19. november 2009

Kõrvitsasalat


Peab ütlema, et see nädal on täielikult möödunud kõrvitsa toitudega. Täna valmistasin näiteks hetke inspiratsiooni ajendil ülimaitsvat kõrvitsa-saiasuppi kahe juustuga ning varsti panen retsepti ka blogisse kirja – järgmine kord hea kohe blogist retsepti vaadata. Praegu aga panen kirja eile valmistatud kõrvitsasalati retsepti, mis on mul kasutusel kolmandat aastat järjest. Kõrvitsasalat on üks mu lemmikhoidistest ja tuleb välja et ka lapse lemmik, sest eile pistsime kahe peale terve purgi kõrvitsasalatit kõhtu, nii hea. Üldiselt jälgin järgnevat retsepti, aga no kui mõni nelgitera rohkem läheb ei ole ju hullu, nii täpselt neid ikka üle lugeda ei viitsi.


2,2 kg kõrvitsat (puhastatuna)
2 l vett
7-8 sl äädikat (30%)
650 g suhkrut
ca 12 nelgitera

ca 12 vürtsitera
3-4 kaneelipulka

Pane puhastatud ja tükeldatud kõrvitsakuubikud koos vee ja äädikaga ööseks likku (nii jääb kõrvits krõmps, ega lähe keetes lödiks). Seejärel lisa ülejäänud ained ning keeda keskmisel kuumusel umbes tund või seni kuni kõrvits on parajalt pehme. Pane kuumalt ettevalmistatud purkidesse (jälgi, et igasse purki ka nelgitera saaks).

175 kommentaari :

  1. Suur tänu väga hea retsepti eest! Meil on sellel aastal esimest korda aias kõrvits ja panin ta purku täpselt Sinu juhiste järgi - väga väga maitsev tuli!

    VastaKustuta
  2. See on nii tore, et meeldis, Mul kõrvitsariiul muidugi marineeritud kõrvitsatest tulvil, kuid oktoobris peaksin saama veel ühe kõrvitsa, nii et mõne aja pärast lõikumine-koorimine-tükeldamine jälle ees:)

    VastaKustuta
  3. Liiga hilja sattusin siia lugema. Kõrvits põhimõtteliselt purgis m i n
    g i l viisil. Ei teadnud,et on parem seista lasta,aga tuleb uus sügis...

    VastaKustuta
  4. Kindlasti soovitan lasta seista, nii kõrvitsal kohe teine maik juures... nii et järgmise aastani:)

    VastaKustuta
  5. Selle retseptiga olen väga rahul. Tuli täpselt õige maitsega kõrvits. Jälle tänan! Terje.

    VastaKustuta
  6. Palun palun, minul uuel nädalal VEEL üks kõrvitsategu ees:)

    VastaKustuta
  7. Ragne, suur tänu selle retsepti eest! :)
    No tõesti tuli hea kõrvits sinu retsepti järgi: parajalt krõmps ja väga-väga maitsev.
    Sinu retsepti järgi hakkan ka järgnevatel kõrvitsahooaegadel toimetama - vot nii hää tuli.

    VastaKustuta
  8. rõõm kuulda! Kusjuures ma eile terve õhtu lõikusin ühe imesuurt kõrvitsat tükkideks ja panin äädikaga seisma, täna läheb keetmiseks:)

    VastaKustuta
  9. Tahaksin teada kui kaua maksimaalselt kõrvitsatükkidel marinaadis seista lasta võib? Kas on OK, kui hommikul panen ja õhtul peale tööd keedan, või on sel juhul aeg liiga pikk?

    VastaKustuta
  10. Aeg liiga pikk küll ei ole, pigem soovitaksin ikka eemine õhtu marinaadi panna ning siis järgmine päev peale tööd valmis keeta.

    VastaKustuta
  11. Tegin esimest korda kõrvitsat ja samuti sinu retsepti järgi ja see tuli lihtsalt võrratu! :)

    VastaKustuta
  12. kas suhkur tuleb hommikul koos maitseainetega või õhtul

    VastaKustuta
  13. Suhkur tuleb lisada koos maitseainetega ehk siis kui keetma hakkad kõrvitsakuubikuid.

    VastaKustuta
  14. Vaikselt on aasta mööda läinud ja uued kõrvitsad käes... esimene ports keeb, retsept oli õnneks favoritesis alles:)

    VastaKustuta
  15. Minul veel kõrvitsaid pole, aga retsept läheb ka kasutusse:) Kõrvitsa terviseks:)

    VastaKustuta
  16. Väga hea tuli. Meil pole kõrvitsasalat kunagi välja tulnud, lausa jäleda maitsega on olnud. Küll oleme teinud ema retsepti järgi, küll vanaema oma järgi, küll ise improviseerinud.
    Nüüd jään selle retsepti juurde kindlaks. Praegu söön eilseid ülejääke, mis purki ei mahtunud.

    VastaKustuta
  17. Kas kaneelikoor tuleb koos kõrvitsaga purkidesse panna või on see vajalik ainult keetmise ajal maitse andmiseks? Pole varem kaneelikoort kasutanud nii et ei tea nimelt kuidas see pärast keetmist jääb...

    VastaKustuta
  18. Anonüümne - mina jätan endale tavaliselt meelega neid kõrvitsa ülejääke, et siis ennast marineeritud kõrvitsaga kostitada;)

    Anu - kui tahad kaneelisemat kõrvitsat, siis pista see purki - meeles aga tuleb pidada seda, et kaneelikoor (sama teeb ka nelk) värvib selle ümber olevad kõrvitsatükid tumedaks. Muidu võid aga kaneelikoore purki lisamata jätta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga kas tavalist kaneelipulbrit ei või panna.Kui võib siis kui palju.

      Kustuta
    2. Pigem ei soovita, see ei lahustu ning teeb marinaadi häguseks.

      Kustuta
  19. Aasta 2011 ja jälle oktoober, aga sinu retsept läheb aina paremaks. :D
    Mis mulle eriti meeldib: vedeliku ja kõrvitsa kogus on tasakaalus - jagub täpselt purkidesse.
    Tervitab
    Dee

    VastaKustuta
  20. Tervitused Dee:) kusjuures, see sama kõrvitsasalat on hetkel minu blogis üks külastatavamaid retsepte;) vanaema retseptid on väärtuslikud...

    VastaKustuta
  21. Tegin oma kaks viimast kõrvitsat sinu retsepti järgi, Ragne, ja pean tunnistama, et sellest sai minu kõige parem kõrvitsasalat. Alati olen ise improviseerinud ja kõrvits on saanud kas liiga äädikane või liiga magus. Kuid selle retsepti järgi saab kõrvits on täpselt paras. Edaspidi jään kindlasti seda järgima. Suurimad tänud!

    VastaKustuta
  22. Tegin ka kõrvitsat ja üllatus, väga hea tuli. Üllatus just seetõttu, et olen väga vilets kokkaja....aga seekord isegi mees kiitis, vot, see juba on midagi! Kõike head! Helve

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, kui õnnestus, eriti hea, et ka meespoolele meeldis. Minul juba ka see aasta üks laar kõrvitsat tehtud:)

      Kustuta
  23. tere...just nüüd tükeldasin kõrvitsa:) ja valmis sinu retsepti katsetama...aga tekkis küsimus.Kas vürtsid panen ka koos äädikaga seisma või alles vahetult enne keetmist?

    VastaKustuta
  24. Kõrvitsakuubikud lähevad alguses ainult koos vee ja äädikaga seisma. Vürtsid lisad hiljem, siis kui keetma hakkad:)

    VastaKustuta
  25. Ja see äädikas püsib seal ilusti nagu vaja? Ära ei aura , et hiljem keetes lisama peaks?

    VastaKustuta
  26. Hakkan ka selle imelise retsepti järgi täpsustama!eelmisel aastal läks vussi!!

    VastaKustuta
  27. Ja seda pole veel küsitud: kas marinaad koos kõrvitsatükkidega võib seista ka toatemperatuuril või peaks eelistama jahedamat kohta?
    Sain just kõrvitsa tükeldatud ja ootan homset, et saaks salatit maitsma hakata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Marinaad võib vabalt toatemperatuuril seista, juhul muidugi, kui toas liialt palav ei ole:)

      Kustuta
  28. Imeline sai sel korral salat !! olen väga rõõmus hea retsepti eest!! tänud

    VastaKustuta
  29. Ega ei oska kommenteerida, kui on 5 liitrit kõrvitsat puhastatuna ja tükeldatuna, mis see kilodes olla võib. Kahjuks ei ole millegagi kaaluda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahjuks ei oska nii täpselt öelda. Küll aga ma võin julgustuseks öelda, et üldjoontes käib selle salati valmistamine täiesti tunde järgi. Vesi peab kergelt kõrvitsakuubikuid katma ning marinaad peab jääma parajalt äädikane.

      Lõpptulemusena pean marinaadi maitse jääma tugev, aga ikka selline, et endale meeldiks ning liiga pealtükkiv ei oleks.

      Kustuta
    2. Tere. Minul tekkis küsimus kõrvitsa keetmise ajas. Tund aega keeta kõrvitsatükke tundub hirmus pikk aeg. Kas kõrvits katki ei kee? Olen tavaliselt keetnud laia poti põhjas ühe kihi kaupa ehk 5 min. Siis proovin tikuga kõvadus. Palju korraga ei pane potti, muidu alumised juba pudru ja ülemised veel kõvad

      Kustuta
    3. Kuna kõrvits on üle öö leos äädika-veesegus, siis tänu äädikale jääb kõrvits krõmps ning pudruks ei kee. Kui see protsess aga vahele jätta, siis on kõrvits üsna kiiresti keetes nagu puder:) Keeta ei tohiks suurel kuumusel, vaid pigem keskmisel kuumusel, et vedelik vaikselt podiseks. Üldjoontes on keetmisajaks 1 h.

      Kustuta
  30. Suurepärane retsept, aitäh Ragne!
    Tegin oma elu esimese kõrvitsasalati ja lihtsalt... oivaline!

    VastaKustuta
  31. Olen Helve ja kokkamises vatamata vanusele üsna äpu aga: TORE; ET RAGNE ON OLEMAS!!!
    Salat väga hea! Ragnele häid jõule ja suur aitäh.

    VastaKustuta
  32. Tere Ragne! Mis Sa arvad, kas salatisse kõlbab ka külmutatud kõrvits? Sain nimelt äsja värsket kõrvitsat, aga sügavkülmikus on suurem kogus kõrvitsatükke, mida olen kasutanud pudru ja püreesuppide tegemiseks, kuid nagu näen, maitseb lastele marineeritud kõrvits rohkem. Et kas võiks värskele kõrvitsale ka sügavkülmututatut hulka panna või ei tasuks seda teha?
    Teine küsimus: mitu purki (või liitrit) sellest retseptis antud kogusest salatit saab?
    Tänan ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus,

      Kindlasti ära kasuta marineeritud kõrvitsa tegemisel külmutatud kõrvitsat. Püüa see lihtsalt suppides, pirukates ja kookides ära kasutada;) Ma kahjuks ei oska nii täpselt öelda, kui palju sellest kogusest saab, kuna ise teen juba pikka aega marineeritud retsepti tunde järgi - nii palju kui on kõrvitsaid, siis nii palju teen ka sedasama salatit:) küll aga mõned purgid täituvad küll selle kogusega;)

      Kustuta
  33. Selline küsimus, et kui mitmesse purki(kui suurtesse purkidesse) see 2,2kg kõrvitsat koos marinaadiga ära mahub?? teaks arvestada, kui suuri ja kui palju purke vaja läheb...
    kas nelgitera, kui ta purki lisada, ei tee kõrvitsat tumedamaks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise teen kõrvitsaid tunde järgi. Pakun, et selline kogus mahub u 3-4 purki ära.

      Nelk teeb tumedamaks need kõrvitsatükid, mis nelgiga kokku puutuvad.

      Kustuta
  34. Ka mina valmistan see kord sedasi nagu siin kirjas :)

    VastaKustuta
  35. Tänan.

    Head kõrvitsad tulid.

    Taavi.

    VastaKustuta
  36. Olen paar ringi seda head retsepti kasutanud,täna lisasin muskaati(selle koguse kohta ühe riivitud pähkli) ja tükeldasin ingverit.Meile jõuludeks üks vana kommunist tõi sellist kõrvitsat,päris hea krehvtine, kui julgete,proovige ka!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. aitäh idee eest:) Ingver tundub mulle pisut võõras, aga muskaatpähkliga proovin kindlasti!

      Kustuta
  37. Tuli tuhin üks suur hiigelkõrvits täna purki ajada, aga kuna mul on riiulis ainult õunaäädikas, siis kuidas see sobituks ja kui, siis millises koguses?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selle kõrvitsahoidise tegemine on nii tunde küsimus. Peab lihtsalt maitsma marineerimisvedelikku, et seal oleks piisavalt magusust,parajalt happelisust jne. Kui kasutada õunaäädikat, siis tuleks äädikakogust kindlasti suurendada. Aga ikka maitse järgi:)

      Kustuta
    2. Mina kasutand koguaeg õunaäädikat tavalise äädika asemel. Kuldreeglina tuleb äädika kogus sel juhul korrutada viiega.

      Kustuta
  38. Tere! Tegin eelmisel aastal enne jõule selle retsepti järgi. Tuli parim kõrvitsasalat, mida ma saanud olen. Ka lastele ja abikaasale maitses see väga. Nad lihtsalt sõid seda ilma mingi muu lisandita. Ja nõnda iga päev. Siis peitsin ühe purgi ära, et jätkuks ka jõuludeks. Aitäh selle retsepti eest!

    VastaKustuta
  39. Suur aitäh retsepti eest! Väga maitsvad kõrvitsad tulid selle retsepti järgi!

    VastaKustuta
  40. Tundub väga hea retsept :) aga kas valget suhkrut v6iks proovida asendada naturaalse pruuni suhkruga?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise pole proovinud, kuna olen kindlaks jäänud vanaema retseptile, aga loomulikult võib asendada. Marinaad ei etule siis nii selge, aga ega maitse sellepärast halvem ei ole:)

      Kustuta
  41. Mina tegin ka. Panin oma vanaema järgi apelsinikoort ka natuke. Elukaaslane sööb põhimõtteliselt korraga purgi tühjaks kui see lahti on tehtud :D Aitähh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore:) Mul on umbes sama lugu - kui purk lahti tehtud, siis see on mõne aja pärast tühi!

      Kustuta
  42. Aitäh Ragne suurepärase kõrvitsasalati retsepti eest :) Teen selle sama retseptijärgi juba mitu aastat. Lihtsalt nii hea on! Ja no purk süüakse kohe ju tühjaks ka :)

    VastaKustuta
  43. Tere, minu abikaasa väidab, et kaneeli lisades jääb vedelik hägune. Mis teie arvate? Tänud! Siiri

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina ei ole märganud, et kaneelipulk vedeliku nähtavalt hägusaks muudab. Nelgiterad küll võivad "värvida" lähedal olevat kõrvitsakuubikut, aga maitse sellest ei hhelvene:)

      Kustuta
    2. Ragne,pane maitseained marli tüki sisse,enne salati purki panemist võta välja.Ei ole marinaad hägune,ega tume.Säilib niigi hästi,pole vaja nelgitera sisse panna.Lisasin sel aastal kõrvitsale apelsini tükke,väga huvitava maitsega salat sai.

      Kustuta
    3. See on hea mõte. Paljud ju teevad kurke samamoodi, et meisterdavad pisikese maitseainetest tulvil kotikese potti:)
      Apelsiniga võis väga põnev jääda. Olen ise selles klassikalises retseptis nii kinni, et pole selle peale tulnudki, et miskit lisada või midagi uutmoodi katsetada!

      Kustuta
  44. Tere, vabandust, pidi selliseks limaseks vedeliku hoopis tegema kaneel.
    Keetsin kuubikuid ligi 30 min ja minul keesid liiga pehmeks, kaotasin valvsuse :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga kas sa enne ikka äädikavees neid leotasid? Eelnev leotamine ei lase kõrvitsakuubikutel pehmeks minna:)

      Kustuta
  45. piiks,
    kas palsamiäädikas või õunaäädikas ka sobiks, et maole tervislikum oleks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei ole proovinud ja ei julge seetõttu soovitada. Mina olen kasutanud ikka seda klassikalist äädikat, mida siis veega lahjendan. Palsamiäädikat ma kohe kindlasti ei soovita. Õunaöödikaga võib proovida, aga arvan, et see lõpptulemus ei jää selline nagu peab:)Palsamiäädikas siia retsepti ei sobi.

      Kustuta
  46. Otsisin retsepti millega tuleks sama maitsega kõrvits nagu mu ema ja ämm teevad
    Kuna üks on haige ja teine on välismaal siis otsisin retsepti
    Ja sai täpselt sama hea

    VastaKustuta
  47. Tegin ka selle retsepti järgi. Asendasin äädika õunaäädikaga. Õunaäädikas on 6x korda lahjem, seega suurendasin kogust kuus korda. Väga hea tuli. Tänud retsepti eest!

    VastaKustuta
  48. Hakkan just täna tegema kõrvitsasalatit, kuid kahtlen keemisajas...1 tund aeg.
    Kas seda ei ole liiga palju, mulle meeldivad nati krõmpsud kõrvitsatükid?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas panid kõrvitsad ikka eelnevalt likku koos äädikaga? See aitabki hoida kõrvitsa krõmpsu:) keeta tuleb senikaua, kuni kõrvitsatükid on pehmed, aga krõmpsud, see oleneb muidugi kõrvitsa kogusest, kuid retseptis antud ajaga võib arvestada. Muidugi võid vahepeal kontrollida, kas kõrvitsatükid on kiiremini valmis saanud:)

      Kustuta
  49. Mina teen vastavalt retseptile aga keedan ka alati max 30 min. Muidu lähevad katkiseks...

    VastaKustuta
  50. Mina mitme mitme retsepti seast valisin just selle, kuna ükskõik, mida ma siit blogist katsetanud olen, see on õnnestunud. Minul oli 9 kg tükeldatud kõrvitsat, ehk ma sain päris kõvasti koguseid ümber arvutada. Arvutasin äädika milliliitritesse välja, sest muidu olekski jäänud seda panema:) Mul tulid nad sellised pigem vürtsikad, aga kõrvitsa puhul see mulle meeldibki.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Ma olen kõrvitsaid nii palju aastaid juba teinud, et alati lähtun juba enda maitsemeeltest, vahest on ka kõrvits magusam või jällegi vastupidi, mistõttu peab retseptis olevaid maitseaineid pisut timmima:) Küll aga ma loodan, et kõrvitsa üleliia vürtsikad ei saanud, sest seistes maitsed veel pisut täienevad:) Endal pole selle retseptiga vürtsikad kõrvitsad tulnud veel.

      Kustuta
    2. Minu jaoks on kõrvitsad täiesti piisavad:) Olen lapsest saati armastanud pigem vürtsikaid kõrvitsaid, kuid järgmine kord ilmselt panen äädikat natukene vähem. Sai tehtud ka ämmale, aga nende perele nii väga see vürtsisus peale ei lähe.

      Kustuta
  51. Tere, Ragne!

    Olen selle retsepti järgi nüüd korduvalt kõrvitsaid marineerinud ja saavad alati väga head. :) Praegu on mul ootel suur muskaatkõrvits ja sellepärast küsin - kas muskaatkõrvitsa puhul kehtib sama retsept? Aitäh! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, Ma olen teinud selle retseptiga küll, kuid muskaatkõrvitsaga jääb maitse pisut magusam:)

      Kustuta
  52. Tere.Kas kõrvitsatükid lähevad kõik korraga potti keema või kihi haaval?

    VastaKustuta
  53. Tere! Kavatsen homme marineeritud kõrvitsat Teie retsepti järgi, aga veidi paneb kahtlema keetmise aeg. Kas tõesti 1 tund? Kuidagi väga pikk aeg tundub, kui paljud räägivad 2-5 min? Tänud juba ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere

      2-5 minutit on liiga vähe, kui eelnevalt kõrvitsaid äädikaga segatud vees hoida (vajalik selleks, et lõpptulemus jääb krõmps, mitte lödi). Keetmisaeg oleneb muidugi kõrvitsakuubikutega kogusest, kuid ca tunnike on see aeg küll vaiksel tulel keetes. Muidugi võib vahepeal kõrvitsa pehmust vaadata, aga see 2-5 minutit on ehk mõeldud siis, kui eelnevalt kõrvitsaid ei leota:)

      Kustuta
  54. Tere. Tahtsin küsida, et kaua selliselt marineeritud kõrvitsad säilivad ja kas peab säilitama külmikus või sobib ka toatemperatuuril hoida? Aitäh.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina teen kõrvitsahoidised sügisel valmis ning mõttega, et korralik talvevaru olemas oleks. Seega säilivad need ilusti talve lõpuni. Siiski toatemperatuur säilitamiseks ei sobi - pigem ikka jahe kelder või siis külmkapp!

      Kustuta
    2. Säilib toatemperatuuril imeliselt ka 2 aastat. Suutsin renoveerimise käigus ühe kasti hoidiseid "kindlasse" kohta panna 🤦‍♀️ja nüüd leidsin. Ja seal oi ka kõrvits. Marinaad ilus selge, kõrvits krõmps. Kahjuks sai purk hetkega tühjaks, aga lohutus see, er 22 kg puhastuda kõrvitsat ootab marinaadis😊

      Kustuta
  55. Keetsin 30 minutit, suurepärane kõrvits tuli :) Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
  56. Minu kõrvitsaga on mingi jama, ööpäevase äädikavees hoidmise järel keeb paari minutiga ikkagi liiga pehmeks. Põhimõtteliselt kohe, kui keema tõuseb, hakkavad tükid lagunema. Kui ka kohe ei kee liiga pehmeks, siis mõnekuuse purgis hoidmise järel on lõppkokkuvõttes ikkagi plöga. Kasvatatud erinevaid sorte, keedetud vähem ja rohkem, hoitud äädikavees ja mitte hoitud. Tekib juba kahtlus, kas asi on mullas, milles kõrvitsad kasvavad, või hoopis vees, millest marinaad saab keedetud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Seda on uskumatu lugeda, kuna äädikases vees ligunemine on see võtmesõna selleks, et kõrvits pehkemeks ei läheks. Samuti juba purgis kõrvits ei tohi pehmeneda, vaid säilitama oma tekstuuri. Kahjuks ei oska ma siinkohal soovitusi jagada, mis peaks tegema teisiti või mida muutma, kuna endal ei ole sellist asja ette tulnud. Uurin igaks juhuks, kas kasutatud äädikal on säilivusaeg veel kehtimas? Ehk on selles viga?

      Kustuta
  57. Ikka kehtiv, kasutatud on ka erinevaid äädikapartiisid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei oska miskit siis kosta. Mul ei ole seda varem juhtunud. Ehk on tõesti süüdi kõrvits?

      Kustuta
  58. Tere, kui mitu 0,5l purki sellest kogusest valmis saab? Siis tean palju purke osta, vakkan esimest korda õhtul tegema��

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vabandab vastuse viibimise pärast. Ma ise teen tavaliselt suuremaid koguseid, seega nii täpselt purkide arvu ei oska öelda. Aga pakun, et ca 5 purki:)

      Kustuta
  59. Tere, tegin siis ka see aasta teie reptseti järgi, ja üllatus-üllatus super tulemus Just sellised mida olen koguaeg tahtnud, mõnusalt krõmpsuvad. Nüüd kirjutan üles ja teen ka edaspidi����������

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Rõõm kuulda, et see kõrvitsaretsept lemmikuks sai:)

      Kustuta
  60. Tere
    tegime see aasta esimese kõrvitsa selle retsepti järgi ja tuli väga maitsev. Kuid nüüd üritasime oma teise kõrvitsa (sort teine) teha ja see läks juba seismisega täiesti lõdiks. Kas seismise ajal on ka mingi piir, et kaua on maksimum hoida seda, enne kui tulele kõrvits panna? Või on probleem kõrvitsa vanuses, et ta on liiga kaua seisnud juba, et oleks pidanud sügisel ikkagi ära tegema? Ehk on ideid? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kaua kõrvits leos oli? Soovitan hoida üleöö, aga pole hullu ka kui pisut kauem see leos on. Ma pigem kahtlustan, et äkki oli põhjus kõrvitsa vanuses. Kas viljaliha oli värske ja korralik ning vili ise ka ilma kahjustusteta?

      Kustuta
    2. U 36 tundi oli, natuke läks aja planeering nihu. Pidime õhtul tegema, kuid ei jõudnud ning jäi seega hommikuks. Muidu oli kõrvits okey, kuid seemne osa oli ära kuivanud.
      Kas te oskate õelda ka seda, et kuidas külmutada kõrvitsat, et hiljem kõrvitsasaia teha?

      Kustuta
    3. Külmutamiseks on vaja valmistada püree. Mina tavaliselt panen kooritud ja puhastatud kõrvitsatükid ahjuplaadile, niristan üle kergelt oliiviõliga ning siis küpsetan neid ahjus täieliku pehmenemiseni. Seejärel püreestan, panen säilituskarpidesse ning lasen enne sügavkülma panemist täielikult jahtuda. Kõrvitsatükke võib ka aurutada pehmeks ning siis püreestada. Keeta ma ei soovita, kuna kõrvitsale omane maitse kaob keete kahjuks ära:)

      Kustuta
  61. Tere. Jah ja keebki purduks, sest kõrvitsa sordid on erinevad. Osad ongi pehmemad ja seal ei aita öö leos hoidmine ka mitte midagi. Ja põhimõtteliselt pole seda leotamist vaja tulb lihtsalt puutikuga proovida. Kui tikk läheb sisse aga mitte läbi siis kohe purki ja jäövad väga head krõmpsud.

    VastaKustuta
  62. Super retsept. Sain sõbranna tehtud kõrvitsat, mis oli tehtud selle retsepti järgi. Ise panin äädikaga pange. Panin likku ja järgmisel päeval keema. Mul oli väike pudel äädikat ja jagus täpselt. Kui keema panin, arvasin et äädika maitset üldse ja tõin poest suure pudeli ning lisasin natuke. Ca 30 min peale keetmist koristasin kööki, et purki hakata panema ja leidsin eelmisel õhtul lisatud äädikapudeli. Avastasin et 4% süldiäädikas:D. Sain aru miks maitset ei tundnud. Õnneks kõrvits jäi siiski krõmps aga uhasin juurde õiget asja, nüüd sai asi hoopis teise maitse.:D
    Sain nuputada enne, et kuhu äädikas kadus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, et lõpuks ikka õnnestus! Tegijatel ikka juhtub:)

      Kustuta
  63. Just see maitse mida olen soovinud aga pole õnnestunud😕Aitäh Ragne👍

    VastaKustuta
  64. Väga hea retsept on soovitan soojalt. Ma ise suur kõrvitsa salati sõber ei ole aga selle retsepti järgi tehtud oli vga hea. Ja nüüd on see mu lemmik

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tagasiside eest! Minu suur lemmik on see juba väikesest peale:)

      Kustuta
  65. Tere! Olen selle retsepti järgi teinud kõrvitsasalatit juba mitu aastat, sest algusest peale sai see meie pere lemmikuks. Lapsed ja abikaasa on võimelised terve purgi korraga nahka panema (otse purgist muidugi ja igaühel ikka oma purk). Olen seda ka külakostiks viinud ja saanud ainult kiidusõnu. Ka praegu on kõrvits potis sellesama retsepti järgi. Suur tänu, Ragne, imemaitsva kõrvitsasalati retsepti eest! Pille

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh armsa tagasiside eest! Ja tuttav tunne - ka mina ise maiustan nende kõrvitsatega nii, et ikka otse purgist söön:)

      Kustuta
  66. Juba teist aastat olen seda retsepti kasutanud. Meie pere lemmik. Väiksemate laste lemmik salat. Nad söövad ühe lõunaga pool purki kahekesi ära. Tõesti hea retsept.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on väga tore kuulda, minu lemmik on see ka! Hea võimalus kõrvitsat maitsvalt ära kasutada;)

      Kustuta
  67. Tere. Kas tõesti suhkrukogus nii suur?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, nii on. See kogus, mis retseptis antud läheb marinaadi!

      Kustuta
  68. Tere, mul on vaid 10% äädikat, kas korrutan antud koguse kolmega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui võimalus, siis soovitab kindlasti osta seda kangemat äädikat, siis on kindel, et lõpptulemus on selline, nagu peab:)

      10% äädika kasutamisel peaks seda rohkem panema ja kolmekordse kogusega võib proovida.

      Ise olen aga kasutanud vaid kanget äädikat:)

      Kustuta
  69. Kas kõrvitsat hoida üleöö külmkapis või pigem toatemperatuuril, mis on 24-25kraadi?

    VastaKustuta
  70. Tere! Lõikusin ôhtul unise peaga kõrvitsat ja panin kogemata ka suhkru ära marinaadi, öö juba möödas. Kas nüüd võib kogu kõrvitsasalat hukas olla? Hakkan üldse keetma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma vabandan vastuse viibimise pärast. Hetkel tuleb erinevaid kirju-küsimusi nii palju, et ei jõua vahest nii kiiresti reageerida:) Ma loodan, et keetsite kõrvitsa ikka valmis. Kui suhkur lisatud koos äädikaga, siis võib ikka edasi valmistamist jätkata:)

      Kustuta
    2. Kõik õnnestus suurepäraselt, hoolimata äpardustest. Kui õhtul lõpuks kõrvitsat marinaadi tahtsin panna,sai kõigepealt äädikas otsa,lisasin sûldiäädikat. Siis sai suhkur otsa, kaapisin kogu majapidamise pruuni suhkru sinna sisse...Et siis hommikul avastada, et suhkrut ei olnudki ôhtul vaja�� Esimest korda elus tehtud ja väga maitsev!
      Veendusin taaskord, et kui tahad kindla peale õnnestuvat retsepti internetist, siis vali Ragne Värk��

      Kustuta
    3. Rõõm kuulda, et kõik lõpuks ikkagi õnnestus ja aitäh nii armsa tagasiside eest!
      Kusjuures, tihtipeale juhtuvad sellistest äpardustest just uutmoodi retseptid välja kujunema;)

      Kustuta
  71. kasutage äädika asemel naturaalset sidruni mahla.malle.

    VastaKustuta
  72. Ma ise juba mitmendat aastat siin näpuga järge pidamas😍..... nii tore et kümme aastat vastu pannud see retsept ja kõik rahul. Lugesin praegu tähelepanelikult läbi su süldi õpetuse. Selgus et minu retsepist ja ema õpetatust ei erine see sugugi.... nii palju et olen hakanud terveid sibulaid sisse panema. See annab kerge pruunika tooni süldile , halli asemel👍

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh kui tore! Mul on ka kõrvitsasalat ja sült iga aasta pühade ajal kohustuslikud!
      Tervete sibulate nipp on kaval ja olen kuulnud, et nii mõnigi seda kasutab, aga ma ise kuidagi ikka teen sülti vanamoodi harjumuspäraselt:D

      Kustuta
  73. Tänan, keetsin selle juhise järgi oma elu parma kõrvitsasalati :)

    VastaKustuta
  74. Panin jaanuari algul kõrvitsa selle retsepti järgi purki ja tõesti väga maitsev tuli. Mulle maitses ja teistele ka. Mu esimene marineerimine õnnestus sinu retsepti järgi hästi. Aitäh, Ragne!
    Keedan oma viimast kõrvitsat praegu marinaadis. Ja usun, et tuleb jälle hea. Eelmine ports on kõik ära söödud. :)

    Jaana

    VastaKustuta
  75. Olen mitu aastat juba seda retsepti kasutanud ja alati õnnestub kõik suurepäraselt. Tegelikult kasutan ka sinu teisi retsepte.
    Aitäh sulle!

    VastaKustuta
  76. sai jälle 4 kg purki pandud, kõik kiidavad! Aitäh!!!

    VastaKustuta
  77. Panin just likku ja mõtlesin et kas seda salatit saab teha ka suhkruasendajaga, et oleks tervislikum? Või on just suhkur säilituses tähtis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei, suhkruasendajaga ei soovita kindlasti seda kõrvitsasalatit teha:) Juba maitse kannatab ja säilimisel on ka suhkrul ikkagi oma roll mängida!

      Kustuta
  78. Mitu purki ca muretsema peaks? Salvesti purkide suuruseid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui kogus on sama, mis retseptis, siis 5-6 purki kindlasti. Ma ise teen alati suurema koguse ning ei oskagi nii täpselt öelda:)

      Kustuta
  79. Väga hea kõrvits tuleb, olen mitu aastat selle retsepti järgi teinud. Keedan vaid lühemalt, teen väga suure potiga, juba keema ajamine võtab aega. Aitäh!

    VastaKustuta
  80. Mulle toodi ka eile kõrvits :) Katsetan järgi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No siis jään ootama tagasisidet, et kuidas asi õnnestus ning kuidas kõrvitsad meeldisid:)

      Kustuta
  81. Ma tegin ka juba eelmine aasta selle retsepti järgi ja no väga väga hea tuli. Aitäh! Nüüd sain just kõrvitsa tükeldatud ja läheb uueks kõrvitsasalati tegemiseks

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore. Mul selle aasta kõrvits juba selle retsepti järgi tehtud:)

      Kustuta
  82. Aitäh, Ragne. Ükskõik millist eelkõige klassikalist retsepti otsima ma asun-ikka kõigepealt otsin Teie retsepte:)

    VastaKustuta
  83. Väga maitsev salat (sain külapeal), kuid kui ise hakkasin tegema, siis marinaadist kahjuks küll ei jätkunud, et kõik kõrvitsad purgis kaetud oleks. Keetsin marinaadi juurde, aga ei tea, kas nii maitsev jääb. Ei oska öelda, miks ära auras, keetsin 5 peal (programme muidu kuni 9), vaikselt podises ning ca tund aega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Marinaadi võib julgelt juurde teha, see miskit paha ei tee. Mina teen seda juba täiesti tunde järgi:) Kas muidu läksid kõik kogused õigesti?

      Kustuta
  84. Need suhkru kogused tunduvad alati nii suured🙈panin hetkel pool kogusest sisse ja juba tundub nii magus. Kas tõesti tuleb kõik ära panna ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Alati võib teha oma maitsemeelte kohaselt. Selle retsepti tulemusena jäävad kõrvitad täpselt sellised, nagu mina harjunud olen:) Aga muidugi võib alati katsetada ja proovida teistmoodi ;)

      Kustuta
  85. Minul nüüd ka kōrvitsategu käsil. Väga hea retsept, suur tänu. Tegin kahes potis ja ühte lisasin ebaküdoonia viilud. Järgmisel aastal lähevad kōik ebaküdooniaga, selline mōnus maitse nüanss tuli juurde.

    VastaKustuta
  86. Super hea tuli, ainult suhkrut panin mina vähem.

    VastaKustuta
  87. Kui lisada vedelikku, mis tekkis ebaküdooniate suhkruga purgis seismisel, kas kellelgi kogemust, kuidas välja tuleb. kas taasub proovida?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu isiklikult ei ole proovinud ja ei oska seda kommenteerida:)

      Kustuta
  88. Teen sama retsepti järgi juba teist aastat ja olen väga rahul.

    VastaKustuta
  89. Kolisin eelmisel aastal Uus-Meremaale ja niiiii isutab kõrvitsasalati järgi, aga siin poest midagi sellist ei leia. Proovisin siis ise elus esimest korda teha :)

    Lasin öö läbi vees ja äädikas istuda, aga krõmpsud ei jäänud, äkki keetsin üle. Maitse osas on veidi hapukam, kui olen harjunud, aga see võib muidugi ka kõrvitsasordist oleneda. Ära saab see purgitäis igal juhul söödud, aitäh! :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Äädikavees leotamine garanteerib selle, et kõrvits lödiks ei lähe. Kui läks lödiks, siis pidi keetmisaeg ikka väga pikk olema? Või oli siis see sordist tingitud ehk?!? Hapukusega saad mängida nii, et lisad järgmisel korral siis äädikat vähem või hoopis suhkrut pisut rohkem! :)

      Kustuta
    2. Selle kõrvitsa keetmisega on selline lugu, et kõrvitsasorte on üle ilma ikka väga palju aretatud. Üks keeb kümne minutiga pudruks, teisele ei tee poolteist tundi ka veel midagi. Nii et katsetamise asi. Olen kõrvitsaid kasvatanud nüüd juba väga pikka aega, nii et räägin omast kogemusest :).
      Aga kõrvitsaretsept on väga hea...

      Kustuta
  90. Juhhuu, jälle kõrvitsaaeg käes :)

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails