18. jaanuar 2017

Mandlisaiakesed (samm-sammulise õpetusega)


Siin blogis olevate kaneelisaiakeste retsept on jätkuvalt populaarne. Samamoodi on see ka meie peres, sest värskelt valminud kaneelisaiad kaovad üldjuhul nii kiiresti, et ei jõua korralikult jahtudagi. Sellesama toimiva retsepti järgi saab aga valmistada igasugu erinevate täidistega saiakesi. Üheks minu lemmikuks on mandlisaiad ning seetõttu pistsingi seekord täidisesse mandlilaastud. Lõpptulemus tuli maitsev ning vähemalt minule hea vaheldus kaneelirullidele:)

Üheks põhjuseks, miks ma seda postitust kirjutan on ka see, et paljud on minult küsinud, et kuidas nende saiakeste vormimine muffinivormidesse õigesti käib. Seetõttu lisan selle retsepti alla ka samm-sammulise õpetuse, kuidas mina neid saiakesi voldin.

Niisiis, kel mandlisaiakeste isu tuli, siis soovitan kohe ühe lihtsalt valmiva pärmitaina kohe kerkima panna. Tainaretsept küll kordub, kuid märgin selle siiski ära. Hääd!


Kogus: 12 mandlisaiakest

Tainas:
2,5 dl piima
25 g pärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid 

Täidis:
75 g toasooja võid
100 g suhkrut
100 g mandlilaaste
paar näpuotsatäit jahvatatud kaneeli

Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Hõõru pärm, suhkru ja soolaga ühtlaseks. Vala segades juurde piim. Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või. Sõtku seni, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb. Lase tainal soojas kohas rätiku all kerkida u 30-45 minutit (soovitan kergitada tainas 50 kraadises ahjus). Täidise valmistamiseks vahusta või suhkruga, lisa mandlilaastud ning sega ühtlaseks.

Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal u 0,5 cm paksuseks ristkülikuks. Tee silma järgi tainas pooleks ning määri poolele osale mandlitäidis. Raputa peale kaneel. Murra tainas pikuti pooleks ning lõika sellest välja u 12 riba. Lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni. Keera tainaribadesse keerud ning vormi neist pisikesed pätsid, mis tõsta muffinivormidega vooderdatud muffinipanni aukudesse. Lase neil kerkida ca 15 minutit ning seejärel  küpseta 200 kraadi juures 15-17 minutit.





26 kommentaari :

  1. neid ei pea ju ilmtingimata niimoodi muffinivormis tegema? võib teha ka klassikalised rullid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ja, loomulikult võib teha ka klassikalised rullid. Mulle on endale lihtsalt viimasel ajal tohutult sedamoodi saiakesed meeldima hakanud:) minu arvates jäävad niimoodi ka mahlasemad...

      Kustuta
  2. Mina olen ka nüüd tänu nendele imelistele kaneelirullidele hakanud vormidesse panema, ei valgu laiali ja tõesti jäävad hästi head mahlased. Nüüd siis proovin mandlirullid ka ära 😊

    VastaKustuta
  3. Oli just plaan teha kaneelirulle, kuniks siia ilmus nüüd mandlisaiakeste retsept... Kuna otsustamine, kumba nüüd teha, osutus liiga keeruliseks, läks pool tainast kaneelitäidisega ja teine pool mandlitäidisega. Mõlemad maitsesid ülimalt hästi! :) Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täitsa hea kompromiss:) Ma ise teen ka tihtipeale taina pooleks ning valmistan siis saiakesi kahe erineva täidisega!

      Kustuta
  4. Kust saab selliseid paberist vorme? Olen otsinud kuid pole silma jäänud. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina tellin neid aliexpressist interneti kaudu. Seal need väga hea hinnaga - 50 tk pakis ning hind 3-5€. Eesti olen selliseid vorme näinud suhkrukunstis, aga need olid seal ikka väga kallid - minu teada 12 tk pakis ja hind oli ca 8€, kui õigesti mäletan...

      Kustuta
  5. kas need saiakesed on ka maitsvad ja pehmed järgmisel päeval? tahaks neid ette küpsetada..aga kardan ega nad liiga kuivaks ei lähe? ehk saan panna nad kuskile millegi alla, et seda vältida? ette tänades :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need saiakesed jäävad hästi pehmed ning seepärast on need ka järgmisel päeval mõnusalt pehmed. Nii, et võib vabalt eelmisel päeval need valmis teha. Vahetult enne serveerimist võib ju kergelt need veel ahjus soojaks teha:) Peale küpsetamist piserdada kergelt veega ning panna rätiku alla jahtuma. Kui saiakesed on jahtunud siis panna kilekott ümber kuivamise vältimiseks!

      Kustuta
  6. Suur-suur tänu samm sammu juhendite eest. Ma nii murdsin pead kuidas neid kaneelirullide puhul teha. Eks natuke kommentaarides sirvimist tuli kasuks. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on tore, et siia postitusse jõudsid. Ma olen mitu inimest siia suunanud, kes on mõelnud, et kuidas neid kaneelirulle siis täpselt vormida:)

      Kustuta
  7. Mul jäi miskipärast tainas nii õline, kui lisasin või peale jahu. Kas iseenesest võib või lisada ka toasoojas ja vedelas olekus enne jahu panekut piima sisse?
    Kui muffinivormide sees teha ei taha, siis kas nad peavad plaadil olema kindlasti üksteisega väga kõrvuti? Kui teha siis nagu tavalisi rulle.
    On mingi vahe ka, kas kasutada kuivpärmi või presspärmi? Mul miskipärast selle esimesega ei kipu tainas hästi kerkima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Põhimõtteliselt võib ka nii toimida (enne või, siis jahu), kuid ma ei soovita selle retsepti puhul võid ära sulatada.
      Sellise kujuga saiakesed jäävad hästi pehmed ja maitsvad, mis on ka järgmisel päeval, nagu äsja küpsetatud. Kui valmistada nagu tavalisi rulle, siis ei jää lõpptulemus nii mahlane ja maitsev.
      Selle retsepti puhul võib kasutada nii kuivpärmi kui ka presspärmi:)

      Kustuta
  8. Olen suur kaneelisaiade fänn ja vahelduseks otsustasin neid teha. Suht... pettumus, kahjuks. Mandli maitset ei jää üldse ja saiake on lihtsalt ääretult magus (kuigi panin täidisesse 25 g vähem suhkrut). Ilmselt sobiks mandlikreem sinna vahele paremini, kui ma seda ainult teha oskaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui maitse liialt nõrk tundus, siis võib kasutada hoopis martsipani suhkru asemel!

      Kustuta
  9. Kas martsipani ja pohladega pole proovinud neid teha? Olen ise suur martsipani-pohlakringli fänn ning mõtlesin proovida sama täidist ka saiakeste puhul, kuna perele meeldivad väga just selliselt punutud muffinivormis saiakesed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muidugi on martipani-pohlade kooslus imehea ning julgustan proovima. Nende saiakestega on ju nii, et baasretsept on siin olemas ning täidiseks võib oma äranägemise järgi lisada seda, mis meelepärane.)

      Kustuta
  10. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  11. Oo, mis hea mõte! Mandlitega lähevad nii tegemisele asap 😍. Kaneelisaiad suured lemmikud. Olen teinud ka mooniseemnetega neid, nii nii hea retsept ☀️

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, tegelikult saab ju baasretsepti kasutades täidiseks pista mistahes meelepäraseid komponente. Mandlitäidis on üks minu lemmikutest. Kergelt martsipanine, samas olemuselt nii lihtne.

      Kustuta
  12. tere
    Tekkis selline küsimus mida annab kui sa täidisel või ja suhkru ära vahustad. Kas seda peab kindlasti tegema või ei ole kohustus.

    VastaKustuta
  13. Vastused
    1. Ikka võib. Minule endale meeldib aga nii, nagu siin olen õpetanud. Nii jäävad need mahlasemad:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails