Kui ma peaksin midagi kindlat valima, mis 
mind Promo Cash&Carry poe juures eriti rõõmustab, siis on see 
kindlasti värske kala lett, mis ahvatleb eriti suure valikuga. Sealne 
valik on ikka midagi muud, kui teistes poodides ning lisaboonusena saab 
kasutada ka kalaleti teenindajate abi kala ettevalmistamise osas 
(soomuste eemaldamine, kala rookimine, fileerimine, steikide 
valmistamine kalast, maitsestamine, soolamine, homaaride 
ettevalmistamine vaakumpakendamine). Kuna olen suur kalasõber ning 
fännan erinevaid mereandidest roogasid, siis võib öelda, et see kalalett
 on üks ütlemata tore koht:) Lisaboonusena on sealsed teenindajad 
ülimalt sõbralikud ning on igati nõus sind erinevates küsimustest aitama
 ning abistama.
Sealne kalavalik inspireerib kokkama! Ja seetõttu
 tundsin ma esmalt soovi valmistada üht mõnusat hautist, milles 
mereandidest puudust ei ole ning mis praeguse jahedamapoolse ilmaga 
soojendavaks lõuna- või õhtusöögiks sobitub. Sellesse hautisesse 
osutusid seekord valituks karbid, tursafilee, hiidkalmaari kombitsad 
ning prisked ja pontsakad tiigerkrevetid. Kuna kõik valitud mereannid 
küpsevad üsna kiiresti, siis saab see roog valmis meeldivalt lühikese 
ajaga. Aega nõuab vaid krevettide puhastamine ning karpide sorteerimine.
 Kui karpide sorteerimisest pisut pikemalt rääkida, siis oluline on 
jälgida, et kõik karbid oleksid söömiskõlblikud. Nende 
ettevalmistamiseks loputa karbid külma veega. Kõik kinnised karbid on 
korras ning toiduvalmistamiseks sobilikud. Need karbid, mis on katkised 
viska ära. Lahtiolevad karbid tõsta loputamise ajal kõrvale ning koputa 
nendele peale või torka kergelt sisemust. Kui karbid mõne aja pärast 
sulguvad, siis võid ka neid toiduvalmistamiseks kasutada. Kui need aga 
endiselt avatuks jäävad, siis pole nendega kahjuks miskit teha ning 
viska samuti minema. Küpsenult peavad karbid aga ilusti avanema. Kui 
mõni toidus siiski suletuks jääb, siis ära neid söö. Nii lihtne ongi:) 
Selle hautise valmistamisel sattus selliseid vigaseid ja ebakõlblikke 
karpe minu valikusse üsna vähe, seega sai roog mõnusalt rikkalik!
PS! Maitsestamisel kasutasin siin tavalise soola asemel hoopis suitsusoola, mis andis mõnusa varjundi kogu roale. Väga tugev suitsune maitse ei jäänud, aga meeldivalt aimatav:)
Ahjaa ... kui sa nüüd vaatad, et selle retsepti komponentide nimekiri on niiii pikk, siis tegelikult koosneb see hautis üsnagi lihtsatest ja loogilistest komponentidest:)
PS! Maitsestamisel kasutasin siin tavalise soola asemel hoopis suitsusoola, mis andis mõnusa varjundi kogu roale. Väga tugev suitsune maitse ei jäänud, aga meeldivalt aimatav:)
Ahjaa ... kui sa nüüd vaatad, et selle retsepti komponentide nimekiri on niiii pikk, siis tegelikult koosneb see hautis üsnagi lihtsatest ja loogilistest komponentidest:)
Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 30 minutit
2 sl oliiviõli
2 sl võid (võiga ära koonerda)
1 sibul
1 porrulauk
5 küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
0,5 tl tšillihelbeid (vürtsisõbrad lisavad rohkem!)
1 tl kuivatatud tüümiani
2 dl valget veini
4 dl (kala)puljongit
2 purki purustatud konservtomateid
3 loorberilehte
1 kg sinimerekarpe
400 g küpsetamata (ja puhastatud) tiigerkrevette
400 g tursafileed
400 g hiidkalmaari kombitsaid
(suitsu)soola, pipart, suhkrut
suur peotäis värsket koriandrit
sidruniviile
Kuumuta
 suurel pannil õli ja või. Tükelda sibul ja viiluta porru ning tõsta 
pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa 
hakitud küüslauguküüned. Sega juurde paprikapulber, tšillihelbed, 
tüümian ning vala pannile vein. Paari minuti pärast lisa puljong ning 
purustatud tomatid. Lisa loorberilehed ning maitsesta soola, pipra ja 
suhkruga. Lase kastmel pannil podiseda seni, kuni valmistad ette 
mereande. Puhasta ja sorteeri karbid nii, nagu postituse sissejuhatuses 
õpetasin. Tükelda tursafilee ja kombitsad. Vajadusel puhasta ka 
krevetid.
Lisa tomatikastmele esmalt karbid, mõne minuti pärast (kui näed, et karbid hakkavad kergelt juba avanema), siis lisa ülejäänud mereannid. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni karbid on täielikult avanenud ning teised mereannid on õrnalt küpsenud. Maitsesta lõplikult ning serveeri koriandri ja sidruniviiludega. Kõrvale soovitan pakkuda riisi ja ciabattat:)
Lisa tomatikastmele esmalt karbid, mõne minuti pärast (kui näed, et karbid hakkavad kergelt juba avanema), siis lisa ülejäänud mereannid. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni karbid on täielikult avanenud ning teised mereannid on õrnalt küpsenud. Maitsesta lõplikult ning serveeri koriandri ja sidruniviiludega. Kõrvale soovitan pakkuda riisi ja ciabattat:)
See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.
 

 
 
Kommentaare ei ole :
Postita kommentaar