4. mai 2011

Umbrohutoidud - kiire nõgesepesto

/Prindi retsept/

Avastasin täna hommikul aias tõelise nõgese koloonia. Korra köögist läbi, käärid pihku ja õue tagasi nõgeseid korjama. Iga kevadega on mul ühe rohkem tunne, et kevadeti täidan kergelt niitja eesmärki. Noori naadilehti on rohkesti aias vähendatud, paar päeva tagasi sattusid mulle korjamiseks ette võilillelehed, täna-homme olen nõgeselainel, nii et umbrohuga söögitegemine on praegu esmatähtis. Ma juba ootan varahommikusi päikeselisi turulkäike, kus igasugu hooajalist toidukraami saab endale hommikusöögiks ning terveks päevaks soetada. Pealegi ostsin endale paar päeva tagasi uhiuue ratta - kergelt retrohõngulise, eest suure korviga, kuhu igasugu turukraami saab ära mahutada mahutada. Nii, et vaim on valmis, korviga ratas ka olemas, puudu on vaid hommikused kauplejad turuplatsilt....oehh ootan. Niisiis - nõgesepesto, lihtsalt suurepärane, mida kõike umbrohust teha võib. Minule meeldib valmistada sellist paksemat pestot, veidi sellise määrde sarnast, sest võin kinnitada, et röstsaial on see imemaitsev.

Pealegi on nõges väsimuse peletaja, kõhuvalude ja verejooksude alandaja. Loomulikult on nõges suurepäraseks energiaallikaks, mistõttu sobib kevadperioodil toidus tarvitamiseks hästi. Kasutasin selles pestos tavapärase seedermänniseemnete asemel kergelt pannil röstitud india pähkleid. Valmis pestot on hea väikese purgina külmkapis hoida (ära selle tarvitamisega liiga kaua aega venita) ning siis tarbida saia-leivakattena, pasta kastmes, kala valmistamisel, soolastes küpsetistes jne.


75 g nõgeselehti
75 g india pähkleid,

75 g parmesani
(eelistagem Valio Fortet)
0,75-1dl oliiviõli
*
0,5 küüslauguküünt

meresoola (maitse järgi)


Vala nõgeselehed üle keeva veega, lase ca 3-5 minutit seista ja seejärel kurna korralikult. Rösti pannil pähkleid paar minutit ning pane kõik koostisained mikserisse. Mikserda ühtlaseks. PS! Selleks, et mitte kõrvetada saada korja nõgeseid kummikinnastega.

*Minule meeldib selline paksem ja tihkem pesto, kuid selle konsistentsi saab reguleerida oliiviõli kogusega.

Teised blogardid:
Piret tegi hiljuti võilillepestot
Mari-Liis tegi ka võilillepestot

10 kommentaari :

  1. Roheline pesto sobib kenasti peenemustrilise sinise laudlinaga ning näeb tänu sellele veel isuäratavam välja.

    VastaKustuta
  2. Kaunid-kaunid pildid. Mul endal aias nõgesed ei kasva nii, et plaanin väiksele jalutuskäigule minna. Piltide järgi tõotab hea tulla :)

    VastaKustuta
  3. Nõgesepesto tuli hää, nii et kindlasti soovitan selle valmistamiseks nögeseid otsima minna. Asi on seda väärt:)

    VastaKustuta
  4. Tegin nõgesepesto ära ja kirjutasin sellest ka oma blogis. Aitäh retsepti eest :)

    VastaKustuta
  5. tere , selline küsimus , et äkki teate kui kaua see säilib .
    isuäratav näeb välja küll . kindlasti proovin järgi.

    VastaKustuta
  6. Eks see nii ole, et ega pestod väga kaua säilida ei taha. Soovitaksin ära tarbida selle 3 päevaga.... aga samas ei tohiks see väga suur probleem olla. Natuke salatisse, natuke võileivale ja natuke grill-liha juurde - ja ongi otsas:)

    VastaKustuta
  7. Just täna hommikul tegin ka seda pestot :) Panin isegi vähem oliiviõli - 25g. Ülihea pesto igal juhul! Aitähh retsepti eest!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails