22. veebruar 2024

Purukook keedukreemiga

Kes meist ei armastaks keedukreemi. Selles on killuke nostalgiat ja kuhjaga häid maitseid. Seetõttu sobib see nii palju magustoitude ja kookide lisandiks. Soovitan proovida sedasama purukoogist inspireeritud küpsetist, kus klassikalise moosilisandi asemel on täidiseks kuhjaga keedukreemi.
See on seesugune kook, mis meeldib kindlasti kõigile keedukeemi ja ka napoleni koogi fännidele. Selles on rohkelt keedukreemitäidist, vaid õhuke kiht purukatet ja veidi tainapõhja. Kusjuures, koogi valmistamiseks valmib nii põhi kui ka kate täpselt samast tainast, mistõttu saab koogike veelgi lihtsamini valmis. 

Millal seda kooki teha? Kindlasti sobib see valmistamiseks mõneks eriliseks tähtpäevaks. 24. veebruar on saabumas ja kohe kindlasti soovitaks ma seda koogikest just selleks päevaks valmistada. Kuna see kook valmib väga lihtsalt ja ei nõua pikalt aega köögis mässamiseks, siis loomulikult võib seda ka niisama mistahes päeval valmistada, kui on lihtsalt ühe maitsva koogikese isu. 

Koogi valmistamisel tasub siis meeles pidada paari asja. Esiteks peab keedukreemine täidis piisavalt läbi küpsema, samas ei tohiks see üle küpseda. Seetõttu jäta koogike kindlasti peale küpsetamist ahju järelvalmima, nagu olen retseptis soovitanud. Teiseks soovitan ma KINDLASTI selle koogi vähemalt 1 või isegi 2 päeva varem valmis teha. Nimelt on see küpsetis parim külmkapikülmalt. Seega peale järelküpsemist ahjus tõsta kook toatemperatuurile jahtuma ja seejärel aseta külmkappi tahenema. Kooki serveeri, kui see on ööpäev külmkapis seisnud. Pole hullu, kui seda kooki ülejärgmisel päeval pärast küpsetamist serveerid. Külmkapis seisab see ilusti ja muutub täpselt selliseks, nagu vaja. 


Mitmele: 10le
Valmistamisaeg: 25 minutit + küpsemisaeg 1 tund + tahenemisaeg 6 tundi

Kreem:
200 ml vahukoort (Valio Alma)
800 ml piima (Valio Alma)
1 sidruni riivitud koor
6 munakollast
25 g nisujahu
25 g maisitärklist
200 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Purutainas:
200 g nisujahu
25 g suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
180 g võid (Valio Alma)

Kreemi valmistamiseks pane vahukoor, piim ja sidrunikoor paksupõhjalisse potti ning kuumuta keemiseni. Pane ülejäänud komponendid kaussi, lisa paar lusikatäit kuumutatud piimasegu ja vispelda ühtlaseks seguks, vajadusel lisa täiendavalt pisut piimasegu, et saavutaksid ilusti voolava munasegu. Samal ajal, kui piimasegu kuumutad, nirista valminud munasegu selle hulka. Vispelda ise samal ajal korralikult, et valmiv kreem tükki ei tõmbuks. Vispelda kreemi paksenemiseni. Tõsta pliidilt ja lase jahtuda.

Valmista purutainas: tõsta kuivained kaussi, lisa või ja näpi tainas purutaoliseks massiks. Väldi ülesegamist, et segu ühtlaseks tainaks ei muutuks. Segu peab jääma purutaoline! Tõsta umbes 2/3 valminud purutainast küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale (Ø22cm). Vala vormi kreemitäidis ja raputa peale ülejäänud purutainas. Küpseta kooki 175 kraadi juures 1 tund. Seejärel lülita ahi välja ja lase koogil veel umbe 30 minutit järelküpseda (suletud ahjuuksega). Tõsta kook ahjust, lase pisut jahtuda ning tõsta kook külmkappi tahenema vähemalt 6 tunniks. Kaunista kook vahetult enne serveerimist 

Retsept valmis koostöös Valioga!


4 kommentaari :

  1. Tere!
    Purutainas läheb ainult vormi põhja eks, mitte ka külgedele? 😊

    VastaKustuta
  2. Just, läheb vormi põhjale ja peale. Külgedele ei lähe :)

    VastaKustuta
  3. Kas ahi peab pöördõhuga ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Ei. Küpsetama peaks tavalise (ehk ülalt-alt) režiimiga. Igaks juhuks mainin, et kui mu retseptis ei ole märgitud teisiti, siis on küpsetamisrežiim alati see kõige tavalisem:)

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails