12. aprill 2018

Helen Helde pudruhelbed. Maapähklivõiviirudega toorpuder ja mustasõstramuffinipuder küpsisetainaga!

Puder - jah või ei?! Minu poolt kindlasti suur JAH ... soolased või magusad, hommikul või mõnel muul ajal - vahet pole! Magusamat sorti pudrud on üldjuhul kõige paremad meeldivalt ohtra kattega ning soolased rohke juustu ja ürtidega! Minu eelistused pudru osas ei ole kindlasti kivisse raiutud ning eelistan parasjagu just seda putru, mille järele isu on. Muidugi ei saa ma salata, et kaerahelbepuder on minu kõige suurem sõber, aga muidugi on ka perioode, kus kõige populaarsemaks hommikusöögiks (minu puhul ka vabalt lõuna- või õhtusöögiks) on riisipuder, helbepuder või midagi hoopis kolmandat.

 Maapähklivõiviirudega toorpuder
 
Minuni jõudsid hiljuti Helen Helde sarja tooted, Tegemist on esimese teaduslikult tõestatud putrude sarjaga Eestis. Helde sarja kuivainete segud on valmistatud nii, et need oleksid valgu- ja kiudainerikkamad ning sisaldaksid õiges koguses vajalikke vitamiine ja mineraale. Need tooted valmisid BioCC OÜ ja Tartu Ülikooli teadlaste koostöös. Kombineeritud on kaera, otra, tatart, kaerakliisid ning erinevaid lisandeid nii, et need annaks segudele kasulikud omadused. Lisaboonusena pole segudele lisatud sünteetilisi maitse- ega lõhnaaineid. Helen Helde sarjas on neli erinevat toodet:  mitmeviljahelbepuder jõhvika, kookose ja õunaga; mitmeviljahelbepuder seemnete ja porgandiga; mitmeviljahelbepuder õuna ja mustasõstraga ning mitmeviljahelbepuder kõrvitsaseemnete ja vinnutatud lihaga. 

Kuidas sellised 4 kooslust aga müügile jõudsid! Projekti käigus testiti kokku 81 erinevat seguvarianti. Teadlaste töölaual olid erinevad helbed, puuviljad, marjad ning muud lisandid. Kõiki retsepte testis ja degusteeris laboris 15 inimesest koosnev testgrupp ning lõppfaasi jõudis 18 erinevat varianti, mida testiti 50 erineva perekonna peal, et selgitadagi välja neli parimat! Ja need 4 parimat ongi nüüd müügile jõudnud!

Selle pudru valmistamine on muidugi lihtne - vesi, piim ja pudruhelbed potti ning vähem kui 5 minutiga on toit valmis. Millega aga serveerida ning mida veel põnevat Helen Helde pudruhelvestega teha? Jagan kahte mõnusat retsepti, milles on kasutatud selle sarja magusaid perekonnaliikmeid.


Esimeseks retseptiks on toorpuder. Sellised pudrud on viimase aastatega üha populaaremaks saanud ning tõenäoliselt nende populaarsus kasvab veelgi. Toorpuder on selline toit, mille valmistamisele ei kulu enne söömist just üleliia palju aega. Kata lihtsalt eelmisel õhtul likku pandud pudruhelbed meelepärase lisandiga ning asu aga sööma. Seesugune puder on minule isiklikult nagu magustoit!. Tekstuurilt mõnusalt kreemjas ning maitserikas!

Teise pudru puhul on tegemist aga mõnusalt hellitava söögiga ning seetõttu on üsna sobiv kutsuda seda mustasõstramuffinipudruks. Nagu ühele marjamuffinile sobiv, siis on ka selles toidus esindatud parajas koguses kardemoni, moosi, jäätist ning loomulikult söödavat tainapuru.


Maapähklivõiviirudega toorpuder
Mitmele: pigem ühele
Valmistamisaeg: 5 min + paisumisaeg

2 dl Helen Helde pudruhelbeid jõhvika, kookose ja õunaga
2 dl vedelat kookospiima*
2 tl (kuhjaga) maapähklivõid
1-2 tl mett (soovi korral)
(külmutatud) jõhvikaid või pohli
kookoshelbeid

Sega omavahel pudruhelbed ja kookospiim ning pane need ööpäevaks külmkappi paisuma/maitsestuma. Vahetult enne söömist sega lohakalt segusse maapähklivõi. Lohakalt seepärast, et maapähklivõi jääks mõnusate viirudena pudrusse. Soovi korral võid lisada ka pisut mett, kui soovid magusamat lõpptulemust. Mina mett ei lisanud. Serveeri putru koos marjade ja kookoshelvestega.

*Kasutasin Alpro ilma suhkruta kookospiimajooki. Kui kasutad paksemat kookospiima, siis lahjenda seda veega. Vastasel juhul on lõpptulemus liialt tugeva maitsega ka tekstuurilt üleliia paks. 

Mustasõstramuffinipuder küpsisetainapuruga
Mitmele: kahele
Valmistamisaeg: 10- 15 min

2 dl Helen Helde pudruhelbeid õuna ja mustasõstraga
4 dl vett
2 sl sulatatud juustu
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 banaan
ca 1-2 sl mett

Küpsisetainas**:
25g Helen Helde pudruhelbeid õuna ja mustasõstraga
20 g toasooja võid
0,75 tl kaneeli
1-2 tl mett

Katteks:
banaaniviile
2 tl mustasõstramoosi
1-2 sl pähkleid
2 jäätisepalli
kardemoni

Küpsisetainas: Jahvata pudruhelbed pisut peenemaks. Lisa või ja kaneel ning sega ühtlaseks massiks. Magusama maitse jaoks lisa soovitud kogus mett. 

Puder: lase vesi keema, lisa pudruhelbed ning kuumuta segades paar minutit. Seejärel lisa segades juurde sulatatud juust ja kardemon ning lase kaane all minutijagu maitsestuda. Purusta kahvliga banaan ning lisa pudrule. Magusama pudru jaoks, lisa soovi korral mett. Pane puder kaussidesse. Raputa peale küpsisetainatükke ning seejärel lisa peale banaaniviilud, moos ja pähklipuru. Kõige krooniks lisa pudrukaussi jäätisepall ning raputa see üle veidikese kardemoniga.

**Seda segu jääb üle, kuid säilita seda külmkapis järgmiste kordade jaoks:)

Vaata ka: www.helen.ee



Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails