24. juuni 2008

Kiire rabarberikook

See on üks lihtsamaid ja kiiremini valmivamaid kooke. Kook jääb mõnusalt mahlane. Antud kogusest valmib plaaditäis kooki. Ümmarguse 26 cm läbimõõduga koogi valmistamisel kindlasti retseptis olevaid koguseid poolitada. Koogi saab väga edukalt valmistada ka muudest saadustest – õuntest, punastest sõstardest, mustikatest jne.
Retseptipilt uuendatud juuni 2020.



4 muna
1 klaas (180 g) suhkrut
1 klaas (120g) jahu
1tl küpsetuspulbrit
200-300 g rabarberit
suhkrut (maitse järgi, vastavalt sellele, kui magusat kooki soovid)
1 tl kaneeli


(1 klaas=u.200gr)

Viiluta rabarber 1cm paksusteks tükkideks ning sega suhkru ja kaneeliga, jäta ootele. Vahusta omavahel munad ja suhkur korralikult vahule. Lisa jahu ja küpsetuspulber ning sega see ettevaatlikult tainasse. Vala tainas ahjuplaadile (või vormi), puista peale rabarberitükid (arvesta, et tainas kerkib omajagu) ning küpseta 175 kraadi juures, kuni kook kuldpruun.  
 
Hüva nõu: soovi korral võid kõige peale raputada enne ahju panemist ka riivitud martsipani.

92 kommentaari :

  1. Kuna taignas ei ole rasva/mis on muidugi kasulik/, siis jäi kook kuiva võitu. Kui süüa kohe soojalt polnud viga, aga jahtunult meie perele enam ei meeldinud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Vaniljsås ( kaste) on päästjaks. Rootsis muud moodi rabarberikooki ei söödagi

      Kustuta
    2. Ah loll jutt. Mina tegin ja väga mahlane. Tean, et olen vastusega aastaid hilinenud, kuid nuuh ja mis siis

      Kustuta
    3. Et kook jääks mahlasem,tuleb taignale lisada 8spl õli või 100gr võid.

      Kustuta
  2. Oi kui kahju, Kas tainas läks ikka korralikult vahtu, iseenesest peab kook jääma biskviitkoogi konsistentsiga.

    VastaKustuta
  3. Tänu eelmisele kommentaarile vahustasin eriti hoolega ja väga hea kook tuli. Panin veel kaks koda rohkem rabarbereid ja segasin need veel ricotta kohupiimaga. Minu uus lemmik rabarberikook. Rabarberikook iirise kattega ja martsipani kattega on ka head:)

    Ketu

    VastaKustuta
  4. Vahustamine on jah selle koogi kasulik nipp:) Oehh, ma sooviks ka, et mul veel külmas rabarbereid oleks.

    VastaKustuta
  5. Hea, et ma kommentaarid enne plaadile viskamist läbi lugesin:) Vahustasin. Eks siis ole näha, mis saab:)

    VastaKustuta
  6. Tere!
    Tegin seda kooki eile. Suurepärane! Meie pere uus lemmik :)
    Kommentaarid tegid natuke kõhklevaks küll, kuid tegin ära ja tulemus oli vaimustav! Vahustamisega mul küll probleeme ei olnud, tegin täpselt retsepti järgi. Kook sai nii kiiresti otsa, tegin ka täna kaks plaaditäit kooki. Mina martsipani peale ei riivinud, kuid selle eest tegin koogi üle sulavõi ja tuhksuhkruga :)

    VastaKustuta
  7. väga hea kook, just tegin. Tõesti tuleb vahustada kauem, et see suhkru-muna segu läheks hästi õhuliseks ja peaaegu valgeks. Maitselt meenutab väga biskviiti ja no kadus laua pealt paari hetkega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. väga hea lahe kook ja kõige tähtsam 20 min ja kook valmis

      Kustuta
  8. Rõõm kuulda. Postitasin just eile ka ühe uue rabarberikoogi retsept, mis sarnane, aga valmib ilma nisujahuta. Selle asemel on peenestatud mandlid: http://www.kokkama.ee/2014/05/rabarberi-mandlijahukook-ilma-nisujahuta.html

    Soovitan;)

    VastaKustuta
  9. Hakkan kohe küpsetama! Ootan juba huviga tulemust :)

    Päikest,
    Jaanika

    VastaKustuta
  10. Tere.Meil on lasteaias ka nii rabarberikook kui biskviit külmutatud marjadega,kuid mõlemad on jube kuivad..rabarberist ja suhkrust tekib siirup,kas teie retseptis visatakse see ära?Meil küll,sest muidu tuleb koogist puder ju..kodus tehes keeksi vajuvad rosinad ka alati põhja,nagu nendes eelnevates kookideski..proovitud igat varianti..vahustan nii kaua kui vaht juba hele ja ei ole vedel..Milles siis küsimus on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitus, Tekkinud vedelikku täielikult koogi sisse ei pista. Küll aga ma ei nõruta rabarberitükke. Lihtsalt panen need tainasse, see vedelik mis jääb kaussi, siis see jääb kaussi.

      Selleks, et rosinad keeksitaina põhja ei vaju, tuleks neid eelnevalt jahus veeretada ning seejärel tainasse sisse segada:)

      Kustuta
    2. Tegin ka nii,aga mis põhjas - see põhjas ikka..

      Kustuta
    3. siis on lihtsalt tainas liialt vedel:)

      Kustuta
    4. Et marjad v rosinad jne põhja ei vajuks tuleb neid tärklisega segada.

      Kustuta
  11. Väga maitsev kook sai. Järgijäänud vedeliku kasutasin morsiks. Sai selline mõnus hapukas-magus morss. Seal ju puha vitamiinid ja kasulikud ained sees :)

    VastaKustuta
  12. Minul on küsimus, et mul jääb alati biskviit nätske (selline hammaste külge kleepuv). Vahustan ka korralikult ja temperatuur retsepti järgi, kerkib ka, aga kunagi ei lähe selliseks kuivemapoolseks õhuliseks. Milles asi, oskab keegi öelda?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas kasutad puupliiti bsikviidi küpsetamiseks? Kui niiskust on liiga palju, siis võib suure tõenäosusega biskviit kleepuv jääda. Teise soovituse soovitan pikemalt munasegu vahustada.

      Kustuta
  13. Vastused
    1. Kas tõesti jäi see kook kuiv? Äkki sai liialt palju ahjukuumust, sest rabarberid teevad selle lihtsa koogi parajalt mahlaseks:)

      Kustuta
  14. Hetkel juba teist korda selle retsepti järgi kook ahjus :)
    Mul aga natuke blond küsimus, et kas see klaasitäis suhkrut läheb munavahu sisse või rabarberite peale? :D ja mul pole kummalgi korral rabarber metsikult vedelikku hakanud ajama. Ju siis suhkrut seal kõrval vähe, sest klaasitäie olen siiani munavahu juurde pannud ja rabarberile silma järgi paar supilusikat ehk. Kuidas õige oleks? Raudselt vastupidi :D
    PS! Mina kiidan, esimesel korral tuli ideaalselt välja ja maitses hästi nii soojalt kui külmalt. Vaevalt, et ahjusolev eksemplar metsa läheb :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. :)

      Klaas suhkrut tuleb vahustada munadega. Rabarberitele lisa suhkrut lihtsalt tunde järgi. Ühesõnaga oled hetkel õigesti toiminud:)

      Kustuta
    2. Tegin just vastupidi LOL

      Kustuta
  15. Hea ja lihtne kook. Lihtsalt lugeda retsepti ja kõik õnnestub. Hea kiirelt külalistele pakkuda. Plaaditäiele (45x35) kulus 1,5 kordne kogus. Kui on oht et jääb kuiv, võib ju rabarbereid rohkem panna!

    VastaKustuta
  16. Hea ja lihtne kook. Lihtsalt lugeda retsepti ja kõik õnnestub. Hea kiirelt külalistele pakkuda. Plaaditäiele (45x35) kulus 1,5 kordne kogus. Kui on oht et jääb kuiv, võib ju rabarbereid rohkem panna!

    VastaKustuta
  17. Väga hea ja lihtne kook, kiire ja kerge teha ja maitseb väga hea:) Tegin väheke omamoodi katsetuse ja segasin rabarberi kodujuustuga. Lapselapsed sõid väga hea meelega ja muidugi ka kõik ülejäänud pereliikmed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, kodujuust jättis kindlasti väga põneva lisanüansi kooki!

      Kustuta
  18. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  19. kas see on okei kui ma vahustan munad ja kalllan nad kaussi on kauss ääreni täis aga jahu lisamisel pool kaussi tühi?? et muutub selliseks pannkoogitaina sarnaseks siis?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jahu tuleb lisada ettevaatlikult segades, et munavahust liialt palju õhku ära ei kaoks. Eks see vaht väheneb küll pisut, aga liialt tugevasti ei tohi seda tainast ka segada. Täpselt nii palju, et jahu ilusti seguneb:)

      Kustuta
  20. Kus ma tean kui palju ma vahustama pean, et 'korralikult' oleks vahustatud? Kas munavalge ja munakollane tuleks ka eraldi vahustada ja siis kokku lisada?

    Aitäh juba ette!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Munakollast ja valget eraldi vahustama ei pea. Selles selle retsepti võlu peitubki, et ei ole vaja eraldi vaja mässama hakata:)

      Vahustama peab nii kaua, kuni tekib hele õhuline (paks) vaht. Aega ei ole täpselt võtnud, aga paarist minutist piisab:)

      Kustuta
  21. Tegin just. Kasutasin kookospalmisuhkrut ja täisteranisu. Kerkis kenasti, on mõnus, kohev! Super kook!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore. Mina tegin seda kooki eile:) Tänaseks juba otsas!

      Kustuta
  22. Selline küsimus, et kui suure plaadi kohta on see kogus mõeldud?

    VastaKustuta
  23. Minul on ahjuplaat suurusega 24x36cm!

    VastaKustuta
  24. Väga hea kook, tänud Ragne! Teen juba teist korda... ja muide valan siirupi, mis jääb rabarberi-kaneeli-suhkru segust, koogile... ei jää nätske.. vaide selline mahlane ja magus :)

    VastaKustuta
  25. Väga vedel jäi aga maitsev

    VastaKustuta
  26. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  27. Ma tegin 2.5x koguse. Kook ahjus :)

    VastaKustuta
  28. Mina olen seda kooki teinud nii rabarberi, õunte kui erinevate marjadega juba lapsepõlvest saati (saan kohe 50.a) ja pole kunagi vahustanud mune, lihtsalt kausis segan kõik ained korralikult kokku. Küpsetuspulbrit ka ei lisa ja kook tuleb alati hästi kerkinud ja õhuline. Ja imemaitsev!

    VastaKustuta
  29. Tegin suurema koguse suurele ahjuplaadile ja jäi väga maitsev. Suhkru kogust vähendasin (isiklik maitseelistus) ja rabarberit panin silma järgi mõnevõrra juurde. Mulle just selline "tavaline" rabarberikook kõige rohkem maitsebki.

    Siin kommenteerija Maire mainis, et pole kunagi mune vahustanud. Tekkis kohe huvi, et mis vahekorras need koostisosad siis on?? Kui lihtsalt neli vahustamata muna klaasi suhkru ja klaasi jahuga ära segada ilma midagi muud lisamata, siis sellest küll eriti korralik taigen kokku ei saa ju!

    VastaKustuta
  30. Ootused ja lootused olid suured, kuid keerasin vist midagi nässu. Kuna ahjuplaat oli natukene suurem, kui siit kommentaaridest välja lugesin, siis suurendasin koguseid. Panin 5 muna (vist oleks pidanud panema 6) ja 1,5 klaasi jahu. Ka suhkrut panin rohkem. Kardan, et sinna viimasesse mu kook nahka läkski. Koogi peale valasin ka selle natukese rabarberivedeliku, mis tekkis. Kook oli ahjus 180 kraadi juures kuskil 45 minutit. Nii pruuniks ma seda kooki ei saanud, nagu pildil. Kook jäi pealt krõbe nagu besee. Koogi põhi ei tahtnud ka paberi küljest lahti tulla. Tundus nagu oleks rabarberivedelik põhja vajunud ja seal oma elu elama hakanud. Muidu oli kook valmis. Kauem ahjus poleks kindlasti hoida saanud, sest siis oleks see liiga kuivaks muutunud. Igatahes, kook tuli veider välja - liiga magus ja pealt besee. Võib-olla on kook homme parem, kui on külmikus seisnud. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kurb kuulda. Mina tegin just eile seda kooki ning tänaseks vaid 2 tükikest järel. Ise tegin samade kogustega, aga pisut väiksemasse vormi. Küpsetasin seetõttu kauem. Kui kasutada taina valmistamisel 6 muna, siis tuleb lisada 1,5lk jahu, 1,5kl suhkrut ja 1,5tl küpsetuspulbrit. 5 muna kohta oli jahu kogus tõesti pisut liiga suur.
      Kuidas järgmisel päeval kook oli?

      Kustuta
  31. Tere,
    Aitäh suurepärase retsepti eest! Kook oli imeliselt õhuline ja sai tõesti väga kiiresti otsa! Küll aga oli minu jaoks üüratult palju suhkrut. 1 klaas jahu, aga sukrut panin küll veidi vähem, kuid siiski jäi liialt magusaks. Järgmisel korral proovin ilmselt poole klaasiga :D Ma ei ole ka nii hull magusa sõber. Meespere aga kiitis taevani! Aitäh veelkord :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on tore kuulda. Eks see magusus oleneb suuresti ju ka rabarberite hulgast ning nende hapukusest. Kui näiteks õuntega sama kooki teen, siis suhkru kogus on oluliselt väiksem:)

      Kustuta
  32. Minu jaoks oli 26cm vormi jaoks pool kogust - ehk 2 muna jne - küll liiga vähe. Võib-olla asi selles, et käsitsi vahustades ei saanud nii kohevat vahtu. Tegin tainast eraldi juurde veel ühe munaga:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kindlasti peaks selle koogi valmistamisel kasutama mikserit. Nii jääb vaht parajalt kohev. Käsitsi vahustades sellist tulemust ei saavuta kahjuks:)

      Kustuta
  33. Ma tegin täiskoguse 26cm vormi jaoks, sest kui eelmine kord pool kogust tegin, ei katnud tainas kuidagi vormi põhja ära. Tegin teise satsi juurde. Ja mul on mikser :)

    VastaKustuta
  34. Elekter läks ära, telefoni (kust ma retsepti jälgisin) aku sai tühjaks ja mikser läks katki. Muna pidin vahustama käsitsi ja see ei lõppenud just väga vahustatult. Jahu sai kohe kindlasti rohkem kui vaja, rabarber läks kogu mahlaga sisse ja küpsetuspulbri unustasin täiesti.
    Lõpp tulemus...
    Väga hea kook :3
    Lisasin pisut ka vanillisuhkrut ja natuke rohkem kaneeli

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lõpp hea kõik hea:) vähemalt olid koostisosad ilusti olemas!

      Kustuta
  35. Lugesin eelnevaid kommentaare ja vahustasin isuga ning koogid tulevad väga head. Selline mõnus klassikaline kook, lihtne teha ja väga maitsev. Kuna mul on kodus erinevaid suhkruid, siis olen pannud lisaks tavalisele suhkrule ka tsipa kookossuhkrut ja fariinisuhkrut. Olen seda nüüd juba korduvalt teinud, sest elukaaslane hingab koogid ülikiirelt sisse :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh tagasiside eest:) Mul on sama lugu - just see kook läheb kodus kõikidele peale nagu "soe sai". Ja samas on seda nii lihtne ja mugav teha;)

      Kustuta
  36. Tegin ka ja väga maitsev sai. Panin suhkrut vähem aga muidu tegin kõik täpselt nii nagu retseptis kirjas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda on rõõm kuulda:) Rabarberihooaeg hakkab varsti oma asju kokku pakkima, seega on viimane aeg selle koogiga veel maiustada! Tegelikult saab seda kooki sama edukalt teha ka teiste marjadega. Suhkrut tuleb lisada siis vastavalt marjade hapukusele:)

      Kustuta
  37. Tegin gluteeni vaba jahuga,nüüd ootan kärsitult ahju ees,lõhnad on metsikult head,tänud retsepti eest 😊

    VastaKustuta
  38. Tegin ka täna. Pruuni suhkruga. Vaniljejäätisega ok. Ise arvan et oleks maitsvam kui taignas oleks ka sulatatud võid. On ok aga midagi nagu puudub..

    VastaKustuta
  39. Minul läks midagi nässu :/. Eeldan, saatuslikuks sai jahukogus, oleks võinud veidi vähem panna. Panin retsepti järgi 200 g, kuid kook küpses pigem tihkeks, mitte õhuliseks. Enne jahu lisamist vahustasin munad suhkruga (vähendasin suhkru kogust 130 g peale) korralikult tugevaks vahuks küll, aga tulemus ei saanud õhuline.

    Maitse on aga hea ja kook söömata ei jää :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere,

      Tänud kirjutamast! Kindlasti on süüdi jahu kogus, sest 200grammine klaas, mis selle koogi valmistamisel abiks, on mõõduna 2 dl, mis on omakorda ca 120 g nisujahu:)

      Kustuta
  40. Astusin täpselt samasse ämbrisse, panin 200g jahu. Veast sain alles siis aru, kui taigen liiga paksuks läks. Siis jõudsin ka viimase kommentaarini. Vaatamata sellele sai hea maitsega, natukene päästis ka kaneelisiirup, mis rabarberitest tuli. Kindlasti proovin uuesti teha!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud jagamast! Kirjutasin nüüd retsepti ka nö grammilised kogused juurde:)

      Kustuta
  41. Mille gluteenivaba jahuga nisujahu vöiks asendada ja mis kogus vöiks olla? Kookosjahu, tume riisijahu ja kikerhernejahu on kodus olemas..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda peab katsetama, et mida ja kui palju miskit jahu lisada. Kahjuks ei ole seda gluteenivabana teinud, seega ei julge koguseid soovitada. Tuleb lihtsalt katsetada ning lõpuks katsetuste tulemusena jõuda siis lõpptulemuseni:)

      Kustuta
  42. Tere! Palun pange ahjuplaadi suurus ka retseptile juurde. Tegin suure plaadiga ja plaat jäi osaliselt tühjaks.

    VastaKustuta
  43. Vastused
    1. Ehk olid rabarberitükid liialt suured? Või tainas tuli ülemäära vedel!

      Kustuta
  44. Tegin esimest korda, väga hea sai.
    Paar täiendust senistele kommentaaridele: suurele (tavasuuruses) ahjuplaadile sobis 1,5-kordne kogus ehk 1,5 kl jahu ja suhkrut; 1,5tl küps.pulbrit ja 6 muna. Rabarbrit panin julgelt u.700grammi.
    Küpsetusajast - minul küpses u 50 minutiga
    Rabarber vajub põhja jah ja seetõttu tegin nö pahupidi koogi - ahjust tulles kummutasin koogi tagurpidi kandikule. Sai krõbe-pehme põhjaga mõnus rabarberikook

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tegin ka seda kooki alles paar päeva tagasi ja mõtlesin, et millest võib see tingitud olla, et rabarberitükid põhja vajuvad. Ma jõudsin järeldusele, et ehk ei vahustata mune suhkruga korralikult vahule. Ma vahustan nii, et jääb ikka üsna paks munavaht, millele siis seejärel jahu ja küpsetuspulbri lisan:)

      Kustuta
  45. imehea kook! tegin gluteenivaba jahuga ja munavahu tegin ka korraliku ja paksu. kiirelt valmis ja kiirelt kadus ka taldrikutelt!

    VastaKustuta
  46. Tegin täna, jahu tegin pooleks, pool nisu- ja pool mandlijahu. Jäi super hea ja krõbe.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore. Mandlijahu annab mõnusa mandlise maitse!

      Kustuta
  47. Väga lihtne ja maitsev kook. Minu külalised kõik kiitsid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Mul on ka see kook rabarberihooajal suur lemmik. Tänagi plaanis seda küpsetada:)

      Kustuta
  48. Vähendasin suhkrut kolmandiku võrra, (kasutasin valge suhkru asemel pruuni) ja tuli hea ning piisavalt magus ka!
    Mainin ka, et kasutasin Schäri gluteenivaba jahu ja retsept toimis ka sellega.

    VastaKustuta
  49. Leidsin vist oma lemmiku retsepti. Minu klaas oli ainult 80g jahu. Oli hea, et kaalud olid juures. Ja vahustasin mune vähemalt 7 minutit. Minagi panin selle klaasitäie suhkru sinna rabarberitele ja munasegule läks kindlasti vähem, tunde järgi. Rabarberitelt imbunud vedeliku niristasin peale. Lisaks rabarberit oli tunduvalt rohkem. Ahjus oli 25 minutit ja tuli ülihea. Nii kuldne, õhuline ja mahlane.

    VastaKustuta
  50. Tuli kohev ja hea! Tekkistunne, et kirssidega võiks ka hea olla, tuleb proovida. Soojana võiks vaniljejäätisega olla super!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails