16. september 2017

Õunakoogipuder ning selle blogi õunakookide TOP5

Igasugused õunaroad on hetkel paljudes koduköökides väga päevakorras. Ka siit blogist otsitakse hetkel eriti just neid retsepte, mis seotud õuntega. Enamasti on nendeks retseptideks just lihtsad kodused õunakoogid ning neid leidub siin blogis ohtralt. Läbi aegade on siin blogis üheks kõige populaarsemaks retseptiks "Lihtne ja maitsev õunakook" ning ka sel aastal selle küpsetise populaarsus ei ole kindlasti väiksem. Siin blogis on aga veel nii palju mõnusaid õunakoogiretsepte! Millised neist on aga kõige külastatumad?! Kui on huvi, siis alljärgnevalt selle hooaja kõige populaarsemate õunakookide esiviisik:

Õunakoogi TOP5:

1. Lihtne ja maitsev õunakook - nagu ennist mainisin, siis see kook on selle blogi üks populaarsemaid retsepte üldse ning polnud kahtlustki, et ka sel hooajal on see kook esimesel kohal!

2. Lihtne kohupiima-õunakook - See kook valmib Juubeli tordipulbriga ning on tõesti väga mahlane ja hea. Seda kooki on ka väga lihtne valmistada!

3. Lihtne rabarberikook - Tegemist on algselt küll rabarbereid sisaldava biskviittainast valmistatud küpsetisega. kuid kui rabarberite asemel kasutada hoopis õunu, siis toimib see kook sama edukalt!

4. Kodune iirise-õunakook - Jälle üks väga-väga lihtne koogiretsept, milles maitseüllatust tekitavad koogi sisse peitunud lehmakommid!

5. Üks kodune õunakook - vot see on üks väga mõnus kook - mahlane, samas mõnuse puruse olekuga. Ma mäletan, et kui 3 aastat tagasi selle retsepti avaldasin, siis pälvis see palju tähelepanu. Tundub, et ka sel aastal saab see koogike oma teenitud tähelepanu:)

Ütleme nii, et eelolevad koogid on kõik väga head ning kõiki neid ühendab kindlasti valmistamise lihtsus. Millised on aga teie lemmikud õunakoogid?


See postitus on aga tegelikult pühendatud õunakoogipudrule. Täpset retsepti siin kogustena kirjas ei ole ning seetõttu võiks see olla pigem üheks mõnusaks idee-allikaks. Kaerahelvestest valmistan ma kodus väga tihti hommikusööki ning enamasti panen kaerahelbed veega likku juba eelmisel õhtul. Nii valmib järgmisel hommikul puder kiiremini, kuna helbed on üleöö parajalt pehmeks ligunenud. (lihtsalt väike nipp neile, kel hommikusel ajal kiire on;)) See puder maitses hästi kõikidele. Ka aastane pisineiu küsis juurde peale seda, kui suur kauss hommikusööki oli tühjaks söödud. Suhkrut ma siia toitu ei lisanud, kuna õunad ja rosinad jagavad magusust juba piisavalt. Samuti annab maitset kaneel ja kardemon, mis õuntega imehästi kokku sobib. Pisut soola on samas aga kohustuslik, kuna toob kõiki maitseid selgemini esile. Lisandiks pudru peale panin pisut kodust maasikamoosi, kaneeli ning maapähklivõid. Viimane on minu arvates küll selline kohustuslik lisand mis tahes pudru peal:)

(täistera)kaerahelbeid
vett
näpuotsatäis soola
poetäis rosinaid
3-4 magusamapoolset õuna (koorida pole vaja), kolme sööja kohta
väike sorts kookos- või mandlipiima
näpuotsatäis kaneeli ja kardemoni


Peale:
maasikamoosi, maapähklivõid, kaneeli...


Selleks, et puder kiiremini valmis saaks, võid kaerahelbed eelmisel õhtul koos veega likku panna. Vesi võiks kergelt kaerahelbeid katta. Järgmisel päeval tõsta pott tulele. Lisa sool ja rosinad ning lase keema tõusta. Riivi potti õunad ning lase seejärel kesmisel kuumusel toidul podiseda seni, kuni kõik on meeldivalt ühtne. Vahepeal lisa pisut kaneeli ja kardemoni. Vajadusel võid lisada valmistamise ajal pisut vett, kui kaerahelbed kogu vedeliku endasse tõmbavad.
Selleks, et puder pisut kreemisem saaks, võid lõpu poole lisada ka pisut kookos- või mandlipiima, kuid see pole kohustuslik! Serveeri koos meelepäraste lisanditega.


13. september 2017

Pirni-kaneelirullikook


Minult on nii mõnigi kord küsitud, et milline näeb välja minu päev, kui olen tegemas retsepte uuele kokaraamatule või mõnele ajakirjale. Seesugustest päevadest võin ma rääkima jäädagi, kuid üks on kindel - need sisaldavad rohkesti kokkamist, pildistamist, mõttetööd stilistika osas, mõõtmist-kaalumist, arvutitööd ning kindlasti kõrget nõudekuhja kraanikausis. Kes sellest rohkem teada tahab, siis tegelikult juba sel laupäeval (16.09) kell 15.00 oleme koos Lia Virkuse ja Andra Kaldaga Pärnu Rahva Raamatus (Port Artur2) pisikest vestlusringi tegemas. Kuna Rahva Raamat on terve septembrikuu nimetanud ümber nimega "Maitsev september", siis toimubki selle kuu raames meie kokkusaamine ehk "Maitsev arutelu". Kõik on oodatud! Teemadeks toit, kokaraamatud ning selle köögipool. Täpsemalt saab vaadata ka Rahva Raamatu kodulehelt või nende FB-lehelt. 

Uues Naistelehes ilmus aga täna üks minu eriti põnev retsept (hetkel on ajakirjas toidukülgede värvid pisut paigast ära, kuid olen kindel et üsna varsti saavad need paika;)). Nimelt on selle küpsetise puhul tegemist justkui kaneelirulliga, kuid see on omandanud pisut suurema kuju. Minul on nõrkus kaneeli järgi ning loomulikult pean tunnistama kerget sõltuvust ja salajast armastust kaneelirullide vastu. Kellel väljenduvad samasugused omaduses, siis on see küpsetis lausa kohustuslik proovimiseks. Olen umbes taolist retsepti siin blogis jaganud, kuid see siin on siiski pisut teistsugune.

Mitmele: jagub umbes 6le
Aeg: 35 minutit 

500 g külmutatud pärmi-lehttainast

50 g toasooja võid
2 sl kaneeli
1 tl kardemoni
50 g suhkrut
1 väiksem pirn
2 sl apelsinisukaadi (soovi korral)

Laota sulanud tainas laiali ristkülikuks. Vahusta või kaneeli, kardemoni ja suhkruga ning määri see tainale. Koori ja tükelda pirn ning laota pirnitükid koos sukaadiga tainale. Seejärel lõika tainast pikuti 3-4cm laiused ribad. Keera esimene riba rulli ning pane see küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø24cm), selle ümber keera ülejäänud ribad. Kindlasti ära tainaribasid liiga tihedasti üksteise külge haagi, sest nii ei pruugi need korralikult läbi küpseda. Aseta need koogivormi hõredamalt, et küpsemisel jääks. Küpseta 190 kraadi juures 25-30 minutit.

Tähelepanek:
*Sukaad annab sellele küpsetisele palju juurde, kuid kui seda poest ei leia, siis võid selle ka retseptist  välja jätta. 


12. september 2017

Liha-juustupirukad. Ilma pärmita!

Alles hiljuti jagasin ma Rannamõisa linnulihablogis sedasama retsepti. Tegemist on pirukatega, mis valmivad ilma pärmita. Tegelikult on seesama tainaretsept olnud minu retseptivaramus juba üsna pikka aega ning seda retsepti järgides saab valmistada nii soolaseid kui ka magusaid pirukaid. Ühesõnaga, kui pärmiga mässata ei viitsi, siis tuleb appi seesama tainaretsept.

Meil on tavaks teha kord nädalas pirukahommikuid. Tõsi, suvisel ajal on need traditsioonilised pirukahommikud pigem harvemad, kuid mida jahedamaks ilmad muutuvad, siis korra nädalas on see traditsioon lausa aukohal. Sellistel päevadel hüppan varahommikul läbi mõnest lemmikkohvikust Pärnus ning haaran kaasa meelepärased (ja juba lemmikuteks kujunenud) värskelt valminud küpsetised. Teise variandina valmistan eelmisel õhtul taina, nii et hommikuks jääb põhimõtteliselt vaid küpsetamisvaev. Ka seesama tainaretsept sobib ideaalselt eelmisel päeval valmistamiseks, et siis järgmisel hommikul sellest pirukad meisterdada ning koos meelepäraste lisanditega ahju pista. Nende pirukate täidiseks on kanahakkliha ning juust, ühesõnaga on need soolased keerusaiad, mille täidisega ei saa mööda panna.


Kogus: 6-7 pirukat

4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 tl suhkrut
50 g toasooja võid
200 g Kreeka jogurtit

Täidis:
125 g kanahakkliha
soola, pipart
3 sl sulatatud juustu
100 g riivitud juustu

Taina valmistamiseks sega kokku kuivained, näpi hulka pehme või. Lisa jogurt ja sega kõik ühtlaseks. Hoia tainast külmas u 15 minutit. Täidise valmistamiseks prae hakkliha kergelt õliga piserdatud pannil valmis, vahepeal maitsesta soola ja pipraga.

Rulli tainas jahusel pinnal õhemaks ristkülikuks. Määri peale sulatatud juust, raputa peale riivitud juust ning seejärel hakkliha. Keera tainas lühemast küljest rulli ning lõika see 6-7 viiluks. Aseta viilud ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadi juures 30-40 minutit.

7. september 2017

Ahjupuder peedi ja kitsejuustuga


Kitsejuustuga haakub minul mõtteis koheselt peet. Muidugi ei ole siin miskit üllatuda, sest nende kahe kooslus on lihtsalt võrratu. Kui isegi püüda kitsejuustuga miskit muud sobituda, siis see hästi toimiv sõprus ei taha kuidagi meelest minna ning ka seetõttu on siin postituses peategelasteks loomulikult kitsejuust ja peet... ja seda ahjupudru koostises. Tegemist on soolase poole kaldu oleva toitva roaga, mis ei sobi mitte ainult hommikulauale, vaid on sobiv ka lõunasel ja õhtusel ajal. Lisaks pistsin sellele ahjuroale katteks peale veel kitsepiimast valmistatud valgehallitusjuustu, mis küpseb ahjus kuidagi eriskummaliselt mõnusalt ning sobib kogu roaga imehästi kokku.

Kasutusel olid mul Chavroux juustud (määrde- ja valgehallitusjuust), mis on valmistatud kitsepiimast ning millele on omane pigem mahedam mekk, kui intensiivne kitsejuustule omane maitse. Poodides on need juustud ka väga lihtsasti leitavad ning hinnaklassilt ka pigem sõbralikud. Minul kulub kodus igasugu juustu ikka väga palju. Neidsamu juustusid soovitan aga kasutada näiteks püreesuppides. Praegune hooaeg oma võluvate sügiandidega lausa soosib seesuguste suppide valmistamist ( kindlasti proovi peedisuppi koos pehme kitsejuustuga:)). Ka soolane hommikupuder mis tahes kujul võiks seesugust lisandit soovida.... Siis meenub mulle veel üks koogike, mida olen valmistanud ning milles pisut pehmet kitsejuustu on lausa kohustuslik. Õigemini koosneb kook pehmest kitsejuustust, munadest, meest ja veidikesest Kreeka jogurtist, mis siis ainete kokkusegamisel ahju rändab kolmveerand tunniks. Need mõlemad juustud sobivad lisamiseks ka omleti, pannkookide või tortiljatäidiseks. Samuti röstitud leivaviil ohtra kitsejuustu, munapudru ja rohelise salatiga on lihtne, aga väga maitsev algus päevale. Pistke ka kotletitainasse või siis lisage pehmesse kitsejuustu ohtralt ürte, pähkleid, kuivatatud puuvilju ning veeretage sellest pisikesed suupistepallikesed, mida serveerite koos oliiviõli ja värske saiaga. Ja siis veel grillitud köögiviljad või hoopis praetud seened kitsejuustuga?! Võimalusi igastahes jagub.

Selle roa valmistamiseks oleks hea, kui kasutatav tomat oleks kooritud. See ei ole kohustuslik, kuid siiski on lõpptulemus oluliselt parem, kui süües ei kohtuta vintske tomatikoorega, mis kuidagi teiste komponentidega sõbruneda ei soovi. Tomatikoore eemaldamine on äärmiselt lihtne ning selle pisikese vahekäigu võiks ette võtta kindlasti. Tomati koorimiseks tee esmalt selle alumisse otsa (mitte varrepoolsesse otsa) noaga ristikujuline sisselõige. Seejärel pista tomat keevasse vette umbes 10-15 sekundiks. Seejärel pista tomat korraks (jää)külma vette. Nüüd koori noaga lihtsa vaevaga tomatil nahk maha, alustades koorimist eelnevalt tehtud lõike kohast.



1 suurem tomat
200 g täistera kaerahelbeid
225 g riivitud peeti
2 sl tüümiani (lehti)
3,5 dl köögiviljapuljongit
soola
50 g pehmet kitsejuustu (määrdejuustuna)
30 g Kreeka pähkleid, hakituna
100 g kitsepiimast valgehallitusjuustu

Tükelda eelnevalt kooritud tomat väikesteks tükkideks. Sega kokku retsepti 4 esimest komponenti, vala juurde puljong. Sega ning lisa pisut maitseks soola. Laota segu ahjuvormi ning küpseta seda 180 kraadi juures 25 minutit. Seejärel lisa vormi väikeste tükikestena pehme kitsejuust ning sega see peedisegule sisse. Laota peale pähklid. Lõika valgehallitusjuust viiludeks ning tükelda käte vahel väiksemaks. Laota juustutükid vormi kõige peale. Pista vorm uuesti ahju ning küpseta ülemisel siinil grillrežiimil seni, kuni juust on sulanud. See võtab aega vaid hetk, nii et ära ahju juurest väga kaugele mine!




31. august 2017

Kiirelt valmiv karamelline õunakook ja üks sügisene õunakoogivõistlus!

Kas te Kalamehe Kvartalist olete miskit kuulnud? Ühesõnaga on tegemist vahva kogukonnaga minu kodulinnas Pärnus. Laias laastus öeldes on see Pärnu jõe ja Riia maantee vahelisele alale jääv ümbruskond ning ühtlasi on tegemist ka minu kodukandiga. Miks ma sellest räägin? Sellepärast, et 2 korda aastas toimuvad Kalamehe kvartalis kogukonnapäevad - kevadeti Kalamehe pühapäev ning septembrikuu alguses Kalamehe laupäev. Inimesed tulevad kokku, on hoovikohvikud, on täikad, on arutelud, on muusika. Ühesõnaga selline vahva ühepäevane kogukonnaüritus... Kalamehe laupäev toimub sel aastal 9. septembril ning pisikese lisanüansina on sel korral toimumas ka õunakoogivõistlus. Hooaeg on ju peal, koduhoovid uppumas õuntest ning olen kindel, et paljudel on oma kindlad õunakoogiretseptid köögisahtlites peitumas. Seetõttu kutsun kõiki osalema õunakoogivõistlusel, mille peaauhinnaks on ülimalt lahe retrojalgratas ja kotitäis küpsetamismaterjali Pärnu Keskuse Taluturult. Lisaks valmistatakse võidukooki edaspidi ka Pärnu Keskuse Taluturu kohviku menüüs. Kui Sul tekkis nüüd huvi ning mõte, et võiks oma salajast retsepti koogi näol ka teistega jagada, siis registreeri end aadressile kalamehekvartal@gmail.com ning lisa märksõnaks: Õunakook. Õunakoogivõistlusel osalejad ei pea olema Kalamehe Kvartali elanikud! Oodatud on kõik nii Pärnust kui ka mujalt! Täpsemat infot saab hankida ka FB-st: Kalamehe laupäev, sealt leiab ka infot selle kohta, kui soovid üritusel ise osaleda müüjana.

Ise olen õunakooke sel aastal küpsetanud juba päris arvestatav hulk. Minu ämmal ja äial on koduaias õunapuu, mille viljad on sel aastal kuidagi eriti magusad ja mahlased. Selle aasta ilmad on kuidagi eriti soosinud õunte rohkust sel puul ning seetõttu "raiskan" neid meelega erinevates küpsetistes. Mulle õunakoogid meeldivad ning nagu aastatega selgunud, siis ka ülejäänud pereliikmetele on need meeltmööda. Eriti hästi võetakse vastu aga igasugu kodused õunakoogid. Ka alljärgnev retsept on koduselt lihtne ning valmib väheste komponentidega. Koogi valmistamisel kasutasin soodat, mille tulemusena jääb kook kuldpruun ning karamelline. Sooda nimelt aitab suhkrul koogi küpsemisel kiiremini sulada ning seetõttu on lõpptulemuseks meeldivalt päevitunud kook. Kui retsept sobib, siis proovige järele;)


Mitmele: 12 koogtükki
Aeg: 1 tund 

3 dl nisujahu
2 dl suhkrut
1 (väike) tl soodat
2 muna
200 g hapukoort

Täidis:
1 kg õunu (koorimata kogus)
1 tl kaneeli

Sega kuivained omavahel. Lisa muna ja hapukoor ning sega ühtlaseks. Koori ja tükelda õunad, sega kokku kaneeliga ning seejärel lisa õunatükid segades koogitainasse. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi (näiteks suurusega 22x28cm) ning küpseta 180 kraadi juures 45-55 minutit.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails