8. september 2010

Laisa inimese Õunapirukas

/Prindi retsept/

Minu vingumist õunte vähesusse on nii mõnigi kuulnud, sellegipoolest küpsetab minu ahi praegu rohkelt õunaküpsetisi. Tegelikult panen lootused õunte saamisele oma vanemate kodu õunapuudele, mille otsas on ämbritäis taliõunu kasvamas. Moosi ja hoidiseid nii väga enam õuntest teha ei viitsigi, arvestades fakti, et minu moosikeldre riiul on küllastunud erinevatest kompottidest, moosidest ja mahladest Alljärgnev pirukas väljus minu ahjust tänu Postimehe artiklile. Soolase ja magusa maitse on ikka proovimist väärt .Piruka võid valmistada ühe suure või lõigata tainast ristkülikud ning küpsetada valmis pisemad pirukad ....Head isu ja lihtsat koogitegu!


400 g pärmi-lehtainast
4-5 (magusamat) õuna

2 tl suhkrut
100 g sinihallitusjuustu

1 muna (määrimiseks)


Laota valmis-rullitud tainas ahjuplaadile. Lõika see ca 10 ristkülikuks. Tee noaga taignale ca 2 cm kauguselt äärtest sisselõige (jättes taigna täienisti läbi lõikamata)*. Puhasta, koori ja viiluta õunad ning laota taignale. Raputa peale suhkrut. Seejärel murenda sinihallitusjuust väikemateks tükkideks ning laota õunte peale. Määri taignaservad munaga ning seejärel küpeta 180 kraadi juures 15-20 minutit.

* Kui valmistad ühe suure plaadikoogi, siis jäta pirukas ristkülikuteks lõikamata, edasi toimi samamoodi.

8 kommentaari :

  1. Tegin eile õhtul seda pirukat. Väga mõnus jäi. Meespool ütles küll, et õunad oleksid võinud olemata olla, aga mulle just meeldis see, et õun on magus ja seejärel tuleb sinihallitusjuustu soolasus. :) Eriline!
    Tegin mõni päev tagasi ka Rannamõisa kodulehel prantsuse kuu esimese retsepti järgi kana ja kartulivormi. Ramekiinvormides kartulivorm oli väga maitsev (tegin kõrvitsata selle puudumisel). Ikka suured tänud! :)

    VastaKustuta
  2. Vot, minu mees krimpsutas ka nina, aga kuna ta magusa-soolase kooslust koos vihkab, siis ei lase ma sellest häirida, ise olin jube õnnelik sellise maitse ja piruka õnnestumise üle.

    VastaKustuta
  3. see nüüd küll Sinu retsept ei ole, ma olen seda kooki teinud juba 2-3 aastat ja minu sõpruskonnas on see juba ammu levinud.

    VastaKustuta
  4. Tõsi ka? Ise arvasin küll ühel hommikul, et pähe tulnud hea idee tuleb teostada.
    Pole õuna-sinihallituspirukat kuskil kohanud, nii et ei saa mitte kuidagi vastutada kõigi nende retseptide ja küpsetiste eest mis erinevates kodudes valmivad.

    VastaKustuta
  5. Tegin samuti seda pirukat ja tulemus oli maitselt tõesti huvitav. Kasutasin külmutatud pärmi-lehttaigent, kuid kui taigen üles sulas, oli seda väga raske lahti laotada ja rullida. Lehttaina moodi see lõpuks küll ei jäänud. Kuidas peaks sellise tainaga käituma?

    VastaKustuta
  6. Tundub, et lasid taignal liiga ära sulada. Pärmi-lehttaigen peaks siiski rullimisel veidi külm olema, nii ei sula kihistamisele kaasa aitavad võikihid taigna vahel ära ning lõpptlemus jääb kihiline.

    Üldiselt peab tainast sulatama järk-järgult - ühesõnaa tõstma sügavkülmast külmkappi ning seejärel toatemperatuurile. Mina tavaliselt tõstan taigna külmkappi sulama ning hommik hakkan kohe rullima ja küpsetama.

    VastaKustuta
  7. Tänud õpetussõnade eest! Pean ütlema, et kõik retseptid siin blogis tunduvad nii ahvatlevad, et muudkui küpsetaks... Järgmisena proovin teha ploomikooki:)

    VastaKustuta
  8. Loodetavasti oli ka abi. Ma võin öelda, et koostöös Farmiga on mul valminud paar vägagi maitsvat koogiretsepti, mida kindlasti ka siia lähipäevil postitan:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails