20. september 2010

Sügisene seenepirukas

/Prindi retsept/

Alates septembri keskpaigast võib kohata minu retsepte ka farmi.ee kodulehel. Nimelt, koostöös Farmiga valmib minu köögikeses kuni aasta lõpuni päris mitmeid maitsvaid retsepte, millega saab tutvuda esmajoones Farmi kodulehel (sellesama seenepirukaga saab tutvuda ka siin). Püüan olla võimalikult tubli ning need ka siia postitada. Mitmed retseptid on juba valminud ning ports hõrgutisi kohe-kohe valmimas:)

Miskipärast tean päris mitmeid tuttavaid, kes on seenel käies metsa eksinud, paaril tuttaval on järelkäinud päästeteenistus. Ega ma isegi selles suhtes parim näide heast orienteerujast ei ole. Suutsin nii sügavale metsa jalutada, et maanteele oli oma kolmeveerand tundi kõndimist. Kõndimishoogu pidurdas muidugi ilmatu suur seenekorv. Selle aasta seeneralli tõttu arvan, et igas kodus on see aasta tehtud vähemalt korra ühte korralikku seenepirukat. Siinpoolt minu versioon, mida kõige õigem oleks nimetada seene-kohupiimapirukaks. Igati maitsev ning teenib väärilise koha minu lemmik-seenepirukate nimekirjas.


250 g keedukartuleid
100 g toasooja võid

3 dl nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl suhkrut

0,5 tl soola


Täidis:

1 sibul, peeneks hakituna

300 g kupatamist mitte vajavaid seeni

60 g võid

1 sl jahu

250 g teralist kohupiima

peotäis salveid

peotäis estragoni

1-1,5 tl soola


Kate:

150 g riivitud juust

2 dl rõõska koort (10%)

2 muna

näpuotsatäis soola


Põhja valmistamiseks sõtku kahvliga kartulid puruks, lisa toasoe või, jahu (segatud küpsetuspulbriga), sool ja suhkur ning sega ühtlaseks taignaks. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderatud ahjuvormi (kastasin 25x17cm suurust vormi) ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Prae sibul õlis klaasjaks, lisa seened ning prae seni, kuni seentest eraldunud vesi korralikult aurustub. Seejärel lisa seentele või ning lase sulada. Sega sisse 1 sl jahu ja tõsta pann tulelt. Lisa kohupiim peeneks hakitud ürdid ja sool ning sega kogu mass ühtlaseks. Aseta seene-kohupiimamass koogivormi. Raputa peale riivjuustu. Sega omavahel rõõsk koor ning munad, maitsesta ning vala siis pirukale kõige peale. Küpseta ahju alumises osas 200 kraadi juures 40-45 minutit.

7 kommentaari :

  1. Äge! Farmi tooted on super head. Kui võimalik, kasutan alati just neid. On olnud juhuseid, kui ma olen ühest poest ära ostnud kogu Farmi kohupiima ;)

    VastaKustuta
  2. Hästi huvitav retsept.Kohe kui vegan-nädal möödas,katsetan:)

    VastaKustuta
  3. jah, Farmi toodete kohta pole halba sõna öelde.

    Maria - tead plaanisin ka vegan-nädalast osa võtta, aga näe aega pole, kahju muidugi.

    VastaKustuta
  4. Ragne,kas ma saan õigesti aru,et kõigepealt seenekiht,siis kohupiimasegu,siis juust ja siis muna-kooresegu?

    VastaKustuta
  5. Ei, kohupiimasegu ja seened tuleb kokku segada ning laotada põhjale, selle peale siis muna-kooresegu.

    Ahjus muutub kohupiimasegu alguses vedelaks nii, et seened vajuvad allapoole, nagu pildil näha. Nii, et sega seened ja kohupiimasegu kokku:)

    VastaKustuta
  6. Tehtud!
    Väga hea oli,abikaasa ka kiitis.Ma oleks tahtnud isegi tugevamat seenemaitset.Tegin seekord kitsemamplitega.Järgmine kord proovin soolaseentega.Ürdid ja kohupiim sobisid ka kohe hästi pirukasse.Nii et,kiidame:)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails