13. jaanuar 2017

Skyr - mida sellest teha? Rohkelt retsepte!


Umbes nädalake tagasi sain sõbrannalt kõne. Tema seisvat poes piimatoodete riiuli ees ning mõtiskleb, et mida teha sealsamas riiulil oleva tootega, mis kannab nime skyr. Tegelikult tekitab see toode paljudes küsimusi ning seetõttu panen mõned retseptid alljärgnevalt kirja, ehk on abiks. Minul on see toode külmkapis (kasutan Farmi skyr´i) täpselt samamoodi aukohal, nagu Kreeka jogurtki. Sellest on mõnus kiirelt miskit valmistada, kui ootamatu nälg tuleb, magusaisu tekib või siis miskit hommikusöögilauale tarvis. Allolevad retseptid keerulised ei ole. Pigem täpselt vastupidi - need on imelihtsad! Olen teinud skyrist Farmi Piimatööstusele nii mõnedki retseptid ning heameelega jagan neid ka alljärgnevalt.

Skyr on valgurikas kohupiimatoode, mis on eriti populaarne Skandinaavias. Valgusisaldus on kõrge, kuid rasvasisaldus madal. Maitsestamata kujul veidi nagu tummise kohupiima ja õhulise jogurti vahepealset.

Kõrvitsakreem

See on justkui väga taljesõbralik versioon kõrvitsakoogist, õigemini maius selle maitsvast täidisest. See on kõrvitsakreemi nö baasretsept, kuid soovi korral võid maitseid täiendada veel lisavürtside, pähklite ning muude sobilike lisanditega. Sobib hästi hommikusöögiks, kui ka toitvaks vahepalaks eelkõige neile, kes üleliia magusat kreemi ei armasta.Võimalusel võid maiuse isegi 2 päeva varem valmis teha, kuna seistes maitsed vaid täiustuvad! 


Kogus: kahele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

300 g kõrvitsat (puhastatuna)
kaneeli
2 tl mett
400 g skyr ´i
4 sl röstitud Kreeka pähkleid + peale raputamiseks (hakituna)
paar näpuotsatäit muskaatpähklit

Pane väiksemateks tükkideks lõigatud kõrvitsad ahjuplaadile, raputa peale  u 0,5 tl kaneeli ning piserda peale mesi. Rösti 180 kraadi juures 30-45 minutit ehk seni, kuni kõrvits on täiesti pehme. Suru kõrvits seejärel kahvliga puruks ning sega kokku skyr´iga. Lisa pähklipuru, muskaatpähkel ja näpuotsatäis kaneeli, sega. Serveerides raputa peale röstitud Kreeka pähkleid.

Kookosemaitseline skyr šokolaadise toortatraga

Kookosemaitseline skyr võib sind meeldivalt üllatada. Sellele omase maitse tekitamiseks pane röstitud kookoshelbed eelmisel õhtul skyr´i sisse maitsestuma. Nii ongi järgmiseks päevaks üks kiire hommikusöök olemas.

Kogus: kahele-kolmele
Gluteenivaba!

4 sl pannil röstitud kookoshelbeid
400 g skyr´i
maasikatoormoosi (või mõnda muud meelepärast toormoosi)
peotäis toortatart
1-2 sl riivitud tumedat šokolaadi

Sega kookoshelbed skyr´iga ning jäta segu külmkappi maitsestuma üleöö. Järgmisel päeval jaota segu klaasidesse ning tõsta peale toormoos. Raputa magustoit üle röstitud toortatraga.

Röstitud toortatar: kuumuta kuumal kuival pannil toortatart paar minutit ehk seni kuni see on kuldne. Tõsta tatar kaussi ning sega juurde šokolaad. Lase segul enne serveerimist täielikult jahtuda!

Roheline smuutikauss

Üks lihtne hommikune ärataja, mis sobib hästi ka kergeks vahepalaks või õhtuooteks. Rõõmsalt roheline smuutikauss valmib hetkega ning mida katavad valmistajale meelepärased lisandid. Lõpptulemuseks on üks korralik kaustäis maitsvat energiapommi!

Kogus: kahele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

2 hästi küpset pirni
300 g skyr´i
suur peotäis beebispinatilehti
2 tl mett (soovi korral)
2 tl chiaseemneid

Peale:
granaatõunaseemneid, seemneid, toortatart, kookoshelbeid vms

Koori ja puhasta pirn. Surista omavahel kokku retsepti 3 esimest komponenti. Vajadusel lisa lusikaga juurde magususe andmiseks mesi. Seejärel sega lusikaga juurde chiaseemned. Jaga segu kaussidesse ning lase sel maitsestuda 10-15 min. Vahetult enne söömist  raputa peale oma lemmiklisandid.

Kama-pirnikreem

Kodujuust sobitub skyr´iga suurepäraselt kokku. Soovitan proovida seda imelihtsat kreemi. NB! Täidab väga meeldivalt kõhtu;) 

Kogus: kahele
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

1 suurem küpsenud pirn
150 g skyr´i
100 g kodujuustu
2 sl kamajahu
vedelat mett
meelepäraseid marju

Riivi pirn (ära koori) ning sega kokku skyr´i, kodujuustu ja kamajahuga. Jaga segu kahte kaussi, piserda peale mett ning laota peale marju. Serveeri. 

Peekoni-hernevõie

Suitsupeekon on selle retsepti üks salasõnadest, kuna jagab määrdele rohkelt omapärast maitset ning täiustab ka teisi komponente. Serveeri seda dipikastmena või pehmel ciabattal!

50 g (külmutatud) herneid
6 suitsupeekoniviilu
150 g skyr´i
2 tl mahedat sinepit
soola, pipart suhkrut

Vala hernestele ülessulatamiseks peale keev vesi, seejärel nõruta. Lõika suitsupeekoniviilud peeneteks ribadeks ning prae pannil krõbedaks. Seejärel pane kõik komponendid kaussi (ka pannile tekkinud peekonirasv) ning püreesta ühtlaseks. Kindlasti ära püreesta mass täiesti ühtlaseks seguks, vaid jäta tekstuur tükiliseks. Maitsesta ning lase külmkapis enne serveerimist seista vähemalt tunnike.

Avokaadodipp koriandriga 

Miskit head avokaado ja koriandri sõpradele. See on lihtsasti valmiv dipikaste, mis sobib hästi võileivakattena, kui ka serveerimiseks koos köögiviljade, kreekerite või muu meelepärasega.

Gluteenivaba!

150 g skyr´i
1 küps avokaado
kimbuke koriandrit
1-2 sl sidrunist pressitud mahla
näpuotsatäis köömneid
soola, pipart, suhkrut
granaatõunaseemneid

Pane retsepti 4 esimest komponenti kaussi ning püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Jahvata/uhmerda köömned peeneks ning lisa segusse. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Serveeri dipikastet koos täiendavate koriandrilehtede ja granaatõunaseemnetega. Viimased annavad dipikastmele juurde meeldivat hapukust! 

Maasika-koriandrismuuti 

Kõikide koriandrisõprade rõõmuks on selle retsepti puhul tegemist värskusest pakatava maasika-koriandrismuutiga. Maasikad ja koriander sobivad imehästi kokku! 
NB! Rohelise ürdi tugevust saad smuutis timmida vastavalt oma maitsemeeltele. 

Kogus: kolmele
Gluteenivaba!
Ei ole lisatud täiendavalt suhkrut!

1 dl tugeva maitsega piparmünditee leotist
200 g skyr´i
kimp värsket koriandrit
300 g värskeid või külmitatud maasikaid
ca 2-3 sl vedelat mett
jääd (serveerimiseks)

Valmista kange piparmünditee ning lase sel jahtuda. Seejärel pane kõik komponendid kaussi (mee kogus oleneb enda maitsemeeltest ja maasikate magususest!) ning mikserda ühtlaseks massiks. Vajadusel lisa mett. Serveeri koos jääga või naudi niisama

Piilu ka neid retsepte, mida siit blogist juba leida võib:


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails