20. november 2017

Kõrvitsaküpsised valge šokolaadi, pähkli- ja karamellitükkidega


Mul on mitmeid küpsiseretsepte, mis on minu retseptivaramus esikohtadel. Ka seesama retsept kuulub nende hulka, kui on isu selliste suurte ja ümmarguste krõbeküpsiste järele. Õigemini järgin igakord nende küpsiste põhiretsepti ning seejärel puistan taina hulka helde käega meelepäraseid lisandeid. Need küpsised on kõige traditsioonilisema olemusega, kui lisada lohakalt hakitud šokolaaditükke. Minule meeldib nende küpsiste puhul kerge segadus ning seepärast lisan üldjuhul nendesse küpsistesse alati rohkem kui ühe lisandi. Seekord said küpsised kaaslaseks valget šokolaadi, pähkleid, Daim šokolaaditükke, kaneeli ja üllatus-üllatus - riivitud kõrvitsat. Eelnev loetelu tundub justkui pisut väikese liialdusena, kuid võin kinnitada, et lõpptulemus on tõeliselt mõnus. Koogiviiluga võib konkureerida küll ning kes on veel eriti suur küpsisesõber, siis tõenäoliselt ongi kõige õigem eelistada just isetehtud koduseid küpsiseid. Muidugi ei saa selliseid küpsiseid kodus väga silmnähtaval kohal hoida, sest paratamatult riivab pilk küpsisekaussi ning edasine on kõigile vist juba teada...

Kõrvits nendes küpsistes on ka ääretult meeldiv ning soovi korral võid selle päikesekollase tegelase asendada näiteks porgandiga. Toimib sama hästi! Kusjuures ka köögiviljapõlgurid kiitsid neid küpsiseid ning tegelikult see komponent siin maiuses nii palju domineerima ei jäägi. Pigem mõjub toetavalt kogu kombole. See retsept ilmus ka 15.11.17 Naistelehe köögirubriigis ning üsna mitu kiidusõna on see retsept juba pälvinud!

Mitmele:20-24 tk
Aeg:25 min + vähemalt tunnike jahedas
Soovitused: Taina võid valmis teha ka eelmisel päeval!

100 g võid, toasooja
1 dl suhkrut
1 munakollane
100 g riivitud kõrvitsat
3 dl jahu
1 tl soodat
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
0,5 tl kaneeli
100 g valget šokolaadi
26 g (1 väike tahvel) Daim šokolaadi
50 g India pähkleid

Vahusta või suhkruga, lisa segades juurde munakollane ja kõrvits. Sega kuivained omavahel ning lisa võisegule. Haki šokolaad, Daim ja pähklid väiksemateks tükkideks ning sega tainasse. Lase tainal külmkapis maitsestuda vähemalt tunnike (nii on lõpptulemus krõbedam). Seejärel vormi käte vahel tainast pallikesed, laota need ahjuplaadile ning suru tainapallid lamedamaks. Küpseta 180 kraadi juures 10-14 minutit.

8 kommentaari :

  1. Kas võiks kasutada riivitud kõrvitsa asemel ka kõrvitsapüreed? Mul on seda lihtsalt ohtralt sügavkülma varutud... :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Püree kahjuks ei sobi. Selleks, et need küpsised jääksid soovitult krõbedad, siis seepärast peab riivitud (toorest!) kõrvitsat kasutama:)

      Kustuta
    2. Kas sügavkülmutatud riivitud kõrvits ka ei sobi?

      Kustuta
    3. Ehk isegi sobib. Ma ise ei ole proovinud aga idee poolest peaks sellest neid küpsiseid küll teha saama:)

      Kustuta
  2. Väga head küpsised. Tegin riivitud sügavkülmutatud kõrvitsat. Soodat ei olnud ,asendasin küpsetuspulbriga. Kindlasti läheb kordamisele .

    VastaKustuta
  3. Milline peaks olema taigna konsistents?
    Mul jäi selline nakkuv.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kas kõik läks tainasse oli nii nagu retseptis? Miskit ei asendanud? Tainas peaks jääma vormitav, mitte purune. Ehk sai segamist liialt vähe?

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails