19. november 2009

Kõrvitsasalat


Peab ütlema, et see nädal on täielikult möödunud kõrvitsa toitudega. Täna valmistasin näiteks hetke inspiratsiooni ajendil ülimaitsvat kõrvitsa-saiasuppi kahe juustuga ning varsti panen retsepti ka blogisse kirja – järgmine kord hea kohe blogist retsepti vaadata. Praegu aga panen kirja eile valmistatud kõrvitsasalati retsepti, mis on mul kasutusel kolmandat aastat järjest. Kõrvitsasalat on üks mu lemmikhoidistest ja tuleb välja et ka lapse lemmik, sest eile pistsime kahe peale terve purgi kõrvitsasalatit kõhtu, nii hea. Üldiselt jälgin järgnevat retsepti, aga no kui mõni nelgitera rohkem läheb ei ole ju hullu, nii täpselt neid ikka üle lugeda ei viitsi.


2,2 kg kõrvitsat (puhastatuna)
2 l vett
7-8 sl äädikat (30%)
650 g suhkrut
ca 12 nelgitera

ca 12 vürtsitera
3-4 kaneelipulka

Pane puhastatud ja tükeldatud kõrvitsakuubikud koos vee ja äädikaga ööseks likku (nii jääb kõrvits krõmps, ega lähe keetes lödiks). Seejärel lisa ülejäänud ained ning keeda keskmisel kuumusel umbes tund või seni kuni kõrvits on parajalt pehme. Pane kuumalt ettevalmistatud purkidesse (jälgi, et igasse purki ka nelgitera saaks).

77 kommentaari :

  1. Suur tänu väga hea retsepti eest! Meil on sellel aastal esimest korda aias kõrvits ja panin ta purku täpselt Sinu juhiste järgi - väga väga maitsev tuli!

    VastaKustuta
  2. See on nii tore, et meeldis, Mul kõrvitsariiul muidugi marineeritud kõrvitsatest tulvil, kuid oktoobris peaksin saama veel ühe kõrvitsa, nii et mõne aja pärast lõikumine-koorimine-tükeldamine jälle ees:)

    VastaKustuta
  3. Liiga hilja sattusin siia lugema. Kõrvits põhimõtteliselt purgis m i n
    g i l viisil. Ei teadnud,et on parem seista lasta,aga tuleb uus sügis...

    VastaKustuta
  4. Kindlasti soovitan lasta seista, nii kõrvitsal kohe teine maik juures... nii et järgmise aastani:)

    VastaKustuta
  5. Selle retseptiga olen väga rahul. Tuli täpselt õige maitsega kõrvits. Jälle tänan! Terje.

    VastaKustuta
  6. Palun palun, minul uuel nädalal VEEL üks kõrvitsategu ees:)

    VastaKustuta
  7. Ragne, suur tänu selle retsepti eest! :)
    No tõesti tuli hea kõrvits sinu retsepti järgi: parajalt krõmps ja väga-väga maitsev.
    Sinu retsepti järgi hakkan ka järgnevatel kõrvitsahooaegadel toimetama - vot nii hää tuli.

    VastaKustuta
  8. rõõm kuulda! Kusjuures ma eile terve õhtu lõikusin ühe imesuurt kõrvitsat tükkideks ja panin äädikaga seisma, täna läheb keetmiseks:)

    VastaKustuta
  9. Tahaksin teada kui kaua maksimaalselt kõrvitsatükkidel marinaadis seista lasta võib? Kas on OK, kui hommikul panen ja õhtul peale tööd keedan, või on sel juhul aeg liiga pikk?

    VastaKustuta
  10. Aeg liiga pikk küll ei ole, pigem soovitaksin ikka eemine õhtu marinaadi panna ning siis järgmine päev peale tööd valmis keeta.

    VastaKustuta
  11. Tegin esimest korda kõrvitsat ja samuti sinu retsepti järgi ja see tuli lihtsalt võrratu! :)

    VastaKustuta
  12. kas suhkur tuleb hommikul koos maitseainetega või õhtul

    VastaKustuta
  13. Suhkur tuleb lisada koos maitseainetega ehk siis kui keetma hakkad kõrvitsakuubikuid.

    VastaKustuta
  14. Vaikselt on aasta mööda läinud ja uued kõrvitsad käes... esimene ports keeb, retsept oli õnneks favoritesis alles:)

    VastaKustuta
  15. Minul veel kõrvitsaid pole, aga retsept läheb ka kasutusse:) Kõrvitsa terviseks:)

    VastaKustuta
  16. Väga hea tuli. Meil pole kõrvitsasalat kunagi välja tulnud, lausa jäleda maitsega on olnud. Küll oleme teinud ema retsepti järgi, küll vanaema oma järgi, küll ise improviseerinud.
    Nüüd jään selle retsepti juurde kindlaks. Praegu söön eilseid ülejääke, mis purki ei mahtunud.

    VastaKustuta
  17. Kas kaneelikoor tuleb koos kõrvitsaga purkidesse panna või on see vajalik ainult keetmise ajal maitse andmiseks? Pole varem kaneelikoort kasutanud nii et ei tea nimelt kuidas see pärast keetmist jääb...

    VastaKustuta
  18. Anonüümne - mina jätan endale tavaliselt meelega neid kõrvitsa ülejääke, et siis ennast marineeritud kõrvitsaga kostitada;)

    Anu - kui tahad kaneelisemat kõrvitsat, siis pista see purki - meeles aga tuleb pidada seda, et kaneelikoor (sama teeb ka nelk) värvib selle ümber olevad kõrvitsatükid tumedaks. Muidu võid aga kaneelikoore purki lisamata jätta.

    VastaKustuta
  19. Aasta 2011 ja jälle oktoober, aga sinu retsept läheb aina paremaks. :D
    Mis mulle eriti meeldib: vedeliku ja kõrvitsa kogus on tasakaalus - jagub täpselt purkidesse.
    Tervitab
    Dee

    VastaKustuta
  20. Tervitused Dee:) kusjuures, see sama kõrvitsasalat on hetkel minu blogis üks külastatavamaid retsepte;) vanaema retseptid on väärtuslikud...

    VastaKustuta
  21. Tegin oma kaks viimast kõrvitsat sinu retsepti järgi, Ragne, ja pean tunnistama, et sellest sai minu kõige parem kõrvitsasalat. Alati olen ise improviseerinud ja kõrvits on saanud kas liiga äädikane või liiga magus. Kuid selle retsepti järgi saab kõrvits on täpselt paras. Edaspidi jään kindlasti seda järgima. Suurimad tänud!

    VastaKustuta
  22. Tegin ka kõrvitsat ja üllatus, väga hea tuli. Üllatus just seetõttu, et olen väga vilets kokkaja....aga seekord isegi mees kiitis, vot, see juba on midagi! Kõike head! Helve

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui õnnestus, eriti hea, et ka meespoolele meeldis. Minul juba ka see aasta üks laar kõrvitsat tehtud:)

      Kustuta
  23. tere...just nüüd tükeldasin kõrvitsa:) ja valmis sinu retsepti katsetama...aga tekkis küsimus.Kas vürtsid panen ka koos äädikaga seisma või alles vahetult enne keetmist?

    VastaKustuta
  24. Kõrvitsakuubikud lähevad alguses ainult koos vee ja äädikaga seisma. Vürtsid lisad hiljem, siis kui keetma hakkad:)

    VastaKustuta
  25. Ja see äädikas püsib seal ilusti nagu vaja? Ära ei aura , et hiljem keetes lisama peaks?

    VastaKustuta
  26. Hakkan ka selle imelise retsepti järgi täpsustama!eelmisel aastal läks vussi!!

    VastaKustuta
  27. Ja seda pole veel küsitud: kas marinaad koos kõrvitsatükkidega võib seista ka toatemperatuuril või peaks eelistama jahedamat kohta?
    Sain just kõrvitsa tükeldatud ja ootan homset, et saaks salatit maitsma hakata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Marinaad võib vabalt toatemperatuuril seista, juhul muidugi, kui toas liialt palav ei ole:)

      Kustuta
  28. Imeline sai sel korral salat !! olen väga rõõmus hea retsepti eest!! tänud

    VastaKustuta
  29. Ega ei oska kommenteerida, kui on 5 liitrit kõrvitsat puhastatuna ja tükeldatuna, mis see kilodes olla võib. Kahjuks ei ole millegagi kaaluda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks ei oska nii täpselt öelda. Küll aga ma võin julgustuseks öelda, et üldjoontes käib selle salati valmistamine täiesti tunde järgi. Vesi peab kergelt kõrvitsakuubikuid katma ning marinaad peab jääma parajalt äädikane.

      Lõpptulemusena pean marinaadi maitse jääma tugev, aga ikka selline, et endale meeldiks ning liiga pealtükkiv ei oleks.

      Kustuta
  30. Suurepärane retsept, aitäh Ragne!
    Tegin oma elu esimese kõrvitsasalati ja lihtsalt... oivaline!

    VastaKustuta
  31. Olen Helve ja kokkamises vatamata vanusele üsna äpu aga: TORE; ET RAGNE ON OLEMAS!!!
    Salat väga hea! Ragnele häid jõule ja suur aitäh.

    VastaKustuta
  32. Tere Ragne! Mis Sa arvad, kas salatisse kõlbab ka külmutatud kõrvits? Sain nimelt äsja värsket kõrvitsat, aga sügavkülmikus on suurem kogus kõrvitsatükke, mida olen kasutanud pudru ja püreesuppide tegemiseks, kuid nagu näen, maitseb lastele marineeritud kõrvits rohkem. Et kas võiks värskele kõrvitsale ka sügavkülmututatut hulka panna või ei tasuks seda teha?
    Teine küsimus: mitu purki (või liitrit) sellest retseptis antud kogusest salatit saab?
    Tänan ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus,

      Kindlasti ära kasuta marineeritud kõrvitsa tegemisel külmutatud kõrvitsat. Püüa see lihtsalt suppides, pirukates ja kookides ära kasutada;) Ma kahjuks ei oska nii täpselt öelda, kui palju sellest kogusest saab, kuna ise teen juba pikka aega marineeritud retsepti tunde järgi - nii palju kui on kõrvitsaid, siis nii palju teen ka sedasama salatit:) küll aga mõned purgid täituvad küll selle kogusega;)

      Kustuta
  33. Selline küsimus, et kui mitmesse purki(kui suurtesse purkidesse) see 2,2kg kõrvitsat koos marinaadiga ära mahub?? teaks arvestada, kui suuri ja kui palju purke vaja läheb...
    kas nelgitera, kui ta purki lisada, ei tee kõrvitsat tumedamaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise teen kõrvitsaid tunde järgi. Pakun, et selline kogus mahub u 3-4 purki ära.

      Nelk teeb tumedamaks need kõrvitsatükid, mis nelgiga kokku puutuvad.

      Kustuta
  34. Ka mina valmistan see kord sedasi nagu siin kirjas :)

    VastaKustuta
  35. Tänan.

    Head kõrvitsad tulid.

    Taavi.

    VastaKustuta
  36. Olen paar ringi seda head retsepti kasutanud,täna lisasin muskaati(selle koguse kohta ühe riivitud pähkli) ja tükeldasin ingverit.Meile jõuludeks üks vana kommunist tõi sellist kõrvitsat,päris hea krehvtine, kui julgete,proovige ka!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. aitäh idee eest:) Ingver tundub mulle pisut võõras, aga muskaatpähkliga proovin kindlasti!

      Kustuta
  37. Tuli tuhin üks suur hiigelkõrvits täna purki ajada, aga kuna mul on riiulis ainult õunaäädikas, siis kuidas see sobituks ja kui, siis millises koguses?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle kõrvitsahoidise tegemine on nii tunde küsimus. Peab lihtsalt maitsma marineerimisvedelikku, et seal oleks piisavalt magusust,parajalt happelisust jne. Kui kasutada õunaäädikat, siis tuleks äädikakogust kindlasti suurendada. Aga ikka maitse järgi:)

      Kustuta
  38. Tere! Tegin eelmisel aastal enne jõule selle retsepti järgi. Tuli parim kõrvitsasalat, mida ma saanud olen. Ka lastele ja abikaasale maitses see väga. Nad lihtsalt sõid seda ilma mingi muu lisandita. Ja nõnda iga päev. Siis peitsin ühe purgi ära, et jätkuks ka jõuludeks. Aitäh selle retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on nii tore kuulda, et see retsept meeldib.

      Kustuta
  39. Suur aitäh retsepti eest! Väga maitsvad kõrvitsad tulid selle retsepti järgi!

    VastaKustuta
  40. Tundub väga hea retsept :) aga kas valget suhkrut v6iks proovida asendada naturaalse pruuni suhkruga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise pole proovinud, kuna olen kindlaks jäänud vanaema retseptile, aga loomulikult võib asendada. Marinaad ei etule siis nii selge, aga ega maitse sellepärast halvem ei ole:)

      Kustuta
  41. Mina tegin ka. Panin oma vanaema järgi apelsinikoort ka natuke. Elukaaslane sööb põhimõtteliselt korraga purgi tühjaks kui see lahti on tehtud :D Aitähh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore:) Mul on umbes sama lugu - kui purk lahti tehtud, siis see on mõne aja pärast tühi!

      Kustuta
  42. Aitäh Ragne suurepärase kõrvitsasalati retsepti eest :) Teen selle sama retseptijärgi juba mitu aastat. Lihtsalt nii hea on! Ja no purk süüakse kohe ju tühjaks ka :)

    VastaKustuta
  43. Tere, minu abikaasa väidab, et kaneeli lisades jääb vedelik hägune. Mis teie arvate? Tänud! Siiri

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ei ole märganud, et kaneelipulk vedeliku nähtavalt hägusaks muudab. Nelgiterad küll võivad "värvida" lähedal olevat kõrvitsakuubikut, aga maitse sellest ei hhelvene:)

      Kustuta
  44. Tere, vabandust, pidi selliseks limaseks vedeliku hoopis tegema kaneel.
    Keetsin kuubikuid ligi 30 min ja minul keesid liiga pehmeks, kaotasin valvsuse :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga kas sa enne ikka äädikavees neid leotasid? Eelnev leotamine ei lase kõrvitsakuubikutel pehmeks minna:)

      Kustuta
  45. piiks,
    kas palsamiäädikas või õunaäädikas ka sobiks, et maole tervislikum oleks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole proovinud ja ei julge seetõttu soovitada. Mina olen kasutanud ikka seda klassikalist äädikat, mida siis veega lahjendan. Palsamiäädikat ma kohe kindlasti ei soovita. Õunaöödikaga võib proovida, aga arvan, et see lõpptulemus ei jää selline nagu peab:)Palsamiäädikas siia retsepti ei sobi.

      Kustuta
  46. Otsisin retsepti millega tuleks sama maitsega kõrvits nagu mu ema ja ämm teevad
    Kuna üks on haige ja teine on välismaal siis otsisin retsepti
    Ja sai täpselt sama hea

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda. Aitäh tagasiside eest!

      Kustuta
  47. Tegin ka selle retsepti järgi. Asendasin äädika õunaäädikaga. Õunaäädikas on 6x korda lahjem, seega suurendasin kogust kuus korda. Väga hea tuli. Tänud retsepti eest!

    VastaKustuta
  48. Hakkan just täna tegema kõrvitsasalatit, kuid kahtlen keemisajas...1 tund aeg.
    Kas seda ei ole liiga palju, mulle meeldivad nati krõmpsud kõrvitsatükid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas panid kõrvitsad ikka eelnevalt likku koos äädikaga? See aitabki hoida kõrvitsa krõmpsu:) keeta tuleb senikaua, kuni kõrvitsatükid on pehmed, aga krõmpsud, see oleneb muidugi kõrvitsa kogusest, kuid retseptis antud ajaga võib arvestada. Muidugi võid vahepeal kontrollida, kas kõrvitsatükid on kiiremini valmis saanud:)

      Kustuta
  49. Mina teen vastavalt retseptile aga keedan ka alati max 30 min. Muidu lähevad katkiseks...

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails