8. mai 2023

Šokolaadivahune küpsisekook

See kook kõnetab kindlasti kõiki šokolaadikoogisõpru. See on mõnusalt šokolaadine, koosnedes mitmest erineva tekstuuriga koogikihist. Siin on tummisust ja õhulisust, samas ei ole kook üleliia lääge ja magus, vaid täpselt meeldiv amps magusaisu peletamiseks. See kook ei vaja küpsetamist, küll on aga hea pisut aega varuda, et see kook saaks külmkapis valmida. Seetõttu lase koogil julgelt külmkapis maitsestuda ja taheneda vähemalt ööpäev. Samuti võid selle koogi juba ka 2 päeva varem valmis teha, sest selle maiuse puhul ei ole muret, et seistes maitsed tuhmuksid. Ühesõnaga on see hea ja veidi teistmoodi küpsisekook, mille saad aegsasti valmis teha. 

Selle koogi valmistamiseks kasutasin ma Maiasmoka marmelaadikihiga küpsiseid (vaarikatega), mis annavad maitsenüanssi kogu koogile. Küpsiste šokolaadikate ja marmelaad sobituvad sellesse kooki nii hästi. Seega ära asenda sedasorti küpsiseid tavaliste küpsistega.

Kogus: 10-12 koogiviilu
Valmistamisaeg: 30 minutit + tahenemisaeg

Küpsisekihtideks:
ca 3 pk Maiasmoka küpsiseid marmelaadiga

Šokolaadikiht:
200 ml vahukoort
100 g tumedat šokolaadi (56%)

Kohupiima-šokolaadikiht
200 ml vahukoort
50 g valget šokolaadi
50 g tumedat šokolaadi (56%)
150 g kohupiimapastat
1-2 sl tuhksuhkrut
1 suurem banaan

Kate:
100 ml vahukoort
50 g tumedat šokolaadi (56%)

Šokolaadikihi jahoks kuumuta koor potis keemiseni. Tõsta pliidilt ning lisa šokolaaditükid. Lase sulada ning seejärel sega segu ühtlaseks. Lase valminud segul täielikult jahtuda. Seejärel vahusta segu mikseriga mõned minutid, et segu muutuks pisut heledamaks.

Kohupiima-šokolaadikihi valmistamiseks vahusta koor vahule. Sulata šokolaadid veevannil ning sega kohupiimaga ühtlaseks. Valminud kohupiimasegu sega kokku vahukoorega. Lisa magustamiseks tuhksuhkut (vastavalt maitsele).

Vooderda lahtikäiva koogivormi põhi (Ø20-21cm) küpsetuspaberiga. Laota põhjale 10 küpsist. Võid mõne küpsise ka poolitada, et see ilusti ühekordse kihina põhjale mahuks (PS! vormi põhi ei jää küpsistega täielikult kaetud). Selle peale vala ühtlase kihina vahustatud šokolaadikiht. Seejärel laota peale pool kohupiima-šokolaadikihist ning laota siis taas peale 10 küpsist. Tükelda banaanid ning sega järelejäänud kohupiimasegu hulka. Tõsta valminud segu vormi küpsistele. Laota peale taas 10 küpsist, surudes need kergelt alumise kreemi sisse.

Valmista kate: selleks kuumuta koor potis keemiseni, tõsta tulelt ja lisa šokolaaditükid. Lase sulada ning sega kogu segu ühtlaseks. Vala šokolaadisegu vormi kõige peale. Seejärel tõsta kook külmkappi maitsestuma ööpäevaks. Vahetult enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt!

Retsept valmis koostöös Maiasmokk maiustustega.


6 kommentaari :

  1. Tere! Mis banaani asemel võiks sinna sisse panna, kuna laps ei armasta banaani üldse? Või on ok see lihtsalt välja jätta?

    VastaKustuta
  2. Super hea kook, soovitan 100%. Põhja minev šokolaadikiht on aga jube vedel, mul ajas vormi äärtest seda välja ja isegi järgmisel hommikul külmkapist võttes. Ilmselt teen järgmine kord seda väiksema kogusega, et nii ei juhtuks 😀

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas segu sai korralikult jahtuda enne vahustamist? Kuumalt vahustades jääb see tõesti vedel!
      Mis vorm kasutusel oli? Kui see kiht tuleb veidi vedel, siis seistes see taheneb. Samas see kiht ei jää ikka ülemäära vedel:) Igaljuhul ei tohiks vorm läbi lasta, sest segu taheneb selle sees ära.

      Kustuta
  3. Väga isuäratav kook!
    Kas oskad öelda, kui palju küpsiseid kulub, kui teha kooki 26-se läbimõõduga vormis? Ma muud kogused oskan ise arvutada :)
    Aitäh!

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails