22. veebruar 2017

Vastlakuklid ehk tatrakuklid ehk vastlapätsid.... heal lapsel mitu nime!


Tatrajahu leiab mul köögis viimasel ajal väga tihedasti kasutust. Enamjaolt rändab see magusatesse küpsetistesse, kookidesse, küpsistesse. Tatrajahul on imepärane võime muuta küpsetist pisut jõulisemaks, muredamaks ja maitselt pähklisemaks. Seesama pähkline maitse sobib minu maitsemeeltega ülimalt hästi kokku ning olgem ausad - pisut seesugust mekki ei mõju kunagi üleliia pealetükkivalt.


On kahte sorti inimesi: neid, kes vastlakuklitest ei taha pühade lähenedes kuuldagi ning neid, kes kukleid juba varakult endale maiustamiseks lubavad. Mina kuulun kindlasti nende viimaste hulka. Olen pigem isetehtud vastakuklite austaja, kuid põnevuse mõttes rändab nii mõnigi hea kukkel kuskilt kohvikust kindlasti ka meie pere kohvilauale. Minu arvates on juba ainuüksi need pontsakad saiakesed, mis vahukoorekuhja alla mattunud, nii armsad ja kuidagi nii siirad! Kuna tatrajahust valmistatud küpsetiste hullus on mind tabanud, siis oli ainuõige valik seda kasutada ka vastlakuklite valmistamisel. Kasutasingi ning lõpptulemuse üle ei kurda. Need tatrakuklid erinevad kohe kindlasti tavapärastest pärmitainaretsepti järgi valmistatud kuklitest. Sellegipoolest on neil miski eriline võime tekitada sõltuvust! Need kuklid ei jää kohevad, vaid pigem pisut tummisemad.. justkui klassikalised skoonid. Loomulikult on lisaboonuseks pähkline maitse! Kergitamiseks usaldasin seekord kogu töö küpsetuspulbrile. Retsept sai lihtne ning olen üsna kindel, et kasutan seda retsepti ka kuklihooaja väliselt. Neid on lihtne küpsetada ning sobivad koos või ja näiteks juustuviiluga hommikuse kohviga imehästi. 
Kuklite täitmisel läksin mina seekord klassikalist teed, valides täidiseks maasikamoosi-vahukoore koosluse. See kooslus ei vea sind kunagi alt. Täidise rohkus oleneb aga sellest, kui tühjaks kukli raatsid uuristada. Mina teen tavaliselt nii, et vahukoore isu saaks ikka korralikult täis:) Kukli sisuga ma midagi erilist ei tee, sest tavaliselt leiab see tee suhteliselt kiiresti kõhtu:) 

2,5 dl nisujahu
1,5 dl tatrajahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl (kuhjaga) mett
200 g hapukoort
1 muna

Täidis:
moosi
vahukoort
suhkrut (vahukoore vahustamiseks)

Sega omavahel kuivained. Teises kausis sega ülejäänud ained ühtlaseks ning lisa need segades kuivainetele. Sõtku korralikult ühtlaseks tainaks ning seejärel jaga tainas kuueks. Vormi nendest ühtlased pallikesed. Küpseta ahjuplaadil 180 kraadi juures 20-25 min. Peale küpsemist piserda peale kergelt vett ning lase rätiku all jahtuda.

Lõika jahtunud kuklitel pealt vastlamütsike maha ning uurista pisut sisu välja (täpselt nii palju, kui palju täidist tahad kuklisse peita).  Pista kuklisse pisut moosi ning täida suhkruga vahustatud vahukoorega.


11 kommentaari :

  1. Ja superhead tulid ka. Seest mõnusalt nätsked, väljast head krõbedad ja see maitse, mida tatrajahu annab, on super! Keda kalorsus huvitab, siis üks kukkel (kreemi ja täidiseta) annab 214 kcal :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ooo, tänud info eest. Kindlasti on paljudele see väga kasulikuks infoks. Mulle ka hea teada;)

      Kustuta
    2. Aga mulle ikka nii maitsevad need, mõnusad sellised teralised on. Kaloraazi saab ehk väiksemaks kui teha Kreeka jogurtiga (nt Alma 5%), arvan, et sellest tulemus palju ei muutu.

      Kustuta
  2. Homme küpsetan selle retsepti järgi, aga kohandan seda natuke, kuna laps on lehmapiima vastu allergiline. Proovin hapukoore asemel panna sojajogurtit. Loodan, et õnnestub :) Täidiseks on moos ja kaeravahukoor :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et sojajogurtiga valmivad need kuklid ka hästi! Lõbusat kuklitegu:)

      Kustuta
  3. Kui mett ei ole võimalik kasutada, palju peaks panema suhkurt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tegin suhkruga (panin 1 spl ehk tuli 16 g). Mesi annab hea maitse muidugi, aga küpsetades ta head omadused kaovad, seega ei tahtnud mett raisata, mulle meeldib seda otse purgist süüa. Kusjuures, kui kodus leidub matcha teed, siis võib seda mee sisse segada, nii hea mõrkjas-magus kooslus tuleb :)

      Kustuta
    2. Siis umbes 2 tl tulebki. Matcha soovitus on põnev! Matcha mul viimasel ajal kuidagi unustusse vajunud....
      Mulle meeldib mee maitse küpsetises ehk siis kuidagi mõnusa meki jätab see.

      Kustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails