16. september 2017

Õunakoogipuder ning selle blogi õunakookide TOP5

Igasugused õunaroad on hetkel paljudes koduköökides väga päevakorras. Ka siit blogist otsitakse hetkel eriti just neid retsepte, mis seotud õuntega. Enamasti on nendeks retseptideks just lihtsad kodused õunakoogid ning neid leidub siin blogis ohtralt. Läbi aegade on siin blogis üheks kõige populaarsemaks retseptiks "Lihtne ja maitsev õunakook" ning ka sel aastal selle küpsetise populaarsus ei ole kindlasti väiksem. Siin blogis on aga veel nii palju mõnusaid õunakoogiretsepte! Millised neist on aga kõige külastatumad?! Kui on huvi, siis alljärgnevalt selle hooaja kõige populaarsemate õunakookide esiviisik:

Õunakoogi TOP5:

1. Lihtne ja maitsev õunakook - nagu ennist mainisin, siis see kook on selle blogi üks populaarsemaid retsepte üldse ning polnud kahtlustki, et ka sel hooajal on see kook esimesel kohal!

2. Lihtne kohupiima-õunakook - See kook valmib Juubeli tordipulbriga ning on tõesti väga mahlane ja hea. Seda kooki on ka väga lihtne valmistada!

3. Lihtne rabarberikook - Tegemist on algselt küll rabarbereid sisaldava biskviittainast valmistatud küpsetisega. kuid kui rabarberite asemel kasutada hoopis õunu, siis toimib see kook sama edukalt!

4. Kodune iirise-õunakook - Jälle üks väga-väga lihtne koogiretsept, milles maitseüllatust tekitavad koogi sisse peitunud lehmakommid!

5. Üks kodune õunakook - vot see on üks väga mõnus kook - mahlane, samas mõnuse puruse olekuga. Ma mäletan, et kui 3 aastat tagasi selle retsepti avaldasin, siis pälvis see palju tähelepanu. Tundub, et ka sel aastal saab see koogike oma teenitud tähelepanu:)

Ütleme nii, et eelolevad koogid on kõik väga head ning kõiki neid ühendab kindlasti valmistamise lihtsus. Millised on aga teie lemmikud õunakoogid?


See postitus on aga tegelikult pühendatud õunakoogipudrule. Täpset retsepti siin kogustena kirjas ei ole ning seetõttu võiks see olla pigem üheks mõnusaks idee-allikaks. Kaerahelvestest valmistan ma kodus väga tihti hommikusööki ning enamasti panen kaerahelbed veega likku juba eelmisel õhtul. Nii valmib järgmisel hommikul puder kiiremini, kuna helbed on üleöö parajalt pehmeks ligunenud. (lihtsalt väike nipp neile, kel hommikusel ajal kiire on;)) See puder maitses hästi kõikidele. Ka aastane pisineiu küsis juurde peale seda, kui suur kauss hommikusööki oli tühjaks söödud. Suhkrut ma siia toitu ei lisanud, kuna õunad ja rosinad jagavad magusust juba piisavalt. Samuti annab maitset kaneel ja kardemon, mis õuntega imehästi kokku sobib. Pisut soola on samas aga kohustuslik, kuna toob kõiki maitseid selgemini esile. Lisandiks pudru peale panin pisut kodust maasikamoosi, kaneeli ning maapähklivõid. Viimane on minu arvates küll selline kohustuslik lisand mis tahes pudru peal:)

(täistera)kaerahelbeid
vett
näpuotsatäis soola
poetäis rosinaid
3-4 magusamapoolset õuna (koorida pole vaja), kolme sööja kohta
väike sorts kookos- või mandlipiima
näpuotsatäis kaneeli ja kardemoni


Peale:
maasikamoosi, maapähklivõid, kaneeli...


Selleks, et puder kiiremini valmis saaks, võid kaerahelbed eelmisel õhtul koos veega likku panna. Vesi võiks kergelt kaerahelbeid katta. Järgmisel päeval tõsta pott tulele. Lisa sool ja rosinad ning lase keema tõusta. Riivi potti õunad ning lase seejärel kesmisel kuumusel toidul podiseda seni, kuni kõik on meeldivalt ühtne. Vahepeal lisa pisut kaneeli ja kardemoni. Vajadusel võid lisada valmistamise ajal pisut vett, kui kaerahelbed kogu vedeliku endasse tõmbavad.
Selleks, et puder pisut kreemisem saaks, võid lõpu poole lisada ka pisut kookos- või mandlipiima, kuid see pole kohustuslik! Serveeri koos meelepäraste lisanditega.


2 kommentaari :

  1. Aitäh retseptide "konsentraadi" eest. Mulle meeldib lapsepõlvekodus saadud kiirlehttaigna õunakook (plaadikook, kaetud) ja siis meeldib veel pehme pärmitaigna (selline lusikaga laiali aetava) peale pandud väikesed õunatükid ja peale puru (suhkur-jahu-või). Mõlemad koogid head mahlased. Kaunist septembrit! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kontsentraat sobib seda retsepti kirjeldamaks nii vahvasti:)
      Kusjuures minule on viimasel ajal meeltmööda plaadikook, mis koosneb muretainast, mis on nii põhjaks kui ka katteks ning selle vahel on siis kaneeli ja suhkruga segatud õunad. Küpsetatult maitseb nagu õunapirukas:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails