28. oktoober 2008

Tarte Tatin

/Prindi retsept/

See on siis nami-nami järjekordne kooskokkamise teema. Selle koogi tegemist olin edasi lükanud juba pikka aega. Eks ikka põhjusel, et kartsin kuidas kook ilusti tervena taldrikule kummutada, sest selline karamelline kate võiks ju kergelt põhja külge jääda. Muidugi ei olnud mul ka sobivat küpsetusvormi, millega kooki valmistada, sest tavalised lahtikäivad vormid siin ei sobi (vedelik imbub läbi) ning vorm peab kannatama lisaks ahjus küpsemisele ka pliidikuumust.
Lõpuks sai siis küpsetis tehtud. Koogi katte juhised võetud nami-namist. Põhi aga enda sulest. Praepanni tuunimise tagajärjel sai tavalisest pannist Tarte Tatin koogivorm:D (kasutasin ca 20 cm läbimõõduga panni) Oh seda õnne kui kook ümberpööramisel lausa täiuslikult koogialusele sai kummutatud. Ja välimus nägi välja ka nagu miljon dollarit. Nii, et kartusest ongi üle saadud ja õhtu magusalt sisustatud.....Jätku kooki!


Taigen:
4,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 spl suhkrut
näpuotsatäis soola
175 g võid
1 muna

Kate:
75 g pehmet võid
75 g suhkrut (võib olla pooleks demerara või fariinsuhkruga)
700g - 1 kg hapukamat õuna


Taigna valmistamiseks sega omavahel jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool. Haki juurde võitükikesed ning sega. Kõige lõpuks lisa muna ning sega korralikult. Pane taigen külmkappi katte valmistamise ajaks.

Koori õunad, eemalda seemnekoda ja lõigu õunad suuremateks sektoriteks. Sulata pliidil vormi sees (sama vorm läheb ka ahju) või, lisa suhkur ning kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud ja suhkur karamelliseeruma hakkab. Lao puhastatud õunapoolikud tihedalt teineteise kõrvale vormi põhja sulanud suhkru-või segusse, lõikepind ülespoole.Küpseta mõõdukal tulel pliidi peal umbes 10 minutit, kuni on näha, et õunad pehmenema hakkavad.

Rulli eelnevalt valmistatud taigen kettaks ja aseta vormi peale nii, et õunad oleks kaetud. Ülejäänud taina ääred suru õunte ja koogivormi servade vahele. Küpseta 225kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni pealispind on kuldpruun. Lase koogil enne väljakummutamist ca 10 minutit vormis jahtuda. Siis kata koogivorm taldrikuga, pööra kiiresti teistpidi ja kummuta kook taldrikule. Serveeri jäätise või vaniljekastmega.

2 kommentaari :

  1. Rõõm lugeda, et õnnestus - ja et Sa nüüd tead, et Su pann multifunktsionaalne on :)

    VastaKustuta
  2. kook juba otsas:( ei saanud kuidagi käsi sellest eemale..

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails