköö paiku sai see lõpuks kaussidesse pandud. Täna juba proovitud-maitstud ning olen lõpptulemusega enam kui rahul. Vanaema retsept toimib ideaalselt igal aastal. Niisiis, siit tuleb minu alati toimiv süldiretsept:

Ahjaa, kel olemas instagram, siis loosin seal pühade puhul välja ühe laheda auhinna, mille pani välja fotokursus.ee. Minge vaatama: Instagrami AUHINNAMÄNG! 

1 keskmise suurusega seakoot
1 suurem (või 2 väiksemat) seajalga
2 broilerikoiba
500 g sealiha
1 sibul
2 porgandit
3 loorberilehte
10 pipratera
soola
vett

Pane liha umbes 4-5 tunniks külma vette likku, see aitab eemaldada lihalt mustuse.
Järgmisel päeval vala vesi ära, puhasta liha voolava vee all puhtaks ning aseta potti. Vett vala potti niipalju, et see umbes 2-3 cm jagu üle lihade oleks. Seejärel pane pliidile vaikselt keskmisele kuumusele keema. Nüüd, kui keetes hakkab eralduma vahtu, siis ole kindlasti vahulubiga juba valvel – süldi keetmise esimeses pooles eraldub palju vahtu, mille peab hoolikalt ära korjama, nii jääb lõpptulemusena kallerdis selgem ja ilusam.

Kui tundub, et vaht on enamjaolt eemaldatud, lisa kooritud ja neljaks lõigatud sibul (osad eelistavad kasutada koorimata sibulat süldi keetmisel, aga see oleneb muidugi valmistajast), kooritud porgandid, loorberilehed, pipraterad ja sool ca 1 sl.  Aseta potile poolenisti kaas peale ning lase madalal kuumusel ca 5-6 tundi podiseda.  Keetmisel peaks tekkima vaid väikesed mullikesed, siis on pliidi temperatuur paras. Vahepeal jälgi, kas vesi on aurustunud. Kui jah, siis lisa kindlasti keeva vett juurde. Keev vesi ei lase süldil hägusaks minna. Kui porgandid on vahepeal pehmeks keenud, siis tõsta need välja ja jäta jahtuma.

Õigepea hakkad vaikselt tundma juba toas liikuvaid äratuntavaid süldilõhnu ja kui juba 5-6 tunnikest on süldi materjal keenud, siis kurna puljong potti. Lihamaterjalilt eemalda kontidelt tailiha (see eraldib imelihtsalt) ning tükelda kogu lihakraam korralikult. Kes eelistab, et süldis oleks ka pekki, siis võib ka seda lisada, üldiselt aga meeldib paljudele tailihaga valmistatud sült- maitse asi:) Kui liha on peeneks tükeldatud, lase puljong kuumaks, lisa liha ning lase keema tõusta. Kui puljong tundub liiga liharikas, siis vala juurde keeva vett.

Nüüd tuleb süldikeetmise üks olulisemaid osasid – maitsestamine. Kuna sült tõmbab tarretudes olulisemalt magedamaks, siis on tähtis, et maitsestaksid sülti õigesti. Soola lisamisel ära ole väga kade. Kui maitsed ning süldipuljong tundub olema paraja soolakusega, siis võid olla kindel, et lõpptulemusena jääb valmis sült väga mage. Puljong peab jääma pigem soolane!

Nüüd kui maitsestamisega on ühel pool, siis vali välja kausid. Süldi täitmiseks sobivad nii kausid, tassid, kruusid – kuidas aga endale meeldib ning mida kapis olemas on. Lõika eelnevalt keedetud porgandid viiludeks ning pane iga anuma põhja üks porgandiviil (mõned katavad terve põhja progandiga, aga jällegi oleneb kokast). Seejärel vala kausikestesse puljong. Vanavanemate õpetussõnade järgi peab süldipuljongit enne kaussi panemist kulbiga keerutama, sest nii tuleb puljongisse täpselt sobivas koguses puljongit ja liha:)

Kui kausid on täidetud, lase neil toatemperatuuril veidi jahtuda ning siis aseta külma tarretuma. Järgmisel päeval võib juba proovida!



5 kommentaari :

  1. Kui palju sülti selles retseptis antud koguste järgi valmib ja kui suurt potti on tarvis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sellest saab ikka omajagu sülti, umbes 12 keskmise suurusega kaussi. Pott on suuremat sorti, sest kõik komponendid peavad mugavalt sisse ära mahtuma:)

      Kustuta
    2. Ehk et kui mul on kõige suurem pott kodus 5-liitrine, siis peaks minema kõigepealt hoopis potti hankima?

      Kustuta
    3. Kindlasti:) ... või tee retseptis antud kogusest pool:)

      Kustuta
  2. Kui te tunnustate et kõige raskem koht retseptis on seajalade leidmine, miks ei ütle kuidas seda teha?

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails