24. november 2022

Lihtne mereannihautis

Kui ma peaksin midagi kindlat valima, mis mind Promo Cash&Carry poe juures eriti rõõmustab, siis on see kindlasti värske kala lett, mis ahvatleb eriti suure valikuga. Sealne valik on ikka midagi muud, kui teistes poodides ning lisaboonusena saab kasutada ka kalaleti teenindajate abi kala ettevalmistamise osas (soomuste eemaldamine, kala rookimine, fileerimine, steikide valmistamine kalast, maitsestamine, soolamine, homaaride ettevalmistamine vaakumpakendamine). Kuna olen suur kalasõber ning fännan erinevaid mereandidest roogasid, siis võib öelda, et see kalalett on üks ütlemata tore koht:) Lisaboonusena on sealsed teenindajad ülimalt sõbralikud ning on igati nõus sind erinevates küsimustest aitama ning abistama.


Sealne kalavalik inspireerib kokkama! Ja seetõttu tundsin ma esmalt soovi valmistada üht mõnusat hautist, milles mereandidest puudust ei ole ning mis praeguse jahedamapoolse ilmaga soojendavaks lõuna- või õhtusöögiks sobitub. Sellesse hautisesse osutusid seekord valituks karbid, tursafilee, hiidkalmaari kombitsad ning prisked ja pontsakad tiigerkrevetid. Kuna kõik valitud mereannid küpsevad üsna kiiresti, siis saab see roog valmis meeldivalt lühikese ajaga. Aega nõuab vaid krevettide puhastamine ning karpide sorteerimine. Kui karpide sorteerimisest pisut pikemalt rääkida, siis oluline on jälgida, et kõik karbid oleksid söömiskõlblikud. Nende ettevalmistamiseks loputa karbid külma veega. Kõik kinnised karbid on korras ning toiduvalmistamiseks sobilikud. Need karbid, mis on katkised viska ära. Lahtiolevad karbid tõsta loputamise ajal kõrvale ning koputa nendele peale või torka kergelt sisemust. Kui karbid mõne aja pärast sulguvad, siis võid ka neid toiduvalmistamiseks kasutada. Kui need aga endiselt avatuks jäävad, siis pole nendega kahjuks miskit teha ning viska samuti minema. Küpsenult peavad karbid aga ilusti avanema. Kui mõni toidus siiski suletuks jääb, siis ära neid söö. Nii lihtne ongi:) Selle hautise valmistamisel sattus selliseid vigaseid ja ebakõlblikke karpe minu valikusse üsna vähe, seega sai roog mõnusalt rikkalik!

PS! Maitsestamisel kasutasin siin tavalise soola asemel hoopis suitsusoola, mis andis mõnusa varjundi kogu roale. Väga tugev suitsune maitse ei jäänud, aga meeldivalt aimatav:)

Ahjaa ... kui sa nüüd vaatad, et selle retsepti komponentide nimekiri on niiii pikk, siis tegelikult koosneb see hautis üsnagi lihtsatest ja loogilistest komponentidest:)

Kogus: neljale-kuuele
Valmistamisaeg: 30 minutit

2 sl oliiviõli
2 sl võid (võiga ära koonerda)
1 sibul
1 porrulauk
5 küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
0,5 tl tšillihelbeid (vürtsisõbrad lisavad rohkem!)
1 tl kuivatatud tüümiani
2 dl valget veini
4 dl (kala)puljongit
2 purki purustatud konservtomateid
3 loorberilehte
1 kg sinimerekarpe
400 g küpsetamata (ja puhastatud) tiigerkrevette
400 g tursafileed
400 g hiidkalmaari kombitsaid
(suitsu)soola, pipart, suhkrut
suur peotäis värsket koriandrit
sidruniviile


Kuumuta suurel pannil õli ja või. Tükelda sibul ja viiluta porru ning tõsta pannile. Kuumuta keskmisel kuumusel, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa hakitud küüslauguküüned. Sega juurde paprikapulber, tšillihelbed, tüümian ning vala pannile vein. Paari minuti pärast lisa puljong ning purustatud tomatid. Lisa loorberilehed ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Lase kastmel pannil podiseda seni, kuni valmistad ette mereande. Puhasta ja sorteeri karbid nii, nagu postituse sissejuhatuses õpetasin. Tükelda tursafilee ja kombitsad. Vajadusel puhasta ka krevetid.

Lisa tomatikastmele esmalt karbid, mõne minuti pärast (kui näed, et karbid hakkavad kergelt juba avanema), siis lisa ülejäänud mereannid. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni karbid on täielikult avanenud ning teised mereannid on õrnalt küpsenud. Maitsesta lõplikult ning serveeri koriandri ja sidruniviiludega. Kõrvale soovitan pakkuda riisi ja ciabattat:)

See retsept valmis koostöös Promo Cash & Carry kauplusega.
 

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails