18. jaanuar 2017

Mandlisaiakesed (samm-sammulise õpetusega)


Siin blogis olevate kaneelisaiakeste retsept on jätkuvalt populaarne. Samamoodi on see ka meie peres, sest värskelt valminud kaneelisaiad kaovad üldjuhul nii kiiresti, et ei jõua korralikult jahtudagi. Sellesama toimiva retsepti järgi saab aga valmistada igasugu erinevate täidistega saiakesi. Üheks minu lemmikuks on mandlisaiad ning seetõttu pistsingi seekord täidisesse mandlilaastud. Lõpptulemus tuli maitsev ning vähemalt minule hea vaheldus kaneelirullidele:)

Üheks põhjuseks, miks ma seda postitust kirjutan on ka see, et paljud on minult küsinud, et kuidas nende saiakeste vormimine muffinivormidesse õigesti käib. Seetõttu lisan selle retsepti alla ka samm-sammulise õpetuse, kuidas mina neid saiakesi voldin.

Niisiis, kel mandlisaiakeste isu tuli, siis soovitan kohe ühe lihtsalt valmiva pärmitaina kohe kerkima panna. Tainaretsept küll kordub, kuid märgin selle siiski ära. Hääd!


Kogus: 12 mandlisaiakest

Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid 

Täidis:
75 g toasooja võid
100 g suhkrut
100 g mandlilaaste
paar näpuotsatäit jahvatatud kaneeli

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida u 30-45 minutit (soovitan kergitada tainas 50 kraadises ahjus). Täidise valmistamiseks vahusta või suhkruga, lisa mandlilaastud ning sega ühtlaseks.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Tee silma järgi tainas pooleks ning määri poolele osale mandlitäidis. Raputa peale kaneel. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja u 12 riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida ca 15 minutit ning seejärel  küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit.





11 kommentaari :

  1. neid ei pea ju ilmtingimata niimoodi muffinivormis tegema? võib teha ka klassikalised rullid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, loomulikult võib teha ka klassikalised rullid. Mulle on endale lihtsalt viimasel ajal tohutult sedamoodi saiakesed meeldima hakanud:) minu arvates jäävad niimoodi ka mahlasemad...

      Kustuta
  2. Mina olen ka nüüd tänu nendele imelistele kaneelirullidele hakanud vormidesse panema, ei valgu laiali ja tõesti jäävad hästi head mahlased. Nüüd siis proovin mandlirullid ka ära 😊

    VastaKustuta
  3. Oli just plaan teha kaneelirulle, kuniks siia ilmus nüüd mandlisaiakeste retsept... Kuna otsustamine, kumba nüüd teha, osutus liiga keeruliseks, läks pool tainast kaneelitäidisega ja teine pool mandlitäidisega. Mõlemad maitsesid ülimalt hästi! :) Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täitsa hea kompromiss:) Ma ise teen ka tihtipeale taina pooleks ning valmistan siis saiakesi kahe erineva täidisega!

      Kustuta
  4. Kust saab selliseid paberist vorme? Olen otsinud kuid pole silma jäänud. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina tellin neid aliexpressist interneti kaudu. Seal need väga hea hinnaga - 50 tk pakis ning hind 3-5€. Eesti olen selliseid vorme näinud suhkrukunstis, aga need olid seal ikka väga kallid - minu teada 12 tk pakis ja hind oli ca 8€, kui õigesti mäletan...

      Kustuta
  5. kas need saiakesed on ka maitsvad ja pehmed järgmisel päeval? tahaks neid ette küpsetada..aga kardan ega nad liiga kuivaks ei lähe? ehk saan panna nad kuskile millegi alla, et seda vältida? ette tänades :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need saiakesed jäävad hästi pehmed ning seepärast on need ka järgmisel päeval mõnusalt pehmed. Nii, et võib vabalt eelmisel päeval need valmis teha. Vahetult enne serveerimist võib ju kergelt need veel ahjus soojaks teha:) Peale küpsetamist piserdada kergelt veega ning panna rätiku alla jahtuma. Kui saiakesed on jahtunud siis panna kilekott ümber kuivamise vältimiseks!

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails